Sydney

Wui Sandboardings!!

IMG_4474

hah main pasir! pasir bukan sembarangan pasir yek. ni pasir halus mulus punya!

IMG_4475

ahhah ko terer lah Gegirl, pandai dia agak2 camera timer tu adjust untuk dia melompat!

IMG_4491

ni aku captured …bolehlah

IMG_3375

tak sabau nih, diorg nak main pasir. huh abang tu kalau boleh nak dok sini berejam2, tapi tak bolehlah, kita ni ikut coach, lagipun ni dah lewat petang gak…

IMG_3386

kat sini tepi pantai tau. lawa gilerrrrrrrrr air laut and beachnya. tapi takde nampak sangat orang mandi, jalan nak masuk nih jauh, memang khas untuk sandboarding je tempat nih.

IMG_3389

boleh naik camel. heh betul punya unta tau. kita tak dpt naik coz takde masa :(

IMG_3393

then kita naik 4wd ala2 bus jugak, dia bawak ke main ganas….memang meant untuk bawak ganeh le gamaknya baru thrill, jalan atas padang pasir kan..

IMG_3394

dok depan sekali, of coslah driver kan, tapi co driver tu Gegirl tau. bila returned Gegirl frust tak dpt dok depan…

IMG_3409

ha dah sampai, sini le nak main sandboarding. Instructor ajar sekali jer, terus semua dah bijak bistari…

IMG_3415

depa 3 ler main, aku nak main hapanya pulak…

IMG_3426

baru2 belajar main, ha kena main kat tinggi pasir gini je yek…

IMG_3429

dah terer ko boleh ler main kat sini, curam jer…the boys je main sini, Gegirl aku tak bagi, dia kecik nau. So dia main yang belah kiri untuk beginners..

IMG_4530

hah nampak laut tuh…lawa kan??

IMG_4531

itu bas kecik yang dipanggil 4wd merah tuh yg bawak kita ke sini. hujung2 aku ngan Gegirl balik ke tempat asal kita datang tadi but the boys ke main lambat baliknya…

IMG_3432

ada video aku amik diorg sandboardings nih, nanti aku uploadkan yek…

IMG_4537

dah rembang, camel pun dah rehat. so tak leh dah nak naik. ni dalam pukul 450 petang gitulah waktu sana, dah memang nak gelap…

IMG_4519

aku merasa pegang board jer… :)

IMG_4540

balik 2 jam ke Sydney, Gegirl je yang tidur, lain sume leka tengok Nemo Sydney tuh….singgah Kasturi makan!

IMG_4541

hahha gegar gambar abang. Gegirl jangan ko tanya, dia kan masih lagi tergapai2 mamai baru berjaga…

IMG_4479

ifffffffffff kami datang lagi, sandboardings memang wajib!

IMG_4485

Hi :)

So all Australian Reptile, Nelson Bay, Port Stephens and nih Sandboarding memang adalah satu package, termasuk Lunch yek..if you beli package kat viator.com lain harga, mahal le sikit but coz again ni aku terus dengan Grayline harganya is RM1824. Semua inclusive ler, entrance fees ke hapa bagai, pick up dari lobby hotel and hantar pun kat hotel jugak.

This is the end of our tour, kita amik 2 tour package jer, yang Blue Mountains on the 2nd day kita kat Sydney, and nih pulak the Nelson Bay and Port Stephens Dolphins is on our 4th day.

Nak senang keje korang kalau pergi Sydney tu, copyright je apa yang aku pergi nih, lagi senang keje ko  kan kan…

Comment: 19

The Port Stephens and Dolphins…

IMG_3297

hah ni Port Stephensnya….tempat kapal2 ferry besau pun ada kat sini. Kapal aku belah kanan yang hujung tuh, korang nampak tak? tapi aku tak bawak kuncinya, kasi memember Ozzy pakai untuk holiday depa jer. lalalaa….

