Italy

Ciao Milano!

IMG_6571

dik, bangun dik…kita nak balik hari ni. balik to your sister brother

takdenya dia bangun heh. kita basah2 sket badan dia dalam tidur tu and salin kain baju. kat airport Milan baru kita mandikan dia. Pagi bebenor ni pung….6 pagi waktu sana.

IMG_8629

aloloo…jatuh yek….

sket je pung…awak kuat

IMG_8626

siap luggage segala! siap nak balik. transport amik kitorg lambat 20min. der…..! bukannya jam pun pagi tu, but tak punctual lah. Empunya rumah yang aku duduk nih, pagi tu dah tolong kitorang ler apa yang patut, tolong ensure kita tak kena kapur ke hapa dari driver yang kita dah booked tuh coz mana ler tau kan…..

berat babas btollah luggage kitorang tuh. Lebih berat lagi yang nih dari 3 minggu Germany trip taun lepas. Ni seminggu je pun tak sampai, alangkan ler dapat business class seats!

IMG_6599

Jacket pink memenami saya, tapi sampai airport jer, pastu aku bukak. rimas. panas. kita khatulistiwa punya orang. laki aku pun sama bukak hahahaha

RB belum lagi start engine nak bersilat…tunggu sampai airport kang.

IMG_6628

hah kumpulkan sesiap, bapaknya pi amik trolley, kena 2 trolley luggage banyak benau. pastu bayangkan ler laki aku tolak trolley nih ngan tolak gak sama pram. hiks…kadang2 ada waktu aku pun sama tolak..specially bila dia kat kastam.

IMG_6636

member dah mula tak sedap dok dalam pram lelama

mokak2 mintak kuorkan….

IMG_6644

one thing bila travel, kalau flight tu macam more than 3, 4 jam, hok Milan nih obviously ler more than 15hours kan ngan transit segala, aku takkan pakai contact lens. aku akan pakai spek jer. Walaupun boleh je bukak katup simpan lens dalam handbag, pun aku tak amalkan. Sentiasa berspek sajar bila travelling begini…

IMG_6648

hah macam ni tengok, sekali dua aku sorong tolakkan…sokay. bergigih kuat, asal jangan anak aku kuor, ha tu lagi memang menangis le nak kejar dia sesajar. ko tau tak dia skang, lepaskan je dia dari pram, mencicitttttttttttttttttttttttttttttttttttt dia dah ilang, ni kang aku kena beli tali mak-anak sesiap gak nih. Dulu abangnya memang berpakai sajaer, tak caya aku budak tu, lasakkkkkkkkkk!

kakak je behave, kakak girl. gitu.

boys memang ya hampungggggggg

 

IMG_8661

So selepas kastam, selesai check in, terus sahaja sambung balik ke pengurusan VAT. untuk tax free refunds process. Rugi worr tak buat. refund banyak tuhhhhhhhhhhhhhhhh….

berapa?

eh ada ler sket.

bolehlah :)

IMG_8667

dan sambung pulak ke Premier Tax Free, for setteling the tax refund tuh..

siapppppp!

IMG_8671

tinggal 2 bagpacks, 1 handbag and si budak kecik yang dok berzikir, nak kuor nak kuor  nak jalan nak lari nak mainnn

IMG_7015

and cakkkkkkkkkkkkkk! dah sampai KLIA hahahahahaha

our car sampai an hour after that, coz silap aku, tak bagi the exact flight arrival, coz aku ada urusan nak settle kat KLIA patutnya tapi tak sangka benda tu smooth giler dah settled. jadi kami pun makan ler nasi lemak ya kononnya, tolong tutup kedai boleh tak? bertahun2 takde improvement. donno why ler laki aku suka nau menyinggah makan situ tiap kali overseas.

n the little boy is doing his inspection.

IMG_8867

another round of inspection

IMG_8871

maknya sarat ngan barang kehkehkeh…aku pi beli perfumes lagi kat KLIA…sakan. tu paperbag ngan bola RB hah setia maknya bawak! asal jangan bapaknya balingkan, aku rela bersusah payah.

 

IMG_8879

here we are….transport dah sampai, dah boleh balik. Pagi tu jugak rushed balik mandi kejap, and dalam lalok jetlag ke mengantuk penat, terus ke event Astro, esoknya pagi2 butaaaaaaaaaaaaaaaa dah ke event Milo, rehat kejap tidur sejam and rushed pulak event Nestle. Hah ko hamik! tu antara puncanya jugak aku tak boleh nak sambung berlama-lamaan di Italy, selain suami yang tak boleh nak cuti pepanjang, 3 sponsored events yang aku dah committed, need my attendance.

Kerja mar…carik rezeki. Alhamdulillah rezeki masih mencurah-curah, despite of … apa yek? being orang lama? hahahaha.

IMG_5896

Belt and kasut RD

photo

sedikit showing off buah tangan untuk dipertontonkan di khalayak ramai. Semua niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii RD punya, the 4 items, except kasut atas hitam tuh je ai punya.. coz takde merah patent tuh kat sana, sekali kat KL ada jual tapi mahal le sket dari Milan kan, dan penyedap rasanya kat sini takde size aku. Ok lega, rasa tak puas hati terus takde. hiks…

Secara tak rasminya entry RM RD dan RB di Milan Italy telah tamat, yang diterbangkan by Qatar Airways.

Penutupnya nanti adalah terbang pulang dengan Qatar Airways, very soon to be published dan sedikit aksi tunjuk menunjuk untuk apa lagi yang boleh ditayangkanlah. but i m just showing a bit je lah, kes dah takde kuasa daya nak amik setiap gambar, banyak bebenau ler…biarlah, tak penting, yang pastinya u know i memang ler ada membeli sket2 untuk buah tangan family rakan taulan dan untuk diri sendiri.

Amin…

Seoul aku datang.

Istanbul aku datang.

Coming soon di redmummy.com

Comment: 10

One last final day in Milano

IMG_6200

kita dah nak to the end of the Milan’s story. amik masa, pelan2, janji aku habiskan. RD ngah carik topi, it s raining heavily versi Milan lah. Versi hujan lebat kita lain pesennya kan, sangat lebattttttttttt. Sini punya hujan, hish non stop and memang basah sket le gak.

