Cool Interactive Wall by Petronas Motorsports @ KLCC!

48hours sponsored post

image001

Aku kan dah bertahun-tahun kerja kat KLCC so memang ramai la member aku bila mai datang sini mintak dok suh aku temankan depa see around. So ada la sorang member aku dari utara nak datang mai KLCC for the first time. Dia nak la aku temankan dia tour jalan-jalan situ. Aku memang momantai la, tapi dia dok berhajat la pulak nak pergi tinjau skybridge KLCC tu pulak. Aku yang dah bertahun-tahun kerja sini pun ada la sekali jer naik skybridge tu hiks :)

So before dia mai aku pun riki la pergi visit Petronas Twin Towers Sky Bridge Visitor’s Center nak check masa lawatan or any special events yang ada kat situ.

image002

Lucky me masa aku pi check out tu kebetulan ada Interactive Wall betul-betul kat area Sky Bridge Visitor’s Center tu. Korang sure tak kan terlepas pandang lah Interactive Wall tu kalau korang pergi situ.

image003

So sedang aku dok nak figure out ape ke menda special sangat wall ni, datang sorang jejaka staff Petronas yang sudi mengexplainkan pasal wall ni.

Ya Puan, boleh saya bantu?

Erkk apa benda sebenarnya ni bang?

Ooo kat rumah Puan ade Kinect? Ala sensor untuk games XBOX tu. Ha Interactive Wall ni pun guna teknologi yang sama macam Kinect tu. Cuma ni bukan games macam XBOX jer la :)

Ala saya takde Kinect la bang, so camna nak main ni?

Basically kita kena gerak-gerakkan tangan kita so elemen dalam wall ni pun ikut la sekali. Elemen cecair dan logam dalam skrin wall ni akan bergerak mengikut arah tangan kita. So bila dua elemen ni bertembung each other, a short animation comes on. Kita dapat lihat pusaran seperti merkuri dan apa yang muncul tu ialah salah satu daripada 5 benda iaitu mechanic heart, diamond grille, piston, shark, and headlights.

Ooo ni benda related dengan motorsport la ek…

Ye Puan, actually tujuan utama game ni untuk mencari partner yang dapat menolong kita menolak elemen-elemen tu dari sisi tepi ke tengah-tengah skrin wall tu. Dan yang menariknya kita dapat melihat bagaimana pasangan yang berbeza menggabungkan kedua-dua elemen tadi tu bersama-sama, tetapi  keputusan yang berlainan dihasilkan.

Ooo kena ada partner la ek, cuba abang demo sket…

image004

Cayalah abang Petronas ni siap tunjuk demo sekali :)

Apa lagi aku pun try join sekali la hiks

image005

Korang boleh tengok sendiri Interactive Wall dari youtube video bawah ni yang aku shoot, tapi lebih afdal lagi kalau korang experience sendiri benda ni. Tapi kena cepat sebab Interactive Wall ni ada kat Petronas Twin Towers Sky Bridge Visitor’s Center ni sampai 18 January ni jer.

Dang! Sebabkan aku dok ralit sangat layan Interactive Wall ni sampaikan aku terlupa lak the main purpose aku sebenarnya pergi ke Sky Bridge Visitor’s Center tu nak check masa lawatan skybridge tu hiks! Taper nanti aku repeat pergi lagi :)

Hang nak mai KLCC cepat sket no, nanti tak sempat pulok nak pi tengok PETMOS Interactive Wall tu :P

Korang pun sama, bila last time korang main dengan bayang-bayang? Sure zaman budak-budak dulu kan. So korang mesti try wall ni yang akan seakan-akan bayang-bayang tetapi yang lebih cool dan hebatnya dia akan berinteraktif dengan kita. Kalau main dengan member lagi for sure fun giler!

So jangan ketinggalan to check out this sophisticated visual presentation of science and art by Petronas Motorsports  at:

Venue: Petronas Twin Towers Skybridge Visitor’s Center
Date: Today – 18th Jan
Operation hours: 9:00am – 7:00pm (TBC)
 
Ni pulak official video depa:

 Khidmat pesanan masyarakat Petronas Motorsports is brought by Redmummy.com
Comment: 12