RedGlow Session!!!

Warning! entry ini adalah sticky mode for 24hours and entry ini jugak adalah penuh dengan warna warni perubahan wajah seorang pengantin yang full of transformation and information, for new entries, please scroll down :)

IMG_7924

sebelum make up dimulakan…saya hanya perlu pakai contact lens Amisthy disposable for a month, RM40. pucat kan/ itulah wajah asalku :)

IMG_0012

menguruskan kening yang dah hancur aku kerjakan sehari seblom make up session

Ina is cleaning up the mess :)

IMG_0008

Najwa mengemaskan dulu eyelashes ku yang pendek, saya tidak punya bulu mata yang panjang yer

IMG_0010

base diperlukan, tempek ina tempekkkk!

IMG_0019

Najwa memerhati, Ina menyudahkan base

IMG_0021

actually Ina dan Najwa juga dibantu oleh Alang, little sister of Ina, Alang menjaga butik kecantikan mereka di Dungun Terengganu

IMG_0034

setiap kali event mahupun blogging job, saya sentiasa membawa buku merah saya, di situ saya catatkan apa yang patut ditulis, kalau tidak hancurlah tulisan entry aku weiii! u think ai can remember everything kah…

IMG_0025 IMG_0031 IMG_0033

in between Najwa and Ina bergilir2 mengemaskinikan base and foundation…

IMG_0035

berapa lapis ek, aku dah lost track hiks…:)

IMG_0036

shading di hidung, di pipi pulak

make up begini memang lah khas for dinner and pengantin or photo shoot, tapi kalau pi kerja opis aku idoklah pakai, barang2 make up aku pun x semenggah mar…lainlah depa, so professional

IMG_0042 IMG_0047IMG_0051

setelah lengkap putih melepak wajahku, bahagian paling susah ialah mata…mata ni lah yang lebih mencerminkan wajah seri pengantinmu…IMG_0049

saya sudah bilang, saya mahu wajah pengantin, so no smokey eyes (though it s my fav) saya mahukan wajah yang benar2 membuatkan pengantin lelaki saya terkejut

wah gitu…amboi sirman :)

anw, terima kasih sirman kerana menjadi manager yang manage, for snapping hundreds of photos and uploading it with watermark some more for my posting.

IMG_7936 IMG_7927 IMG_7934

as you can see, both Ina and Najwa bergilir2 mentouch up wajahku, satu perjalanan 1 stgh jam yang panjang yerr gang…

IMG_0058 IMG_0062IMG_0059 IMG_0065 IMG_0066

hampir siap, tapi blom siap sepenuhnya…masa ni aku dah suka sangat, eii lainnya muka aku. the kids memang ngah menonton maknya disolek, specially gegirllah…jeles ek?

IMG_0068 IMG_0071 IMG_0074 IMG_0079

mata adalah satu peringkat yang paling lama untuk direka, udahlah mata aku nih bulu mata nya pendek, so sblm pakai bulu matapelesu, mascara 8 gelen kena letak yerr heheheheheIMG_0096

that s the way, Najwa yang handal memakai kan eyelashes palsu nih, wah ai suka, wpun aku cam rasa berat nya halahaiii

IMG_0099

eii tantekkkkkkk!

IMG_0105

Ina buatkan sanggul pengantin, sesimple yang boleh, bukan aku nak pi melaram tp nak buat photoshoot make up pengantin lam umah je kan…IMG_0112

while Ina buat rambut, Najwa mengemaskinikan bulu mata palsu tuh…kerja depa ni kemas gila kay, wpun depa tau hanya untuk kuor gambor bukan for real kawin lah kan, but still depa hasilkan the bombbbbbbbbbbbb!

IMG_0119 IMG_0120IMG_0123 IMG_0130

rambut hampir siap…mana tiara nih…!IMG_0137

mata jugak sudah siap

IMG_0127

amacam? ko nak mata ginih? hanya di Red Glow kay…

IMG_0140 IMG_0144

final spray the whole sanggul, kang gugur lak sanggul tuh, sbb pasnih nak taruk vail and tiara kan…IMG_0157

IMG_7941

IMG_0159

lipstick, oh saya sangat suka dengan warna lembutnya…dicampur dengan 2 alunan warna…

IMG_0160

senyumlah sket redmummy weii…dah macam kena kawin paksa je kan hahhahahahaa

IMG_0177

IMG_0178

hasilnya, vail tuh aku nya sendiri, yang dipakai waktu aku bersanding. tak terlintas pun nak pakai but bila teringat yang aku hanya pakai tshirt tidak berpakaian pengantin, so might as well pakai vail, ….katanya pengantin

IMG_0181 IMG_0182 IMG_0196 IMG_0197 IMG_0198Alang is also helping her 2 sisters

IMG_0249 IMG_0241

mata yang buat saya terpegun, aku belajarlah 19 kali pun, takkan pandai make up gini sendiri…mbe sebab dulu aku nya lukisan sangatlah tak pandai, lukisan pun tak penah amik selepas SRP, so bila orang buatkan make up mata aku camni, eiiii, cantiknyaaaaaaa….