So instead of payung, RD rela lagi beli topi. 5 euro topi nih. kedai ni memang memurah gak lah, souveniors shop.

IMG_6221

RB kesejukan dok dalam stroller ye nak, baju hujan aku memang berhood siap, basah kay. dahlah beria buat thong curl rambut segala! ciszzzz

IMG_6225

Ko belikan mak pisau yek

der….pi Milan mak suh carik pisau mak?

hah, mak nak pisau, pisau kecik nak buat masak tuh.

Dapur aku punya banyak pisau cecanggih, pisau dari Milan gak mak aku suh carik. So kita turun naik mall nih,carik, pisaunya takde cover, and aku rasa bahayanya nak bawak walaupun letak dalam luggage. takpelah mak, nanti orang carikkan dari KLCC ye mak, gantikan pisau merah mak yang hilang aku budget maid dah terbuang!

alamak till now belum beli lagi, hahahaha ok sok gak pi beli.

IMG_6239

Kedai orang tua jual kopi, mintak hot choc kelakar gila dia buatkan dengan takde proper cawan to go!

IMG_6263

dan kami berdiri kat sini selama 30min, ke 45min. Tunggu HOHO. stopnya kat rumah aku kat depan kedai kan baju dalam tu hah. kalau ada restaurant ke cafe sedap jugak, tapi yilek pocik plak. Baby tidur dalam tuh…half way.

20130516_164613

Dalam kedai ni aku bel jacket, pink colour some more! dah itu je colour yang ada size haku! Esoknya pakai buat balik KL.

IMG_6277

RB dah up, tu dok melambai2 kereta yang lalu. sesuka ko je babaikannnn

IMG_6282

dan dia adalah sangat menahan sejuk jugak coz hood palanya tu pun dia tak nak tanggalkan, knowing him, apa sahaja benda letak kat palanya mesti dia cabut, tapi tidak kali nih…sket je lagi ye nak..sejuk yek

IMG_6307

tapi pastu dia dah start nak redah turun berjalan2, hujan tuuuu

IMG_6314

IMG_6319

IMG_6329

IMG_6331

IMG_6337

ok dahlah cukup gambar kami bercanda depan kedai tunggu HOHO.

sebenarnya hari ini yang patutnya kitorg ke Venice, or a day before gitulah….halahai, sayang btollah!

RB ni pakai 3 lai tau, tshirt dia. baju sejuk merah and baju hujan hood merah tuh…sian sejuk bangat!

 

IMG_6411

pastukah kita naik HOHO lagi, tempat pusing2nya dalam hujan renyai tuh…tak daya lah kan nak turun. Tak hujan pun aku tak turun

IMG_6416

dalam HOHO RB tidur, so kita instead of kuorkan dia, kita letak je biarkan dia dalam pram tuh, ada belt pram tuh so memang takde movementlah…

pastuh aku pun tidur sama hiksss

RD je yang tak tidur, takut terlepas tempat yang kita nak redah kan, biasalah bapak kena mengalah banyak

coz memalam maknya dah mengalah berjaga untuk anak kannn

IMG_6434

…anak sulong awak bukan main lagi yek…surat to kawan perempuan makin menjadi2 pulak yerrrr

IMG_6447

baiklah dah separuh hari kot habis ngan HOHO, aku kena kembali ke episod sambung shopping, tak boleh HOHO lelama kan, mak allergic yer!

IMG_6460

kembali ke kedai jual segala jenis glasses, untuk hari ni aku borong lagi 3 kot, so total sunglasses raybans yang aku borong dari Milan ialah 6 ketul. Pastu susun kat tangga and instagramkan pastu hahahaha seperti biasalah kan…laki aku geleng pala jer lah

but not for jual pun

all for me

yang stock lelama, suami and anak2 aku pakaikan. so yg 6 ketul ni pun if sok sok tak nak jual balik pun, i can give away to my kids.

IMG_6493

eh gambar dah nak balik sesat sini pulak. takde apa sangkut kat pram coz bapaknya bawak turun tangga angkat gitu, jadi maknya kena ler tolong pegangkan barang2 shopping

IMG_6505

beria aku beli lipstick merah nih, the 3rd red in stock. gilao hapo. tu lah masalahnya bila terpisah dengan laki. dalam mall, dia suh aku tunggu jap, dia nak pi bawak RB tukar diapers, so aku ngan barang2 penuh kiri kanan ni tunggu kat bahagian make up penuh sengsaranya situ. Silap ler kan suh aku tunggu, terus aku sebat lipstick merah ni kenan ngan SA Giorgio Amani tu pakai.

Ye RD, it should be the other way round, i pi salin anak, u tunggu barang. Tapi kang mencicit le pulak aku nak kejar anak.

20130516_225604

mall carik pisau mak ajah

 

20130516_232044

Chanel yang cantikkkkkkkkkkkkkkkkk

the most exp sungalasses i ever had lah but still chippo than those beli kat KL tuh!

20130516_233715

u girls guys look for this shop ye lah nanti, look for this SA tuh…

dia le yang bagi free gifts, dia bagi discounts, aku pun tak tau boleh dapat discounts hahahaha. honest gila SA nih.

DSC_6261

memang acara rasmi aku ialah menyusun kemaskinikan shopping stuff. Rimaslah dengan ke main banyak paperbags nih. apa yang boleh aku sumbat dalam bagpack laki aku, or my hbag, aku lenjankan, then only baru kita letak sangkut kat pram

DSC_6267

tak sesia le aku beli baju hujan ni dulu kat Germany, memang worth to the max. tapi dia tak cover sejuk badan sangatlah, so ingat awal2 entry aku ada beli jacket pinkkan? ha ko aku pakai jacket tu dalam baju hujan ni kay.