IMG_4384

pas turun coach, kena makan. kitorg memang amik include lunch sekali, senang keje, tak yah pikir. ada je restaurant lain kat situ, banyak, ngadap laut lagi, port kan. but mana aku tau situation sini camne, sib baik jugak amik lunch, tak yah nak order2 apa, coz sblm naik coach tu depa dah tanya apa menu yang kita nak makan…

IMG_4379

kita makan pun ngadap laut gak…macam2 menu ler, tapi dah tekak melayu hahaha, Gegirl lagi ler muka bengang je coz hangin ngan abangnya…done for lunch is time to go for dolphins watch.

IMG_3300

manghaik, apa ke besaunya motor nih….

IMG_3306

jalan kat jeti nak menghala ke our ferry…

IMG_3303

hah ni ler kapal boat aku, tapi ngoknya omputih aku order atap merah dia letak atap hitam, so tak leh nak naik coz kena tukarkan atap merah dulu lagipun spare key tinggalkan umah VA, KL. lalalala…..

IMG_3308

ops dah naik ferry, 3 tingkat ferry ni, beasu. ni top floor, takde sapa nak bagi kerusi kat  makyong. sob sob. so laki aku naikkan aku duduk atas tuh….

IMG_3313

Timberland Abang and Timberland Sirman

IMG_3315

tapi rezeki Makyonglah…dapat jugak kerusi….gila nak berdiri lelama kat sini. dahlah teroleng2 dibuai air laut.

IMG_3320

cantiknya ciptaan Allah ni…

again, ko nampak macam panas, tapi sejukkkkkkkkkk, dahlah tengah windy and tengah winter yek…

IMG_3328

hoh bukan shark tau, but dolphins tuh!

IMG_3339

wuiiiiiiiiiiii nak tengok dolphins kena ler bediri, kang tak nampak pulak. Eagles pun banyak jugak…merata2 terbang!

IMG_4435

ok mak letih…

IMG_3345

hah jaring tuh kan, kalau masa summer depa akan bagi sapa2 yang nak baring kat situ, so nanti diorg turunkan sikit kira ko membasah ler kena air lautkan. tu pasal anak2 aku korang tengok dalam baju memasing ada swimming suit. Sian diorg tuh harap2 ler captain kapal nak bagi greenlight boleh berenang dalam jaring tuh. hahahahaha.

mana boleh, air dah macam ais tu woiiiiiiiiii!

IMG_3342

oh ai pinjam jacket Abang. kan aku cakap…anak aku punya jacket pun aku boleh sarungkan hahah, camne le jackets aku pun dia tak leh sarung sama.

IMG_4439

lama le jugak dok atas nih…

IMG_3361

rupanya kat bawah tu kita boleh amik air teh o dia, free flow foc lagik…sesejuk dapat teh o memang aldaboom! zass zass!

IMG_3364

risau je aku kalau si Gegirl tu tak balance dok situ, kapal tu dok teroleng2 je kan pusing laut…ngan angin menderu lagik…

IMG_4447

tak boleh jadi sejuk atas, turun bawah, abang ngah negotiate ngan maknya untuk apa tah…aku pun dah lupa tapi memang kita bincang something ler, Gegirl snapkan…

IMG_4457

hah sikit je gambar berduaan :)

IMG_4464

we were talking and discussing bout the Red Baby with the kids…

IMG_4467

perut mak busat :)

takpelah, sihat jer aku..wpun besau gini, satu miracle gak. ada orang dah afer 7months baru dapat merasa pakai maternity dress, aku nih, dari awal 2 bulan dah dapat pakai okay (kes nak sedapkan hati sendiri nih hahahahah)

