B.yond – An experience like never before!!

48hours sticky post, pls scroll down for new entries

Tahun 1963 bermulanya era televisyen di Malaysia.  Tak pasti la sama ada korang pernah merasa menonton tv hitam & putih ni, tapi  aku merasa la maklum la saya mmg orang lama yg berasal dari zaman tv hitam putih. Tv warna pulak starts dalam tahun 1978, kira sapa2 pakai tv warna zaman tu kira gempak habis la. Channel yg ade time tu pun hanyalah RTM1 & RTM2 hehehehe.

Then masuk tahun 80an barulah ade 1 tv swasta. Tahun 90an pula kita diperkenalkan tv berbayar iaitu Astro. The exact year was in year 1996. Barulah kita ada macam2 & pelbagai channel utk ditonton, dari channel news sampai la ke channel sukan. Even kartun pun ade channel dia sendiri. Just some facts, Astro kini mempunyai 2.875 juta subscribers iaitu 48% penetration of Malaysian TV homes.

Astro juga merupakan syarikat penyiaran digital pertama di Malaysia. Melalui pelancaran satelit Measat-1, Astro menggunakan sepenuhnya transmisi digital dan mampu memberikan spektrum yang luas daripada program TV pertama melalui set-top box, Digital Multimedia Terminal (dmt) I.

ASTRO HD_html_44d4bedf

Tahun ini merupakan satu lagi evolusi iaitu High-Definition (HD) diperkenalkan kepada Malaysia. Diiktiraf sebagai masa depan home entertainment, feature ini akan menetapkan standard pengalaman menonton di rumah. High-Definition  pasti akan menggantikan paparan seperti televisyen berwarna hitam dan putih dekad lalu.

ASTRO HD_html_m91e6ddb

Saluran HD menyajikan pengalaman menonton dengan gambar-gambar lebih tajam, lebih warna-warna cerah, surround sound sinematik, dan layar yang lebih luas – memberikan lebih butiran dan warna yang belum pernah ada sebelumnya. Ini memberikan butiran yang lima kali lebih besar daripada Standard-Definition (SD), dan dilengkapi dengan Dolby Digital 5.1 Surround Sound.

ASTRO HD_html_m54ed8ffe

ASTRO HD_html_263921fe

Cuba tgk perbezaan antara HD & SD

Menggabungkan teknologi terbaik di kelasnya, ASTRO B.yond yang baru dilancarkan menawarkan perkhidmatan yang lebih inovatif akan diperkenalkan secara berperingkat. Bermula dengan siaran yang High-Definition (HD) yang pertama disiarkan di Malaysia, ASTRO B.yond akan menukar pengalaman menonton TV dengan lebih kaya warna, kejelasan gambar yang sempurna dan cinematic surround sound. Seiring dengan ini, Electronic Programming Guide (EPG) yang baru dan diperbaiki dan yang lebih baik akan diperkenalkan.

ASTRO HD_html_m470365f7

ASTRO B.yond adalah sebagai infrastruktur teknologi dan hardware yang future-ready dan lebih inovasi. Pada tahun 2010, ASTRO bertujuan untuk menjadi yang pertama di dunia yang menawarkan rakaman video melalui external hard drive. Dengan perkhidmatan ini, pelanggan boleh merakam program kegemaran mereka dan personalize their schedule untuk menonton TV. B.yond ASTRO juga akan memperkenalkan Digital Video Recording (DVR), Video on Demand (VOD) dan IPTV connectivity secara berperingkat selama 24 bulan.

ASTRO HD_html_b2f605a

ASTRO B.yond adalah perubahan besar dalam teknologi, perubahan besar  dalam hardware dan juga pemasangan. Oleh sebab itu, pelanggan yang ingin mengalami ASTRO B.yond dan akses kepada perkhidmatan HD punya pilihan untuk mendaftar pada perkhidmatan tambahan dengan kos sebanyak RM20 per month dan komitmen daripada 12 bulan . Sebagai sebahagian daripada perkhidmatan B.yond baru, pelanggan akan mendapatkan B.yond box baru, kad pintar baru, unit dish outdoor baru, HD Multimedia Interface (HDMI) kabel dan remote control baru. New set-up installation fee will be waived in exchange for the existing box.

ASTRO HD_html_52428c0b

ASTRO akan memaparkan tiga genre yang dikenali sebagai pemacu kandungan HD secara global – sukan, filem dan dokumentari. Bermula dengan empat channels HD – ASTRO Supersport HD, HBO HD, National Geographic Channel HD dan HISTORY HD pada tarikh 18 Disember 2009, diikuti oleh ESPN HD pada bulan Januari 2010. Penggemar sukan juga akan teruja apabila mengetahui bahawa mereka akan menonton Piala Dunia FIFA 2010 di HD. ASTRO bercadang untuk menyediakan lebih saluran HD, termasuk local content, pada tahun 2010.

ASTRO HD_html_m7cefc7b3

Dari 18 Disember 2009, kamu semua boleh sign up di B.yond atau hubungi hotline pelanggan ASTRO 1.300 82 3.838. Pemasangan ASTRO B.yond ini akan melibatkan seluruh Malaysia, so it will be on a first come, first served basis.

Hari ini sekitar 1.2 juta pelanggan Astro are HD-ready. Menurut sebuah laporan industri, 59 peratus daripada semua televisyen yang dijual di 1H 2009 telah HD-ready. So korang yg beli TV baru2 ni tak yah la risau kalo TV korang tak support HD. Data ini menunjukkan bahawa pengenalan ASTRO kepada HD datang pada waktu yang tepat and the market is ready for HD content.

Aku rasa Sirman sure nak upgrade ke HD lepas ni, baru rasa macam tgk wayang :)

Molek sangatlah tu heh, idok payahlah aku nak beratur pepanjang beli ticket movies, sometimes booking online pun menyakitkan hati. Dari kaki n hati sakit, langgan HD jer lebih afdal. Beli popcorn kat pasar malam pun dpt tengok santai dari umah jer yek…………..

Ha kalo tak de contest mmg tak sah la kan ;) so sapa2 rasa nak menang HD TV baca ni molek2 ya. There will be the Astro B.yond Bloggers Night on 13th January 2010 at Modesto, Desa Sri Hartamas @ 7:30 pm. Everyone who goes and blogs about the event will get a chance to win a HD TV set. Also free B.yond subscription until Dec 2010. There gonna be 2 HD TVs given away to the best post-event coverage. And during the event you will also experience yourselves on Astro HD channels showcase and also the Murder Mystery Game. Haaa the winner of the game will bring back 1 HD TV too :) . To get more info on the game, stay tuned for the announcement on Astro  Facebook.

Go here to get the invitation ya. See you there!

Astro B.yond is brought by redmummy.com

Comment: 18