DSC_6288

so we shop we shop we shop

ada waktunya earlier lah, kita makan. adoiyai siksa betul, RB tengah segar bugar and tak nak duduk kat baby chair restaurant tuh. perkh….makan pun main cecuit je makpaknya

IMG_8603

Penayangan Giorgio Amani merah di bibir

IMG_8610

oh takde penayangan apa yang dibeli pulak yek di sini, kita balik pun jalan kaki gak, i mean after taking the metro ler

hujan petang2 tu dah reda, tengok ler lantai pun dah suku kering. baju hujan aku pun dah bukak, tinggal jacket pink tu je aku sarungkan

DSC_6297

dan hari terakhir tu kita bebaskan dia main kat depan rumah

sukahati kooooooooo la

IMG_6527

Pram aku ni kan

ada kisah sejarahnya

tunggu apa penyudahnya nantilah camner

hehehehehe

DSC_6304

Lagi 1,2 entry, habis cerita Milan. dan habis juga sengsara aku hahahahah. Pastu entry posing barang shopping. tapi tak semua dapat letaklah coz ada yang aku dah lupa nak display amik gambar and dah hilang roh nafsu nak posingkan. Gitu. kalau pakai can show off, if not jangan harap.

Penutupnya ialah

6 biji from Prada, Chanel, Ferragamo and 3 Rayban brands.

photo

photo

dan juga YSL red clutch. aku dok idamkan yang ada gold buckle YSL tuh but merata le pulak celebrities yang pakai, so let s lay low and ini sudah. merah gak. meletop gak. till now tak berpakai lagi pung.That s fine, i have 100s of events coming on the way yer…

That s ok, tak yah ler makan hati ngan shopping stuff ai, orang lain lagi menggila shoppingnya kot. If tengok entry aku aku pi Europe dulu, hok Paris London Amsterdam dulu lagi gila, berderet2 handbags, tu memang berabis sangat-sangat coz masa tu baru hegeh2 nak membuat koleksi handbags.

Skang ni dah tak berapa, coz most of the classic handbags aku dah ada pung.

Ciao!

Comment: 7

HoHo in Milano….

DSC_6075

Makan hati tengok gambar Milano.

Makan hati pasal….banyaknya lagi nak typeeeeeeeeeee! bila nak habisnya. i think tak sampai 5 entries lagi kot. but tu lah, 5 entries tu, sekali type, panjang hazabnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

tapi korang suka.

ai know.

aku le yang capek.

DSC_6078

Aku berenti kat kedai kasut nih, untuk pagi2 trip tuh pasal nampak kasut untuk Kakak yang alahai, berkenan. Walaupun dapat sepasang jer coz lain sume takde size.

DSC_6077

Di sini jugak aku dapatkan kasut abang, kasut adik2nya dan kasut emaknya! yang macam tetajam tu ler, untuk emaknya.

Pastuh RD balik rumah hantar kasut2 tuh.  aku dok dalam kedai nih, menidurkan RB. tak de maknanyalah kan nak ikut laki aku patah balik antar kasut2 pulak. Kita nak meringankan beban dibawa

DSC_6106

Kerna hari ini adalah hari duduk dendiam dalam HOHO!

DSC_6096

ooo minum yek nak?

DSC_6109

pusing2 Milan….dari atas HOHO

DSC_6097

muralnya very theeeeeeeeeeeeeeeeeee cantik!

DSC_6099

panjang pulak tuh mural dia…kat negara kita takde kan?

DSC_6111

ada group Arab kot, dalam satu HOHO ni gak, beria betul amik gambar setiap bangunan yang HOHO ni lalu. beria yang sesangat sampai laki aku yang tak berapa pendiam macam aku boleh geleng pala hahahaha, yelah diorg amik gambar sampai berdiri blocking the view pasalnya

DSC_6121

redha je lah RD amikkan gambar scenery, ngan aku memang takde le nak amik. adakalanya aku leh tertidur hahahaha

DSC_6135

kita kemudian berhenti kat pit stop nya coz nak tukar to the 2nd bus pulak…

DSC_6149

bawak pram senang gak ngan HOHO ni tak yah nak risau beratur sangat coz dia terus bukak pintu belakang untuk the pram naik

DSC_6155

dan sebelum bus berjalan, RB buat lawatan muhibah

DSC_6182

dia nak tengok scenery? dia lagi leka dengan Muffin songs dan segala maknek Baby TV!

IMG_6023

Conductor bus tu suka betul main ngan RB nih….bus tak jalan ye masa ni, memang tak bergerak. kalau bus jalan takde can ler budak ni nak buat walking

DSC_6184

merahhhhhhhh pun ada!

DSC_6195

half way, habis. eh ada lagi but aku ni cam biasa ler. tak boleh seharian ngan HOHO jer. lama jugak ler kita dok atas bus tuh pusing Milan, ngan 2 bus lagi tukar naik. Jadi kena bagi aku self motivation sket. tak dapat shopping, window pun jadi lerrrr

DSC_6199

but malangnya hujan turun dengan lebatnya. dalam weather forecast memang ada cakap bout hujan nih but kusangkakan itu hanya ramalan tak jadi hahahha oh hai sedih!

tapi kat tempat aku berdiri tu lah aku salinkan diapers RB, kat situlah bagi makan, kat situlah segalanya coz hujan yang tak boleh nak bergerak ke mana.  Aku nak beli payung laki aku tak bagi, coz at least bolehlah cover pala kita dua kan,  Actually ramai manusia kat tempat aku berdiri tu but macam aku sorang jer…

DSC_6201

Penyudahnya agak renyai sket, kita rempuh gak hujan, aku berbungkuskan ngan baju yang baru beli tutup pala, RD macho tak perlu cover pala but RB hah sib baik aku bawak cover hujan strollernya. Selamat kita redah bangunan Duomo tuh untuk menyambung jalan2 shopping ke hapa gitu lah….

aku tepu ler dok lam HOHO tu lelama….

DSC_6214

RB steady….dalam hujan tu sib baik dia tak mintak kuorkan badan dia kay…gamaknya dia pun tau sejuk bebenau kan!

DSC_6234

kaki aku tu, coz pakai suor yang singkat gini, takde socks, hoi sejuk kematu heh! but maintain ler, redha sekali lagi. kadang2 beauty is pain, tang mana beauty nya pung….kesnya aku tak nak pakai jeans or even the boot. ada je bawak but well….

oh ni pastinya setelah selesai shopping. ada Tod’s, kita beli 2 pasang kasut. One for me, one for RD.