IMG_4469

oh ni pulak kapal boat anak2 aku, terlupa nak bawak kuncinya iskk…

IMG_4433

i love it love it love it love it…

IMG_4424

abang ko kalau amik gambar, muka tak penah nak ikhlas tau Bang…

oh best Port Stephens nih, those yang plan macam kitorg punya trip, jangan lupakan Port Stephens package kay. member aku yang few days after aku balik, turn dia pulak pergi Sydney, sebelum aku fly, dia tanya apa package yang aku amik, so aku share2, dia pun amik package2 nih sama gak…. Puas hati dia, balik pun ke main sonyum!

at least merasalah, tapi takdalah memabuk naik nih…

Yang dolphins tu takde le dapat nampak banyak nau, but merasalah jugak anak2 aku dapat tengok. Dok bising tanya dari kat dalam flight masa lom sampai Gold Coast lagik, hah at last diorang ada dah pengalaman… :)

Ko ingat kalau takde anak2, aku nak mai sini. hahahah mbe 80 kali le aku pikir…

Comment: 16

Yo Fendi!

IMG_5193

IMG_5200

Cinta pandang pertama….

i saw, i tried, i put it back

and we went to 1st floor of the David Jones. Pastuh…Eh you i nak belilah jugak Fendi tuh.

hah pergilah, kang terkenang2 tak boleh tidur!

Then i brought Gegirl, turun to Fendi boutique back. and purchase this beautiful. Mainly for casual je bag nih but nak bawak pergi kerja pun, takde sapa yang marah, bukan duit orang ko pakai pun kan (it was a very big sale and big discounts though!)

Dont worry, i takkan pakai lama and banyak kali, will def put in on sale at my Shop@RM.

Comment: 13

Australian Reptile Park…

IMG_4284

For package kali nih, kita namakannya Port Stephens and Dolphins watch with Lunch. Actually I should have tell you the earlier package yang ada Blue Mountains. nantilah…dah terlajak. ahhahaha! so this one pun satu hari suntuk, and pagi2 at 725am local time (525am KL time) Coach Grayline jugak. Oh we all memang duduk depan, specially anak2. and fyi sini dalam teksi ke dalam bus memang wajib pakai seat belt yek.

IMG_4295

Kita kat Australian Reptile Park. tak sahlah kalau pi Australia tak pi depa punya zooo segala, memang sesenang je dapat pegang anak buaya tu hah. Kangaroo and koala bear pun sama, sesenang je dapat pegang.

IMG_4297

Diorg bertiga je pegang, aku tak pegang pun….

IMG_4300

Tinggi  ko bang :)

IMG_4308

Ada dalam tour coach kitaorg tuh, tengok je Red Family nih kalau amik gambar family mesti pakai self timer, so dia volunteer lah nak tolong amikkan. Actually kitorg tak kisahlah coz dah biasa, tak yah suruh2 orang amikkan, carik je ada tempat rata, ha letak camera. Simple as that….

IMG_3210

hoi buat mende tuh?

IMG_3212

perasankan ada 2 camera berbeza yang kita pakai kat sini….yang lawa tu camera DSLR Sirmanlah. Tapi yang paling vass pun camera aku hahaha Canon S95.

 

 

IMG_4334

eh jangan lariiiiiiii….

IMG_4339

awak makan apa tu? kita ada bawak makanan awaklah. yang awak makan rumput kenapa?

IMG_4341

Eh sinilah, kita nak bagi awak makan

IMG_4345

makanan kangaroo and burung apatah tu memang provided by the zoo itself.

IMG_3235

Pusing jalan, tak besau tempat nih….

IMG_3240

ni lagi sorang degil, orang nak bagi makan ko makan rumput napa

IMG_3241

hallo hallo, sinilah!!

IMG_4355

kejar kangaroolah…eh eh awak nak makan?

IMG_3246

hahaha kejar lagi burung nih….

IMG_3247

nah nah makan meh….

IMG_3249

wei jangan larilah. mehlah makannnnnnnnnn

IMG_4356

diorgkan tak give up, nak main ngan kangaroo, so ada le jugak yang nih nak makan dari paperbag bebudak nih.  They love kangaroo so much!

