Friso For You For Me!

48hours sticky sponsored post :)

Korang…
rajin2 le tengok kat Friso’s FB coz kat situ ada banyak discussion among kita mak2 and jugak the professionals. Aku pun memang terlibat sama borak2 dalam tuh, kalau tak borak pun aku amik apa yang depa bincangkan buat panduan dan pedoman.

Mendidik anak nih bukan ajer dari amali, teori pun wajib ler jugak. