Shopping hanya dengan Debit MasterCard!

48hours sticky sponsored post, please scroll down for the new updates

IMG_5473

So I love to shop!

Sapa yang tak suka shopping?? Ado ado?

Huh berani angkat tangan kata tak suka shopping? If betul tak suka shopping, hahhahaha…moh ai banjer u makan aiskrim sambil I lecture you on nikmat dunia yang perlu kita hargai. Ko campaklah aku kat mana pun, kat pasar, kat supermarket, kat mall, kat Hong Kong, London, Jakarta mahupun Langkawi, akulah antara shopaholic yang tak pernah pulang bawak tangan kosong.

Sampaikan laki aku kata, kat Cyberjaya yang ada kedai kecik tu pun aku leh spent over RM100! Well….ai suka shopping youu!

IMG_5474

Dah dengar Budget 2011 kan, kita nya market pun dah up up gitu, wah menariklah. Bila market naik, dan ada sesetengah items pun turun tax nya wahhhhhhhhhhh melompat ah kak merah. Sukernyaaa hai…tak sesia aku blogkan macam2 dalam RM nih, mana kita tau entah2 PM dan orang2nya membaca luahan perasaan kak merah yang bukan Rosmah ini gilakan handbags kan. Ngehhh!

Aku hari ni nak ajar korang sikit pasal financial. Nak shopping memang boleh, dapat lak aku nih kerja kat KLCC. It s like masuk mulut KLCC, jatuh ke dalam mulut shopping mall. Huh sapa tak suka.

Hari2 aku menebeng kat most of the designer boutiques, hari2 jugak aku boleh sesuka hati tayang muka kat any shops and outlets in KLCC.

IMG_5494

I must say, proudly muka aku ni dah dikenali sangat dek most of the SAs in KLCC. Katanya dah 6 tahun pun keje kat KLCC ni kan.

Tu pun ko tak tengok bila aku jalan, kalau tak singgah dalam kedai pun, the SAs will just wave at me…hah gitu kan. Sometimes I do get special price too from the staff, free gift toksah cakap lah…melambak-lambak sampai aku lanting-lantingkan kat readers and family.

But one thing when you work in KLCC, manusia ramaiiiiiiiiiiinyaaaa. Nak Q for cash withdrawal kat ATM pun jinggut lah wei. Dengan manusia yang padat dalam KLCC tuh, walau berapa banyak pun ATM dibuka, tetap at least kena beratur panjang.

IMG_5491

Tu pasal aku memang rasa annoys nak cucuk duit. I m not a type yang hari ni nak shopping, baru pi cucuk duit. Style aku, lam seminggu tuh aku cucuk few hundreds, then bila nak beli apa2 senang duit ada dalam tangan.

Tapi tu lah berbalik kepada nak kena Q. oh lotih.

So one day aku melepak kat CIMB Bank, nak masukkan duit ASB. I saw this Debit MasterCard, terus aku apply. Why why?

Coz I don’t want to carry the cash anymoreeeeeeeeeeeee!!

Tak sampai seminggu dapat card, yippiiiiiiiiii! So korang pun kena apply sama, tak kisahlah mana bank pun, as long as ko ada account kat bank tuh. So get the Debit MasterCard, rasanya takde extra charges pun untuk apply Debit MasterCard nih. Kalau CIMB tak charge, takkan bank lain pun charge jugakkan?

Senang citer, aku memang dah lama teringin nak ada Debit MasterCard nih lah…tapi tu lah, kena ada push by something baru terasa nak buat. Ini pun coz dok melanguk kat CIMB tunggu turn, hah tu yang immediately apply. Tak yah bagi apa2 pun, ko bagi IC jer, and sign situ. Tak sampai seminggu ko dapat the valuable Debit MasterCard.

IMG_5468

So why kak red you suka nak pakai Debit MasterCard nih?

Macam ai cakap tadiklah, coz tak yah beratur sera sera…..sap sap soi je kita beli barang, as long as cashier tuh ada signage MasterCard. Takde kalu, angkatlah kaki :) ada pro and contra jugak.

Kita boleh keep track the amount yang kita dah spent. Kalau kita agak2 duit ada dalam seribu je dalam account tuh, takkan ko nak pi menebeng kat Chanel nak bayar Classic Jumbo ko pulakkan? Yang tu ko kena ada koman2 13ribu lah dalam account ko.


cimb_debit_card1

Then sama jugak dengan konsep cash, kalau ko dah over budget, hah card tu takleh pakailah for that amount yang ko dah over budgetkan tuh.

Takde limit pun berapa ko nak letak dalam Debit MasterCard tu, boleh jugak dipakai di merata dunia. As long as ada signage MasterCard, ko dah selamat.