DSC_6242

penutup shopping, nak balik ye pun. sarat kan stroller tu, ngan anaknya aku lagi. dok tunggu laki aku nak turun tangga, to head off to Lima, our station. Turun tangga tu, aku bawak barang2, but strollernya RD yang gagah sendiri kendong. Kan dah cakap, they dont have the lift escalators maknek untuk turun kat metro station depa.

DSC_6243

hahaha pat ler pakcik weih, kita nak balik nihhhh. sejuk seiii

IMG_5941

huk aloh, gambar turun naik balik. maklumle banyak nau kameranya. Muka segar sah le pagi buta nih…

IMG_5956

Best sedap betul pakai frame Rayban merah nih! Ramai mintak aku jualkan but no way ler kan…satu je pun merah yang aku dapat hah. Ini kes tunggu laki yang balik rumah hantar kasut ler tuh

IMG_5972

asalnya dalam HOHO tu kita dok bawah, pasal atas tuh aku macam tak rasa secured jer. but bosan le pulak dok bawah tak berapa nampak, jadi kita menuju ke atas

IMG_5983

dok atas….berangin sejukkkk

IMG_6014

antara bekal jajan yang aku bawak ialah the Mi-Mi dari KL, RB dok nak nak nak mintak. Memang tak dapat le nak bagikan, ko ada food ko sendiri

IMG_6016

sedap sejuk2 hujan2 makan Mi-Mi tuh…buat lapik perut. Kita dok tunggu satu lagi HOHO bus hah

IMG_6032

ada waktunya kat atas tu sejuk and renyai, maka bertempiaran ler turun ke bawahh

IMG_6054

aku kan, RB tu tengah minum, dah nak mentidur, ngan aku sekali tertidur sama. Part sightseeing HOHO nih aku memang hahahahaha, mata nak terlelap jerrr. Kalau window shopping ha takper, mata segar!

IMG_6073

dalam menunggu hujan, street performer nih dok kejar RB, gelak2 budak kecik tu sonok betul, aku risau orang langgar je dia ngan keletah berlari merata dia tuh

IMG_6078
hah ko tengok punya hujan! habis je lebat, walaupun renyai tu  yang kita belasah gak lintas redah

IMG_6096

one of the LVs yang aku dok ngidam jugak dari KL but bila tengok balik kat Milan, tak jadi nak amik dedua. Walaupun kawan2 dok cocok amik, i dont need small mini clutch bags anymore, i need a real handbag though

But SA LV kat sini sangat molek budi bahasa

tu lah aku cakap, dapat butik yang best, SA best gak, dapat butik yang best tapi SA cam grrrrrrrrrrrrr le sangat!

IMG_6100

kasut merah Tod’s yang aku cucuk jugak suh RD amik. He tak suka pakai kasut merah, yang segalanya merah, kalau mix colour dia boleh accept lagi, but come on lah, it  s a trend now. Laki Redmummy pun kan. awak pun RedDaddy, the red loafer suits you well, but pakai masa event je lah, jangan ko bawak pi kerja pulak. Tu mengada namanya…

i suka!

aku pulak tak amik colour merah, ai took black! too much red shoes already, need a change.

IMG_6116

adik akak abang yang dok tanya kedai sunglasses akak borong sampai 6 ketoi tuh, hah sini kedainya. beli more than 2,3 kompem akan dapat discounts lagi and the free gifts.

IMG_6121

kami dah sampai our station, tu ada anak ye dalam stroller tuh.

 

IMG_6143

Itupun menyinggah lagi merata sambil jalan balik pelan2, kita tak naik cab malam tuh. coz takde extra luggage pun bawak, hanya shopping bags and pram je pung. Dalam sejuk tuh ko tengok aku selubung RB dengan baju merah yang aku beli coz aku pun tak menahan. anak aku tu pun pakai jacket biasa jer. Mafla brown tu pun aku beli kat kedai sana jugak coz tak tahan betul, mana le aku bawak sesiap dari KL coz tu lah, konon malas nak layan sangat weather sejuk dia tu kan.

IMG_6043

laki aku amik HOHO ni for 48hours but kita tak pakai up to that pun, just semata untuk berjalan sekejap sana sini pun. Tak best lah HOHO depa, tak sebest Paris/London’s HOHO. Tempat menarik di Milan adalah tidak mengghairahkan laki aku, dah kalau laki aku yang jenis sightseeing punya orang pun tak heran, apatah lagi ler aku kan, lagi ler memang macam alahai lemah. Tu yang sampai tertidur sangat tuh.

Plan asal patutnya kami ke Venice, or even Florence during our trip kat Milan ni lah, a day trip to Venice actually but ada masalah sana sini, terpaksa kita batalkan waktu di Milan ni jugak. Kalau tidak, lagi panjang le langkah dan ceritanya kan. Pastuh on our 4th day macam menyesal, we should just go to Venice jugak! Seriously, next time, dont hesitate, kalau dah plan, belasah jer pergi, benda kekecik nih boleh tolak ketepi sket.

But that s okay, kita pikirkan positive, tak nak le ada negativity thinking sedih sangat ker. Always believe, mungkin tak dapat sampai ke Venice or Florence coz mungkin disuruh bawak sekali satu batallion…mungkinlah kan.

Hah…

aku nak pi Seoul pulak heh.

Mungkin!

Tak pun Switzerland.

Cakap tu doa….insyallah :) . I dah buktikan so many things pun. so tulislah, bercakaplah, berharap dan bekerjalah. ada jalannya. Allah bantu.

Comment: 16

Shopping and jejalan days in Milan!

IMG_5585

pagi ketiga, hari ketiga

dipermulakan dengan jacket DKNY abang yang aku rasmikan dulu! kids punya size jacket tuh but boleh je aku muat. ada colour lain, merah, black and grey but sebab abang pencinta biru, marilah menghormatinya dengan memakai biru, lagipun contrast le sket kalernya dengan baju2 and bags merah aku. semuanya pun merah ko tak pening keeee

aku yang pencinta merah ni pun sakit mata sei…

IMG_5576

but malangnya, nak lari dari merah, tetap jugak ada merahnya menyelit. RB dipakaikan ngan baju lengan panjang, striking hijau tapi kain tu nipis so aku tambahkan dengan knitted top merah. Merah lagi…..

bih tu, ape barang pink! hijau, kuning? redmummy mar….

