Disebalik Musibah

Disebalik Musibah

Menemui  saudara  ku  sekelian, baru baru ini sekali lagi Yahudi bermaharja lela  membantai  penduduk   Gaza ,  tanpa  merasa  belas  kasihan,  ini dapat difahami  kerana  bagi kaum Yahudi, Palestin adalah negeri mereka, walaupon dari  segi sejarah, memang mereka tahu, Israel memang bukan milik mereka yg mutlak,  terima kasih kepada kerajaan British yg. memberi mereka penempatan selepas  dihalau  oleh  Hitler  pada  perang dunia kedua. Tak perlulah saya mengulang  lagi  peri  laku kaum Yahudi yang sekian lama di halau oleh umat manusia  dari  zaman  Firaun  lagi, berjuta juta kaum Yahudi telah dibunuh, tiada  suatu  bangsa  didunia ini yang dibunuh begitu ramai dimuka bumi ini dan  kini telah muncul pula di Amerika,kumpulan anti Yahudi , kerana mereka (pribumi  Amerika)telah mulai sedar yang mereka telah menjadi hamba dibawah telunjuk  Yahudi  (Proxy)  Hanya masa akan menentukan peledakan dimana kaum Yahudi  pula  akan  menemui  penghalauan  beramai  ramai  keluar  dari bumi Amerika,  mustahil?  Jika anda  lihat sejarah, tiada apa yang mustahil akan berlaku terhadap kaum Yahudi.

Setelah  memantau beberapa lelaman web saya ada terbaca tesis mengenai kaum Yahudi  dan  saya  tertarik  untuk  membaca  dan menterjemahkanya ke bahasa Melayu,  semuga  ianya  dapat  memberi  menafaat  kepada  kita dan jenerasi mendatang.  Janganlah  kida  dok mengutuk kaum Yahudi terus terusan, sedang badan  dunia  (UN)  tak  dapat  melakukan sesuatu. Pembantaian secara zalim diGaza  akan  segera dilupakan tanpa satu pon general tentera Israil dibawa kepengadilan  (sila  lihat  sejarah  UN)  maka  itu  kaum  Yahudi bertambah bongkak, tujuan mereka hanyalah melemahkan kaum Arab disekeliling mereka.

Tesis  itu bertajuk “Why the jews so smart” suka cita saya alih bahasakanya secara  rengkas.  Setelah membaca tesis itu, ianya dapat mengubah cara diet saya,  semuga pasangan muda dapat mengamalkanya demi melahirkan jenerasi yg
baik.

Hakim Ma’ruf Bin Hj Abdul Kadir
Universiti Massachuset
USA .

Mengapa Yahudi Bijak?

Setelah  berada  3  tahun  di   Israel  kerana  menjalani housemanship  dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat  saya  perhatikan  untuk  dijadikan  tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”.  Memang tidak dapat dinafikan  ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang  perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di  dunia  dikuasai  oleh  kaum  Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya  menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya  kaum  Yahudi  begitu  pintar?  Kenapa  tuhan  memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka  saya  pon  tergerak  membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan  anda  tesis  yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara  data-data  yang  saya kumpulkan ialah pemakanan, adat  resam,  ugama,  persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah  kita  mulakan  dengan persiapan awal melahirkan zuriat.  Di  Israel,  setelah  mengetahui  yang sang ibu sedang mengandung, pertama  kali  saya  perhatikan  ialah,  sang  ibu akan sering menyanyi dan bermain  piano  dan  si  ibu  dan  bapa  akan    membeli buku metamatik dan menyelesaikan  masalah  metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman  saya  yang  mengandung  sering  membawa  buku metamatik dan bertanya kepada  saya  beberapa  soalan  yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana  saya  memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang sayabantu  beliau.  Saya  bertanya  kepada  beliau, adakah ini untuk anak kamu?

Beliau  menjawab,  “ia,  ini  untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya  sedang  melatih  otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya.  Berbalik  kepada  metamatik  tadi,  tanpa  merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara  lagi  yang  saya  perhatikan  ialah pemakanan beliau,  sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma  bersama  susu  , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan  ikan  tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis  kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak  dan  kepala  ikan  mengandungi  kimia  yang  tidak  baik  yang  dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau  ini  adalah  adat  orang  orang  yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi  semacam  kewajipan  untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil
pil minyak ikan.

