Friso

Friso Gold P13 with LocNutri technology!

.

.

IMG_7228

 

Akak always wonder samada still nak bagi Zeeshan minum susu lagi ataupun tidak… Macam berbelah bagi, kadang-kadang rasa tak perlu susu la, dia dah besar. Tapi kadang-kadang rasa wajib bagi pulak!

IMG_4682

So first  mestilah kena carik further info pasal susu. So browsing lah Akak to all the milk brands sites, baca sana-sini so banyaklah info dan tips yang Akak dapat. Walaupun anak dah ada 3 orang, tapi penting kena cari ilmu-ilmu parenting dan child’s development ni.

zs

Time flies, he’s now nak masuk 6 years old and very active little boy :)

 

Seperti yang ibu-bapa semua maklum, biasanya anak-anak kecil begini memang mudah dijangkiti pelbagai penyakit seperti batuk, flu, diarrhea dan macam-macam lagi kan…

So how do we choose formula milk for our children? What are the criteria we are looking at?

For me biasanya Akak pentingkan benefits of the products, nutritional facts, ingredients dan macam-macam lagi.

So Akak never really paid attention to my child’s digestive health because there are so many other aspects in a child’s development yang kita sebagai ibu kena jaga. Tapi recently Akak discovered that digestion is the key to a child’s stronger inside! Itulah gunanya bila kita rajin mencari ilmu, akan jumpa a lot of new tips and facts about child’s development.

friso_zs2

 

Bila anak-anak mempunyai good digestion, secara tak langsung menjadi stronger inside, dan ini membuatkan mereka lebih ceria dan aktif to explore their surroundings. Sampai naik atas bumbung budak tu!

Sistem pencernaan manusia terdiri daripada satu siri organ yang membantu untuk menukar dan membahagikan makanan kepada nutrien penting untuk diserap sambil mengurangkan bahan buangan dari badan.

Oleh sebab itu, fungsi sistem pencernaan yang sihat dan normal adalah sangat penting untuk kesejahteraan dan kesihatan tubuh badan kita, and poor digestion memberi kesan yang negatif terhadap penyerapan nutrien dan metabolisme, sekaligus menjejaskan pengurusan khasiat dan and waste management functions.

IMG_9238

 

Perbezaan ketara yang dirasai oleh Zeeshan bila mengambil Friso Gold ni ialah tiada lagi najis yang keras, ataupun sembelit. Selera makan pun bertambah-tambah sekarang.

Ditambah pula sekarang ni Friso Gold is even better dengan teknologi LocNutri  baru mereka. This newly improved Friso Gold dengan teknologi LocNutri mengekalkan nutrien untuk penghadaman dan membantu anak-anak kita untuk menjadi lebih kuat dari dalam.

Antara kepentingan LocNutri

i. Makanan yang sering diproses dengan haba yang tinggi menjadikan struktur protein semula jadi rosak dan tidak boleh diserap dengan mudah dan ini boleh menyebabkan anak-anak mengalami masalah pencernaan protein dan ketidakselesaan perut.

ii. LocNutri Teknologi yang menggunakan rawatan haba yang sederhana semasa proses pengeluaran susu formula, ini supaya protein dapat dipelihara dengan struktur asal mereka. Nutrien yang kemudiannya boleh diserap oleh badan secara berkesan. Protein memainkan peranan yang penting dalam otot, kulit dan tulang. Ia membantu dalam membina tisu dan pertumbuhan dan merupakan komponen dalam sel darah merah. Membina asas yang kukuh ini membolehkan anak-anak kita selamat dari dalam.

Boleh tengok bagaimana Friso Gold LocNutri Technology dalam video ini:

friso_zs

Happy kids happy parents :)

Bila anak-anak kita mempunyai sistem penghadaman yang baik, mereka dengan mudah menyerap semua nutrien yang mereka ambil, dan ini menjadikan mereka lebih kuat dari dalam.

Anak-anak yang kurang jatuh sakit semestinya akan menjadi lebih ceria :)

So mak-mak semua, ingat penghadaman sangat penting untuk anak-anak kita.

