Pregnant

Auralens and the P for 2 Ps

IMG_9448

I kan jarangggggggg ler pakai coloured lens, pasalnya ai memang pakai colourless lens cos my original lens is brown colour. So adalah rugi je pakai kaler2 bagai nih kalau bukan kerana event or even sponsored posts for sure. and syaratnya yang lain, kena amik yg kaler lain dari mata aku le kan. Sponsored for contact lens pun dah banyak kali. But this time around, katanya product dari Dubai.

paling penting, bukan bebesau macam mata kucing tuh.

and mesti ada power.

dan bahagianya bila ring lens ni tak besar, tapi thick senang nak pasang sarung ke mata. Loving this lens so so much. This is hermes grey colour.

Price : RM55 Plano (excluding postage)

RM60 Degree ( excluding postage)
Base Curve : 8.6
Water content 55%
Diameter : 14.00 – 14.50 mm
Power range : 0.00 – 8.50
Usage : 3 months disposable
Each box contains 1 pair sterile soft contact lens
Customer will get one free travel casing inside the box

Please contact @auralens_stokis  OR 019-6687462

IMG_9445

alright. Not pregnant.

So jangan kepoh2 yek. See there, single line? Yeap kompem not pregnant.

Cut the story short. my period was late by almost a week. Suspensnyaaaaaaaaaaaaaaa kak merah kau. For my case yang always consistent (ever since I was 12 yo) adalah merisaukan bila period lambat sementalah umur lanjut dan dah beranak tiga and hopefully (dengan izin Allah jua), we dont want to add on pun another child (yeap, tau itu rezeki but cukuplah 3 orang pertama hati yang ada sekarang ni).

But of cos, these 2-3 months agak stressful banyak giler. ada satu waktu, for over 5 weeks, kena asma and batuk kong2 non stop. Ingatkan dah kena batuk kering ke hapa. Sampai kena rushed pi amik nab lah coz dah tak boleh bernafas, heart beat laju giler masa tu. All in masa tu coz ada few games (one of them yang terawal pun coz i had the netball tournament, esoknya terus period kau!) hah tu antara yg terawal sangat pulak datangnya. Nasib baik le juara gak netball tu.

Dan of cos pindah urusan rumah, lagi ler stresssssssssssssss. Bila lambat nih, aik apesal melampau lambat pulak ko heh.  Cukup hampir seminggu lambat, terus bukak first kit.

Gagal. Bangang ke hapa aku punya kit or aku yang tak pandai pakai benda tuh. Aku ada 2 stocks, dedua lain brand. So after a while, satu hapa kaler tak kuor, baling. Bukak satu lagi pulak. Pun salah ker, complicated betullah kit2 nih, dulu aku beli memurah punya brand, senang jer nak tengok hasilnya.

dan syukur ler, tak pregnant. single line. hahahhaa tapi tuler napa tak piod lagi nih.

Tapi Allah Maha Mendengar masalah kak merah hah…esoknya. Keleting!

Wui! tak kisahlah dah bangun sahur, dah nak pergi kerja pun masa tuh, janji ko hadhir. Senyum gila pagi tu pergi kerja. hiks… but tu lah, betul2 menduga sangat. Imagine yek, aku dah bungkus telekung kat opis masa tu bila depa tanya aku jawab ‘ha ah esok aku period’, sekali esok lusa tulat langkat woi genap seminggu tak jugak period, huaaaaa, hah tu ler kompiden lagi ‘esok period’ kan….tu baru dia bagi aku testing sket je tuh. Gelabah perut mung, siang malam risau boliau.

 

Comment: 5

Red Baby is coming :)

image

image

IMG00471-20110503-1302

 

Comment: 186

Makcik pink!

