My Wedding Photo shoot with Olympus….

Semestinya advertorial entry untuk minggu yang baru, scroll down untuk pencecehanku yang terhangat :)

Aku rasa skrg ni semua orang kompom ada digital camera, tak kira la compact atau DSLR. Aku pun mula start pakai compact camera jer, then ade rezeki lebih baru upgrade ke DSLR. Tapi compact camera still pakai gak. Pada aku depends pada apa or suasana yang kita nak tangkap gambar.

IMG21529

Btw gambo atas ni dihasilkan dengan menggunakan camera yang low quality, so tu pasal blur giler, compared than the Olympus PEN-EPL1.

IMG_0020

Then semenjak 2 menjak ramai la pulak dah org pakai camera DSLR ni, aku rasa dlm 10 orang kompom 1-2 orang yg pakai DSLR. Memang tak dinafikan quality gambar dari camera DSLR mmg superb, tapi 1 thing about DSLR ni, pada aku complicated sket la. Nak kena adjust sana sini setting dia, too technical la for me! Tu belum masuk saiz dia yg bulky bagak! Nak bawak merata buh dalam handbag I mmg no-no, tersembul lens dia terkeluar nanti. Even me myself tak penah la bawak DSLR aku tu utk tangkap gambar, kalo Sirman ada yes. Tapi kalo aku sorang2 gi events, compact camera just enough for me, busuk2 pun pakai camera phone jer lor.

Tapi sekarang ni camera manufacturer dah keluarkan compact size camera + DSLR features. Salah satunya ialah the new Olympus PEN E-PL1. Masa mula2 aku dapat Olympus PEN E-PL1 nih, eii cutenyaaaa, lagik cute kalo colour merah. Tapi dapat colour putih yor. So aku pun apa lagik gunakan camera ni for 1 of my events. Dah alang2 dapat, mestilah godam sampai sudah.

P3070042

Mai tengok apa yang kita leh gunakan dari Olympus nih yek…tengok wajah merah tanpa make up, hui serombong tu sket je lagik kita leh zoom yek. Alangkan sirman tak melanding sesajor. Ha ni dia guna setting e-Potrait

P3070085

Mesti kalau aku tak cakap, korang mesti ingat object make up mata ni adalah hasil dari bulky camera DSLR sirman kan? Oh no no….inilah magic from the Olympus PEN-EPL1. Sirman cakap ni lambang logo Microsoft Windows baru :P . So you no longer need to carry big and bulky camera in order to take DSLR quality pic :)

P3070092

Shoot ni macam cool giler…sebab exactly tol ngan bulky DSLR Sirman yang ada tuh… its actually from the Olympus. Ni shot biasa jer, Auto setting, but looks so expensive kan featuresnya.

P3070138

Ewah abang….! Cepat je ko belajar ek pakai Olympus nih. dia sendiri study yer, takde makpak dia nak ajarkan.  Well, gambar tak berapa sharp, but dia pandai nak off kan the flash, senang gak lah applicationnya, abang yang lom 9 taun pun expert pakai mar….

P3070117

Hitam putih, this pic is straight from camera without editing ya, Olympus ni ada Art Filter preset setting. Yang ni Sirman pakai Grainy Film.

P3070112

Pun hitam putih but lebih pada brownish… Ni Art Filter setting’s Gentle Sepia. Sirman shot nih quite jauh gak nih dari kedudukan aku. Not bad kan? Cantik gambar, sesuai bonar the Olympus untuk wanita2 macam kita nih.

P3070146

The compact Olympus bukan je sesuai utk mak mak cam kita, wanita sejati yer. tapi sesuai untuk anak kecil korang, so bila mana dia tak suka bergambar but kerna dia lebih rela gambarnya diambil sendiri… Dah bolehlah tu bang…self picture sendiri.

P3070120

Sirman menggunakan konsep Art Filter Soft Focus. Sapa sangka gambo ni dihasilkan dari compact camera yer….betul sungguh very the lovely sangatkan. Make over muka tu tak siap lagi, but boleh nampak kehalusan make up tu kan. Specially on the eyes part. Semua setings tu just tukar2 tekan2 button jer. To express your creativity, you no longer need to spend long hours to Photoshop your pictures. Senang baitu ;)

P3070173

Macam tadi penuh gambar2 indoor kan, ha ini utk kegunaan outdoor pulak. Setkan jer for Scene setting pilih Landscape+Potrait, senanglah untuk ibu macam saya nih to shoot my kids photos…Oh jangan betulkan skrin monitor anda….anak2 kecil itu adalah Abang and Gegirl, the redkids!

oooo kamera ni walaupun comes with DSLR features tapi dia tak pakai la ViewFinder, just macam normal compact guna Live View. Dgn E-PL1’s Imager Autofocus in Live View enables you to compose, focus and capture the shot quickly and easily without ever taking your eyes off the camera’s large.

IMG_0006

The other features of this camera ialah Live Guide mode bermakna ko dibantu dengan teknologi yang ada dalam Olympus, macam sesuai bebenor with me yang agak bebal dengan cara2 menangkap gambar. Pakai je Live Guide ha ko dah boleh tembak gambo2 for blogging purposes.  Korang bayangkanlah the DSLR camera bulky tuh, bila nak buat shoot gini kena tukar setting, nak buat shoot baring kena lagi tukar setting, hoi aku jadik model photography pun mood boleh lari lah. Dengan the new Live Guide functionality menjadikan proses pembelajaran teknik photgraphy kita lebih mantap, tanpa memerlukan skills of a pro shooter. Simply select Live Guide and press the up and down arrows di belakang camera to slide through numerous photographic effects. kat sini lah kuasa sebuah Olympus!

P3070272

What is the best thing of this Olympus, sangat indah untuk dirakam buat moment indah ibu suami dan anak-anak. Saat paling aku suka bila selain saya boleh mengcarry handbag ku yang kentang2 isinya, wpun jika aku tak nak simpan the Olympus in my handbag, boleh saja aku slingkan di badan….Isn’t cool? RM wt her handbag but of cos her new gadget Olympus PEN E-PL1!

P3070358

Opps last but not least, of cos la this camera also can shoot video but in HD quality movie, soooo much better quality than video cam or compact camera. The price for this small Olympus PEN E-PL1  – Compact camera with DSLR features is only RM2,499. As for me, the price is very reasonable coz dah tak yah nak beli kat camera bulky DSLR yang mahal2 tuh wt lens or flash bagai, ini pun dah cukup, being a blogger yang sangat active dengan rakaman lensa, I close this entry with our Red Family’s wedding photos :)

P3070235

I got to use the Olympus PEN E-PL1 on my wedding  photography shoot :)

Khidmat pesanan masyarakat Olympus is brought by Redmumy.com

Comment: 53