The Photolicious

The Photolicious’s – Kursus Mencari Clients :)

IMG-20130504-WA002

The Photolicious memang super glemer dan sangat berpengaruh, you have heard them from RM and ramai celebrities yang pakai service depa, so peluang hangpa the photographers untuk belajar camno nak dapatkan clients, go get and grab them!

Details untuk event ini, ado dalam gambar atas tu yer.

The Photolicious!

Comment: 6

The Photolicious!

 

 

photo

photo

photophoto

Majlis ni was about almost a year, 11 months ago to be exact. Baru ler recently dapat amik the photo frames, simple but sangat memorable. Kita pasang gantung, RB macam suka melopong2 tengok, tau kot dia tu gambar dia. Yelah gambar dia bape kerat jer yang ada kat rumah tuh, yang berprinted and berframe. Dalam soft copy memang banyak le melampau2, cuma ko hasil terbaru setelah bertahun2 ye nak, so ko punya gambar memang tak sehebat abang kakak ko yang banyak berprinted.

Big much thanks muah muahs to you Kam and The Photolicious!

 

Comment: 14

Behind the scene of Zeeshan’s Aqiqah part 2

IMG_8641

La baru aku pasan, selak-selak kat dalam draft rupa-rupanya ade lagi gambar aqiqah tak publish lagi. Dah alang-alang aku penat mengupload, korang layanlah gambar ni semua hiks :)

Sha is betul’ing my sanggul. Itu cucuk sanggul pulak dari wedding si Yanok, ha sesuai le sangat leh cucuk jer! Purposely aku suh buat sanggul coz senang nak buat keje

IMG_8676

Pengantin muka cuak tak nampak bayang pengapit

IMG_8686

Pengantin tengah sibuk call pengapit yang tak sampai-sampai lagiiii…

pastu dia tanya aku mana pengapit dia, oi mana aku kenal kawan ko yang jadi pengapit. dah keje aku pulak nak jaga pengapit ko heh

IMG_8692

Pinjam laki ko jap lah Mak Merah, laki ko je yang pakai baju melayu

IMG_8698

So boleh tak pengapit iaitu kawan Adik aku tu boleh tak datang sebab TERTIDUR???

Tak pasal-pasal RD kena mengapit ayoooo

IMG_8710

meh renjis…

itu me 3 sisters punya kerja

IMG_8713

Syok gak merenjis-renjis ni hehehheeheee

IMG_8720

kompang skang dah tak pakai baju melayu or baju batik

asal sedondon….

IMG_8768

Mak Ajah menyambut anak menantu

IMG_8772

tiada ada tol melaka kerna kita di pihak lelaki and menerima menantu perempuan, lainlah kita belah pompuan, kompom bersidai makcik2 sepupu aku kat depan pintu tuh for mintak toll dari pengantin lelaki

IMG_8773

meh masuk masuk meh…

IMG_8780

Bagi laluan, bagi laluan….Pak Aji tuh

IMG_8899

Last-last aku tarik RD gantikan dengan si Epi jadi pengapit. Epi dahlah tak pakai baju melayu, ngah sibuk buat keje dapur, yelah laki aku ramai orang yang dia nak layan kat luar tuh

Nasib ko la Adik, dah kawan ko yang tak datang sapa suruhhhhh

IMG_8900

Menantu n Bapa Mertua

IMG_8944

Sedap2 korang makan lauk pengantin….

IMG_8952

Baca doa boleh sengih-sengih lak pengantin ni…

IMG_8966

Hah ada le jugak gambar mereka2 yang datang…

IMG_8980

Liza + battalion jugak

IMG_9046

Antara bloggers yang hadhir dan ada dalam camera kami

Nurul + battalion, Jejai + battalion, Zarul Umbrella, Sha + battalion gak

IMG_9050

Pengantin pun nak gak posing kat pelamin RB

IMG_9057

Half day dia dibawa lari balik dek mertua aku ke atas dan mandi pakaikan baju lain nih. sambung balik tidur

walau dunia dah nak terbalik ke hapa, tidur lagi afdal to him

IMG_9087

not so complete Red Family

IMG_9088

muka masing2 stress je penat coz keje banyak lagi nak uruskan tapi kena paksa pi bergambar….

