Sydney

Night at Darling Harbour…

IMG_4832

Darling Harbour dah datang siang, a day b4 kot, tapi kita datang malam pulak….

coz kedai kat sini masih lagi bukak at least till up to 9pm. Lega! Our final nite di Sydney yoooooooooo!

IMG_4834

sebelum amik gambar kat luar, baik kita lari masuk dalam dulu carikkkkkkkkkkkkkkk bilik ayor! We did lots of shopping baju Sirman kat sini, beli tshirts dia memang banyaklah. aku siap bilang hah boleh pakai masa Raya, awak bukan attend sumer event RM pun……

wpun mahal, habiskan segala maknek cash yang ada.

IMG_3809

Tapi baju budak2 tak syoklah, tah hape2 ler. byk nau yang baju lengan panjang. tak naklah aku beli lengan panjang dah bukan anak aku pakai dah kat kl tuh kalau tak memalam or tengok wayang je, kes aircond sejuk…

IMG_3808

kat Australia aku belajar, hotel punya internet line baik kat Sydney mahupun GCoast, baik ler pakai yang dari cybercafe jer….lagi laju!

IMG_4836

sejuk!! meh meh amik gambar………

IMG_4842

lawalah sini, very the Darling Harbour…nak carik makan kat sini but kids tak nak makan sini, depa nakkkkkkkk jugak makan kat Kasturi.

IMG_4844

aku dah berajat nak makan dalam kapal nih, boleh amik seafood, but kids punya pasal, kena mengalah patah balik ke Kasturi Cafe, kira nak balik hotel ler…

IMG_4851

gila cahaya lampu belakang tuh, ke main cantikkkkkkkkkkkk!!!

IMG_4860

cantikkkkk!!! sibuk ler atap kanan nih!

IMG_3814

kali ni kita balik hotel tak naik bas coz local people cakap baik naik tram, coz lagi easier and terus sampai ke station…

IMG_3816

mahal betul tram sini. kitorg 4 orang sehala dalam AUD11.00. kira mahal ler sebab ko dok automatik buat conversion kan…

IMG_3817

hah dah sampai….our Central Station!

abang tak sesabau nak makan nasi + kari ayamnya…

malam tu, terus packing lagi dan lagi. Tapi ada space lagi luggage, boleh isi lagi weih…!

Esoknya, mari kita buat project ‘mengisi’.

Comment: 13

The famous Hyde Park…

IMG_4733

turun je HOHO, jangan korang missed pulak nak turun kat mana. yang kat Sydney punya HOHO senang je dalam satu bahasa Inggeris jer, unlike Paris/Lon tu ada macam2 bahasa korang boleh pilih. so masa kat Hyde Park nih, ada family Islam kahwin, coz pengantin and pengapit dia bertudung. Tapi pengantin lelaki punya tatoooo takut mak, pastuh ada pengapi perempuan dia gak yang pakai ke main seksiiiiii, tetengah sejuk tuh aku tengok depa menggeletar je menahan badan coz tengah buat wedding photoshoot kan.

Nak nampak cantik kenalah tahan sejuk.

Sirman nih aku suh dia snap gamabr pengantin2 tuh dia tak nak…

IMG_3681

hidung aku ada bau mall…

bila ada bau mall means ada shopping…

IMG_3677

cantikan Hyde Park nih…bawak anak kecik yang baru pandai berjalan, luas ler dia dapat berlari kat sini…

IMG_3674

i tell you, dok sini memang sedappppppppppppp….dengan scenery dia! Terasa dok kat Hyde Park nih macam feeling kat London jer…

IMG_3673

tak lama kat sini, coz selain nak rush for ‘nature calls’, hidung aku kan ada bau malls dedepan tuh…

IMG_4735

masa ni nak amik self timer, takde le pulak batu rata ke tempat tinggi yang kita boleh letakkan camera, nak mintak tolong kat ada 2 orang mamat nih,  muka ganas ya hampunnnnnnnnnnnn, aku suh sirman jer cakap mintak tolong, and they are so niceeeeeeeeeeeee, ke main banyak kali mamat tu tolong snapkan jugak tuh.

Muka yang ganas jangan disangka tak baik hati :)

IMG_3676

ok ok dah dah pusing sini…jom le

hidung mak ko dah bau kuat nih….

IMG_3683

hokey dok le kejap cos depa nak tengok orang main chess….

IMG_3685

2 kali aku datang sini, tak pernah takde orang main giant chess nih. nak suh aku main? hahahaha orang datang as tourist bukan datang nak jadi chess player.

IMG_3688

oopsss!

dah shopping!