IMG_0261

close up a bit, for the eyes part…IMG_0209

redmummy bersama 2 pasangan tangan yang benar2 handal mengolah wajah pengantinku, thanks a lot to Najwa and Arlina

Product make up yang digunakan oleh Arlina dan Najwa ialah dari Shu Uemura, MAC, Krayolan, Demacos Dermacolour, Dior, Loreal dan banyak lagik.

sekarang you all dah puas hati tengok gambar kan…2 benda aku nak korang tengok dari make over nih..

1. punyalah buruk muka plain aku yang takde make up walau secalit pun, very the tak natural beauty so u can see lah betapa cantiknya tangan2 mereka menaikkan seri wajah pengantinku

2. keduanya saya minta dimakeupkan sebagai pengantin, coz aku tau ramai bakal2 mak andam ke yang suka make up tuh nak target utk make up for pengantin, kerana itulah aku sendiri memilih konsep pengantin.boleh saja aku mintak versi awek rock, gipsi, wanita melayu moden ke hapa bagai konsep tapi kali ni lain dari yang lain, aku purposely nak buat konsep pengantin.saya bakal menganjak 34 tahun, so from that make over, ada nampak cam 24 taun tak? :)

IMG_0204 IMG_0206 IMG_0207

alright, now let s talk business…

ramai sangat yang dalam hati eii lawanya kak red nih, buruknya muka dia takde make up, ni kalo aku kawin nih camni nya transformation, eh camne nak belajar kelas make up, pandainya make up2 artists 2 orang nih make up, eii nak belajar lah dari kakak2 nih…

so mai sini gang bas merah, kamu harus war2kan cerita saya ini pada semua orang, kerana kalau saya berpuas hati, saya canang-canangkan dan kamu juga harus sebarkan berita baik pada mereka yang memerlukan.

RedGlow diasaskan oleh 2 wanita berjaya, Arlina dan Najwa, macamana saya mengenali mereka is behind of the story lah, so ada 4 target yang saya nak introduce dalam make over make up saya nih.

1. RedGlow fashion – penuh koleksi tudung2 yang jarang dilihat semasa, kat jalan tar pun takdak, kat memana butik lain pun takdak. hasil tangan tudung mereka dijahit oleh kedua wanita kerjaya dan dibantu oleh staff2 mereka gak. The tudung collections meamng sangat exclusive.

For stories about tudung, please click it here. http://redglow-fashion.blogspot.com/

IMG_0200 IMG_0201

2. Melihat hasil tangan kerja mereka memake up kan pengantin atau bukan calon pengantin, for dinner’s occasion etcs, kamu boleh terjah di link ini, yang ketaranya beza sebelum dan selepas make up. Saya tahu ada yang cakap alah semua orang make up muka berubah dengan sblm make up, tp ada beza yer. satu tangan yang make up camne cantik dan satu tangan yang make up mungkin tidak menepati citarasa. ada yang ‘eii buruknya make up dia, sian lebam mata dia kan’ ha something like that lah bezanya. for Red Glow, perlukah saya nak cakap betapa berpuas hatinya saya?

Saya juga pernah menjadi mangsa make up, yakni waktu majlis perkahwinan saya bertandang di rumah sirman. saya puas hati waktu majlis nikah (suria), persandingan di belah redmummy (nurul shukor), cuma make up artist (noname) yang saya gunakan waktu persandingan di belah suami sungguh mengeciwakan. oklah itu lain citer. so kalau kamu suka dengan make up saya, kamu juga tentu mahu lihat contoh2 yang ada dalam project RedGlow…

For make up introduction, boleh visit this link:  http://redglow-portfolio.blogspot.com/

IMG_0228 IMG_0232

3. Red Glow sedang giat mengumpul penyertaan ahli baru, oh bukan ahli emm…mereka yang berminat tak kira lelaki perempuan ke shemale untuk belajar make up. orang perseorangan yang suka make up tapi macam takdak asas but teringinlah sangat nak belajar make up dijemput hadhir untuk belajar. tak kira muda tua lanjut, boleh turut serta.

timetable2

Saya attachkan sekali jadual untuk bulan nih, Mac, April sehingga May. setiap bulan RedGlow akan membuat kelas mencantikkan wajah dan sering selalulah menjengah ke blog RedGlow nih untuk dapatkan the latest classes. For this one kamu perlu diingatkan…

Kursus BENGKEL MEKAP:

Menawarkan kursus satu hari untuk MEKAP PERIBADI DAN MENGANDAM SECARA ASAS.
Satu sesi hanya terbuka kepada 10-15 orang sahaja.
Mekap disediakan.
Makan tengah hari dan minum petang disediakan.
Tip-tip rahsia untuk mengandam dan menjimatkan kos.
YURAN RM250 seorang.
Setiap peserta DIGALAKKAN MEMBAWA MEKAP PERIBADI.

