Sydney

Red Jackets!

IMG_4210

IMG_4209

IMG_4207

IMG_4208

love from Red Family in Red Jackets :)

Comment: 8

Imaginasi Nyata…

IMG_3137

kat Australia aku peratikan orang bawak pram/stroller ke main ramaiiiiiiiiiiiiiiiii…..and depa memang bagi priority kat those yang pakai nih, dalam bus ke jalan masuk mall/park memang ada khas untuk their entrance lalu. Sepanjang jugak aku kat Sydney, asyiklah aku tengok orang bawak apa jenis strollerr. 90% pakai roda 3 yang 1 di depan 2 biji di belakang.

Abang dulu pakai brand COMBI, bagus meletup. ringan yang penting.

Pastu Sirman was thinking, apa kata kita beli kat sini je stroller baby since the price of stroller in Sydney slightly cheaper dari Malaysia. So aku pun macam setuju. Shippedkanlah boots and kasut2 anak beranak yang not bad banyak gak kalau sorang dah beli sepasang 2 kan, dah jadi bape pasang dengan winter jackets nya lagi. Memang banyaklah barang, sah tak muat luggage, bukan takut excess baggage.

Tapi sampai ke hujung hari akhir di Sydney aku batalkan pembelian stroller/pram. For 3 reasons:

1. takpelah, nanti kat kl aku beli. malas nak mengharung bawak naik bus dari mall ke hotel.

2. takpelah, kalau tak beli pun, mesti ada orang hadiahkan. haahhaaha kan Kak Midah kan?

3. tapi yang sebenarnya…alasan yang membuat aku tak nak and tak jadi beli, seperti mana yang diingatkan oleh mak mak kita, jangan siapkan apa2 lagi, baru lagi pregnancy tuh. biar dah hujung2 baru sediakan.

So, no stroller from Ozzy wpun ramai members aku cakap murah je dari harga kat KL kan. Takpe…aku masih lagi berpegang pada kata mak mak kita. Untuk alasan no 3.

Comment: 19

Hey Paddy’s!

IMG_4123

nah…hari ni semua pakai jacket merah yek. Luckily masing2 ada warna nih. Mine and Gegirl’s jacket, memang Diva Darling belikan dari UK, Abang tu pakai aku punya jacket taun lepas, dasat kan dia pakai pun nak nampak kecik je, betul ler badan aku kecik hahahaha….and Sirman’s jacket beli dari Amsterdam last year. Complete Red Jackets.

IMG_4132

hari nih kita free and easy, so kita slowly jalan sendiri dari hotel, tengok map tanya orang tengok map tanya orang, to the places yang rasa best nak singgah. Masa jalan nih jumpa le lagi kedai halal, China punya. Bukan pesen makanan dari Cina Malaysia, tapi dari negara China nun hah. Taulah masakan diorang camner kan, jenis kering2 jer…

lagipun tak bukak lagi kedainya, kitapun tak berapa selera tengok jenis type makanannya.

IMG_4136

nah the Paddy’s market yang orang bilang. we all pi the ground floor jer. tak berapa IN lah dalam nih. hahahaha

IMG_4144

but kalau nak carik souvenirs ke hapa sini murahlah. Aku banyak beli souvenirs dari Gold Coast, compare prices yang kat Paddy’s ni lagik murah ler. So korang sapa dapat souvenirs dari aku tu, ha seronoklah korang yek, aku terbeli yang mahal punya. hehehehe…!

IMG_4143

ada lagi 1st floor pun kita tak naik, pusing2 gitu jer. dalam Paddy’s market nih ada jual macam2 ler,kain baju ler, alah resmi Petaling Street hah macam tu ler tempat nih. “Guhci’ pun melambak LOL!

amenda yang aku beli yek kat sini….tak ingat lah, tapi hah kan Prada Bag aku yang beli through Princess Victoria Stylo, memang bestlah pakai, aku beli semata2 coz nak bawakkan ke Ozzy trip ni ler. boleh sling and shoulder. luas pun ye gak. Tu berat so Sirman bawakkan jadi macam sling back, ada jajans,, air suam etcs.

