ERL to KLIA for Jakarta’s Trip

300409_jakarta 005

thursday afternoon 30 april, ai chartered a cab from VA menghala ke ERL, Bandar Tasik Selatan. This is not an expensive trip, i have to  do a proper budget for the getaway. I m going to Jakarta under the flag of Malaysia Airlines, n i promise you that lots of entries that you can use as your guidelines, fly with me and Malaysia Airlines.

300409_jakarta 003

since this is my second trip to jakarta, i m quite open already. kalau dulu langsung tak tahu apa2 kan…so now dah ada pengalaman sesikitlah. In this trip, i came as a blogger, bekerja, review and berehat bercuti jugak.

Untuk ke ERL BTS, kamu boleh gunakan access lrt atau komuter sahaja. saya menggunakan taksi dari rumah VA ke sini kerana saya tidak mahu meninggalkan kereta di parking LRT.

lagi pula saya menggunakan khidmat jiran saya yang juga driver taksi, so sambil tidur pejam mata, saya membantunya mendapatkan sedikit wang saku lah.

300409_jakarta 013

i like this picture. seperti satu perjalanan yang jauh tiada berpenghujung. do you know that di sebelah ERL BTS ni sedang didirikan kompleks bas yang ala2 pudu raya tuh? the biggest complex in Malaysia, ai was told.

Aku tak tau pun, gamaknya kalau taun depan nak naik ERL, taun depanlah baru tau ada kompleks besar-besaran tuh. Apa jadi sama Plaza Rakyat yang digembargembur dulu tuh? rasanya dah 10 taun terbiar begitu jer kan, project tak menjadi.

300409_jakarta 015

walaupun saya di dalam ERL, tapi saya masih boleh mendapat connection to my blog, that s why none of you know that i was actually away to Jakarta (except few frens sahaja). setiap kali naik ERL saya lebih selesa memilih untuk duduk di tempat yang tidak menentang arus perjalanan. aku pening kepala lah kalau duduk yang berlawan arus nih, so kerana itulah dari pintu depan, aku menarik luggage ku hingga ke hujung coz takde tempat kosong pulak yang dedepan. ada tuh ada ler but pening kepara aaa…

300409_jakarta 019

The ERL is co comfortable, saya sudah biasa berdikari berjalan ke mana-mana bersendirian, saya pernah ke KLIA menaiki ERL tanpa ditemani sesiapa kerana ingin menemui suami yang ketika itu berada di Holland. saya hampir2 juga terlelap di dalam ERL tetapi kerana kelajuan dan kecepatan transport serbaguna ini, saya kembali ke dunia nyata.

Lagipun satu sebab saya memilih ERL coz harga tambangnya tidak mahal, kalau saya naik airport limo, mahal lah pulak yet my 2nd luggage is in my 1st luggage. so still convienent untuk pergi ke KLIA menaiki ERL.

kamu boleh membuat pilihan yang sama, tapi kalau saya bersama anak-anak, saya lebih memilih Airport Limo.

300409_jakarta 030

300409_jakarta 020

sesampai sahaja di KLIA, saya terus check in, banyak counters dibuka mempercepatkan prosess check ini di sini. rasanya dalam banyak2 countries yang saya pernah pergi, counter MAS masih di hati. kalau dah kena q pepanjang tuh alahai, oh lagipun saya buat early check in, sampai awal di airport coz nak avoid orang ramai kalau dah nak dekat boarding time.

300409_jakarta 031

in less than 5minutes, saya mendapat boarding pass saya. dont forget to tell the ticketing staff you nak duduk mana. saya suka duduk di depan, tidak perlu di window. di aisle pun senang. coz saya nak cepat keluar, rimas aku dok lelama lam flight yg benornya. but this trip, saya takde luck lah, seats depan sume dah taken, nak depan lagik kena pi Business class, hehehehehe, saya hanya mendapat ticket economy mar :)

300409_jakarta 041

to kill of the time, saya berjalan2 pusing klia, nothing special. kedai brooch yang aku berkenan dari dulu broochnya, tak turun2 lagik harga. we had our late lunch di sini, the Aseana Cafe, where we saw lots of VIPS pulak lam masa yang sama.

Bukan segan nak mengambil gambar during lunch di situ, tapi dek kerana terlampau ramai VIPs, saya takut pulak kang ada yang ingat saya ni paparazzi. so saya memilih untuk makan sahaja, tanpa mengindahkan gambaran di Aseana Cafe.

300409_jakarta 049

300409_jakarta 067

300409_jakarta 052

usai makan, since kat Aseana Cafe terlalu ramai manusia, saya duduk di ceruk ini untuk membuat sedikit blogging job. Jejaka itu rakyat indonesia sedang menunggu untuk pulang ke jakarta jugak but he is in early flight. yang kelakornya airline dia dok diseru2 tp dia dok lagi kat situ sampai aku pulak yang tegur dia ‘you need to leave now sir, flight kamu sudah memanggil kamu’ .

DI KLIA, connection to the internet is FOC, ada wifi, ada kebebasan untuk mengaccess RM. speed pun laju jugak, so memang sesuailah kalau ramai bloggers yang macam saya ni nak buat blog job.

Internet access to me, the die hard blogger adalah sangat penting. kalau tidak, kamu semua kesunyian dari any of the entries if i were on holiday.

300409_jakarta 070

in the boarding area, saya mencuri masa yang ada untuk berbual sama anak-anakku. Saya berpergian untuk bekerja dan saya enggan membawa anak-anak di trip kali ini. Lagipun last january, saya sudah bawak anak2 ke Jakarta, for me Jakarta is not a suitable place for my kids. Susah maknya nak menyoping….

yang paling hazab the macet in jakarta boleh bisa anak-anak mengamuk di dalam kijang innova.

300409_jakarta 068

MH723 is ready for RM.

saya mahu bawa kamu terbang

ikuti perjalanan saya yah?….

:)

Comment: 23