Bila anak-anak mempunyai sistem penghadaman yang baik, beberapa kesan positif yang boleh dilihat pada anak kita:

i. Fungsi sistem pencernaan yang normal

ii. Mempunyai selera makan yang baik

iii. Tiada tanda-tanda muntah-muntah, cirit-birit, sembelit, kembung perut atau kecerewetan (fussiness)

By the way, Friso Gold diimport terus dari Holland. Susu Friso Gold datang dari ladang mereka sendiri dan terdapat lebih 19,000 ladang dan lebih 140 tahun pakar tenusu digunakan untuk menghasilkan persekitaran berkhasiat yang sesuai untuk menghasilkan susu berkualiti tinggi ini. Dan selama bertahun-tahun, para saintis mereka telah mencipta satu proses khas yang merawat susu melalui penjagaan yang teratur pada setiap proses yang terlibat, dan hasil yang baik ini disimpan menjadi susu formula.

So belum cuba belum tahu, personally Akak encourage korang to give it a try. Boleh request FREE sample of Friso Gold dari http://www.frisogold.com.my/try-friso-gold

Comment: 2

Friso For You For Me!

48hours sticky sponsored post :)

Korang…
rajin2 le tengok kat Friso’s FB coz kat situ ada banyak discussion among kita mak2 and jugak the professionals. Aku pun memang terlibat sama borak2 dalam tuh, kalau tak borak pun aku amik apa yang depa bincangkan buat panduan dan pedoman.

Mendidik anak nih bukan ajer dari amali, teori pun wajib ler jugak. Just a reminder, ini FB Friso yek:

https://www.facebook.com/FrisoGrowingUpTogether

Hottest topic pulak tengok kat sini:

https://www.facebook.com/FrisoGrowingUpTogether?sk=app_14167664298

 

IMG_4910

Amy Chua in “Battle Hymn of The Tiger Mother” claims that what Chinese parents understand is that nothing is fun until you’re good at it. To get good at anything, you have to work and children on their own will never want to work on their own initiative, which is why it is crucial for parents to override their preferences. This often requires fortitude on the part of the parents because the child will resist; things are always hardest at the beginning, which is where Western parents tend to give up. It is her belief that children only fully enjoy an activity once they have mastered it or at a certain level of mastery else a child will get bored with small wins all the time.

Anw berbalik pada cerita si Amy Chua nih yang betapa strictnya or tigernya hailah dia kat anak2 dia, sampai pushed her daughters for hours at the piano and the violin sampai no toilet breaks and even meals. Wah tak ke hover rasanya gitu ye dok?

I mean, dontlah push and forced sangat, macam sounded so zalim pulak sampai no meals tuh. Mungkin jugak seperti claimed by Amy Chua, Chinese parents memang menggunakan konsep nothing is fun if you are not good at it.

Yeap true but takkanlah kita nak forcing sangat. Dahlah tu tak semua antara kita menggunakan konsep tiger mom atau cara parents Cina seperti yang Amy Chua amalkan.

IMG_4952

Macamana dengan korang nak pastikan anak2 korang supaya tidak mengalah, tidak give up untuk melakukan apa2 activity. Macam my son, dia ada sifat pemalu yang homaigod, kadang2 sampai adiknya yang pergi rescue kan. Kalau  nak suruh Abang pergi tanya orang apa2 kat kedai ke hapa ler kan, takkan ditanyanyalah, but adiknya yang kena tanyakan or let say kita suh abang mintakkan tissue, memang dia malu segan  betul nak mintak, so Adiknya Gegirl yang pi buatkan, mintakkan tissue.

Gegirl memang jenis fighter, dia suka mencuba anyhting yet Abang tu nak kena aku jadi Tiger Mom baru dia nak buat.

Korang pernah tak sampai rasa, eh tak boleh jadi anak aku nih, so kena monitor and duduk sebelah dia buat homework, tapi sampai berapa lamalah kita boleh bertahan nak menemankan dia coz kita pun ada kerja lain and anak2 lain yang nak dijenguk. So korang macamana? Part2 nak bagi anak supaya tak takut untuk melepasi dunia luar tuh.

