ICT Bersama Sirman

ICT Bersama Sirman

I have snap some pics with my camera phone. When transferred to pc & save in jpeg, each pic is abt 4000k bytes at least. So bila nak upload pics to blogger, it takes at least abt 20 mins for each pic or sometimes, upload fail coz file too big. How can we reduce the bytes?

- Ann

Sirman said:

in order to reduce the pic size in bytes, u kena pakai image editor eg. photoshop etc. then u kena resize size dia manually la.  so leceh sket la. biasa resize kan ke size 800×600 ke or even smaller.  so dia jadik kecik la in bytes ;)

tp sy ade jumpa 1 software senang la nak pakai, just drag & drop ur pic ke software tu, automatik dia akan resize the image smaller and also reduce the bytes ;)

gi sini http://toki-woki.net/p/Shrink-O-Matic/
then click Install Now, then just follow the instructions.

shrink_o_matic

Description:
Shrink O’Matic is an Adobe® AIR™ application to easily (batch) resize (shrink) images. It handles JPGs, GIFs and PNGs. Simply drag and drop images and they’ll be resized as you wish! Options allow you to choose the output sizes, names and formats.

Ann said:

Hello again

just want to update that I have tried what Sirman taught me.

1.  Install the Shrink-o-matic
2.  Then I tried shrinking few pics & they really shrank – attached is the screen shot, you can see the pics A2, A2, A3 etc original all above 3000kb now down by at least 90% !

shrink-w200-h200

3.  Then I tried to upload them on blogger.  What used to be 30 mins or more just to upload 1 pic (itupun if successful) now becomes 1 min for all 5 pics!

Thank you so much – I really owe you both!

Yelah, penat2 Sirman dah tolong check kan , so mestilah I tried & appreciate very much for his help!

Tks again

Comment: 6

ICT Bersama Sirman

Random posts for blogger/blogspot

salam en.sirman..cikmin nak tanyer la..camner nak buat random post tu…?eh..soklan camni leh tanyer ke…try je la ek…

kasehabadi.blogspot.com

————————————————————————————————-

Sirman said:

dengan menggunakan tahap tertinggi googling skills, sy berjaya menemui an alternative bagaimana nak buat “Random posts for blogger/blogspot

cth leh tgk kat blog sy atas kiri. gerek dak? 8)

senang jer nak buat, just 2 steps jer:

1. Add a Gadget from your Page Elements (cth gbr bwh).

random1

Pilih HTML/JavaScript & paste code bwh ni:

<div id="extract_output">
</div>

1st gadget ni terpulang kat korang nak letak kat mana, so kat mana u letak kat situ la munculnya random posts tu nanti.

2. add the 2nd Gadget from your Page Elements. Tapi kali ni move gadget tu ke bwh sekali. (cth gbr bwh)

random21

pastu paste code ni lak:

UPDATE 4:30pm

seems that code bwh ni dah mess up, tu yg tak jadik tu :[

so please download dr sini:

http://redmummy.com/downloads/ict_bersama_sirman_random_posts.txt

<script type="text/javascript">
/*<[CDATA[ <!-- */
//Beginning dynamic archive extract code.

//Locate the archive list.
var archive = document.getElementById("ArchiveList");
var archive_html = archive.innerHTML;
var links = [];

var introArray = new Array(
“<br>Have you read ^?”,
“<br>Check out ^.”,
“<br>Looking for something to read?  How about ^.”,
“<br>My blog says: \”Look at ^\”",
“<br>I dredged up an old post just for you: ^”,
“<br>Please look at ^.”,
“<br>I wonder if you’d like to read ^?”,
“<br>You might enjoy reading ^.”,
“<br>Look what I found for you: ^”,
“<br>My blog has a post just for you: ^.”
)

//Now search for child elements that have the class “posts”
//These contain the links that we want to extract.

function random_number(range)
{
return (Math.round(Math.random()*200000)%range);
}

var found_place = archive_html.search(‘<’);

while(found_place!=-1)
{
var extract_string = archive_html.substring(found_place,found_place+10);