IMG_8408

sebenarnya entry ni sangatttttttttttt panjang lebar berjela2. tapi aku pull back jap lah, letak satu gambar ni udah. aku kena buat keje sket so terjumpa pulak keratan ni from Nona magazine tahun 2001. Gambar ni was taken on one of the events and sumpah aku tak kenal orang lain dalam tu kecuali yang berbaju kuning, my gf. Yatt, ko kat german lagi ke?

and this photo pulak aku ngah mengandungkan abang emm 2,3 bulan kot. ai bunting pelamin youuuuu….yang pasti aku ingat venue nih kat hotel, and aku sangat sangap nak pergi coz lakiku bukan base kat KL kan.

tu yang 9 bulan aku ngandung kulu kilir sorang2 jer tanpa suami, laki aku balik over the weekend jer…

comei comei… i suker tgk gambar nih ehehhehe :)

Comment: 24

Planning for the 3rd…

4 days before delivering Abang

68kgs!

my datin sri gf is pregnant, my agent oso ngah pregnant, my little sister pun ngandung jugak…and 2,3 orang keliling aku mengandung jugak. iskk, ramainya join the team. kira depa2 yang aku kenal nih sume due jan to march taun depanlah. haisay…tercabar sket.

so bila aku pikir2,iskk, bestnya kalo join the club. feel like to get pregnant pulak. so i emailed my laki, tanya amacam. dia pun ok je. bukan aku yang kena bawak perut, ko yang kena mengusung, ahhahaha aku tau memberikan sperma jer. opss! terlebih2 pulak ai si merah, dah macam blog siPK pulak.

so ok, greenlight sudah ada dari suami.

aku pun macam 99% mau.

sekali as usual, benda yang membataskan sokmo kerna anak2….

abang nak boy kay mummy, nak jugak adik boy.

Gegirl nak adik girl, tak kira nak girl nak girl.

2 months before delivering Gegirl

so i was like…hahahahaha! ok this is a the reason yang holding me back. unless mak ko boleh confirm we get the twins with 1 boy and 1 girl, fair enough lah kan. tapi itu bukan kuasa mak ko, i can try to use the chinese calendar to adjust on the gender, insyallah boleh 99% menjadi (gegirl was born using that version before).

but skang kalau dedua tak nak beralah, to make up their own mind in getting either girl or boy, so takde solutionlah. aku punya feeling nak mengandung bukan datang hari2 yer, kalau dibuatnya esok lusa bulan depan feeling tu dah hilang, so no way for me to ‘belasah sepusatsepusing’.

i ll go and do the IUS jer terus.

IMG00790-20100707-1138

1 month before delivering Gegirl (perkh very the emas kiri kanan ko, baru aku pasan hahahah, ni dulu, skang takdenyer!) belakang tuh adik bongsu ku yang suka nyebok…

…..so it s not my prob now, it s Abang and Gegirl’s problem. diorg kena pikir and buat diskusi meja bulat either to get a little boy or little girl. aku tak kisah, aku dah ada 1 pair, but coz i have 1 pair of kids, tu yang dedua tak nak mengalah…memasing nak jugak kawan partner memasing kan.

having another 2? opss…for my age, production aku boleh go for 1 je lah, so sapa2 nak influence Abang and Gegirl, boleh jer bagi votes kat depa. ehhehehe…

itupun subject to my mood, currently aku mood to get pregnant, but tak tau lah berapa lama yek….hormon nih bebila masa leh bertukar. ngeh :)

IMG00805-20100707-1412

latest one

**mak tak kisah nok kalo ko cakap ‘biar benar kak red, napa buruk nau goman ko ngandung kak’ hahahahha..oi, at least now i got the figure back, dari yang blom ngandung tapi…ha kau kau, nak kutuk tu, pikir dulu, aku bagi sedas kang :)

Comment: 30

Chinese Pregnancy Calendar

How to Use Chinese Pregnancy Calendar

Chinese lunar months from January to December are listed on the top row of the Chinese pregnancy calendar, and the mother’s ages during the conception from 18 to 45 are listed on the left column of the pregnancy calendar.
First, find out the Chinese pregnancy Calendar in my website, then follow the steps below to get accurate results.