Selain kita diskus kat sini, korang jangan lupa join me and the rest of the mothers dalam diskusi hangat di  sini sini sini!

Khidmat pesanan masyarakat Friso is brought by Redmummy.com

Comment: 9

RM is Tiger Mother?

48hours sticky sponsored post :)

Semenjak berbadan dua ni, saya terpaksa la bukak buku balik, googling, cari info sana sini pasal pregnancy dan baby. Ye lah dah lebih 7 tahun, kena la buat revision balik. Mana nak ingat lagi dah semua tips pasal pregnancy and baby.

So first info mestilah nak carik pasal susu. So while browsing all the milk brands sites, I bump into FrisoGrowingUpTogether FB page, so banyaklah info dan tips yang saya dapat. Tapi there’s one thing yang menarik perhatian saya iaitu Tiger Mother.

The Friso Tiger Mother is actually an online debate among all the users and readers about which parenting styles yang korang semua gunapakai. Adakah turun-temurun dari ibu ayah korang, ataupun style korang sendiri or gunakan kuasa veto kita sebagai ibu dan ayah? Style mana yang berkesan?

“Jelingan manja” untuk Abang yang tak habis-habis buat benda yang bukan-bukan

I’m not sure about style parenting korang but for me as a mother memang banyak said NO or bagi “jelingan manja” macam atas tu kat both of my kids. “Jelingan manja” means NO la yek. Tapi bukanlah semua NO, ada juga saya benarkan apa permintaan diorang ni. Depends on what they requested for, if reasonable kita benarkan, if not sorry NO NO NO. Itulah kuasa veto kita sebagai ibu.

Sebagai contoh, were your kids ever allowed to do all of these?

- attend a sleepover
- watch TV or play computer games at their own time
- choose their own extracurricular activities

For the 1st two, I would said NO big time especially to sleepover. Watching TV or play computer games at their own time also NO, but bukanlah NO all the time tapi saya ada sediakan schedule untuk diorang buat activiti ni. So bukan suka-suka diorang jer boleh tengok TV atau main computer games. Dan untuk extracurricular activities pulak, initially saya strictly yang pilih apa yang patut diorang join. Memang saya pilih Tae Kwan Do untuk Abang dan Gymrama untuk Gegirl plus violin  lagi. Tapi after a year both of them not really happy with those activities, saya pun let them chose sendiri nak buat extra activities apa yang diorang suka.


Now they happily enjoy playing badminton together

So I’m not really a Tiger Mother yang say NO to all, hmmm maybe ada a bit tiger here and there lar hehehehee. Kita as a mother ada prinsip masing-masing macamana nak membesarkan anak-anak kita. Maybe NO for me but YES to you. Terpulang masing-masing punya cara. For me as long as the kids happy dan tak melampaui batas dah cukup memadai.

But not for Amy Chua. She said NO to all the above and waved the flag as a Tiger Mother. Dalam buku sensasi beliau, “Battle Hymn of the Tiger Mother” menceritakan jurang diantara “Chinese Mothers” dan “Western Mothers”. Di mana “Chinese Mothers” acting as tigers yang mahukan kawalan sepenuhnya hala tuju anak-anak mereka dan percaya yang they know best untuk anak mereka tapi terbalik pula untuk “Western Mothers” di mana mereka lebih terbuka dan memberi peluang untuk anak mereka untuk explore cara sendiri.

Saya sendiri rasanya 70/30, 70% ada sifat sebagai Tiger Mother yang menggunakan kuasa veto :) another 30% still bersikap cara “Western Mothers” yang let my kids do things on their own. So how about korang? Adakah korang totally Tiger Mother? Jom, lets join the Friso Tiger Mother debate, but of cos like I said masing-masing ada cara kita sendiri yang mahukan yang terbaik untuk anak kita. Apa-apapun lets voice out our views and concerns, shall we?

Khidmat pesanan masyarakat Friso is brought by Redmummy.com

Comment: 19

Friso Flaunt It! Contest!!

