Pregnancy

Auralens and the P for 2 Ps

IMG_9448

I kan jarangggggggg ler pakai coloured lens, pasalnya ai memang pakai colourless lens cos my original lens is brown colour. So adalah rugi je pakai kaler2 bagai nih kalau bukan kerana event or even sponsored posts for sure. and syaratnya yang lain, kena amik yg kaler lain dari mata aku le kan. Sponsored for contact lens pun dah banyak kali. But this time around, katanya product dari Dubai.

paling penting, bukan bebesau macam mata kucing tuh.

and mesti ada power.

dan bahagianya bila ring lens ni tak besar, tapi thick senang nak pasang sarung ke mata. Loving this lens so so much. This is hermes grey colour.

Price : RM55 Plano (excluding postage)

RM60 Degree ( excluding postage)
Base Curve : 8.6
Water content 55%
Diameter : 14.00 – 14.50 mm
Power range : 0.00 – 8.50
Usage : 3 months disposable
Each box contains 1 pair sterile soft contact lens
Customer will get one free travel casing inside the box

Please contact @auralens_stokis  OR 019-6687462

IMG_9445

alright. Not pregnant.

So jangan kepoh2 yek. See there, single line? Yeap kompem not pregnant.

Cut the story short. my period was late by almost a week. Suspensnyaaaaaaaaaaaaaaa kak merah kau. For my case yang always consistent (ever since I was 12 yo) adalah merisaukan bila period lambat sementalah umur lanjut dan dah beranak tiga and hopefully (dengan izin Allah jua), we dont want to add on pun another child (yeap, tau itu rezeki but cukuplah 3 orang pertama hati yang ada sekarang ni).

But of cos, these 2-3 months agak stressful banyak giler. ada satu waktu, for over 5 weeks, kena asma and batuk kong2 non stop. Ingatkan dah kena batuk kering ke hapa. Sampai kena rushed pi amik nab lah coz dah tak boleh bernafas, heart beat laju giler masa tu. All in masa tu coz ada few games (one of them yang terawal pun coz i had the netball tournament, esoknya terus period kau!) hah tu antara yg terawal sangat pulak datangnya. Nasib baik le juara gak netball tu.

Dan of cos pindah urusan rumah, lagi ler stresssssssssssssss. Bila lambat nih, aik apesal melampau lambat pulak ko heh.  Cukup hampir seminggu lambat, terus bukak first kit.

Gagal. Bangang ke hapa aku punya kit or aku yang tak pandai pakai benda tuh. Aku ada 2 stocks, dedua lain brand. So after a while, satu hapa kaler tak kuor, baling. Bukak satu lagi pulak. Pun salah ker, complicated betullah kit2 nih, dulu aku beli memurah punya brand, senang jer nak tengok hasilnya.

dan syukur ler, tak pregnant. single line. hahahhaa tapi tuler napa tak piod lagi nih.

Tapi Allah Maha Mendengar masalah kak merah hah…esoknya. Keleting!

Wui! tak kisahlah dah bangun sahur, dah nak pergi kerja pun masa tuh, janji ko hadhir. Senyum gila pagi tu pergi kerja. hiks… but tu lah, betul2 menduga sangat. Imagine yek, aku dah bungkus telekung kat opis masa tu bila depa tanya aku jawab ‘ha ah esok aku period’, sekali esok lusa tulat langkat woi genap seminggu tak jugak period, huaaaaa, hah tu ler kompiden lagi ‘esok period’ kan….tu baru dia bagi aku testing sket je tuh. Gelabah perut mung, siang malam risau boliau.

 

Comment: 5

False Alarm!

IMG_0184

Mak mak orang ni dia kalau dah terlambat sehari dua the flag of the month, mulalah berderau tak senang duduk. Ni aku antara package mak yang gini lah.

My period alhamdulillah very consistent.

Sejak mendara sampai dah beranak pinak ni pun dia tak mai masa pregnant dan masa ngah menyusu badan. Itupun the first few months, pastuh on track.

Tapi kalau dah sehari dia lambat. Aku ok lagi ler. but kalau dah berhari2. Ahah! drama drama!!

Al kisahnya, last month punya flag, aku amik ubat ‘delaykan kejap’ . Habis tu suamiku dah berminggu kat Poland, pastu kita dating kat Paris, which obviously adalah tarikh aku bendera. Laki aku dah sound, make sure amik ubat delaykan sikit period tuh. So amiklah ubat. Horey2 kat Paris.

