Exora Sememangnya Kenderaan Dengan Pelbagai Guna!

48hours sponsored post :)

IMG_1393

Bila cakap pasal MPV ni, kita sure membayangkan kereta 7 seaters yang panjang, yang hanya sesuai untuk family yang ramai atau hanya untuk mengangkut barang2 yang banyak. Memang betul MPV sangat sesuai untuk benda2 tu, tapi tak semestiya untuk tujuan itu sahaja. Its actually boleh digunakan untuk bermacam2 tujuan, sama sahaja seperti kereta2 sedan yang lain.

So korang nak tengok macamana saya pelbagai gunakan exora ni? Ha jom layan tengok macamana saya yang kecik molek ni memandu kereta yang pada sangkaan korang kereta ni panjang bonar, yang susah nak dipandu.

Especially part2 saya membuat U turn and masuk parking. Memang tak dinafikan sebelum drive MPV ni dalam hati ni wonder gak, panjangnya kereta ni, boleh ke aku buat U turn nanti? Boleh ke aku masuk parking nanti? Reverse parking pulak macamana? Tapi bila dah drive sendiri, ni rupa-rupanya sama macam kereta sedan yang lain. U turn ke, parking ke even reverse parking ke sama jer. Senang gitu :)

 

IMG_1435

Ok btw, kami ada errands kat JB, so ke JB lah kami dengan Exora ni. RD masuk highway jer terus tarik seat lower sket and terus beradu. He was on a business trip n just got back at 6am that morning jugak. So memang mengantuk ya hamat, tak kuasa dia nak drive. He knows I m an expert driver jugak, katanya takat JB, takkan tak leh drive.

IMG_1577

Kids pulak layan DVD. Ha nak kabo it comes dengan DVD player installed on the ceiling. Syok la budak2 tu layan especially bila long roadtrip ke JB ni. At least this can keep them entertained and tak kaco mummy dia yang tengah driving or kaco daddy dia yang tengah sleeping :)

 

IMG_1466

Double compartments on the  dashboard

IMG_1568

Exora punya center panel on the dashboard looks simple and nice. The auto gear knob position yang memang senang dicapai memudahkan lagi untuk pemandu2 yang kurang ketinggian macam saya ni hiks :)

IMG_1630

Ops selingan, sebelum tu pun  I ada bawak my family members yg ramai untuk pergi keluar makan steamboat. Ngam2 kita sumbat 7 orang dalam tu. Selesa masing2 duduk tak berhimpit2. Memang spacious la. Naik bukit lagi dengan ramai2 tu, no underpower pun. Selamba laju jer perginya even naik bukit with full passengers inside.

 

IMG_1483

Dah kalo long roadtrip tak berhenti memang la tak sah kan. So we all stop a while for nature call :) and sempat kids pow daddy dia icecream.

IMG_1567

Eh eh ade hook untuk sangkut handbag u :)

IMG_1499

Yey dah sampai JB, lepak sat sambil tunggu my fren datang.

Sempat jugak la masa test drive MPV ni saya gunakan untuk hantar anak2 ke sekolah. See Exora  juga boleh digunakan untuk daily usage seperti hantar/amik anak ke sekolah. Anak2 saya dua orang tu memang suka sangat la Exora ni, especially bila depa boleh layan DVD. Tapi ada lagi yang depa suka, ha kena baca lagi bawah…

IMG_1545

Apa taknya depa suka, ha on the way back from JB to KL, depa pulak layan tidor. Sorang satu row depa conquer :) takde sharing2 seats. Memang comfort sungguh la.

IMG_1542

Even abang in the back seats pun muat baring tidor :)

IMG_1550

Lagi satu bila kita on the long roadtrip ni, auto cruise memang la diidam2kan. At least rileks la sket kaki dari dok tekan minyak dok. Ha nampak green led tu, that means auto cruise is activated. Senang jer nak activatekan, once u reach certain speed, in my case 110km/h sebab kita on the highway, with 2 touches button auto cruise is activated :) Then bila kita tekan brek or minyak, auto cruise akan release automatically.

 

IMG_1560

Bila dah nak balik tu sekali ade blinking minyak nak habis pulak, tapi the best part is ade indication yg tell us bape km lagi yang boleh kita pergi. Nampak 52 tu, maknanya dengan minyak yang ade skrg ni, kita boleh pergi dalam 52km. So pandai2 la kita carik petrol station within that range. Once dah tuang minyak, the indication will increase automatically setara dengan bape banyak minyak yang kita isi. Cool eh

 

IMG_1606

Ok ni pulak kalau kita ade luggages nak sumbat masuk dalam Exora ni. So kena la turunkan the back seats. Senang jer. Even sy sendiri angkat luggages tu masuk dalam. “Eh kuatnya mummy” Abang cakap hiks. Exora ni boleh downkan seats dia jadikkan 5 seaters mode boleh, kalau banyak lagi barang boleh buat 2 or 3 seaters mode.

IMG_1653

They do come in red too, but I never have white, so untuk pertama kali dalam sejarah, saya memandu kereta putih, it s Pearl White Proton Exora.

So overall memang Exora ni sememangnya kenderaan dengan pelbagai guna, tetapi juga boleh dipelbagaigunakan untuk tujuan2 harian kita. Dengan keluasan dalaman dia yang selesa + entertainment system DVD dia, a lot of compartments, pockets & bottle holders, leather seats lagi, aircond depan belakang, plus its stylish design memng tertarik sungguh saya dengan Exora ni.

Takkan saya jer dapat test drive Exora ni kan? Ok kalo korang juga nak merasa keselesaan dan keluarbiasaan memandu MPV ni, go register yourselves untuk VIP Test Drive Session kat allaboutexora.

Cool giler site exora ni, boleh selak2 macam baca buku :)

Click on the Exclusive Treats atas nun, it will turn the page. Pastu click on the Register here. Isi particulars details korang pastu Submit. You’ll love the Exora too :)

Khidmat pesanan masyarakat Proton Exora is brought by Redmummy.com

Comment: 67