Ketika  saya  diundang  untuk  makan malam bersama orang orang  Yahudi,  perkara  pertama  yang  saya  perhatikan ialah menu mereka. Setiap  undangan  yg saya perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya  isi  atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika  ada  ikan,  menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama.  Salad  dan  kacang  adalah  suatu  kemestian,  terutama  badam. Seperkara  yang  pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan  hidangan  utama.  Jangan  terperanjat  jika  anda diundang kerumah Yahudi  anda  akan  dihidangkan  buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan  hidangan  kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di  Israel,  merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan  dirumah  Yahudi,  jangan  sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan  menyuruh  anda  keluar  dari  rumah  mereka  dam merokok diluar rumah mereka.  Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat  merosakkan  sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau  lembab).  Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang  genes  dan  DNA.   Para  perokok  harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever)  Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini  menurut  saintis  Yahudi,  gegaran  musik  dapat stimulate  (semacam  senaman  untuk  otak)  maka  itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya  ke  darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan.  Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di  California,  ianya  jauh  berbeza  tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun  kebelakang!!!.  Segala  pelajaran  akan dengan mudah di tangkap oleh anak  Yahudi.  Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka  dan  sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut  teman  saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu  perkara  disamping  mempermudahkan  persiapan  untuk  perhidmatan negara.

Selanjutnya  pemerhatian  saya  menuju ke sekolah tinggi (menengah)  disini  murid  murid  ditekan  dengan  pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya  lucu  dan  mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya  berupa  senjata,  perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang  perniagaan.  Diakhir  tahun  diuniversiti,  para penuntut dibidang niaga  dikehendaki  melakukan  projek  dan memperaktik kanya dan anda hanya akan  lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak  $US1juta!  Anda  terperanjat?  Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh  dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design   Levis  yg  terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti
bisnes dan fesyen.

Pernahkah  anda  melihat  cara  orang  Yahudi  melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut  mereka  ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala,  banyak  ugama  lain  di  Timur  Tengah,  seperti  Islam juga ada menyuruh  umatnya  menunduk  atau  menggoyangkan  kepala,  ini  guna  dapat mensimulasikan  otak  kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun,
mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang  Jepun  yg  pandai?  Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat  di New York , Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu  mereka  yg  berminat  untuk  melakukan  bisnes (sudah tentu untuk Yahudi  sahaja)  jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman  tanpa  faedah  dan  pentadbir  dari  jawatan  kuasa  tadi  akan bekerjasama  dengan  anda  untuk  memastikan  yg  perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle,  Perfileman di Hollywood, Levis , Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York . Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan
ini  dan  digalakkan  memulakan  klinik  mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya,  pada  teori  saya,  melahirkan  anak  dan keturunan  yg  bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan  masa,  beberapa  jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudahtetapi  konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan,  makanlah  makanan  yg  elok  dan  berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak,  dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan  otak  mereka  demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu  genes  bodoh  akan  mengikut  ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak  tirikan  dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga  sekotak  rokok?  US$  7  !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan  anda!!  Saya  puji  sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!!  dan  seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi  pembelajaran  mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat banyak  institusi  pelajaran  mereka  bertaraf  dunia  walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau  sebesar Manhattan !!

Anda  mungkin  muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi  goblok,  saya  telah  menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat  saja   Indonesia , jika anda ke Jakarta , dimana saja anda berada, dari restoran,  teater,  kebun  bunga  hingga  kemusium  hidung anda akan segera terbau  asak  rokok!  Dan  harga  rokok? Cuma US$ .70cts !!!  dan hasilnya? Dengan  penduduknya  berjumlah  jutaan  orang  berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah  mereka  dapat  berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka  begitu  sukar  sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan  mereka  di  pertandingan  metamatik  sedunia?  Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di  tesis  saya  ini,  saya  tidak akan menimbulkan soal ugama  atau  bangsa,  adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjakzaman  Paraoh  hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin  saya  ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak  seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira  hanya  memerlukan  3  jenerasi  sahaja.  Ini dapat saya lihat sendiri tentang  cucu  saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah  saya  nyatakan  diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis  esay  sepanjang  5  mukasurat  penuh.  Esay  nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat  sejahtera  dan  semuga kita dapat melahirkan manusia  yg bijak dan bersifat  mulia  untuk  kebaikan  manusia  sejagat  tanpa  mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

apa2 pun Islam Lebih Bijak Dari Yahudi <– sila baca yg ni juga yerr

Comment: 14