//Check to see if we found the beginning of the link section we want.
if(extract_string.localeCompare(“<ul class=”)==0|
extract_string.localeCompare(“<UL class=”)==0)
{
//Found the link list, now go through and extract the links.
var inner_search = archive_html.search(“<”);
if(inner_search==-1)
{
links[links.length]=”(Failed)”;
exit;
}
var loop_flag = true;
while(loop_flag)
{
if(inner_search==-1)
{
exit;
}
else
{
if(archive_html.substring(inner_search,inner_search+5).localeCompare(‘</ul>’)==0|
archive_html.substring(inner_search,inner_search+5).localeCompare(‘</UL>’)==0)
{
//Finished with this archive section so exit.
loop_flag = false;
}
else if(archive_html.substring(inner_search,inner_search+2).localeCompare(‘<a’)==0|
archive_html.substring(inner_search,inner_search+2).localeCompare(‘<A’)==0)
{
//Found a link to extract, now find the end of the link.
var end_link = archive_html.search(“</a>”)+4;
if(end_link==3)  //Returns negative one if fail, so +4 becomes 3.
{
//Must be Internet Exploder, do a capital search.
end_link = archive_html.search(“</A>”)+4;
}
//Do the slice
links[links.length] = archive_html.substring(inner_search,end_link);
}
}
//Cut out opening just found.
archive_html = archive_html.substring(inner_search+1);
//Search again.
inner_search = archive_html.search(‘<’);
}
}

//Trim out the opening we just found.
archive_html = archive_html.substring(found_place+1);
//Search again.
found_place = archive_html.search(‘<’);

}

//Great, now we have a list of links from the archive
//Do something with them.

document.getElementById(“extract_output”).innerHTML =”;
var number_of_links = 5;

for(var counter=0; counter<number_of_links; counter++)
{

var output_string = introArray[random_number(introArray.length)];

output_string = output_string.replace(“^”,links[random_number(links.length)]);

//Pick a random link and put it in the output area.
document.getElementById(“extract_output”).innerHTML += output_string;
}

/* ]]> –> */
</script>

pastu save la & jeng jeng jeng dah siap! :)

kalo nak customize kan leh gak, cam all those sentences tu kan, boleh la tukar mengikut selera masing2.

“<br>Have you read ^?”,
“<br>Check out ^.”,
“<br>Looking for something to read?  How about ^.”,
“<br>My blog says: \”Look at ^\”",
“<br>I dredged up an old post just for you: ^”,
“<br>Please look at ^.”,
“<br>I wonder if you’d like to read ^?”,
“<br>You might enjoy reading ^.”,
“<br>Look what I found for you: ^”,
“<br>My blog has a post just for you: ^.”

then yg ni plak

var number_of_links = 5;

5 = number of random posts yg korang nak, nak buh 18 pun tak de masalah.

k good luck!

*** credits to Random Post Link Addon Script for Blogger

p/s: kalo utk wordpress lak korang kena install plugins Random Posts from here http://rmarsh.com/plugins/random-posts/

Redmummy said: tidak semua ICT Bersama Sirman is appeared in this blog, most of your questions kalo agak2 biasa je sirman akan jawab to your email directly.

Comment: 24

ICT Bersama Sirman

Hope Sirman is feleing better & dah recover by now.

Firstly, what does ICT stands for?

Secondly, macam mana nak buat ‘Protected’ entry yg ade password for blogspot? Or we have to have our own domain ke to do such ‘Protected’ entry?

Kak Ann

Sirman said:

firstly thanks to all the wishes & yes I’m feeling good now :)

1. ICT stands for Information and Communication Technologies

2. after some googling, sad to say that blogspot platform tak boleh buat password protected entry unless you have your own domain installed with wordpress cam redmummy.com ni la…

but good news is I found an alternative way on how to make password protected entry in blogspot. for example, head to http://ashterix.blogspot.com/2008/12/rahsia.html ;)

the steps:

1. masukkan JavaScript code kat bwh ni in between the <head> and </head> tags (ni buat sekali jer)

<script type="text/javascript" src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js"></script>

Go to Layout -> Edit HTML -> paste code atas ni before </head> tags cam pic bwh ni then SAVE TEMPLATE.

2. pergi sini http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/

masukkan apa2 secret key kat Key box tu (this key will act as the password) then kat Plain Text lak, type la apa2, mcm you all type buat entry. bila nak siap habih type semua, klik Encrypt then u’ll see all your words will be encrypted in Cipher Text box. (tgk pic bwh ni)

3. pastu gi kat HTML Code box, select all & copy codes dlm tu.

4. pastu create new post & paste la code yg dicopy ni then publish lorrr. yehaaa jadiklah password protected entry in blogspot ;)

so setiap kali nak buat password protected entry, ulang step 2, 3 & 4. good luck! tapi jgn lupa the Key dah la!

p/s: kalo nak password protected entry bergambar cam ni http://ashterix.blogspot.com/2008/12/rahsia-bergambar.html, buat siap2 entry kat blogspot letak pic semua bagai, then SAVE AS DRAFT, then klik Edit Html & copy all code then gi ke step #2 paste jer the code tu kat Plain Text box tu and so on…

p/s2: ke ade cara lain yg lebih simple nak buat password protected entry ni ?