IMG_4360

hohoooooooooo!!!

IMG_4366

Cukup abihs time, kita naik coach. ini entrance untuk masuk zoo reptilia ni yek

IMG_3285

Dalam bus, hah ko memasing bongkang. Gambar nih Gegirl yang amikkan, dia sorang je tak tidur. Abang tidur baik punyaaa ingat ko atas katil. kaki tu sedap je tumpang landing atas peha mak ko, aku turunkan dia naikkannnnnnn balik. Cos lepas ni kita nak pi Port Stepehens, tengok dolphins itu ada dalam 2 jam perjalanan jugak. SO mau memerang tidur je reramai…

By the way, for the Package Tour of Grayline yang satu hari tu ada Blue Mountains, 3 Sisters + Lunch and Teapot, Olympic Stadium, that s satu hari punya package dalam RM1545 for all 4 of us. Book terus dengan Grayline (tapi aku pakai kaki dari KL yang uruskan untuk in touch with Grayline) so dapat cheaper price, if you amik dari Viator.com agak mahal sikitlah.

Untuk yang entry nih the satu hari of Port Stephens, hah nanti ai bilang yek….

Comment: 10

The Queen Victoria Building…

IMG_3149

First stop! Ferragamo ler, dah masuk2 entrance QVB is Ferragamo kan. Pun ada sale jugak, tapi astaga bag yang aku beli sebijik diaorg jual lebih mahal by RM500 kau!

IMG_4187

eh pi Sydney wajib singgah QVB yek. aku dengau ni Malaysian punya gak, Ipoh mali punya orang…kalau naik HOHO bus pun memang akan ada stop kat sini. kitorg hari2 datang sini, coz lunch kat Laksa Hall.

IMG_3156

Gegirl tu bukan meleseh tapi dia tengah kiss the baby dalam perut tuh sambil bercerita :)

IMG_3159

Long Champ lagi le mencekikkkkkkkkkkk harganya kat sini! Nasib baiklah handbags yang aku beli kat Sydney aku dah checked 24jam b4 aku beli, tengok riki harga segala bagai sebelum beli. sangat untung betul!

IMG_3171

nah the Laksa House, bukan jual laksa je, lauk campur melayu yang banyak kay. sekali sepinggan satu letak ke main banyak lauknya. nasi putih + 1 lauk = AUD7.80, 2 lauk pulak = AUD8.80, 3 lauk plak AUD9.80.

IMG_4200

we had our lunch di sini…..

tapi ada sehari tu kat sini aku mabuk. bulu tangan dah meremang. pala dah pening2. I told sirman, jom balik hotel, i really need to lie down.

Sirman suh sit down, rehat dulu, makan minum.

Pastuh, nak shopping kat factory outlet tak?

wahhhhhhhhhhhh…terus bininya segar!

coz kat QVB ih aku tak beli hapa pung.

IMG_3176

jalan sikit yek, kita carik bus nak pergi ke factory outlet tu kay…

IMG_3178

hah muka pening lalat dah tak larat sungguh….kitorg dok bertiga je, sirman settle mana bus yang nak kena naik. Jangan naik cab. harga membunuh!

IMG_3184

Tak tau lah kat mana yang kita tunggu bus, Sirman yang bawak anak bininya, tunggu bus, bus no baper pun dia yang settlekan.

IMG_3191

It takes bout 15min from the central to factory outlet yang kita nak pergi tuh, so ai decide to sleep. dalam bus memang tidur sesaja coz aku kan tengah diattack by the mabuk2 nih…

but turun bus, terus segar bugar!

ater dah dapat rehat kan….

moh tengok apa yang boleh kita belasahkan…

IMG_4167

you all ok yek? masih lagi mau citer Sydney dihabiskan ye dok? i know ramai ngah ‘tiru’ itinerary hahahaha wink ;)

Comment: 13