Insurans bukan bebanan…

48hours sticky sponsored  post, pls scroll down for new entries…

Mazlan and Rosza  mempunyai 3 orang anak, hidup diorang nak kata senang pun tidak, nak kata susah pun tidak. Setahun sekali pi holiday dalam negeri, kira adalah jugak budget. Suami isteri ni setiap hari sejak 5 tahun dulu jadi pembaca tetap RM. Tak pernah culas. Semua advertorials aku diorang adap and baca betul2 coz memang diorang jadikan reference. Tapi bila aku bincang pasal insurance, they kept saying ‘alah nantilah dulu kak red, nanti saya enroll’.

Still aku tak paham, berapa lama nak tunggu. Sedangkan malang tak pernah bagi signal bila nak datang. Months ago musibah datang, satu persatu. Mazlan accident and tak dapat nak claim insurance, nak claim apanya kalau tak pernah nak enroll and bayar monthly insurance. Paling malang, rumah mereka dilanda kebakaran. Masyallah, bertimpa-timpa musibah.

Takkanlah nak meratap hiba sahaja, kita boleh ringankan beban, tapi alangkah molek kalau ada ‘bonus’ untuk masa hadapan. Meaning, bersiap-siap dari sekarang untuk beli insruance, seminimum 100ringgit sahaja untuk monthly. Malas sangat nak start, tu kacang jer….agent insurance bersepah2 kat dalam RM nih pun ada.

Agent Prudential so far memang akan datang mengadap ko, itu pasal aku sokong sapa2 nak amik insurance, go to Prudential, they have a very good service.

image

Moralnya, kenalah ada kesedaran, jangan sampai dah bertimpa-timpa malapetaka baru nak menyesal. Memang kita tak boleh nafikan, akan ada malang juga berlaku dalam hidup kita, tapi bukankah pepatah ada mengatakan, sediakan payung sebelum hujan. Bila dah hujan, takdalah ko kebasahan.

Ingat tak ada volcano ash riuh pertengahan tahun nih di Europe? Ramai orang merata dunia terkandas sebab tak boleh nak terbang pulang. Transit berhari2 tidur baring dalam airport. Kalau dapat yang secured punya airlines takpelah jugak, dapat yang dia bolayan ko, tunggu berbulanlah nak dapat claim semula. Itu pun penting sesangat, kita at least kalau nak terbang ke mana pun, siap sedia dengan insurance.

Kalaulah ada accident ko kat sana, kematian dan sebagainya, yang ada insurance ni lah processnya akan menjadi mudah. Kalau takde insurance back up, hah bergaduhlah korang ngan orang negara sana nak menyelematkan kita yang sakit2 nih. Punca malapetaka tu satu hal akan timbul tanpa dijangka, tetapi better if we think more wider, back up hidup kita ni dengan insurance.

Let say jugak bila aku dah pencen, dah tak kerja, sapa pulak nak bayarkan medical expenses aku. Dah tentulah insurance jugak yang nak mengcover. Thank God aku memang open sangat2 dengan insurance nih tau. Selagi boleh aku nak increase jer monthly subscription aku tuh.

Weih, Jennifer Lopez pun insurancekan punggong dia tau!
Ha jangan memain………

So far, yang paling penting kalau ibu mengandung, PruMychild is the best one digalakkan, pastuh kalau parents nih, insurance for education anak-anak, dan kalau kita rasa kita tak perlu sumer tuh, untuk diri kita sendiri for health and masa tua kita. Rancang kewangan kita dengan baik. Boleh jer beli designer handbags bebanyak, tapi insurance pun kena ada jugak.

Hari tuh pun aku admitted for doing my sinuplasty, wpun covered by my company, tapi aku entitle untuk daily allowance benefit. N most importantly, sok sok pun kalau aku laki bini dah takde, anak2 ada sokongan dari insurance sebagai pemegang polisi, specially for their education.

Biar kita tak yah buat apa-apa, tapi dengarlah penjelasan, dan baca etika insurans, bukan untuk menyusahkan tetapi menyelamatkan masa depan kita.

Prudential insurance bukan bebanan, tetapi sebagai aset masa hadapan.

Khidmat pesanan masyarakat Prudential is brought by Redmummy.com

Comment: 33