IMG_3115

Keluar dari Paddy, berkejaran kejar burung…pikir nak ke mana kita, tengok map tanya orang

IMG_4150

Hari ni je kita pakai sedondon red jacket, hari lain takde dah. Tapi aku ngan Gegirl memang almost everyday pakai baju yang iras2 serupa. Selepas GCoast, semua baju kami Red Family dibeli dari GCoast and Sydney coz bawak pun memang ngam2 4,5 helai sahaja dari KL.

IMG_4162

gambar sisi tak nampak boyot LOL

IMG_4176

jauh kau kitorg jalan.

asal kat traffic light dia kan lama, either aku duduk carik kerusi or kita posing amik gambar. Orang memang ramai tapi pandai2 lah carik port yang orang tak lalu depan camera.

IMG_4184

Si Sirman tu asal tanya ‘jauh lagi ke’

jauh ke mana?

jauh ke dari QVB?

oo dekat jer…tu hah depan tu jer.

Dia punya depannnnnnnnnnnnnnnnn, naik melingkau kaki aku tau!

IMG_3130

paling siksa sebab kena naik bukit, ada jalan2nya tak merata kan. hah tu memang aku punya kelemahan yang sedang berisi nih. Gegirl siap push, you can do it mummy, walk slowly ok. Takpe kakak teman Mummy walking ok.

ahhahaha….letihnya hai bila tengok gambar2 nih, memang sengsara betul aku nak sampai and jalan….

ni idea Sirman ler. amik udara…kita jalan slow2 tengok tempat orang.

Masalahnya aku ni tengah lain bentuk badan. Lainlah tengah slim, senang ko bilang.

IMG_3134

Ketemu kami dengan Mamak station, specialized in roti canai, chinese Malaysian yang punya. At this hour, kedainya blum bukak lagi, Think bukak at 11.30am, kami lalu sini b4 11am, so awal sangatlah nak tunggu pun. So sepanjang kat Sydney memang kitorg tak try langsung the cafe.

IMG_3139

menda apa yek tu bang?

IMG_3142

jap amik gambar dulu!

eiii orang nak masuk dalam tu….

IMG_3146

tinggallah korang, biar mak korang menonong masuk dulu.

Mari kita shopping di Queen Victoria Building!!

bape jam asyik jalan jer, tapi time shopping, kaki aku lajuuuuuuuuuuuuuuu jer…..

Comment: 20

Teapot Museum and Sydney Olympics!

IMG_3989

orang tak kata wajib pun masuk muzium teapot nih. tapi dah coach hantar ke sini, masuk jer ler kan. berbaloi masuk coz tak pernah aku jumpa orang collect teapot macam ni punya banyak. padanlah dipanggil muzium yek.

IMG_3994

but i found this, someone was born 11th July 1975! Same birthday and year as mine!

IMG_3996

takut je Sirman bila masuk sini coz sesak gila buatnyalah hai anak2 aku terlanggar, pecah berderai siaplah kena bayau

IMG_3998

sampai atas2 ceiling tu pun diorg letak teapots tu yek…it s for sale jugak tau, bukan display jer

IMG_3999

banyak gila barangnya2….aku takut je pusing kanan, terpusing pulak bag aku kena pinggan mangkuk depa….apatah lagi risaukan budak2 pun ye. laju je Sirman ajak anak2 aku kuor

IMG_4002

member memang tak ikhlas je nak masuk sini hahahaha!

IMG_3059

oh bukan tu jer, nak duduk sini meminum teh pun lagilah boleh, jemput duduk yek…

IMG_3067

almari make up omputih pesen lelama….

IMG_3068

serabut btul dalam nih….very the english style. dah omputih ye dok

IMG_4007

Pastuh kita pusing daerah tu, jalan2 kaki, mahal2nya haiiiiiiiiii…..and seronoklah dok sini. aman sepi sunyi jer. jalan diorg bersih, udara diorg pun bersih gak, dengan takda jem tu yang penting!