Helo hi :) this is 48hours sponsored post

I stilll remember masa doctor confirmkan yang aku pregnant dulu. That was the proudest and happiest moment for me. But in the same time, nervous pun ada, ye la kita nak jadi mother kan. But whatever it was, motherhood is a time of joy and celebration, and the best way to capture our  favourite moments with our child is through photos. Start from day 1 pregnancy, i’m sure you all got berstack2 of photo albums saat2 gembira together2 with the baby.

Here my proudest & “biggest” moment masa carry Gegirl :)

And aku rasa every second started from our baby delivered, kalo boleh kita nak capture all the moments together ngan the baby. Not only during masa dia baby, but I guess up till they grow up, sampai bila2. Luckily zaman skrg dah digital, all photos kept dalam disk jer, kalo tak mau penuh rumah dengan photo albums dok ;)

IMG_5125

Here is Gegirl 6 years later :)

Talking about the favourite or “biggest” or whatever moment you want to call it ni, actually there is a better way to celebrate those moments by taking part in Friso Flaunt It! Contest, and at the same time get rewarded for it with:

  • RM7,000 worth of prizes up for grabs, including 2x Grand Prizes of RM2,000 cash each.

Friso is a product segment from Dutch Lady Malaysia has launced a facebook photo contest for mothers; and it is called the Flaunt It! Contest.
The contest is divided into 2 categories:

Flaunt Your Bump – Open to all pregnant mums. Submit a photo of your best pregnancy pose and write a short caption that best describes how you feel about being a mum-to-be. Ha macam gambar aku preggy kat atas nun agak2 leh menang dok? Hikks Opss tapikan, for this contest, photos must be taken from 1st Jan 2009 onwards, before than that tak boleh hantar yek!

Flaunt Your Moment – Open to all mums and dads with child/children aged 2 – 6 year old. Submit a photo of you and your child celebrating fun times together along with a caption to describe the moment. Moms Dads are given the opportunity to show off their new curves or capture their best moments with their children.

IMG_7636

Fun moment with my lovely Gegirl :)

FYI, Flaunt It! Contest is started from 28 December 2010 till 28 January 2011. To participate, mothers kena sign up as a Fan of Friso Growing Up Together Malaysia Facebook page, and click on the banner to enter the contest. You all will first be prompted to choose a category to enter, then upload korang punya favourite photo and jangan lupa to enter the fun caption ya.

Lepas submit, jangan lupa ajak kawan2 & family korang to keep voting on your entry to win awesome prizes. To vote, visitors have to click on the Gallery tab to view all the entries and vote our favourite photo by click on the vote. Korang boleh vote seberapa banyak yang boleh tapi hanya satu vote untuk satu hari k. Besok2 vote lagi sekali, lusa tulat vote lagi sekali. Orait!

IMG_5145

Ok auntie2 semua, jom join contest ni…

Top ten finalists dari contest ini akan dipilih untuk masuk ke final judging round to decide on the winner for both categories. At the end of 4 weeks, the entries that receive the most number of votes will win the following prizes:

Flaunt your bump = RM 2,000 cash + Friso Mum Gold Products
Top ten entries = Friso Mum Gold Products worth RM150

Flaunt your moment = RM 2,000 cash + Friso Mum Gold Products
Top ten entries = Friso Gold Products worth RM150

Winners will be announced two weeks after the closing date of the contest on 15 February.

IMG_5095

Contest untuk ayah & anak pun ada jugak! Ni gambar I ngan Gegirl kompom leh menang but bcoz Gegirl is not below 6 years old, so tak bolehlah nak masuk contest nih.

Hurry up korang! Join before the contest ends on 28 February 2011. You can also grab free sample of Friso Gold at Growinguptogether website.

Khidmat pesanan masyarakat Friso is brought by Redmummy.com

Comment: 19

Nak Pregnant, Try Frisomum Gold!

48hours sticky sponsored post, pls scroll down for latest entries

IMG00790-20100707-1138

RM is pregnant!

RM is carrying her 3rd baby!