Senyum2 balik dari Paris. Lempang kang.

Landed KL, soknya terus period. Super lega.

Datang bulan nih, hamik…tetiba lambat!

Udahlah demam, mengundang lagi punca was-was kenapa tak period lagi nih. 2 hari lambat. suspens. Pak Encik terus pi farmasi, beli 2 kotak.

Masuk bilik air, dalam demam. Bukak kotak.

Eh…ler dah period lah hahahahaha. Tak sempat nak pakai kotak.

Keluar bathroom, laki aku dok Alhamdulillah. Me too.

:)

 

Comment: 11

Over 9 months…

I first announced on the pregnancy of RedBaby on 4th May 2011 through the blog, but made an earlier announcement through FB and Twitter.

IMG_3764

2 months of pregnancy…

IMG_7796

few weeks before the delivery of the little RedBaby

huh….baik punya tumbesaran mak merah yek. ada lagi satu betul2 gambar few hours sebelum beranak, tapi gulp gulp sedih takut  nak letak, takut korang terus X jer page ai nih. but sokay sokay, insyallah tengah usaha untuk slim down. sebenarnya pasal yang cakap aku akan dapat offer dari slimming centre and workout sessions, memang ada tapi ai tak leh reveal ler lagi kan, tunggu sampai aku dah mula sign in baru kita cite panjang. itu abang Nuffnang ai yang settlekan :) , dari tengah mengandung lagi depa dah kejar2 nak engage me.. pilih and tadah badan jer.

But tak bolehlah nak rely semuanya kat depa, kena jugak buat kerja sendiri, susutkan badan nih jugak. ni aku dah 2,3 hari tak bertungku coz c/lady dah takde kan, weekend je le dpt buat kalo laki aku merajin. Aku memang takkan buat sendiri coz tau nanti kita tend to malas ngelat nak tekan tungku tuh

alright anw, x kisah ler buat masa skang ngadap le korang gambar gemuk dempol ai yang memboyot hebat nih. sampai ai dah rasa confident nak posing, lagipun ngah dalam pantang ler, tak molek amik gambar bebanyak ahhahaha. Aku amik gambar ngan anak2 aku jer, for personal collections bukan untuk ditayang, for the time being ni ler.

hari2 terakhir berpantang…adalah berurut bersama Tanamera Postnatal . Kemudian nanti aku postkan entry untuk lauk2 berpantang yang dimasak oleh my c/lady, mak mertua dan mak sendiri. Ada permintaan  nak tau lauk berpantang jugakkan?

Comment: 19

The little last one story…

weii

sumpahlah susah nak on laptop nih masa ngah pantang. asal bukak jer mata mengkuyu. timing nak blogging memalam memang jarang adalah, nipun aku baru pas bfeed and pumped kol 5 pagi kay yang macam tak leh tidur, ok trylah kot leh menaip dan bercerita.

korang sibuk ngan 2 soalan, mana gambar baby, apa nama baby!

lekler….ai pun nak perasan sket jadi #retis.

aritu kan dah letak gambar baby wt RD… :)

so kena sambung yek citer delivery tik tok tik tok arituh. Ingatan aku dah cam putus sket jer, rasa cam malas je nak sambungggg but kompem kena puaka ngamuk dek korang punya!

So deal asalnya lepas aku dah kena induced tuh, aku akan dapat epidural! ni aku dah ulang cakap berkali2 kat gynae aku coz pengalaman masa Gegirl dulu tak sempat nak epidural, aku merasa hazabbbbbbbbbnya hai sakit. so masa for RedBaby nih, dah 2,3 cm tapi sakit macam  nak meletup perut sangat nih.

i asked for epidural again.

