RM is Tiger Mother?

48hours sticky sponsored post :)

Semenjak berbadan dua ni, saya terpaksa la bukak buku balik, googling, cari info sana sini pasal pregnancy dan baby. Ye lah dah lebih 7 tahun, kena la buat revision balik. Mana nak ingat lagi dah semua tips pasal pregnancy and baby.

So first info mestilah nak carik pasal susu. So while browsing all the milk brands sites, I bump into FrisoGrowingUpTogether FB page, so banyaklah info dan tips yang saya dapat. Tapi there’s one thing yang menarik perhatian saya iaitu Tiger Mother.

The Friso Tiger Mother is actually an online debate among all the users and readers about which parenting styles yang korang semua gunapakai. Adakah turun-temurun dari ibu ayah korang, ataupun style korang sendiri or gunakan kuasa veto kita sebagai ibu dan ayah? Style mana yang berkesan?

“Jelingan manja” untuk Abang yang tak habis-habis buat benda yang bukan-bukan

I’m not sure about style parenting korang but for me as a mother memang banyak said NO or bagi “jelingan manja” macam atas tu kat both of my kids. “Jelingan manja” means NO la yek. Tapi bukanlah semua NO, ada juga saya benarkan apa permintaan diorang ni. Depends on what they requested for, if reasonable kita benarkan, if not sorry NO NO NO. Itulah kuasa veto kita sebagai ibu.

Sebagai contoh, were your kids ever allowed to do all of these?

- attend a sleepover
- watch TV or play computer games at their own time
- choose their own extracurricular activities

For the 1st two, I would said NO big time especially to sleepover. Watching TV or play computer games at their own time also NO, but bukanlah NO all the time tapi saya ada sediakan schedule untuk diorang buat activiti ni. So bukan suka-suka diorang jer boleh tengok TV atau main computer games. Dan untuk extracurricular activities pulak, initially saya strictly yang pilih apa yang patut diorang join. Memang saya pilih Tae Kwan Do untuk Abang dan Gymrama untuk Gegirl plus violin  lagi. Tapi after a year both of them not really happy with those activities, saya pun let them chose sendiri nak buat extra activities apa yang diorang suka.


Now they happily enjoy playing badminton together

So I’m not really a Tiger Mother yang say NO to all, hmmm maybe ada a bit tiger here and there lar hehehehee. Kita as a mother ada prinsip masing-masing macamana nak membesarkan anak-anak kita. Maybe NO for me but YES to you. Terpulang masing-masing punya cara. For me as long as the kids happy dan tak melampaui batas dah cukup memadai.

But not for Amy Chua. She said NO to all the above and waved the flag as a Tiger Mother. Dalam buku sensasi beliau, “Battle Hymn of the Tiger Mother” menceritakan jurang diantara “Chinese Mothers” dan “Western Mothers”. Di mana “Chinese Mothers” acting as tigers yang mahukan kawalan sepenuhnya hala tuju anak-anak mereka dan percaya yang they know best untuk anak mereka tapi terbalik pula untuk “Western Mothers” di mana mereka lebih terbuka dan memberi peluang untuk anak mereka untuk explore cara sendiri.

Saya sendiri rasanya 70/30, 70% ada sifat sebagai Tiger Mother yang menggunakan kuasa veto :) another 30% still bersikap cara “Western Mothers” yang let my kids do things on their own. So how about korang? Adakah korang totally Tiger Mother? Jom, lets join the Friso Tiger Mother debate, but of cos like I said masing-masing ada cara kita sendiri yang mahukan yang terbaik untuk anak kita. Apa-apapun lets voice out our views and concerns, shall we?

Khidmat pesanan masyarakat Friso is brought by Redmummy.com

Comment: 19