IMG_9106

Guess what, itulah my breakfast, my lunch and my tea!

dari pagi ke petang tak makan tu baru nak melapik perut

IMG_9112

my photographer

my fav niece

yang banyak bantu kita

we gonna miss you Kak Ngahhhhhhhhhh ;(

IMG_9117

mementang camera dia pegang, penuh camera aku ngan gambar dia berposing jer ko!

hah single lagi budak nih

ke main ramai berkenan yek

IMG_9132

dah habis hujung2, masih lagi ada tetamu kita pinjam jap si kecil untuk posing jap….

kang mak ko membizi balik

IMG_9134

RB masa ni sukanya dia dapat lelompatttttttttt!

IMG_9139

Jump RB jump

IMG_9150

ha makan2 ko sume nak masuk dalam mulut kan…

IMG_9159

buaian berendoi tu lagi cantik le kak ngah dari ko!

IMG_9164

astaga, kat sinipun ko nak posing, tapi pi amik sebelah jer!

IMG_9172

Abih semua tempat ko posing!

IMG_9180

the beauty of buaian berendoi Baby n Me

IMG_9215

RB menyambung semula tidurnya….

IMG_9217

Dah selesai dah majlis… mengemas la apa lagi…

team Candy N Such dah packed up, team Baby N Me masih lagi membukak rangka

Kuala Lumpur-20120527-00065

Segar je muka waktu pagi tapi bila dah petang hujung, abis berminyak!

Terima kasihlah pada those yang hadir ke majlis Aqiqah RB and sambut menantu kecil adik aku. Minta maaf banyak-banyak kalo ade terkurang sana sini ya… pada yang hadhir tapi tak disebut nama and tak de gambar dalam RM, pun mohon maaf coz bukan aku yang pegang2 camera nih, aku sendiri pun numpang belas bergambar dari anak buah aku.

Next nanti ada lagi keraian kita jemput yek

Soon insyallah on July, ada special occasion for RM’s readers. Hint: Nuffnang / Hint: Tembak-menembak :)

Comment: 30

Behind the scene of Zeeshan’s Aqiqah…

IMG_1818

taraaaaaaa citer kita lagi

tapi kali ni main boh belasah jalan2 tengok behind the scene of the aqiqah nak?

majlis ni asalnya bermula dari hari Fri, ari menikah di rumah perempuan but gambar pun tu blom upload. udahlah tu lagi ler habis kerje mencicit pergi ok, dengan RD baru  je landed back from Rwanda masa tuh.

So hari Sabtu pulak sejak jam 4pm, aku dah anto laki and anak2 aku ke dewan belakang rumah mak aku tuh. Bersama adik beradik lain ler. Aku sampai only selepas late petang gitu.

Standard lah… ai kan ada si Zeeshan tu. janji apa2 hantar je batallion dulu.

So batallion dok clearkan dewan angkat yang berat2 bagai segala. itupun aku dah siap2kan apa lists to bring down to the dewan, u jangan lupa ye ai kan takde orang kuat lelaki kat rumah, laki aku baru je pulang sehari sebelum itu.

So selesai semua sket2 kat bawah tuh, barulah aku bawak si paduka RB….

tengok2 depa dok masih lagi bersiap buat segala macam kerja.  kita bawak turun jumperoo and car seat + stroller RB senang la sikit tak yah nak berpegang dokong bagai. but bila endoi buai dah siap, ha duduk ko situ. kalo meraung melalak ramai cousins ada, makcik pakcik pun ada. ayah aku pun tak buat apa, tak kuat kan, dia duduk je so jadi chief HOD jaga cucu. tengok sapa yang nak kena tempik sapa yang geganas sapa yang buli sapa, so bapak aku monitor.

IMG_1837

aku pulak amik keje yang boleh dibuat sambil2 tengok RB lah…Mak ajah pun buat keje light2 but mostly mengarah je ler. Tu kan Boss besau. waktu ni dah nak midnite kot, sebab semuanya pun dah siap. AKu dok buat isi goodie bags ngan anak2 buah aku. Ada yang buat keje dalam dewan bilik nih, ada yang buat kat luar. depan tu ada gerai, kitorg makan minum main order jer. Charge kat aku, tak kat aku, charge kat laki aku. satu package!

IMG_1845

Tu dia betul2 tidur tuh. Pastuh kan, aku bijak, tak bawak pump. Wpun ada si kecik nih tapi kena jugak pump so aku kenaaaaaaaaaaaaa jugak nak balik pump. Selamba le aku angkut gak si kecik ni bawak balik, bilas badan dia sket, tukar baju dia, balik berdua jer, then turun balik ke dewan, by the time sampai dewan semua ni dah siap. dah over tengah malam pun.

wohai. kalo mak aku tau aku bawak turun anak naik turun naik gitu.

makan pun hemm…

aku pi makan ngan The Cradle’s teams.