Gynae datang checked...em ok, send Redmummy to labour room now, kita letak epidural from there, terus monitor delivery.

hah…dia datang check up tuh, kan depa ni kalo tak doctor, the midwife or staff nurse yang datang menjolok nak check baper cm dah bukaan kan. wui…ko ingat jolok bukaan tu sedap??? aku memang dah bape kali nak menyepak! sakit lerrrrrrrr!! so dahlah ngah sakit bersalin paksa induced nih kan, depa nak hantar aku pi labour room tapi suh aku turun katil naik wheelchair! aaa orang nak pusing dari kiri ke kanan pun nangis, ko nak suh aku turun menapak ke kerusi roda. dengan sakit contraction yang datang tak agak2.

huh….dek keengangan aku turun dari katil, so depa pun menyoronglah katil tu ke labour room.

sambil atas katil turun ke labour room yang depa sorong tu pun aku dok sakit sakit….tapi entahlah, sakit tu ringan ke berat ke tapi memang sakit ler!

sampai je labour room, terus depa pasangkan CTG. tapi tak jugak dibaginya aku epidural. dah setengah jam, kat sejam! aku mintak banyak kali, depa tak bagi coz katanya nak bagi epidural pun kena tengok camne heart beat n condition baby. Ya Allah, aku punya geram. Orang ngah sakit nih!

Sampaikan aku suh RD tepon gynae *yelah dia datang nanti bila aku dah nak bersalin jer, takkan nak hadap aku sepanjang cm tu pulak*. yang laki aku pulak malas nak tepon banyak kali, lgipun staff nurse dah cakap dah pesan yang tak boleh gak panggil doctor epidural selagi condition baby tak ok dalam CTG tuh.

Memang ko, depa tak bagi sampai ke hujungnya coz heart beat anak aku dah low at that time.

makanya berlawanlah aku ngan sakit. dari 3cm to 4cm, asik kena seluk jer.

dari sakitnya yang setiap 5,6 minit sekali terus jadi 1,2 minit sekali. sampaikan baru aku bernapas, datang balik. dahlah tu aku teran ko! lom lagi ada full opening, aku punya sakit sampai aku teran…ahaksssssssss, sib baik le tak koyak. Teran coz macam kita nak berak tapi tak kuor. ngan gelodak pinggang perut tuh yang macam kena hiris jer. huiiiiiiii hai.

Yang pastinya dari 4cm, tetiba dah jadi 8cm, very fast one punya opening and terus depa call gynae aku. Dia sampai jer, terus pakai apron, mak bidan staff nurse yang 2,3 orang tu pun dah siap sedia (sorang tu mulut ya allah, alangkan aku ngah sakit beranak, memang patut makan penampau je mulut dia ke main garang nak mampus, tak sedap betul kita nak beranak ngan mulut hamlau dia tuh, tapi yang sorang lagik baik sangat, dia tengok kawan dia marah2 aku, tapi dia comfort aku sehabis boleh, sayang dia tetiba ahaks!).

Gynae aku sampai, cut.

apa yang dia cut ahahhahaha. then terus, ok you push now!

huh, tak yah ko suruh, aku dah dari 4cm memang very good in pushing, sekali 2 terannnnnnnnn terus kuor the little boy RedBaby!

wahhhhh..leganya!

Gynae bagi pisau kat RD untuk potong the tali pusat. aku dah terkangkang tak ingat apa, i was so tired and in pain. 2nd one push pulak untuk kuorkan uri yang berlebih2. 3rd one pulak bila gynae tekan perut aku untuk keluarkan lebihan darah2. 4th one merasa sakit bila dia buat jahitan. dah tak ingat aku nak tegak kaki ke hapa, dah terkangkang bersadai cam tepi pantai je bak kata gynae aku ler.

Dia menjahit kali nih aku merasa sakitnya koooooooo! padahal masa beranakkan Gegirl dulu, aku tak rasa langsung coz dek penat sakit lega keluarkan Gegirl tuh.

Eh pastuh aku tak ingat apa dah, depa kemas bersihkan badan darah aku pun aku macam lembik lemah terlelap jer. Udahlah dah kira 1 hari lebih aku tak tidur, ngan penat bersalinnya, sakitnya lagik. Laki aku kejap pastuh dia dah ilang lari pi ngadap baby jer…azankan bagai and telek menelek ler.

