Pasar Baru, Bandung

IMG_5443-w410

bandung oh bandung, keluar jugak entry bandung….

perjalanan kami bermula seawal jam 730 pagi dari rumah Pak Host. tapi pagi Jumaat tuh aku macam tak berapa sedap perut. dalam perjalanan hway yang panjang, aku dah rasa semacam je, kompem aku kena cirit! aku tak tau dari penghasilan apa, tp Pak Host suspect mesti dari air yang kami makan minum di Baso Malang. could be…

tahan punya tahan, at one time dah tak boleh tahan…Pak Memet berentikan kami di perhentian rehat utk lorry. kau! tekejut den…aaaa…tak nak masuk!

IMG_5442-w410

sirman buat thorough inspection, oh aku ada masalah sikit kalau masuk toilet yang utk awam nih. pada kebiasaanya sirman akan check dulu sblm aku and anak2 masuk, gegirl tu kalau dah nak terberak sangat pun kalau dia tengok toilet awam tu dirty, tetiba je berak dia boleh tahan. ha macamana anak camtu lah mak nyer.

Melihatkan aku yang tetiba je tadi nak mencirit, tp bila aku tengok je dari luar, terus Pak Memet bilang ‘kita cuba di depan ibu, lagi 10 min tandasnya yang satu lagi cocok buat ibu’

menderu lah Pak Memet membawa aku yang ngah kecemasan…

IMG_5455-w410

kami berenti di kawasan rehat di hway nih, apa ke namanya tempat ni sirman? sirman?????? sesampai je perut aku lom lagik datang angin ciritnya iskk…bolehlah lagi aku pusing2 jalan tengok tuh tengok nih.

asal tak memerut lagik

lom alarm lah

tadi sampai naik2 bulu roma menahan

sabau aa…

IMG_5448-w410

tapi kemudian bila aku dapat alarm perutku nak memerut, terus aku berlarian masuk toilet awam tuh. ok lah sket situasinya…perkhh lega ko! betul2 aku kena cirit…

aa x sukanya kena cirit2 gini waktu ngah travel!

IMG_5463-w410

he got me a black coffee, patut amik teh o waktu ngah cirit. itu kopi pekat harganya duit msia 6 hengget! bapak la mahal woiii. ingatkan sirman salah cakap 6ribu rupiah, rupanya memang 6 ringgit. kopi san frans aku lagi murah kayy….

ha tu muka orang dah clear the memerut… :)

IMG_5612-w410

ya udah sampai Pasar Baru..nak sampai tu pun bape banyak lubang macet jem tau, dahlah jalan ciput2 alam. ok ni my first time in Bandung. asal aritu plan mmg nak ke Bandung, tp pastu 2 days before nak tolak ke jkt aku ckp kat sirman tak yah pi lah, rasa macam buang masa atas jalan sampai 4,5 jam sehari. baik melepak kat jakarta jer. tapi sirman nak jugakkkkkkkk pi bandung.

pastu bila kakak aku pasak kat telinga dia, pi lah bandung pi lah bandung, eii kena lah pi gak.

tak cukup pasak, dia bagi pulak list utk barang2 dia yang kena beli kat bandung. padanlah ko nak sgt suh aku pi bandung.

IMG_5515-w410

sblm apa2 lam tengah panas pagi Jemaat meh kita amik gambar dulu yey! kenapa kami tuju ke Pasar Baru dulu. coz again pasal kakak aku. since apa yang ada di Pasar baru sama gak apa yang jual kat Tanah Abang di Jakarta., aku skipped tanah abang this round coz nak kena menapak ke Pasar Baru. lgpun aku dah pi Tanah Abang.

IMG_5520-w410

masyallah, baru nak mula menyoping, boleh perut aku memulas lagik. so ni kat basement Pasar Baru, kena carik toilet daaa….gampang tak gampang la cirit aku ada lagik plak. halohai…

napa le ko masa nih nak memerut kan, time baikkkkkkkkkkkk jer ko bagi aku tau.

so that was the last memerut, dia kuor ngam2 before aku start shopping!

IMG_5562-w410

aku ada bawak list ok dari kakak aku…

nak nangis aku tengok list dia, bengkak2 muka aku bagi kat dia pun dia suh gak aku belikan list dia tuh. alangkan kakak, kalo korang yang bagi list tuh, aku kecai2 kan jugak. aku pi nak berehat buat kerojer, dah satu hal nak pusing pasar baru carik barang orang. very the unpleasent trip jadiknya.

IMG_5528-w410

IMG_5538-w410

IMG_5547-w410

so aku merayau pusing2 carik kain ela…kain ela ni oklah kalo ada yang aku nak kena beli, kalo orang kirim macam logik lah jugakkan. eh korang tak tau bape puluh kali aku kena nalipon kakak aku. sbbnya dia nak satu2 barang tu ngan harga yang dia cakap siap lam list tuh. kalo mahal then dia suh pi carik kedai lain. camne aku tak hangin. anya!!!!!

IMG_5550-w410

4 kedai kain ela aku gegar, the last one baru yang murah. kira murah dari yang the first 3 shops. kalau x pandai pilih korang memang nahas dapat harga yang tak nak turun sikit pun. tau lah korang ni dari msia, lagik lah ‘enggak ibu harganya udah pass’ manjanglah ko pass pass kan, mementang aku tourist.