Ingat dulu aku pi Europe, kita pakai Debit MasterCard jugak, masukkan fund dalam account nih and kat sana kita bayar pakai Debit MasterCard jer, no hassle in handling lots of euros or pounds. Bawak cash bebanyak ni kan bahaya.

IMG_5475

Kalau tadi aku cakap as long as ko nampak signage MasterCard, ko boleh pakai kan, so tak kisah di mana, supermarkets ke, fast food, cinemas or petrol kiosks pun boleh. Tapi arituh aku pi nengok wayang kat TGV, depa tak dapat nak accept the Debit MasterCard coz system diorang down. Lama giler pulak tuh, berminggu2 down nya. Apa barang TGV?

NOT JUST THAT!!

cimb_debit_card2

Kalau ko spend guna cash, ko tak leh dapat reward :)
yes yes, ada tricky part kat sini…
Kalau ko pakai Debit MasterCard, ada rewardddddddd….it s called “Charge & Stay”

IMG_5490

Yang pastinya, the reward nih is sure-win one, and easy to get.

There’s a contest going on, not really contest lah, it’s a reward to all of you the Debit MasterCard users:

  1. Beli barang yang at least RM30 in 1 single receipt.
  2. Get at least 5 receipts from 5 different locations/shops
  3. So kira-kira ko spend dalam RM150 sahajalah kan. The more pun takper tapi at least single receipt tuh harganya lebih dari RM30 lah.
  4. Redeem your hotel stay in 2 ways:

a) Tunjukkan kelima-lima receipts tuh for instant redemption di Resorts World OneHub Office

ATAU

b) Mail in the 5 receipts to: Charge & Stay, PO Box 3373, 47509, Subang Jaya Selangor.

Itu ajer.

IMG_5471

Additional Infos:

  1. Promotion period untuk dapatkan free hotel stay nih sehingga December 15, sudahpun bermula semenjak Oct 1st yang lalu (receipts sebelum Oct 1st tak laku yer)
  2. Redemption period pulak untuk instant redemption adalah dari Oct 15 hingga Dec 18th
  3. For mail in redemption pulak till Dec 31st 2010.
  4. All bookings korang kena buat 7 days sebelum check in and must utilise it by 10 March 2011.
  5. Hanya valid untuk Malaysia-issued Debit MasterCard, kalau ko buat kad nih kat Singapore ke Jakarta or London, sorry morry cannot wor.
  6. 5 receipts yang korang dah spent tuh, can enttile you to get 1 nite of hotel stay, bilik ajer yer.
  7. Multiple redemptions pun boleh, nak hantar sampai 100 receipts pun boleh means 20 redemption lah (20 kali duduk hotel) wah liau!
  8. TNC lain sila rujuk mastercard.com/sea

IMG_5493

Zass your Debit MasterCard, at least RM30 in single receipt for 5 receipts….

IMG_5503

This is what I spent to entitle me to get the free 1 nite hotel stay at Resorts World Genting:

  1. Zara Shirt
  2. Guardians
  3. Kedai mamak magazines surat khabar pun ada machine Debit MasterCard
  4. MAC
  5. Bodyshop

IMG_5504

I brought the 5 receipts to 1 of these offices  and wait for them to give me the hotel 1 nite stay :)

  1. Lower GF, Wisma Genting, 28 Jalan Sultan Ismail 50250 KL
  2. No 22 GF, Lorong Abu Siti 10400 Penang
  3. 11 Persiaran Greentown 8, Greentown Business Centre, 30450 Ipoh Perak
  4. 1F, GF Jalan Maju, Taman Maju Jaya 80400 Johor Bahru Johor
  5. No 2, GF, Block A, Wisma Nation Horizon Jalan Petanak, 93100 Kuching Sarawak

OR mail it to:

Charge & Stay, PO Box 3373, 47509, Subang Jaya Selangor.

IMG_5482

Takde Debit MasterCard? Go apply one, takde monthly fees pun, dapat kad tu pun FOC jugak. Siap pun sekejap jer. Just dont forget to bring along your IC bila buat Debit MasterCard. By the way, the card is only applicable to those 18years old yer….anak2 remaja muda belia, korang tak leh spend lagik, itu kena ada supervision orang tua.

So what to shop today?

I dont have to worry on what to shop at all, but aku akan risau kalau fund dalam Debit MasterCard tu tak cukup, so always check your budget kay.

And the most important thing, to chase and get the hotel nite stay redemption! Ini korang kalau miss it, rugilah weii…………spend at least RM150 jer in 5 receipts, which totally barang2 ko, till December 15th, hantar to the right party and yadaaaaaaaaaa, dapat dok hotel semalam, valid March 2011.

Hebat worr! Buat aku lagi gila shopping ado ler!

Khidmat pesanan masyarakat Debit MasterCard is brought by Redmummy.com

Comment: 53