IMG_4054

Kerja kitorg amik gambar jer, sambil tunggu bila ler bus nak gerak amik bawak ke next destination…

IMG_3093

ok siap…driver nak bawak dah kita jalan yek…

baju Gegirl yang aku beli kat Australia sumer pesen lengan panjang coz winter punya pasal. kalau pakai lengan pendek sian pulak dia menggeletar gak sejuk wui.

IMG_4073

Coach took us to the Sydney Olympics Stadium, sepanjang jalan tu aku tidur wor. semua pun tidur….Sirman je yang jaga, bila kita sampai kat jetty , baru bebudak bangun…

IMG_4075

aku tak turun pun, passengers lain turun coz depa nak naik ferry

IMG_4083

Kitorg memang tak naik nih, sebab nak terus balik ke hotel. dah lapar nasiiiiiiiiiiiii!!

IMG_4102

Kasturi Cafe time, Malaysian punya. kalau makan sini, satu bowl sorang satu tomyam for abang and Gegirl. aku and sirman ada jugak tukar2 menu. this day kita amik kari ayam ke, esoknya kurma ayam ke. Kat Ozzy ni tak yahler mintak fish, coz depa pakai frozen fish, tak sedap. ada ke makan frozen fish buat sambal, so amik ler seafood lain or ayam pun lagi sedap.

IMG_4101

6 malam kami kat Sydney, 4 malam kita makan kat sini. Malam pertama kita sampai Sydney ngan hari Ahad yang Kasturi Cafe ni tutup je kita tak makan, coz this very near by to our hotel kat Mercure Sydney, halal dah tentu and tekak Melayu dah wajib ler kan. Serius bila musim sejuk, anak aku lagi lapau nasi ok. Sama dengan tekak makyong aku nih, kat KL sblm datang, susah betul nak makan nasi, tapi bila dah datang Ozzy, bukan cheese ke roti yang aku idamkan, nasi jugak yg jadi idaman.

IMG_4105

depa nih 2 tingkat, ada hotel gak kalau nak tidur situ. selain walk in customers, omputih pun mmg makan sini, Kasturi biasa dicatered oleh group tour yang dari Malaysia/Indonesia/Singapore coz antaranya ialah makanan halal lauk melayu yang depa supply. Highly recommend untuk anak2 Melayu yang nak carik makan di sini.

Satu lagi di Laksa Hall, itu memang hari siang jer kitorg bantai makan sana, for dinner memang Kasturi Cafe.

IMG_4114

hah opposite tu jer our hotel. nampak ada spotlight lampu jalan tuh, ada Mercure kan, that s our hotel. Very the walking distance je yeop to Kasturi Cafe. Settled pasal makan.

IMG_4010

ola ole yeh

ola ole kiri

IMG_4013

ola ole yeh

ola ole kanan

hahahahahah! Red family yang weng!!

 

 

Comment: 14

The 3 Sisters of Blue Mountains…

IMG_3820

hah meraban korang sejuk gilaaaa!

tu glove segala headgear bagai tu sume Diva Darling dah tolong belikan sesiap dari UK. Jacket Gegirl, jacket abang pun sama gak. Kesian sejuk nau kat sini, this is the Blue Mountains.

IMG_3840

tak nampak apa pun dr atas nih coz kabus sejuk tebal sangat!

IMG_3850

Nak carik ladies ada kat bawah tu tapi tengok tangganya ke main curam tak jadi aku nak turun…tahan ler jwbnya till kita pi ke next destination

IMG_2922

Gegirl kesejukannnnnn!

IMG_3863

tak kira le sejuk ke panas, amik gambar adalah wajib!

IMG_3867

sendiri self timer, anak2 aku pun dah terer, bila mak tekan timer je sume buat macam2 post till the timer tu abis…

IMG_3876

oh bus tour Blue Mountains ni kami tak naik….