 

IMG_8463

kat IG depa dok cakap manjang je barang shopping, so hah ko dok situ diam RD, aku snap gambar bangunan, jadi ler dari takde hahahahaa

yang benarnya banyak gila photos of Milan’s scenery taken by RD but well….hahahahhaha nantilah

IMG_8471

kan kan…aku letak lagi gambar pemandangan di belakang, bangunan unik yang apa ke namanya ni hek. depan Duomo je semua nih

 

IMG_5601

stroller nampak kosong, jadi ini pastinya baru nak cecah jalan. Project hari tu patutnya pi HOHO tapi penyudahnya kami tak naik pun hari tu kahkahkah….

IMG_5614

ooo ada LongChamp belakang tuh, but aku tak singgah…

hari tu adalah lagi penting mencari Chanel and Balenciaga yer

 

IMG_5608

gi meeting ye bang?

mohlah jalan2 dulu….

 IMG_5733

Disney shop….rambang mata dia dok dalam nih

rasa macam semua dia nak capai!

IMG_5742

abang sempat WA – mami, boleh tak belikan abang pencil box and watch?

jam lagi

but memang dah beli pun, wpun dia tak cakap hehehehe

IMG_5735

pencinta bola! aku beli ok bola nih

turun naik flight aku hand carried sama. bapaknya dah nak balingkan dah, aku gigih jangan buang jangan, anak ai punya tu, takpe takpe biar ai bawakkan

IMG_5744

dan dia boleh ajak bapaknya main bola tetengah orang ramai gak…mana nak kejar bola mana nak kejar ko, penyudahnya simpan bola tuh, leceh nak main. sambung main dalam apartment jer, pastu sampai KL, till now pun dok main je bola…dalam bilik air mandi pun ada bola ok rumah aku tuh!

IMG_5772

repeat semula datang mall yang ada butik bebanyak dalam tuh kan. floor ni je meant for ladies, dior lv miu miu marc jacobs ysl macam2 brand lain dok sini. aku macam half half je ngan Chloe ni, to buy or not. They have the mini size of Chloe Paraty. but aku dah beli 2 Balenciaga and Prada in mini gak. Macam halahai sumenya mini size je pulakkan.

IMG_5775

SA tu punyalah baik sangat

yang aku tak berapa minat nak beli, dapat SA bebaik, yang aku suka beli, dpt SA menyinga manjang. . ….habis dia sidaikan semua colours mini paraty tu tapi colournya alahai, takde yang buat aku maacm gelodak2 nak beli

kalau ada yang tak pernah aku ada ke or memang gila best boleh gak aku consider. Dahlah tak dapat Chanel. huh ngokngek Chanel Milan.

IMG_5858

ok mall yang ada banyak butiks dalamnya yang aku dok jaja gambar2 tuh, ni hah nama malls tuh, along the road dari Duomo to Piazza San Babila, ini le mallnya. memang akan nampak akan singgah ler. jemput masuk jer…but tu lah, ko beli at 1st floor, bayau kat situ, beli kat 2nd floor bayau kat situ, tax refund kat 6th floor.

bercintaaaaaaaaaaaaa! turun naik lift.

nak betulkan anak nya diapers bagai at 7th floor.

lagi satu bercinta.

IMG_5827

hah Duomo lagi, versi RD gelap.

aku kira2 3 hari je shopping tak sesudah. Yelah berenti jalan berenti jalan berenti jalan

sesatnya lagi, tengok sana sini lagi. kejar anak lagi. meneteknya lagi.

niat nak HOHO, kecundang sudahnya hari untuk entry nih ler…takde maknanya nak HOHO heh

IMG_5856

kitorg rasa makan minum tak berapa enjoylah kat Milan, tu Cappuccino RD tu kan….memang sebesau2nya glass diorang bagi. I had hot choc, tak sedap mana pun jugak

IMG_5874

cuba korang pi google Duomo and belajar sendiri sejarahnya heh, sampai aku dah balik pun aku tak bernapsu lagi nak belajar sejarah depa nih hahahaha….eh ai terer yek subject Sejarah dulu, A2 but nak suh aku hadap musim2 shopping kat negara orang tu kena let go kat RD

DSC_5850

sahihlah ni gambar paginya sebelum kita jauh perjalanan

oh well the green top is by @thepoplook !

DSC_5864

jalan-jalan lagi dan lagi lagi lagi

DSC_5896

oh dah ada handbag baru beli kat stroller

DSC_5902

kat kedai ni aku beli Rayban, gila ler beli rayban kat sana, harganya ngan KL 2 kali ganda murah!

DSC_5903

yang dok tanya akak kedai sunglasses tu kat Plaza Sanbabila, opposite dengan Hugo Boss and memang berderetlah kedai kat situ, u gonna notice it. Kedai tu 3,4 tingkat gaklah but idak ler akak pi naik atas, but dah lepas 2,3 hari tu ada le naik coz nak pakai toilet dia, for 2 kali repeat kedai ni, den beli 3 Rayban and 1 Chanel shades. sukaaaaaaaaaaaaa!!!

DSC_5915

boringnya Milan ni kan, kedai dia mostly kekecik kat bawah so depa akan ada bertingkat2 di atasnya lah jadi nak tak nak ko kena naik lift, so kadang2 ko punya pemalas nak naik tuh coz kita kan ada stroller, jadi macam nih coz RD nak pi beli boxers kes aku packed up kan boxers and baju RD untuk 3 hari jer hahahaha. Yelah beli sini pakai dari sini.