Lagipun the Candy N Such’s team baru je sampai nak start buat keje pasang2….

so kat kol 2pagi gak lah baru semua kosongkan dewan ni untuk balik rehat tidur. bla bla bla…..

IMG_1866

pagi2nya aku selamatkan anak2 yang besar dulu, coz depa nak kena jalan turun dulu for khatam al quran. aku pulak start make up dalam jam 8 pagi gak by Sha. Sampai je team The Photolicious, terus depa zass mengerjakan RB. Aku tak tengok pun, diaorang memang tak bagi parents menyibuk tengok hahahaha. tapi RD tengoklah coz aku pun sibuk bermake up.

Actually RD, Abang jadi penonton. Kakak Gegirl kita pas mandi minum terus sambung tidur balik. Yelah kan semua malam tu dah jam 2,3 pagi baru tidur.

IMG_1870

You need the ladies photographers, they are!

but they do have cute guys too :)

IMG_1875

pelik gak aku camne RB bleh stay on tegak je pala dia bergambar rupanya ada rahsiaaaaaaa!!

but memanglah mood dia memang terbaik sangat masa ni….kalau tidak biasa bangun mengamuk, nak tidor pun mengamuk2.

IMG_1887

hebat ye, kereta pun custom made gini sekali!

IMG_1898

haaa….comei je ye dah siap pulak belakang tu the Candy N Such

IMG_1899

RB adalah melentok, asal boleh landing….

IMG_1900

tudung aku tu aku beli 4 helai.

satu hitam and merah for me and Gegirl, satu lagi mustard for my mak ajah, pink pulak for my mak mertua.

aku dok carik tudung bling bling namanya….

IMG_1901

tapi ko nanti perasan kat tetengah majlis kakak aku yang pakai tudung nih

well..adik beradik, lanting2 sesama pakai lor….

amboi RB tidur mimpi sapa tu dik?

Adik? hehehe…adik untuk yang nama panggilan si bongsu.

kakak ko dulu pun mak panggil Adik, dah kuor ko, maka hegeh2 nak menukar panggil Kakak pulak.

IMG_1902

so untuk birthday party anak2 aku dah tau dah nak engage Candy N Such

IMG_1903

Pandailah orang yg buat business gini, brilliant idea.

IMG_1917

bayangkan kalau aku mintak element merah?

IMG_1920

oh btw, gambar untuk behind the scene ni compang camping berterabur coz ada yang dari compact camera, ada dari DSLR, ada jugak dari bb. merata le kan, sekali cucuk masuk campur lam satu folder.

Tu pasal aku tembak gambar dari The Photolicious dulu.

IMG_1924

 Ewah cousins nih….

IMG_1935

Marhaban…

IMG_1940

tak terpikir btol aku menda2 kecik gini pun leh jadi bahan, bijak budak2 Candy n Such

IMG_1948

birthday Redmummy pun nak gini boleh

bagi orang tua makan candies jer

mau kena terbalik meja dek kawan2 aku. alah sesekali takyah makan berat ler. tapi aku ada 2 GBM yang memboyot tuh!

IMG_1950

Mak Ajah leads the marhaban

IMG_1953

but gitu ler gaya cradle kita

lagi tinggi and lebar boleh buat, cuma kita ni majlis iringan je kan, tak leh le amik tempat lelebih dari adik aku plak

IMG_1957

RB masuk2 terus pelik

muka musykil btol

padahal ngah tidur asalnya tuh

IMG_1958

pusing sana sini

sama je buaian ni ngan buaian ko tidur malam tadi RB oi

IMG_1962

you suka kan make up ai?

ai pun suka cuma sebab we thot the dewan ada aircond, rupanya kipas jer ko so panasnya halahaiiii

cair rebus make up mak lepas dah lunch hour tau, silap target daaa

IMG_1969

terpaksa bagi RB air zam zam coz stock up susu dia dah habis and dia nak bfeed sesangat yet majlis berendoi masih lagi berlangsung

jubah aku tu, bukan baju kurung ye ada silap sket tang zip untuk bfeeding, so tak leh nak bukak tenyehkan.

