Lalat Tolol!

Ada orang anto this to my yahoo’s mail…aku paste sket jer lah yer…bukan sent by lalat lah, this copy paste email from my fren, tp aku suka nak relatekan email ni that i m not a very good human being, but at least wt this kind of email aku leh acceptlah kan. but not the one that sent by Lalat, after this copy paste email.

*Hasad dengki sebenarnya ialah penyakit hati dan maksiat batin yang terdapat pada manusia tanpa mengira bangsa dan keturunan. Perkataan hasad berasal daripada bahasa Arab iaitu al-hasad. Orang yang mempunyai sifat hasad ini mengharapkan sesuatu nikmat yang ada pada seseorang berpindah kepada dirinya.

*Dalam bahasa Melayu, perkataan ‘dengki’ digandingkan dengan perkataan hasad bermaksud: “Kebencian (kemarahan) kerana perasaan cemburu atau iri hati yang amat sangat.” Jadi, hasad dengki merupakan perasaan tidak senang hati dalam diri seseorang apabila melihat orang l ain mendapat sesuatu kebaikan.”

*Dalam Kitab Ihya’ ‘Ulumuddin karangan Imam al-Ghazali ada disimpulkan punca dan sebab timbulnya perasaan hasad dengki. Antaranya ialah:

Perasaan Permusuhan dan Kebencian
Perasaan inilah yang paling banyak menimbulkan kedengkian. Mereka yang disakiti oleh seseorang, pasti berasa marah lalu menimbulkan kebencian. Di sini akan tertanamlah bibit dengki dalam dirinya.

Berasa Diri Mulia.
Perasaan ini manifestasinya ialah seseorang itu berasa keberatan kalau ada orang yang mengatasi kebolehannya. Dia tidak rela kalau ada orang l ain yang melebihinya.

Busuk Hati.
Sekiranya busuk hati ini wujud pada seseorang, akan menyebabkan orang itu tidak suka sesuatu kebaikan diperoleh oleh hamba Allah yang l ain . Apabila disebutkan di hadapannya tentang kesenangan mana-mana hamba Allah, hatinya menjadi sempit dan resah mendengarkannya. Tetapi apabila diketahui pihak lawannya gagal dan menerima nasib malang , dia akan berasa gembira dan suka hati.

Walau bagaimanapun dalam Islam terdapat dua perkara yang dibenarkan hasad. Jenis hasad ini dipanggil sebagai ‘ghibtah’ iaitu iri hati dengan kejayaan dan kemampuan seseorang lalu dia cuba bers ain g secara sihat. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Tidak boleh dengki dan iri hati kecuali dalam dua perkara; iaitu iri hati terhadap orang yang dikurniai harta lalu menginfakkannya (di jalan Allah) pada malam dan siang hari, (juga iri hati) kepada orang yang diberi kepandaian membaca al-Quran lalu membacanya setiap malam dan siang” (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Lalat’s comment on my birthday’s entry:

serena van woodersen
nurul@yahoo.com | 60.52.252.85

moga bila dah tua ni sedar2lah.. kurang2kan lah riak , menunjuk dan mendedahkan apa2 yg patut.. yes it’s ur blog.. tapi apa yg kau dedah2kan.. mengundang fitnah dan umpat keji dan dosa..

From 33 on 11 July…, 2008/07/11 at 12:30 AM

Hey mangkuk Lalats, Serena Van Woodersen

First: lain kali jangan letak email tipu, baling batu sembunyi tangan?

second: kenapa x letak nama sebenar? come forward and face me directly?

third: sebelum ko nak tarbiahkan hal islam dengan aku, ISLAMKAN DULU NAMA ENGKO TU!!! n the correct spelling is Woodsen n not Woodersen tolol!

aku cabar ko face to face ngan aku, dasar lalats pengecut!

Comment: 30