  • 1. take note of the woman’s age during the time of conception.
  • 2. Add 1 to the woman’s age.
  • 3. Take note of the month when the baby was conceived and then exchange the month into the Lunar Month.
  • 4. Then, locate the month on the top portion of the Chart and the age on the left side of the chart.
  • 5. Lastly, follow these two coordinates to the spot where they meet and intersect, and look for the corresponding box labeled “B” for boy, or “G” for girl.

chinese-birth-chart-example

ni sumpah aku tak ingat aku google dari mana, tp aku tempek kat sini lam draft folder dah lama, kat setaun gak lah. aku ada hard copy version, dari situ lg senang aku nak ajar korang tp dari sini aku cuba lah yer….

aku antara penguna Chinese Pregnancy Calendar, for Gegirl’s born.

it s believed the Chinese calendar nih boleh ko caya lam 99%, insyallah menjadi. ada jugak petua orang melayu, petua islam jugak. tp menjurus soal pemakanan and cara kita berjimak/bersetubuh ehem2 gitu. but memandangkan aku ni pemalas nak pakai cara2 gitu, nak jaga pemakanan pun malas utk mendapatkan anak perempuan, so aku pakai cara Chinese Calendar.

how it works?

i m talking bout myself lah senang yer, kalau pakai contoh orang lain kang buat hapa, dah tentu aku user.

sejarah bermula bila aku mengandungkan abang, very the bunting pelamin. so mak2 kami, mak aku and mak sirman cakap sah kami ni subur, kalo tak pandai jaga, mau tetiap taun abang akan beradik 8. hahahaha….! so aku jaga ler, stand by apa2 yang patut kalau ada konsep terlajak perahu berkayuh.

hoi susah tol nak citer hal2 seks keperluan hidup ni tau.

but pastuh, bila abang dah 3 taun gitu, sirman mokak2 nak tambah anak lagi. ingat boleh le mak merah rehat lagi 4,5 taun, tp dia nak cepat, before i turn 30years old. so sebab kita tau kita adalah subur, n pastinya aku n sirman nakkan pulak anak pompuan, aku pun study chinese calendar nih. masa tu tahun 2004, utk mendapatkan anak perempuan that time for my age, ialah bulan Sept and October.

so kena lah conceive 9-10 months before that lah kan.

makanya, setelah tekad berjuang dibulatkan, berpusing2 sepusat….

1 December perang pun dilancarkan

ahhahahahahhaha hoiiiiiiiiiiii lotih aa nak citer detaily

31st December, 2003, aku nya pregnancy test confirmed positive. Yey!

9 bulan 9 hari kemudian, Gegirl pun keluar. betul2 dalam bulan Sept tuh lah the budget anak pompuan gitu kan.

ha kisahnya

tapi korang tak tau lah, ada member aku cuba gak but silap kira tarikh bagai, tak ikut year tahun cina, so dia dapat lagi anak lelaki yang ke empat. tak tau lah apa jadi skang, dia ckp dia takkan berenti beranak selagi dia tak dpt anak pompuan.

selingan, dulu ada sorang makcik ni masuk paper, anak dia sumerrrrrrrrrrrrr perempuan. dia bersalin sebelah ngan katil bersalin GH mak aku le dulu. so dia ada 9 anak perempuan. laki dia suh beranak sampai dapat anak lelaki. anak yang ke 10 lahir pun perempuan jugak. tapi dia cakap dia akan usaha lagi till dpt anak lelaki. ok abih iklan hikss…

so jadi korang berusalah apa cara sekalipun, yang menetapkan sesuatu perkara tetap Allah swt, kita cuma gunakan pelbagai jalan yang ada. untuk yang masih sedang berusaha untuk mendapatkan anak, insyallah…satu hari yang indah, Tuhan mudahkan perjalanan kamu juga. mungkin ada hikmah atas kelewatan bayi di rahim mu. bersabar yer.

btw korang tak yah lagi dah bagi komen2 pasal nak suh aku beranak lagi ke hapa, sume orang dah boring lah. itu isu basi. if aku ngandung lagi, aku announce, but at the moment untuk tahun2 terdekat ini, aku masih lom ada nampak jalan tanda untuk wear the maternity dress.

n gang…those yang nak cuba pakai the Chinese Calendar, good luck.

bolehlah get the consultation from me, if i were to get pregnant again for the 3rd or 4th child, aku tak pakai dah kot the chinese calendar nih, aku ngan sirman sure main ‘taburrrrrrrrrrrrr’ jer ler. we already have the 1 pair mar….

:)

Comment: 24