Tu yang aku dok sini hah bagi anak makan. tenang aman damai jer, belakang tu air macam mengalir, kira RB ada le pemandangan, sambil menyuap tuh aku tengok manusia2 Milano yang tetengah sejuk pun hangpa pakai punya sexy tang bawah hahahah pastu cecepat lari masuk dalam bangunan…

DSC_5927

ye dak kecik, apo apo? lari lerrr cam biasa hobby ko..

sibuk nak lari bukan tak boleh nak jalan, dia ngah gasak nak berlari skang nih

DSC_5932

ha see see, ada le jugak pemandangan or bangunan unik aku tempek kat sini kan

 

DSC_5945

hey, itu bendera negara saya!

DSC_5958

stroller dah makin sarat…kalau bila RB tak duduk dalam stroller tu, if bagpack RD tak letak kat depan memang manjang tumbang ke belakang je pram anak aku tu

DSC_5997

suka ko yek

DSC_6006

aku lompat banyak kali kat sini, mamat baju putih bawak luggage tu dok leka menengok. hahahahah boring betullah ko ni pakcik tak penah tengok orang lelompat hapaaaa

DSC_6011

oklah roh pemalas nak letak caption dah sampai….

DSC_6032

jalan ni je aku rasa bape kali kita repeat

DSC_6039

waaaaaaaaaaaa anak aku!

DSC_6044

bawak bertenang, ko tu kecik kang haa….

20130515_001200

aku tak paham kenapa Cappucccino RD tu bukan main lagi besau betul, hot choc aku cinonitttt jer…

IMG_5641

eh cerita shopping!  hah…

ini memang one of the wish list, either the clutch or the mini bag Balenciaga, habis semua dia letak but aku dah banyak tolak colour2 or hardware yang tak minat

IMG_5643

butiknya hari Ahad tutup but paginya day 3 tu aku carik Balenciaga and Chanel dulu

 

IMG_5646

so aku shortlistedkan yang ini…pastu dia bawak semua turun coz RD and RB ada kat bawah, tak boleh nak naik takde lift.

dah tayang dalam Instagram, gambar daily routine pun ada kan…i picked the mini Balenciaga hitam tuh. Gold hw dia sangat cantikkkkkkkkkkkk! bak kata member aku, ko sorang je lah yang pakai black mini Balenciaga with that gold hw kat KLCC, sesilap lam KL

IMG_5655

hah Dior, our 2nd trip dalam ni setelah kecewa dengan Chanel makanya aku selesai dengan the beige Soft Dior, with champagne hardware. Merah tu patent satu hal lagi pun dah sama bih kurang size with my Chanel GST.

bak kata member aku, ha kooo sampai terpaksa amik Dior dek bengang ngan Chanel!

IMG_5659

Red patent Soft Dior with silver hw

IMG_5658

ini saya punyaaaa

IMG_5662

paling aku suka dia punya paperbag siap dengan cermin! terus aku cabut cermin tu letak lam make up bag hiksss

IMG_5666

Prada ni, pun aku pi patah balik coz nak kena sebat lagi 1-2 dek kerna kecewa dengan Chanel.

IMG_5670

boleh ni aku pepilih sambil breastfeeding….hahahaha

dia bagi aku sofa suh duduk for bfeed but kang remeh nak angkut bag2 yang nak aku pilih pulakkan…

IMG_5674

purse merah, aku saja amik untuk letak dalam clutch or any of my mini handbags, pasal yang aku pakai purse Chanel tu the most big bulky large size of wallet.

dalam nih penutupnya aku amik the Mini Prada merah, dan jugak purse merah. segalanya merah!

20130515_01395320130515_01395520130515_01395920130515_01400120130515_01400220130515_014009

DSC_6054

anak aku yang nampak gaya sorang lagi pencinta binatang ternakan atau dia memang pelik dengan burung hahahahaa

DSC_6060

DSC_6061

 

DSC_5973

balik malam tuh, pun kita naik taksi! malam pun masih lagi kesiangan di waktu Milan, tak sanggup nak naik metro coz barang2 ke main banyak, aku le yang pancit tolak stroller kan…

DSC_6049

carik power bank la tuh! dia kalau korek handbags tu memang carik power bank jerrr, takde keje lain.

DSC_6067

Terima kasih Milan, kerna menerima kami.

Terima kasih Qatar Airways kerna memilih Redmummy.

Terima kasih le korang, yang bersabar untuk aku menghabiskan lagi sisa baki cerita Milan, Italy. Belum, ini bukan entry terakhir, ada berduyun lagi…..

Comment: 10

Serravalle Designer Outlet

aku kan

bila tengok je draft entry Milan. hahahaha! lemahnya halahai. Dia punya gambar punya panjang entry daaaa mau bikin. but tu lah, aku ada pilihan, to type or to ignore it.

gila nak ignore, bukan pi kampung kongo ok, it was MILAN! Not everyone can fly to Milan, jadi dah dapat pergi tu, bebawaklah rajin sket buat citer Milan ni yek.

Baiklah puan dan tuan…

IMG_5364

Hari kedua adalah mari melawat Serravalle, ni factory outlet. about an hour dari Milan town. Yang pakcik tu duduk tu ngah set auto timer untuk amik gambar bertiga. Pakai compact camera ler kalau nak self timer nih.

IMG_8356

patlah amik gambar, nak gi jalan nih

hoi lambat lagi lah bus tu nak jalan. diri diam2 situ posing nak amik gambar nih

blurghhhh

aku bukan tak suka bergambar tapi aku macam hahahhah pagi tu roh nak gi Serravalle dah over mencanak2. Macam eii napa ler nak posing2 ni, jom le naik bas. padahal bus tu jalan lagi 30min ok!

IMG_8372

we bought the tix a day before kat sini, remember? duliklah tak ingat korang nih. masih lagi bawak luggage merah. 2 hari ni jer kita bawak luggage tuh, pasal nak sumbat barang shopping. hari lain takde dah, kiranya yang bulky, bagak2 tu dah selamat dipacked up lam luggage tuh.  Adik ticit tuh, mood nak tidur….

20130513_164133

tunggu bus di sini yer….

bus khas yang bawak kita ke Serravalle dan pulangnya pun dengan bus tu jugak. 11am to 8pm. Pergi balik surely tidur dalam bus, each journey is an hour jer.