IMG_1972

Mekasih le makcik2 yang vass

IMG_1974

Ni dari goodie bags taste aku sendiri. Isi pun aku yang isi semua element merah dalamnya tapi hujung2 aku tengok Mak Ajah sudah menambah2 yang bukan dari element merah gak. lantak situ. malas dah nak pikir, mak aku kan boss besau. sebenarnya aku reserved ni sume untuk kawan2 aku and makcik marhaban sahaja, plus kids pun dapat untuk goodie bags kecil sekali ipar duai aku pi bantai bagi kat orang ramai lain, habis separuh kawan2 aku tak dapat.

dapatlah korang dari goodie bags mak ajah aku jer, kaler hitam/kelabu. kehkehkeh!

IMG_1975

hah ni majlis dah habis

muka pakcik pun dah melekat berminyak, RB pun dah bersalin baju dok je dalam jumperoo and pakcik pun dah bersinsing lengan

IMG_8186

tu dia gambar compang camping kan…

ni asalnya dari pagi. muka bersih je memasing..

khatam quran mak ajah, pengantin lelaki dan anak buah aku

IMG_8196

Adik, Mak Ajah and Shahira

IMG_8199

Dulu aku kahwin, beria le nak berkhatam sekali period daaaa

IMG_8204

Tau tak masa khatam tu kan, aku kat atas lagi tapi anak2 aku yang bebesau dah selamat sampai. Abang asyik nak mengular je main, sekali neneknya pakai microphone jerit (maklum le orang melaka mana main cakap pelan2 nih) …Abang, sit downnnnnnnnnnnnnn!!

ha ko ngan satu dewan luar dalam nenek ko speaking lagik.

ni budak2 ni le hantar laporan mereport….

IMG_8223

hello kita dah bangun….

IMG_8224

mengapakah aku kena pakai baju melayu

IMG_8253

biru biru

tu je yang aku nampak

abang suka coz his fav colour

IMG_8262

Prada sling bag aku tuh, bukan aku pakai, isi barang aku tapi dipakai oleh anak buah aku. buat simpan letak duit salam kaup yang orang bagi. aku tak kuasa le nak pegang2 hbags heh, pakai sling senang sket so campak kat anak buah aku pegangkan.

there…The Photolicious Team

buat keje pantas gila and yang penting so professional!

nampak nau memang dah over pengalaman buat keje2 gini

IMG_8282

 kawan-kawan mak ajah cakap, design pengantin kecil lagi comel dari pengantin besau. ahaks…

IMG_8324

kakak ni kalau amik gambar mesti badan ke belakang dia nak meleseh kat bapaknya, cuba le berdiri tegak kakak oi

IMG_8330

Abang yang sebenarnya, dahlah mummy dah lah mummy bergambar…

RB jugak yang pedulik hapa aku, aku nak mentidoq

IMG_8334

eh korang lagik!

IMG_8387

IMG_8406

IMG_8407

IMG_8411

IMG_8413

lena betul RB

IMG_8428

IMG_8436

IMG_8438

mulut orang melaka kan, ngah jadi mak pengantin dok situ dendiam ler tapi dok potpet lagik

eh aku tak bercakap, aku bagi signal jer coz tengah marhaban

kalau boleh bercakap  kuat2, aku dah lama high pitch

IMG_8487

IMG_8510

 si kecil dah tak senang duduk

abang dah mula mengesot nak lari kuor bebas

IMG_8545

aaa RB songeh

bapak ko pun songeh

 IMG_8570

kena lagi bergambar

ni kita tak suruh, tetiba je Gegirl amik RB and abangnya pun terus peluk adik2nya

apa lagi, snap laaaaaaaaaaaa!!

ingat senang nak zasss

oh semua gambars diambil oleh anak buah aku Shahira so kalo ada compang camping pun gitu le pepahamlah kan, kami laki bini tak pegang camera langsung

IMG_8571

mata RB ke lain tu pasal aku agah2 dia ahhahahah

comeinya anak2 mak nih

eh sume mak cakap anak dia comei kan

IMG_8579

Al Nasyid AlRed

IMG_8587

berpusing2 badan mak dibuat dek The Photolicious nih

yang RB dok menarik bear yang bergantung kat cradles tuh

IMG_8601

ha kang dia makan rambut ko tu sirman weih

IMG_8597

ni mesti bapak ko yang letak ko kat carpet ni kan???

anw sampai skang RB dah reversing, bukan ke meniarap ke depan tapi ke belakang….ehhehe comei jer

IMG_8564

Selesai behind the scene of Aqiqah Zeeshan. Coming soon is the Part 2 plak yek…

must clear off and post tak dapat semua, letak suku pun jadilah.  ada dalam hampir seribu pcs  from our camera but giler ler kan nak letak sumer……

Special thanks to The Ladies Photographer – The Photolicious, Buaian Berendoi Putih Bersih BabynMe’s FB / BabynMe’s Blog  dan Candies Sesedap untuk element biru dan merah Candy N Such for sponsoring your service and product to the little baby Zeeshan. Bersyukur benar kerna sebenarnya dari RB in my tummy ramai dah nak berkongsi rezeki with him.