IMG_3691

amik letak amik letak…

takpe letak

i ll come back.

esoknya tidur lena lagik. lusa malamnya terus datang balik, i bought the Mila yang aku pegang tuh.

IMG_4744

amboi mak korang, kalau handbag baru dia, boleh dia pegang sendiri kan…

hahahah hampeh Sirman!

inside of the yellow Fendi paperbag is this bag. Plan to sell it too, contact me if you like to purchase.

IMG_4736

as usual, abang kalau amik gambar tak ikhlas, so semua orang suka senyum, abang je yang dok ingat ‘nak tengok orang main giant chess tadilah mummy, cepatlahhhhh’.

Ya hampun, lamanya cerita Australia trip aku nihhhhhhhhhhhh

takpelah, dah alang2 nak abih dah pun.

Comment: 16

Chanel Red Large Zip Wallet

IMG00785-20110607-1008

one is lambskin, one is caviar

IMG_5112

IMG_5115

big and oversized, best gila! caviar and yang penting, chilly red tu yang the gojes!

oh btw, Chanel KLCC dah relocated to the new shop (opposite to LV/behind Tiffany), besar ya hampunnnnnnnnnnn!!

Comment: 16

The Opera….

IMG_3568

ha kan dah cakap….lapau! tu yang ngap lagi jagung hahaha, tak sesudah jagung flea market yang sedap lazat ini!

IMG_3526

jalan kuor dari The Rocks, ada street performance…bagi anak2 tengok sampai habis dulu.

IMG_4617

tak lama terus naik HOHO to The Opera…

IMG_3582

abang…pantang jumpa burung!

IMG_4623

hah dah kenalah tu, instruction aku boleh tahanlah jugak, ngam2 je nice kena puncat pala Opera tuh

IMG_4628

pun aku gak yang bagi arahan….nampak nih silau, aku boleh terliur nak makan aiskrim. sesejuk memanglah sejuk, tapi tekak nak jugak yang sejuk lagik….

IMG_3605

huh sodap. sorang satu aiskrim….

IMG_4639

tu Harbour Bridge, kitorg lalu je setiap hari dah naik hapal….bergambar ngan nih pun banyak hahaha, kuasa nak letak sume heh!

IMG_4654

jalan pelan2 yuk ke The Opera sana tuh….

IMG_4658

tak yah le nak pepeluk perut aku, sonak eden…..

IMG_4669

yey dah sampai, aku berenti kat situ jer. hahaahha letih  nak naik tangga. tapi diorg explore ler kat dalam bukan ada apa2 pun, pusing2 sket ….

IMG_4672

hehehe pandai abang :)

IMG_4674

suka buli adik ko tau, len kali bagi le adik ko kat depan bang….adik nak point tak lepas!

IMG_4683
tau tak, gambar2 nih bukan aku and Sirman yang amik, ni semua Abang yang amikkan…

IMG_4687

tinggi lagi Gegirl!

IMG_4691

bolehlah….

IMG_4695

cute Gegirl…

IMG_4704

hujung2 Gegirl tak nak turun, dia suh apaknya dukungkan….

IMG_4708

Abang bukan tak boleh ikat tali kasut dia, dah pandai…saje je kadang2 suh bapaknya buatkan…

IMG_3643

dapat duduk sini pun jadiklah…

IMG_3638

lompat abanggggggggggggggggggggg!!!

IMG_3644

very the mak buyong!

IMG_3645

ha kan dah bilang, abang yang jadi photographer adiknya pakai Canon S95 aku!

IMG_3656

looking at both of them, masa buat entry ni. oh my, you both are my babies and mummy love u both so so sooooooo much!

IMG_3663

Jumppppppppp!!

IMG_3666

asal aku nak amik gambar sorang jer, ada je yang sibuk nyelit kat belakang tuh. dia datang sesenyap tau….tu pasal tak banyak gambar solo aku….

IMG_4715

Red Family….

IMG_4710

as usual, kita set timer, nampak tak belakang kitorg tuh ada couple omputih tengah jalan….

IMG_4714

diorg boleh datang join sekali amik gambar hahahaha!

the Australians not just polite but they are funny too. Mesranya toksah cakaplah. Depa punya greet kita bila masuk kedai diorg, wpun kedai biasa jer….ke main hebat.

Hokey, end of story for The Opera, let s go to Hyde Park and shoppingggggggggggggggggggg!!!

Comment: 19

The Rocks! You Rock!!

IMG_3445

hari baru

mula baru

tapi lambat enginenya pagi nih coz this is free and easy gak, but kita naik HOHO. A bit late kuor hotel coz tunggu Sirman balik, dia pi hantar sekotak barang kami ke courier service. Nampak belakang bas tu kaler merah, itu Hop On Hop Off bus yang kita amik, we took for 48hours, ni pun bayau sesiap dari KL.