IMG_5579-w410

IMG_9048IMG_9047

IMG_5553-w410IMG_5552-w410

cantikkan lace2 nih…lawoo…

ai didnt buy

not a single kain ela pun for me this time

see…saya sangat terpaksa baik hati belikan utk kiriman orang :(

IMG_5566-w410

IMG_5564-w410IMG_5572-w410IMG_5576-w410

kat kedai ni lah aku dapat murah..siap dia bagi teh botol. abih round up aku tabur kat sini jerr, gua dah tak berdaya nak pi carik kedai lain dah. blom barang aku, mood dah lari tau…

the bala boy, blue shirt, very nice…dia layan kita macam kawan2. pastu budak sales yang pakai cardigan ijau tuh kan, ada baju dia tu aku  nampak jual kat kedai bawah, at 45ribu rupiah. siap gua tanya kay bape dia beli, sbb dia local kan nak gak tau gaya harganya. dia beli 20ribu rupiah wuiiiii…

sib baik aku tak beli cardigan yang kedai bawah tu…sket 25ribu bezanya kauu!

IMG_5584-w410

terusan lagi aku mencari perjalanan barang2 kakakku.

aku nak telekung sulam cotton japang and satu lagi telekung putih biasa cotton japang gak. banyaklah ko nya japang tau Anya! abih 10 kedai aku masuk mana dapat harga 165k kau utk cotton japang. harga depa letak sumer 230k tau dok. ha ni memang entry nak marah kakak aku jer nih. jangankan aku, sirman pun dah naik hangin. dia nakkkkkkkkkkk jugak harga 165k, tak nak yang 220k, apatah lg 250k!

**anya is my first sister

aku sudahi kisah mencari telekungnya di kedai yang ke 11. capek siot! mampuuih ler kalo dia bising mahal ke hapa. aku yang penat kat sini, ko yang sedap2 nak ngarah2 aku suh beli ikut selera ko plak

IMG_5602-w410

IMG_5599-w410

8 kali pegang, 8 kali letak, amiknya idak gak. clutch2 for dinnerr..banyak ada

kat jakarta pun aku pegang gak, belinya idak

bila dah balik ‘alah nyesal tak beli’

nyesal kesal, apa nak buat…

aku nak carik clutch yang macam linda onn pakai pi event apa tu ek, emm Anugerah Bintang Popular. ha cantikkan clutch dinner dia. tp sebijik pun tak jumpa cenggitu. kalo dah takde, apatah lag kaler merah.

IMG_5581-w410

asal mata nampak je aku grab…yang kat kedai rambut kanak2 ni aku tertipu sket…

tulih 4ribu

aku amik le sesedap alam

rupanya 4 ribu for seketul

ingatkan 4 ribu utk 6 ketul yang berungkai panjang tuh

aterr kat bangkok dia jual gitu, so aku ingat kat bandung pun sama gak lah…

so kena lah rombak balik, budget mar budgettttttt!

IMG_5591-w410

ini adalah kedai yang sejutapuluh kali aku masuk gamaknya, udah capekkkkkkkkkkk bangat! at this shop ai bought baju for my dad. abah ku nya baju lagi sonok beli…

sam where are u sam, ai got one for u too!

IMG_9060

tudung bebudak kecik…murah murah..

IMG_5607-w410

aku nak tudung kain licin 3 lai

aku nak tudung kain tshirt 4 lai

aku nak tudung ada butang belakang 4 lai

semua tu each harganya paling mahal pun 30ribu rupiah ok! kau mesti carik yang harga2 tuh

ni pesanan kakak aku yang dia tulis khas yer…sebijik2 aku copy paste nih. grrrrrrrrrrrr! tu baru tudung yang kowang nampak, lom tshirt kawan nya punya laki lagik. ha tu kat entry lain.

IMG_5603-w410

ah sudah! and ni kedai pertama kali aku nampak, ini je kedai yang harga bih kurang kakak aku cakap tp kainnya lantak lah! aku dah pusing ribuan kedai tudung pasal ko nya jer, so biak pi lah. aku sauk kat sini jer. masa ni temp aku  ngan sirman dah naik mendadak. udahlah nak memacam gaya nya jenis. iskk

ha kau, dia ni sampai jadik model nak suh beria amik tudungnya…

gini ibu gaya pakainya, ini namanya tudung licin macam kakakmu bilang itu

ha sauk lah saukkk. aku dah capek.

IMG_5605-w410

to close my Pasar Baru’s entry, kupersembahkan si pemuda yang sungguh2 bergaya sama tudung kain licin…dia ni kan kelakar lawak gila.

ibu, ada duit malaysia? mau disimpan, buat pelarisku ibu…aku suka uang ringgit malaysia ibu.

singgit ek?

ya waduh mekasih ibu!

jam2 tu gak dia amik, bau kat idung duit singgit tuh and simpan terus lam wallet nya…

salam buat rakyat malaysia ya ibu, datang bandung, singgah di kedai ku yah…

iyah…rakyat RM akan menerjah kedai tudung mu..

so all, jemput ke kedainya, sebelah tepi tingkat bape hawau aku tak ingat. from escalator can see his shop oredi. Setengah hari ku habis di Pasar Baru :(

IMG_9055

Comment: 24