Let’s Tapau with Tupperware!!

48hours sponsored sticky post, pls scroll down for new entries

Berapa lama dalam hidup kita, kita dok tapau lauk pauk, mee, nasi goreng and end up pakai plastik tapau tuh, and buangkan tanpa digunakembali. I have blogged bout having tupperware to your office, bungkus nasi lemak, hulur je kat makcik nasi lemak tuh. In fact till now, aku menjadi pengguna setia Tupperware.

Tapi ada lagi datang Tupperware baru, yang khas untuk kita tapau mee soup! Apa saja mee yang ada soup, oh sangat mudah kerja kita.

IMG_1242

Abang is shuffling with tupperware

Yelah takkanlah nak tapau mee soup tu dengan rendam sekali ngan soup nya kan. Mau kembanggg bila dah sampai rumah/opis ko kang. Ni standard basic je, takkan nak sekali satu bungkuskan kuah soup dan mee nya. Wahahah by the time ko nak makan, dari lapar jadi kenyang tak leh nak makan…

Not just that, the 4 colourful bottles by Tupperware or it s called Eco Bottle Spring (4) . These 4 colourful bottles aku letak air suam. Amik sorang satu pakai, Sirman bawak bekal pi opis, coz laki aku tuh kalau tak dibekalkan, memang takdelah dia nak minum apa jenis airpun kat opis tuh, sebotol for me dah tentu, air kopi manis tu lain citer, that s different flask, for my kids pun sorang satu bawak pi school. Aku memang taksub dengan air suam.

IMG_1027

Remember I told you, sebelum aku mengandung anak pertama, memang aku tak suka air suam, but berkat mengandung, air suam tu rasa ya hai lazatnya….dan nasib baik anak2 pun suka betul minum air suam. Tepi katil budak2 pun ada siap air suam jugak, kepentingan air suam or mineral water ni jangan culas yek. Yang penting, kalau beli mineral water, baiklah transfer kan terus ke dalam Eco Bottle Spring (4). It s not safe to drink and keep  it longer in the mineral water bottle tuh.

Semoleknya tapau dari rumah jer. Coz makanan minuman dari rumah lebih bersih. Some more kita nak reduce the pollution. Asiklah pakai barang kat market pastu buang, tak leh nak recycle pun tak syok and tak cool.

IMG_1262

So anw, back to my Sup meletup ahhahahaha….ini beehoon + sup meletup memang favourites kami satu Red Family lah. Datang je bawak tupperware or lebih famous dengan nama BYO Tapau yang simple, boleh tapau 4 jenis soup or mee. So sebab ada 4 tekak yang nak makan macam2 mee, kita amik flavours sup meletup pedas, kemudian sup meletup tak pedas. Pastuh the mee kuning yang kering, kita letak di bahagian atas. Dan satu lagi beehoon pulak di tengah-tengah. Sangat mantap!

Pastuh tak terus balik rumah, pi buat errands lain, dah tentulah soup tu pun dah sejukkan….so no worries, masukkan je dalam microwave and it s very eco frenly. Panaskan dalam 1minit je sudah. Boleh siap dimakan. Kalau nak simpan semalaman pun letak je compartment Tupperware tu dalam peti ais and heat it back in the microwave.

Aku suka betul dengan product Tupperware, I have been their user for like many many years, berbelas puluh tahun jugak, sedari kakak aku introduced it to us. One good thing, using Tupperware, dia punya life time warranty tu tak dinafikan. Dah berapa puluh ratus Tupperware product yang aku dah beli and pakai, adalah satu 2 jer yang kurang mantap sket like the penutup bottle but boleh je ditukar semula dapatkan yang baru.

Lagipun, kalau carry Tupperware nih, kelas sket lah ahhahhahaa….kok pakai plastik compartment tuh,  nampak nau ko tak jaga alam sekitar, nampak nau ko kedekutnya hai. Prices bukan issue, the Tupperware is so affordable by everyone nowadays. Takde excuse lah kata tak mampu bagai, amboi…shopping tetiap bulan boleh yek.

IMG_1264

Hah simple kan….balik umah perangatkan and boleh terus dimakan! The Tupperware ni pulak comes with a vent cap so senang bila heat tu keluar for the steam to escape. Nak makan sama?? heehhehe…first and foremost, do remember, you get yourself the Tupperware and dalam masa yang sama korang reducing the plastic waste and garbage jugak. Pastuh korang boleh using and reusing the Tupperware, antara cara mudah untuk safe and toxin free. Paling senang untuk mak yang busy kedaung macam aku ni lah, boleh heat and eat terus. The product is made from microwaveable material.

Let s check out my journey in KLCC, to tapau beehoon soup pulak for my family….

IMG_0943

I m known by most of the shops in KLCC…mungkin ada yang segan bila tengok eh eh bawak tupperware, tak malu ke nak bungkus? Aik..nak dimalukan apa plak. My daily entries pun ada mention, aku bawak bekal pi kerja for breakfast, setiapppppppppppp hari. Banyak gambar yang keluar dalam RM pun, aku berbagkan tupperware travel bag lagik. Dalam tu lah air kopi aik cheong kuletak and dalam tu lah bekal makanan kubawak.

IMG_0946

Carry the Tupperware BYO Tapau set in style

image

Terus ke gerai yang sudah saya biasa menjadi customernya, the famous food court in KLCC

Hari ni nak bungkus apa ye Kak Red?
Beehoon soup pulak ye, tapi nak 2 sets

Tak sampai 5 min, tupperware aku bertukar tangan kembali dengan penuh beehoon soup. Fully utilised the 3 crystalwaves :)

IMG_1041

Walk back home….since I have finished my shopping and task in KLCC

IMG_1049

But knowing me, macam masih je nak menyinggah di mana2 shops jugak, tak kisahpun kalau tangan penuh dengan segala tupperware….

IMG_1051

And was stopped by TOD’s staff….

Woi ko pi piknik kat park klcc ke? Eh tupperware ni model baru ke???

And so I have to explain to him, on the new product of  Tupperware BYO Tapau set….and that night, we had our dinner the beehoon soup, bought and tapaued from the place I work, KLCC. Momantai je kan? Kalau saya Redmummy pun nampak class je bawak tupperware pi menapau beehoon or mee kuning atau apa sahaja mee yang korang suka makan lah yer…apatah lagi yang jenis bersup, you should try too….

Nak lagi thrill mai tengok sama the youtube video by ambassadors Orange and Winson, the popular  food program hosts. Kasi korang paham lagi the Tupperware BYO Tapau set.  Padan muka Winson, tu lah malu sangat nak bertupperware kan dah tumpah airnya. Hahahaha! Mak merah pesan dah, pakai Tupperware BYO Tapau set, nak makan noodles pun takde lah keras kematu jer mee ko tuh.

Khidmat pesanan masyarakat Tupperware is brought by Redmummy.com

Comment: 44