Shopping Raya for Abah…

nak2 kat raya ni, x dan lah aku ngan sirman nak dating berdua, banyak benda nak settlekan but not for us now, my dad’s turn huhuuuuuu. balik keje ari jemaat, kami tapau bungkus je lauk kat makcik caterer and makan ala kadar kat umah. kids x leh ngekor, kang abah aku ke mana, anak2 ke mana riuhnya…

oh baju ai tu baju baru yang ada hood from Elle yang sedondon ngan gegirl but gegirl is from Levis tu pasal aku kata baju aku lg murah dr dia, sling bag baru lak from cik lilred yang bakal berangkat tak lama lagik (well pasal lilred farah nak ke mana bersalji bagai, ni ai x leh kasi tau yer, kang dia cilikan mulut aku lak kalo aku pecah lobang skang :P )

anw aku janji ngan abah dah seminggu, fri nite aku akan bawak abah pi soping raya, selalunya aku yang belikan baju melayu dia sesiap, tp taun ni dia ckp x nak baju melayu dah, boleh pakai yang lelama nya…sbb kukenal sangat abahku yang cerewet, baiklah aku bawak je terus Pak Haji ni ke JJ Maluri

iklan sket yer, ini semperit bunga gak, murah gila RM12 jual kat JJ tp kualiti teruk, dalam tu sume dah pecah2…bekas2 lain pun dah pecah. ni mmg cepat rapuh lah, aku penah gak beli ngan orang taun lepas, pun pecah camni gak. saya sangat kecewa :(

so we start carik kain baju abah lah…abah nak suor baru, well actually abah aku x cakap pun nak apa, cuma dia nakkan baju ala2 raihan yang dia pakai tuh…tapi alang kepalang bawak abah soping, aku memang ada allocation for my abah (untuk mak before raya lagi aku sudah settlekan utk kain dia buat jubah, so tu pasal mak x pergi lgpun mak aku x kuasa nak ngikut pi tpt2 gini)

aku tang suor ni x pandai nak pilih so kerojer sirman lah nolong heh, aku tau quality, cantik segala nya jer..tp kalau nak suh telek suorr lelaki, teman idak la  pandai yer

besarnya jj maluri tapi baju raihan ada pattern ni ajer..aduhai…

plain je kaler nye weii…

try punya try, abah berkenan….suh amik merah tak nak

abah dah tua lah, x nak lah pakai memerah lagi dah, ko x udah2 ngan merah

so he settled wt light purple and dark grey kot aku pun lupa daaaa for baju raihan…also 2 pcs of pants, 1 batik shirt and socks…

abahku x mintak pun itu ini tp abah ni beli baju memang lam setaun pun susah unless anak2 yang belikan..untuk dia mintak2 ke mmg nan ado…and terus terang cakap tugasan membeli baju raya utk mak abah, aku yang ngamik. adik badik lain pun ada gak belikan, kang depa ngamuk lak ngan aku kalo aku x credit their names. Epi, ko belikan abah kemeja kaler putih pulak, ko jangan komut, acik x bagi mak masak rendang kang…bawak cd games PSP ko balik weiii!!!

JJ maluri ni satu yang x bestnya kan, dia x nak bukak extra cashier, counter unlike Isetan, bersepah2 cashier counter depa bukak bila waktu festive season gini…ko nengok panjang ke bana q sirman kena tunggu..hoh tidaklah kuasa aku nak menebeng sama…baik aku lari pi beli groceries dulu

ni separuh dari barang2 umah utk sebulan yang aku amik, sbb lepas tu sirman ngan abah sampai lepas depa dah bayo suor kain baju and jahitkan kaki suor abah gak…

abah is happy wt his new raya sets….alhamdulillah

nanti kita pi jalan2 raya ye …. pun tugasan aku yang ngamik gak since Nana is going back to Kelantan. oh saya memang ada 8 beradik, tp biasanya anak2 pompuan yang bawak mak abah aku jenjalan…kakak aku susah sket lah, keter dia je penuh anak beranak. at least keter aku si kecik 2 orang tu leh sendat2kan atas riba kot le x muat bonar kan..

So for abah dah settled, mak pun udah…nanti aku nak carik apa utk mak mertua aku lak.

untuk aku? brooch weii……….

sapa kat sini x de ke jual brooch kebaya nyonya ha? my budget lam RM140 for 3 pcs, coz member aku cakap kat Ampang Park ada jual at RM140, so itu lah budget aku.

Ado x? x ado kalu, iskk….gimana sik?

Comment: 11