RM mengandung weihhhhhhhhh!!

wah…kelas tajuk2 utama blog masing2 dengan tajuk nih. RM is pregnant bukan sahaja dinantikan oleh seantero rakyat RM, tetapi also by Nuffnang, the advertisers and clients. Well….kenapa yek, ai pun muskil jugak, kenapa special sangatkah kalau RM is pregnant?

Nak kata tak de anak, dah 2 pun anak aku. Nak kata tak pernah letak gambar mengandung, udah ditempek berpuluh kali. So what s so special bout RM if mengandung lagi?

IMG_1627

2 is enough la kot?

IMG_1680

Jelas nyata, depa nak tengok RM ni pregnant live via RM jugak. Hem….korang nih. Kadang2 pressure nak suruh aku pregnant nih bukan datang dari family, serious family kami langsung tak heran coz knowing us yang very the bz, so depa pun tau lah sangat cukuplah je kot rezeki RM and RD with 2 kids.  Tapi la ni, the pressure comes from you. Wahliauuu!

image

So one day I borak2 with Nuffies, talking bout the pregnancy terms. They told me about this new product by Dutch Lady, the Frisomum Gold. Aku buat study revision aku sikit, emm not bad. I pun ada try lah jugak. Coz aku tengok depa punya chart of Nutrients have full of it, instead of other brands yang takde the nutrients yang patut ada seperti Frisomum.

Kak Red, does it mean ko memang nak pregnant lagi?

I would say yes, probably :)

Kalau you all perasan, ada satu gambar pregnancy test kit kita letak dalam RM, memang ada usaha ke arah itu tapi tidaklah begitu serious. Tapi belum lagi nampak jalannya. Kalau dulu mendapatkan Abang and Gegirl memang senang jalannya, tapi nampaknya dah over 35 ni mungkin hormon kami suami isteri tidak sesubur dulu. So kenalah cari jalan lain.

image

4 sudu sahaja diperlukan untuk segelas, kacau2 tambah air suam atau diminum sejuk, wallaaaaaaaaa!!! Boleh jugak letak dalam freezer and makan macam ice creammmmmm, tapi jangan makan depan anak-anak, kang depa nak mengicak makan sama pulak! Coz masa aku dok sibuk minum pun abang dok menyendeng nak sama, dia kan pantang nampak susu. Abang, ni Frisomum bang oi, bukan for kids!

IMG_1543

Bila mummy nak ade baby ni?

Like I said seriously, I dont want to think it too deeply, minum je lah Frisomum kot manalah tau melekat ye dak. Korang jugak yang happy go lucky, abang and gegirl lagilah suka sebab nak dapat lagi adik.

image

The Frisomum yang kaya dengan acid folid, iron and calcium.

Kak Red, saya dah 2,3 tahun kawin, ada yang dah lebih 10tahun kahwin tapi masih belum dapat anak, boleh tak saya minum Frisomum ni?

Boleh! Sangat digalakkan, bukannya untuk kita yang dah ada anak pinak sahaja, untuk ibu mengandung memanglah dah tentu sangat digalakkan minum but for us yang nak berusaha untuk mendapat anak pun sangat digalakkan untuk minum Frisomum. Memang ada yang dah patah sayap macam rasa tak mampu nak berusaha lagi, janganlah gitu yer.

Berusahalah lagi, mana tahu kita ada kesesuaian dengan Frisomum untuk beroleh cahayamata. Setiap yang kita usahakan, mana tahu dah tersurat dengan Frisomum kamu ‘melekat’.

image

You all minum tu janganlah pi belasah sampai selang sejam pulak, minum segelas sehari sekali tapi adalah direkomenkan 2 gelas sehari, tapi 1 gelas sehari pun dah mencukupi :) and since korang pun dah tau ai nak buncit-buncit jadi makyong, siapkan ongkos memasing for the top to toe punya belanjawan yek, aternyer korang dok beria cakap sanggup nak sponsor berdulang-dulang barang baby, and for the mother too if I kompem mengandung hiks

IMG_1714

Ahah! Tak kenal maka tak cinta kan, tak beli, kang tak tau pulak… for free sample, dapatkan dari www.friso.com.my

Khidmat pesanan masyarakat Frisomum Gold is brought by Redmummy.com

Comment: 39