Wokeh….kenyang sumer?

Senapas aku nak siapkan entry nih!

Comment: 22

Candy Buffet dari Candy N Such!

 

IMG_9108

Selain dari Buaian Berendoi, majlis aqiqah RB juga diserikan dengan kehadiran Candy Buffet. Yey free flow macam-macam candy ada yang membuatkan budak-budak tak senang duduk, asyik repeat ulang alik ke meja candy ni :)

Well, memang untuk diorang pun…

Candy buffet ni antara yang tengah IN sekarang nih. Tak ramai orang tau, so takper, ai ll tell you. Ada orang ingat kena bayar je bila candy buffet ni kat majlis orang, yang tetakut nak amik pun ye jugak, tidak tidak…semua orang boleh amik. ko nak makan sampai lebam pun takper, si Iskandar selamba jerrrrrrrrr buat macam meja makan dia lagik!

DSC09009

Cupcakes of cos wajib ada. Bukan sahaja the kids yang makan, ni mak budak bapak budak, makcik pakcik pun sebat sekali hiks

DSC09034

Ha macam ni la rupa Candy Buffet yang didekor comel sungguh. Rasa macam hiasan untuk ditonton jer. Tu yang budak-budak macam wonder, ni boleh amik ke idak ni hehhehe

Siap ada gambar Redfamily semua. Barulah orang kenal yang mana satu Redbaby hehhehe

DSC09017

IMG_0082

Macam-macam jenis candy ada, so siap-siap kita snap sebelum dibelasah habis oleh budak-budak

IMG_0083

 

IMG_0090

IMG_0087

Air mineral pun ade custom sticker khas untuk majlis aqiqah Zeeshan

IMG_0094

 anw korang perasan tak banyak element biru dalam nih, ada merah jugak. coz aku campak sumenya kat Candy N Such cuma yang aku cakap buat kaler biru and merah jer. Lain aku tak nak pikir…

and puas hatiiiiiiiiiiii!! Sungguh tak yah pikir.

IMG_9056

customer fav depa adalah Iskandar.

budak tu, dahlah first customer, repeat customer siap fren fren ngan tokey2 Candy N Such nih!

Iskandar tu dah jadi gang betul ngan depa. The famous Isk tu budak umur 7 tahun, ha ko, anak buah aku.

IMG_9066

Memang menjadi pujaan budak-budak la Candy Buffet ni. Mak bapak geleng pala tengok anak masing-masing dok ulang alik ke meja candy ni.

Taper la, sekali sekala diorang makan all those candies ni :)

Balik tu makpak memasing genyeh gigi korang!

IMG_9103

Candy Buffet yang jadi pujaan hati budak-budak masa majlis aqiqah RB hari tu ditajakan oleh Candy N Such. Bukan hanya untuk majlis aqiqah sajer, Candy Buffet pun sesuai untuk majlis kawin, open house ke, tapi lagi meriah untuk majlis harijadi anak :) Kompom dapat sambutan dan serbuan ramai hehehehehe. So now korang tau mana nak cari Candy Buffet!

Gambar-gambar adalah dari sentuhan The Photolicious – Ladies Photograper

DSC09041

Nanti RB besar, turn dia pulak makan candy tu nanti.

Murah rezeki sungguh seorang anak bernama Zeeshan ini. For korang pulak, bagitau je budget yang korang nak buat, specially ramai nak host birthday party kan…nanti depa kasi settlekan semua.  Kalau masa majlis pun depa akan duduk bertangga sama di situ coz depa nak kena refill the candies, yelah mau tak kena refill kalau sorang budak kecik amik sekali kaup penuh. But anw, no limitation for the kids, makan lah sampai goyang!

If korang ada idea nak sumbang-sumbangsih boleh je kongsi bagitau with them, they are like your Candy planner too :) .

Thank you Candy N Such.

Comment: 25