Jap tuh aku dibawak pulang ke bilik, memang totally penat sangat. Tak sampai berapa jam, family aku sampai ngan anak2….tapi sebelum tu RD bagi aku rehat sorang2 lam bilik, dia pi amik anak2nya, so since aku letih sangat, aku cakaplah jangan bukak lampu, biar gelap,i really wanna sleep. isk isk…

tak elok ok. len kali mak beranak jangan dok lam gelap yek. leh terkejut2 tau coz kita baru je bersalin. sepanjang aku tidur tuh, aku terkejut, kaki terangkat sket and tanganpun sama gak, mak pak aku datang, terus kena bebel coz aku tidur bergelap betul. pastuh bila aku tinggal sorang2 lam bilik, RD pasangkan lampu samar kuning bilik jer…ha gitu.

cuma dalam kelam kabut masa depa hantar aku ke labour room, Sirman boleh lupa nak bawak camera. padahal casing camera tu ada kat belt pinggang dia. dia tertinggal camera dek takde masa nak pikir, terus ikut bininya ke labour room so gambar masa bersalin memang takde ler. frust aku. ada pun bape keping sangat dia sempat snap dari bb dia.

Ada satu gambar tu kan, fresh terbaik dari ladang si RB kuor dari bawah, tapi melampauler kan gambar bawah mmg ler takde, gambar baby yang ngah basah2 berdarah tu yang ada, korang nak tengok?????????? ada berani? laju pulak laki aku amik gambar tuh.

semua orang ingat baby is big, takde nyer like i said, yang besau perut aku nih angin jer lebih. For me, dalam 3 pregnancies and delivery, the little last one punya sakit lagi hazab dari abang and kakaknya. Wpun sekejap je rasa sakitnya, coz dalam tak sampai 5 jam, huh not bad sakit sangattttttttttttttttttttttt. Dalam labour room jugak aku cakap ‘tak mau tak mau beranak lagi dah Sirman, tak mau…ni last kay ni last‘ hahahahah….sampai 2,3 hari gak lah aku terkenang sakitnya contraction RB tuh. Asal beranak asik kucup dahi jer laki aku, hadiah beranak ai mana you??

Alhamdulillah cukup sifat, nampak sihat walafiat, memerah je muka badan dia ahhahaha mementang nama gelaran dia RB, kalau dia berak meneran or marah nak bukak bedung, memang nampak merah nya, but baby kan bertukar wajah dan kulit setiap hari, skang dah mencerah which bapaknya claimed ikut putih cerah bapaknya, takpelah kasi chance LOL.Setiap hari adalah sangat beauty specially for abang and kakaknya yang sangat sayangkan adik kecilnya. Begitulah, on Thursday 29th Dec 2011, at 4.54pm, dengan berat 3.24kg our little RedBaby was born :) .

dan cerita ini belum pun bertamat…nantikan tiktoktiktoknya lagi :)

Comment: 26

3 Deliveries 3 Induced….

Abang’s due date was on 23rd Oct 2001, sebab reason masa tu RD dok based kat Singapore and kalau beranak pun takutlah pulak laki aku tak sempat sampai KL, so we agreed to do the induce. Induce tu paksaan untuk bersalin, ubat dimasukkan kat bawah kita, cukup masa nanti akan ada ‘gesa’ and makanya menahanlah ko berapa peringkat sakit yang ko dapat, dah namanya pun paksaan, memang merana ler kan. But masa tu tak de le terukkkkkkk sesangat aku sakit. Petang tu kita induce,tapi malamnya tak jugak bersalin. bukaan pun takde.

Sampai Prof Gynae aku stand by tidur  kat bilik sebelah of our hospital room coz he said, i have to deliver before Subuh. Takde epidural, cuma ada dapat ubat drug apatah untuk bagi lalok tak melayan sakit dari induce tuh. By 4ish am gitu Prof Gynae checked the baby’s heart beat dah low, kena gak pergi emergency czer. Aternya bukaan pun takde ko….

So aku chose the half bius, and masa dalam OT aku nampak ler samar2 dari lampu atas pala kita baring tuh, depa dok bukak2 perut aku ni ha nak mengeluarkan Abang.  Kalau half bius tuh aku tak merasa le apa yang depa buat, tapi aku sedar sesamar.

Abang was born on 23rd Oct 2001 via C-section with 3.62kg.

Masa waktu Gegirl pulak, she was dued on 9th September 2004. Takde major complication sama macam abangnya, cuma aku pun dah tak larat daya nak membawak badan, so kita agreed to go for another round of induce on her due date jugak, 9th Sept. Tapi bila dah admitted pagi tu baru sedar bila Prof Gynae aku cakap yang hari tuh ramai orang beranak coz it s 9/9′s date. oooo, idak le pulak aku perasankan pun.