Compare punya compare yang kita bayar ni paling murah, coz pakai package awal2 sekali together dengan yang aku engage dari kl untuk Blue Mountains and Port Stephens.

ada 24hrs jugak, but kita amik 48hours terus.

IMG_3446

dari hotel ke central station taklah jauh…but being makyong, lotih le jugak..

IMG_4562

terus dok atas, memula memasing sumer dok belakang, sekali tak tahan dengan angin sejukkkkkkkkkkkkkk, semua lari ke depan coz kalau dok depan tuh takde ler merasa sangat sejuk nau.

IMG_3482

pusing2 destination, ada le route HOHO nih, ikut ko ler nak turun kat mana, tapi kita turun kat The Rocks dulu…kebetulan masa ni first day kita start HOHO is on Sunday so kat sini ada flea markettttttttttttttt!

IMG_3487

nak ke flea market tuh, ada Gucci nih, on sale gak, so kita masuklah. eh aku memang tak tau lah korang perasan ke tak, memana Gucci kan (except the one aku jumpa kat Paris), yang kat Sydney nih and kat KL nih, SA Gucci memang macam ‘besar kepala muka tak nak melayan jer’. Mostly depa nih bukan local kalau kat Sydney (yg kat msia kita tu dah tentu ler rakyat kita kan) tapi yang kat Sydney ni ramai dari negara China/Korea sana. Hihs menyampah betul serving…

Dari aku nak beli, terus potong stim!

IMG_3490

baiklah jalan spending kat flea market….

IMG_3492

wpun flea market, tapi barangan depa berquality. kain baju depa sangat exclusive. aku ada beli few pcs gak kat sini…

IMG_4576

Mummy, kalau baby is a girl, pakai dress ni mesti pretty kan…

kalau kakak pakai pun pretty :)

IMG_4581

asal boleh……….menyempit sama gambar yek…

IMG_3497

hah aku beli red dress tuh, coz dia stretchable, boleh pakai for event ke, if dah slim down pun boleh pakai jugak lagi dress nih….

IMG_4585

lollipop abang! my trench coat beli kat Gold Coast, ada in red colour tapi takdak size, black dah biasa so aku amik grey. sedap pakai nih tapi tu ler tak leh nak tutup perut LOL

 

IMG_3507

dah pusing kat flea market, tapi belah atas2 tu kita tak naik coz aku pun ada timing aku jugak, we tried to finish semua sebelum kol 5 pm. tak naklah jalan memalam, our HOHO ni start kol 9am but ends at 6pm, so memang kalau malam nak jalan kena pakai public transport lain. lagipun apa le yang ada memalam kat Sydney nih, depa kol 5-6 pm dah tutup kedai, hari Khamis je dapat punya malls bukak up to 9pm.

IMG_3511

tengok flea market dia, khemahnya pun class. ada khemah gini macam kat msia? tempat diorg very organize and sistematik. takde sesepah, takde benda yang menyakitkan mata ko lah. sampah pun tak merata2….jalan diorg very smooth jer. orang2 diorg sangat polite and baikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat.

Boleh kata semua orang yang kita jumpa dari Gold Coast and Sydney semua orang Australia bebaik KECUALI ONE MANGKUK KASTAM OZZY KAT SYDNEY AIRPORT! hah tu memang bangang punya omputih.

IMG_4592

macam dalam frame je gambar nih…

IMG_4588

oh kita makan jagung panas. beli satu share bertiga. abang tak minat jagung….

IMG_3515

sedap kau makan jagung ni pepanas. jagung dia tak sama rasa dengan kat pasar malam umah mak aku yang biasa aku makan tuh. ni memang mengkokak tak nak berenti sesajor.

IMG_3518

asal boleh duduk, kita rehat… :)

IMG_3520

ado lagi motor besau nihhhhhhhh!!

IMG_4594

dah habislah jagung tu kakak, buanglah…

yelah kakak nak buanglah nih..

IMG_4595

eh jap mummy, ada lagi ni, sedapnyaaaaaaaaaaaa

she berjalan nak pi buang corn tuh dalam dustbin, tapi bout to throw, dia nampak ada lagi jagung yang boleh dingap, terus dia sambung lagi makan.

tak baiklah membazir mummy

tapi mmg sedaplah jagung nih.

kita dah jalan depan tuh, sirman kena patah balik and buy us lagi seketul! So, must come for the flea market kat The Rocks if you happen to be in Sydney on any Sundays :) !

Comment: 16