DSC_5722

hangpa tau tak bag gold aku bawak kulu kilir tu kan, adalah salah satu bag dari my sponsored ads. bag tu, bukan sebarang bag, specially kalau kita letak frozen food dari KL ke Milan. ha big point bag tu yer.

20130513_165455

anak kecik itu hensem ngan baju jacket Trudy, bukan tajaan. hang ingat cek buat ads Trudy, manjang je ke dapat sponsor, ada yg dapat ada yang beli sendiri ler. i love the outfit so much, kan zeeshan kan…..seronok dia dapat naik bus. jakunlah ko nih.  but sekejapan pastu, dia tidur. not just him, aku pun sama tidur…ai dok belakang, agak2 dia nak minum, bapaknya pass dia kat aku. tu je le keje apaknya…

DSC_5765

 laki aku banyak iklan dia, amik gambar ler itu ini ler, hish…aku dah sampai perlis, dia kat melaka lagi….

IMG_5403

bayangkan jer macam JPO, ha gini ler Serravalle nih. besarrrrrrrrr, lagi bigger than Bicester Village, London

IMG_5411

kasut2 kat SF sini bodoh2 size alang kepalang 8,9 jer sumer. harga dah murah, tapi size sume bapak2 gajah…

IMG_5421

dok dalam Prada ni best

tapi gila payah nak amik gambar, kadang2 aku pelik camne ler kawan2 aku yang jual shopping online tu boleh amik gamar bags skonyong2 senang, coz asal laki aku pegang camera jer security sini dah sound. Bukan takat Prada jer, most of the kedais ler yang kami masuk. tah hape2 ler….

IMG_5425

ko tengok casing purse kekecik tuh…aku rambang gila mata tengok hok merah, hok biru putih, semua cecantik seii

aku amik merah! emm in total yang cinonit2 tu aku amik 4 ketoi

hehheheheh, comei. merah uuuu

IMG_5430

untuk teman yang mengirimkan, eh ai tak amikpun nih. untuk teman. pun tak jadi amik coz colour factor.

as i said, aku selamatkan dulu barang memember baru settle barang aku sendiri

IMG_5437

dan tadah…..dah selesai!

ada 6 items dalam tuh, family of Prada sungguh. aku suka Prada kekdahnya

IMG_5438

inilah gunanya luggage, dari bawak besau2 paperbagi macam2 bags dalam tuh baik ler letak sumbat dalam luggage, but aku tak happy cara RD kemas susun barang dalam tuh.

ketepi ketepi ketepiiiii

IMG_5442

hah begini…

biar mak merah kasi kemas susunkan…

20130513_213928

RB senyummmmmmmmmmmmm baik jer….kalau dia mokak2, kita keluarkan jer dia but main kat luar lah, tak berapa sejuk pun, jacket and knitted top pun dah dicabut. But for RB tak boleh, sejuk tetap adaaa, so biar dia pakai jacket nih.

20130513_214015

inside of Furla, i m buying for my Mom. pastu aku datang balik 2nd round, bag biru inner hijau tu dah takdak!

that s ok, amik colour lain. they dont have in red pung. ada kelabu asap, oreng, biru, hijau.

small medium large size

20130514_000916

1 shoes each for Abang and Kakak

DSC_5704

sah ni gambar paginya, kat Milan hahahahaa! anak aku melentok tidur

DSC_5739

korang nak tengok tram lama dan tram baru? pergilah di IG laki aku, kan dah cakap, IG dia penuh cerita bersejarah. IG aku penuh ngan shopping berdarah-darah manjang

ok suor purple ni pun from Uniqlo, but sib baik aku tak amik patter ni banyak, 2 colours je kot, pasal dia punya bawah tu ada lipatan, and tak bestlah, kain dia tak berapa cocok. so hok nih jangan amik ok ye dik.

DSC_5763

ini kompem laki aku yang amik gambar, coz aku dalam bus on the way to Serravale, dah tarik curtain and tidurrrrrrrrrr

DSC_5777

First round, coz takde banyak bag sangkut di stroller…

DSC_5774

2nd round, alah 2 kali je pun kita ronda….

NMS_5782

pastu aku ditinggalkan dek the boys, so aku le tolak stroller, aku le tarik luggage

DSC_5785

korang tak tau ke, aku kan superwoman. sume boleh tarik. kudrat power sei

DSC_5784

tak sesudah lagi mengorek handbag.

ni mesti carik power bank. satu hari dedua power bank aku kena pakai cajing ipon. laki aku punya s3 satu hari boleh tahan. ko tengok le, dia nya IG bape sen je gambarnya. tengok IG aku pulak, twit aku, fb aku, blog aku

kehkehkeh

DSC_5786

takpe jalan pelan2, takde jem pun. rileks jer bawak dedua barang tuh

wpun luggage tu dah berat…dari laki aku suh kejar anak, baik le aku bawak tolak stroller luggage

DSC_5788

berehat amik napas, sementara biarkan RB dengan dunia exploringnya

DSC_5793

agak2 dia nak ehem…dia carik maknya

DSC_5801

pastu maknya seperti biasa, jadi pengemas rumahtangga

DSC_5796

korek bag sana korek bag sini, satukan mana yang boleh disatukan yer…biar organize

DSC_5804

 adik…dahlah dik, jomlah mami nak shopping lagi dik

DSC_5802

tak sesudah lagi main bola hehhh

dia dapat gang2 italian, so dia seronok main bola ngan depa. depa 2 beradik pun sonok ada RB, padahal anak aku sepak bola pun tak pandai lagi hahahahha. but ai tell u, RB suka bolaaaaaaaaa, kereta pun suka. Dia kalau nampak abang dia balik sekolah, dia kejar abang dia ngan bola, ajak main!

DSC_5807

ammahhhh! jomlah dik

udah2lah tu main bola. panjang lagi perjalanan mak nak nyopping nih

IMG_8416

break for lunch but macam order-order but semua tak lalu kat tekak. tapau bawak balik pun tak makan, buang jer. amik seafood pizza, seafood spaghetti. fries je yang kita boleh makan kekering gitu. For RB, aku bawak nasi putihnya and soupnya lah. tumpang heatkan jer…

i cannot imagine my baby eats the fries, so not healthy. tapi ko tau, skang depa bagi fries gegitu je kat RB! abang kakak abang selamba kodok je trained adik dia ok, silau je mata aku tengok. aku kan pantang je dia makan sume tuh.