Comment: 27

ICT Bersama Sirman

hello semua!

saya just nak tanya pasal nuffnang ni. kalau kite guna wordpress yang normal bkn pakai domain sendiri, memang x leh letak nuffnang nye ads ek?

saya macam terbaca kat nufnang dia cam tulis x boleh letak. tapi manalah tahu kalau sekarang dah boleh ke, or En. Sirman or readers lain tahu ke mcmne nak wat.

thanx!

5ruz

Sirman said:

aah tak boleh la.leh baca sini

I have not been able to paste the Nuffnang codes into my WordPress/Xanga/Multiply/Livejournal blog.

  • Free versions of WordPress.com do not allow the use of Javascripts nor the editing of their template’s HTML. However, hosting your blog by using WordPress.org’s files on your own domain will allow you to do so if you are able to set the file permission settings through your FTP.
  • At the moment, Xanga Themes does not support the use of javascript as it prevents the “< script >” tag to be inserted when placing a HTML code into their widgets. At the moment only the old “Look & Feel” page allows the user to insert javascript. You may find the Xanga support forum thread about this here

    http://help.xanga.com/themes/Default.aspx?g=posts&m=6375

  • Multiply and Livejournal do not allow 3rd party advertisements nor the editing of their blog HTML. So far, from our knowledge, the blogs that allow you to do this are blogger platforms such as www.blogger.com, the old ‘look and feel’ version of Xanga, full paid versions of WordPress, Tabulas.com and Diaryland.com.

tp tak tau la skrg ni boleh ke tidak. ade sesapa ade blog kat wordpress.com yg leh ltk nuffnang ads? kalo tak leh pakai blogspot lorrr :)

Redmummy: beli domain je lah terus..kompem leh letak, bspot kang kena remove gak kang…

Comment: 1

ICT Bersama Sirman

bestlah ada ict bersama sirman nih..
ok..here goes my question..

saya dah letak nuffnang ads n ada la dapat beberapa sen yg masuk.. (tak sampai RM50 pun lagi) tapi dulu status sy glitterati tapi skang ni jd ordinary (non-exclusive) plak..sedangkan traffic saya makin byk dr dulu.. owhh btw saya ada 4 blogs didalam satu account nuffnang.

Persoalannyeerr..adakah makin byk blogs yg kita add kat satu account tu menjadikan less sen2 yg masuk wlaupun hits makin byk?

sorrylah if soalan saya berbelit skit…saya pun tak reti nak susun ayat mcm mana.. hehe..

miss cloudy

***************************************************************************

Sirman said:

Status Glitterati bertukar jadik ordinary adalah sbb blog anda ada menggunakan ads company lain selain dr nuffnang.

ni from nuffnang “An exclusive Nuffnang blogger is a blogger that has NO advertisements from any other ad network that originates from South East Asia on his/her blog.”

kita mmg boleh register byk2 blog dlm 1 account nuffnang tak jadi masalah dan psl less sen tu sebenar bergantung dgn campaigns yg running kat blogs kita tu. campaigns ni pulak ade 3 cam kat bwh ni:

How much do I earn?

1. For CPM campaigns

  • What you earn depends on the number of Average Unique visitors you received in the week that the ad campaign is built.
  • You will then be arranged into specific “Blogger bands” that directly correspond to your number of Average Unique visitors.
  • For each campaign, you will be paid a fixed amount for every ad unit. The amount depends on what your Blogger band is. The higher your Blogger band (i.e. more unique visitors), the higher your earnings.
  • All information on your blogger band and your earnings can be viewed within your CMS Earnings Page. All information will be updated within 3 working days after the ad campaign is completed.

2. For CPC campaigns

  • You earn by the number of unique clicks generated by your unique visitors on the ad unit that is running the CPC campaign.
  • Your earnings will be credited 3 days after the CPC campaign ends. A CPC campaign ends when it reaches its maximum number of clicks.
  • Should your blog display a CPC ad but not generate any clicks on the ad unit, no earnings will be accumulated and updated.

3. For MCPM(Metered CPM) campaigns

  • Advertisers buy a set of unique visitors from your blog that will be able to see their ads on your blog for a certain number of weeks.
  • The earnings for your mCPM campaign will be held in Buffered Earnings while the campaign is running till your blog finish serving the number of uniques the advertisers bought from your blog. Once your blog finish serving the number of uniques, the earnings will be credited to your Current Earnings.

biasanya campaign no 2 & 3 masyuk byk sket, yg no 1 tu terpulang bape byk click generated. cemana nuffnang assignkan campaigns tu ke blog2 kita semua, sy kurang arif la pulak, maybe ada la algorithm yg depa pakai.

leh baca yg ni gak – I have joined Nuffnang for quite some time but have no earnings

Redmummy nak jawab gak: sejak ada ICT nih, General Questions aku dah takde sapa pun bukak yer :( BMM pun senyap sunyi…

Comment: 5