Then pagi tu Prof Gyane masukkan ubat induce,  wah sakit kooooooooo sakit ‘gesaan’nya tak boleh cakaplah. Contraction aku kena aku rasa ya allah, dahlah takde epidural. Masa tu bilik spital aku penuh ngan laki, our son, my parents, my sister lagik. Semua dok tengok aku sengsara menahan nak bersalin. At one time tuh Prof offered for epidural which aku bantai yes nakkan jer. I was then pushed to the labour room, tapi sebelum tu masa staff nurse tolak ke labour room tu aku dah bilang, tell Prof, i m delivering anytime, i can feel the head of the baby already, she s coming out soon!

Ye ko….aku dah leh rasa pala Gegirl kat bawah aku tu nak kuor anytime jer. So bayangkan bila sampai labour room, abaikan je lah epidural segala bagai, tak sempat gynae aku nak pakai apron, disingkapnya kain aku memang dah nampak hair/pala si Gegirl with one teran jer aku dah kuorkan dak kecik tuh.

Punyalah aku rasa sakitnya beranakkan Gegirl, sampai kuorkan uri and jahit bawah pun aku tak rasa apa2 dah, rasa lega giler ada ler. Her weight was 3.1kg on 9th Sept 2004, pagi induced, petang lepas Asar Gegirl dilahirkan.

Untuk RedBaby (we will announce the name soon), due date aku sebenarnya lambat lagik, only on 7th Jan 2012. Tapi aku dah cakap arituh kan aku tak nak anak 2012, aku nak lahir tahun nih gak on 2011. So lepas consulted ngan gynae aku and my parents too, kita pilih 29th Dec, hari Khamis. Ingat nak amik 30th Dec Fri lagi nice but aku takut kang macam Gegirl dulu, labour room penuh giler dek orang ramai kejarkan tarikh tuh. aaa takpelah, lahir petang/malam jumaat pun ok gak what kan….

So malam sebelum beranak tuh, kitorg pergi KLCC carik steak. Gigih ok aku jalan dipegang dek RD coz aku kan dah sebulan terlantar kat atas katil rumah tak leh nak move around sangat. Budak2 pun sabar je lah tengok maknya jalan ke main slow lembab, apa nak buat, bukan semua pregnancies serupa ye dak.

Then pagi 29th Dec tu cam biasa aku tak tidur malam. ada nervous gaklah nak beranak nih kan some more aku amik induce lagik. Yelah kalau takde induce camne nak kuornya lagipun semua pregnancies aku wpun dah due date pun tak kuor gak. Pagi nak beranak tuh aku dapat makan nasi lemak sardines. Malam tu jugak aku ada lepak ngan my parents…sampai midnite. So pagi2nya kita hantar the 2 kids to my parents house and terus ke spital. Patut admit kol 8-9pagi ko tapi laki aku tu ler selamba jer dia, suh pi lelambat. kol 11 lebih le jugak baru admit.

Jam 12lebih gynae aku datang, masukkan ubat induce. Looks like i can go for a normal delivery yelah aku pun memang insist sangat nakkkkkkkk beranak normal, tak sanggup nak czer, dah merasa masa abang dulu kan. Itupun gynae aku siap kenyit2 mata offer suh buat czer jer hahahaha nak senang kerja kau! tak nak gak, aku cakap aku nak gak try normal delivery.

Then 1230 lebih gitu kot masuk ubat induced, tak leh turun katil gerak sangat for an hour, tapi lom sejam aku dah rasa sakit2 gesa tu ko! Very fast oneeeeeeeeeee!!

IMG_7878

Tu machine CTG yang checking my contraction and heart beat baby. katil lagi satu tu for RD, dia kan tidur sebilik ngan aku. Ni aku dah takde mood, coz dah start contraction wpun mild. Takde sapa teman kecuali laki aku jer, dah beranak no 3 ko ahhahaha takde nya makpak aku nak teman sama lagipun depa memang doa dari rumah jer.

Dari contraction yang ala2 manja….tetiba semakin cepat dan rapat. Dari aku bukak mata terang baca twitter sampai aku campak bb kat RD tak leh nak bukak mata coz dok menahan sakit.

Dari aku leh bercakap, sampai aku akhirnya mampu sebut Allah Allah jer…dari aku steady, sampai aku menitiklah jugak airmata nih….

Tik tok tik tok….

…..kita sambung nanti……

 

Comment: 30