 

 

IMG_5468

bilalah nak habis cerita dalam entry nih…makin aku scroll, makin banyak pulak nak type heh!

anw kita makan sini buat rerasa jer, penyudahnya makan roti jer. roti keras depa. roti tu, zaman aku kekecik dulu, ada satu roti ke biskut melaka, orang melaka mesti tau. biskut roti tu keras gilos, makan ngan teh o or kopi pekat hitam. hah tau? aku dah lupa roti ke biskut keras cam batu tu…arwah atuk nenek aku punya fav makan tu

DSC_5808

dalam kedai nih, tak ramai orang langsung. aman tenteram damai aku shopping dalam nih. Kid’s shop. tapi high end punya brand. sumpah mahal. for kids ler. but aku beli yang betul2 rasa macam oh ok murah. hah murah aku ngan murah ko lain. kadang murah orang riban2, murah aku murahhhhhhhhhhhhh ya hamat hahahaha! so sebab tu lah tak amik banyak pun, dapat abang kakak punya, yang so much worth to pakai.

ada toys section, so RB dilekakan bapaknya di situ, tapi pastu dia sempat berlari kuor, terkejar2 aku menyelamatkan luggage. yelah buatnya ada orang sebat. tak ke nangis.

kat kedai ni aku beli satu jacket DKNY, esoknya aku pakai. Since Abang is about big size already, aku niatkan untuk abang, tapi aku pakai dulu. so boleh share2. kahkahkah!

DSC_5818

bila ler nak sudah nih…

actually almost done already. itupun kan aku dah ajak RD balik, tak yah naik bus yang kita dah booked beli tix awal paginya. kita bantai le naik bas apa yang ada. tapi laki aku being seorang auditor editor penjimat mata wang negara, suh stayed gak till 8pm.

hah dok ler sini till 8pm. but hujung2 alahai tak cukup masa jugak.  kira nak buat 3rd round. ehceh!

DSC_5822

penat tak penat sangat ler…coz kita ada baby, jap2 berenti rehat jugak. lagipun need to feed him gak, salin diapers dia bagai. main kejar2 lagi ngan dia…

DSC_5833

aku masuk balik Furla nih, beli seketol bag untuk mak ajah dan juga selipar untuk aku and my sister

IMG_8437

pokcik bagi anak layan utube

if you are happy and you know, you clap your handssssss

itu je le ko kan dik

IMG_5451

bukan dah ada ke gambar ni kat atas

oh ni versi solo tanpa stroller

IMG_5481

Zeeshannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

IMG_5474

Swatch for Abang and Niece

IMG_5487

gigittttttttttttttt diaaaa

IMG_5520

dia campak botol air dia

pastu sibuk nak ngamik balik

tertonggeng2 menunduk amik bawah tu

 

IMG_5523

mak tak sesudah lagi kemaskan luggage, ada je kejenya

IMG_5528

siap dah kemas

jom jalannnnnnnnnnnn!

IMG_5532

Ferragamo sling bag for RD and shades for mama

DSC_5824

sian mak merah

aku rasa tak silap masa ni RD pi bawak RB salin diapers tu yang aku terkangkang2 jalan sorang2 ngan luggage ngan shopping bags ke main sakan

DSC_5830

sket lagi sket lagi…

iyah iyahhh

IMG_5481

nak gi mana tuuuuuuuuuuuuu

kadang2 dia tease kita, dia akan jalan ke depannnnnnnn, tak nak dia jalan ke belakang coz nanti dia kena tangkap dok dalam stroller

IMG_5485

abang kakak tengok gambar ni, diaorang tak jeles pun hahahaha

IMG_5510

berkejaran ngan bapaknya

IMG_8440

hah dah settled dah kuor Serravalle, dok tunggu depan bas, nak naik bus tapi aku bagi makan RB sat…dinner time maaaa

DSC_5838

this is almost 8pm local time, bus jalan about 8pm, tak sharp, dia tunggu orang lain yang patut naik bus tapi aku rasa ada depa dah chow earlier, dah habis shopping, cabut awallah kot

IMG_8448

dalam compartment luggage tu, ada luggage aku, stroller RB and sorang mat tourist yang baru beli luggage Samsonite dari sini gak. hehehehe! shopping bags memasing bawak naik atas bas.

DSC_5842

habis makan, dia sambung lagi tour depan bus pulak

 

DSC_5848

aku bawak naik atas, melonjakkan badan nak gak turunnnnnnnnn

IMG_5546

hah turunlah ko, pi main kekejar ngan apak ko…

IMG_5560

malam tu kita sampai Milan town about 9pm. super ngantuk betul. kira ler dah jam berapa waktu KL. first time tu le sampai dalam gelap, malam tu jer. malam lain waktu siang lagi dah at home. Terus amik cab, zasss sampai ke rumah. rombak sana sini, makan makan makan and bongkang! jadi makanya bila ke Milan harus sahaja langsung ke Serravale yer…factory outlet yang besar. Best ngan SF, Prada tu lah…

list of brands, jemputlah type ‘Serravalle Designer Outlet’ kuorlah nanti listnya bagai. apa brand yang ko nak, kalau takde brand yg ko carik dalam list tuh, hah tak payah datang.

Bus for return tix untuk this trip is 50Euro for both of us, infant percuma. 11am to 8pm. satu lagi trip pulak 10am to 5pm. Sekejap sangat le pulakkan…

IMG_5561

Disudahi dengan ….

tingkap rumah orang kat Milan

ada gambar daring2 kissing2 hahahahah

dah kene remove

but dalam keek ada kehkehkeh! dan masih lagi ada!

laki aku takut dibahankan orang, macam ler orang heran. macam le orang nak amik kisah. macam le orang tu yang pi Milan,  macam ler…aku ni ND. macam ler…yang penting….laki bini pun!

Entry Milano bersambung lagi dan lagi……

Comment: 14