IMG_2941

Tourist guide bagi masa 30min je kat sini untuk posing2 bergambar coz nak pergi ke the 3 sisters pulak later

IMG_2958

ada mall kecik kat situ gak pun kita tak masuk…

IMG_2963

next is to naik cable car…dari sini boleh nampak the 3 Sisters and waterfall cantik…

IMG_2965

sayup je kita tengok dari cable car

IMG_3896

kemudian stop untuk lunch di Scenic World. Dalam package yang aku amik nih ada option untuk lunch or not. Kalau tak nak amik lunch, ko kenalah pandai2 beli makanan lunch ko kat Blue Mountains tu, which i have no idea. i tengok depa yang tak amik lunch makan kat sebelah kitorg, tak grand, meals tak berapa kick and tak halal. For my pakcage i dah cakap i nak halal food, that s the good thing nya lah. coz ko boleh cakap korang muslim and request for halal or veges meals kan.

Makan kat sini, macam ko rasa makan kat KL Tower, berpusing2 tapi tak terasa pusingan tuh. Boleh nampak the scenery of Blue Mountains sambil makan nasi etcs, dalam kita makan sini, ada tour lain jugak, pun aku nampak ada family Malaysian sama, 7 beranak lagi. sama amik package halal.

So bear in mind pasal makan jugak. ada member aku nak gamble je makan kat sini, but for those takde booking tak leh masuk makan kat sini, korang kena makan kat sebelah lor. Ini for those yang ada requested lunch. of coslah bayar lebih coz dah ada lunch kan, takpe janji pasal issue halal makan takde problem.

IMG_2975

nah mana datangnya The 3 Sisters, baca legend nih, credit from The Blue Mountains site:

The Aboriginal dream-time legend has it that three sisters, ‘Meehni’, ‘Wimlah’ and Gunnedoo’ lived in the Jamison Valley as members of the Katoomba tribe.

These beautiful young ladies had fallen in love with three brothers from the Nepean tribe, yet tribal law forbade them to marry.

The brothers were not happy to accept this law and so decided to use force to capture the three sisters causing a major tribal battle.

As the lives of the three sisters were seriously in danger, a witchdoctor from the Katoomba tribe took it upon himself to turn the three sisters into stone to protect them from any harm. While he had intended to reverse the spell when the battle was over, the witchdoctor himself was killed. As only he could reverse the spell to  return the ladies to their former beauty, the sisters remain in their magnificent rock formation as a reminder of this battle for generations to come.

IMG_3908

kita sambung lagi jalan, naik keretapi menjunam!

IMG_2997

hah keretapi nih, eii gila bahaya aku rasa wei. aku dok dengan Abang, sirman dok atas sekali dengan Gegirl. Aku siap tanya betul ke preggy mom boleh naik nih, selamba je dia cakap. Berderau darah naik menatang nih wei. tak nak dah aku naik lagik. Kena jugak naik nih coz nak pergi amik gambar yang lagi closer to the 3 sisters tu and jalan to the next destination.

IMG_3916

isk lawa kan….

IMG_3928

habis tu kita jalan2 lagi. coz nak pi naik the next cable car untuk bawak kita ke tempat keluar ler. kang camna pulak tak naik cable car nak turun gi mana…

IMG_3002

lagi dekat on the 3 sisters…

IMG_3007

abang boring je part sejarah bila aku cakap tu hah, batu tu tengok, ada 3 batu kembar tuh…!

IMG_3933

the Red Family

IMG_3023

depa dok berenti tengok atas pokok jenis sana sini, aku malas heh, dah laju ke depan.

IMG_3962

then kita naik balik cable….time to go to the next destination plak.

IMG_3048

mummy shame shamenya diaaaaaaa!!!

IMG_3976

Stylo je Gegirl standing situ…sebenarnya dia tutup shame shame patung tuh ahhaahha!

ini semua masih lagi dalam package Blue Mountains yek….kasi licin tour package yang ada baru kubilang berapa sen semuanya…

Comment: 12