PESERTA AKAN MENDAPAT:
1-SET BERUS ASAS
2-SPAN
3-SIJIL

SILA SMS NAJWA 0123588999 UNTUK PENYERTAAN.

Syarat2 penyertaan:
1- Mesti membuat pembayaran deposit separuh dari keseluruhan yuran.
2-Membuat pengesahan pembayaran dgn cik NAJWA.

Jadi kamu bisa pilih, mahu kelas itu di Dungun mahupun di Shah Alam. maaf ye buat masa ini tidak ada kelas di luar 2 kawasan tersebut, lain tahun mungkin ada. So kalau ada antara pelajar make up yang sudah pandai make up, katalah Najwa and Arlina memang tak boleh nak attend your make up session (usually depa dah tak larat amik nak make up pengantin) so depa akan subkan pada student depa yang dah mahir make up. hasilnya sama dengan apa yang Arlina dan Najwa tontonkan kat wajahku.

Untuk kamu ada kelas dan asas untuk belajar kelas make up: http://redglow-class.blogspot.com/

IMG_0203

IMG_0237

4. MLVK – Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (Sesuai buat muda-mudi lepasan SPM) sangat terkenal di kalangan pelajar yang:

Mereka yang tidak dapat meneruskan pembelajaran akademik
Mereka yang belum pernah mendapat latihan kemahiran bagi tujuan mendapat kerja dan berusaha sendiri
Mereka yang hilang pekerjaan dan terpaksa mencari pekerjaan baru
Mereka yang ingin menambahkan pengetahuan kemahiran untuk kemajuan kerjaya
Mereka yang sedang bekerja dan memerlukan peningkatan tahap kemahiran dalam jurusan yang diceburi
Mereka yang berminat menceburi bidang keusahawanan berasaskan kemahiran
Mereka yang ingin belajar atas dasar Pembelajaran Sepanjang Hayat

Akademi Red Glow atau lebih terkenal dengan MLVK mendapat pengiktriafan dari kerajaan, kursus jangan pendek selama 6 bulan ini menawarkan harga yang terendak untuk you guys nak menambahkan lagi pengetahuan, ada ramai yang cita2 mahu jadi jurusolek, jadi di sini asasnya. Kursus ni kalau you are above 16 years old, sangat sesuai yer…nak nak lagik result SPM bakal keluar, mungkin ada yang berminat sangat nak jadi make up artist dan rasanya tidak mahu lagi melanjutkan pelajaran ke IPT ke, so bolehlah enroll MLVK. it s located di Dungun, kalau kamu tiada tempat tinggal, jangan risau, penginapan hostel disediakan.

Kursus 6 bulan ini dikenakan bayaran sebanyak RM3300 tetapi ada option untuk mendapatkan tajaan, sekiranya kamu berkomukasi dengan YPM, you may get the sponsorship from them. kalau kamu anak terengganu (UPEN) lagilah percuma sahaja pengajian kamu akan ditaja mereka.

Seperti objektif program MLVK:

Sijil Jurukecantikan ini mendedahkan pelajar kepada teknik-teknik sebagai seorang jurukecantikan dengan latihan melaksanakan rawatan wajah, pedicure dan manicure serta teknik-teknik komunikasi sebagai jurukecantikan.

Berminat to enroll untuk diri sendiri, anak2 mahupun rakan taulan sedara mara, boleh layari detaily di Akademi Red Glow: http://akademi-redglow.blogspot.com/

IMG_0202

All in all, saya mahu kamu sms sahaja 012- 3588 999. Sebarang pertanyaan dan permohonan mahupun perkhidmatan yang kamu perlukan insyallah Najwa and Arlina akan membantu kamu. 2 frenly bestfrens…10 tahun mereka berkawan baik, maka terhasillah Red Glow.

saya rangkumkan sekali lagi 4 blogs untuk pemahaman yang lebih details:

….

Jangan lupa kay anto sms korang kat Najwa and Ina to this no: 012- 3588 999.


IMG_0249
Untuk  lebih kepuasan dan maklumat lanjut, send your queries to SMS to: 012- 3588 999 or visit their blogs.

Khidmat pesanan masyarakat RedGlow is brought by redmummy.com


Comment: 45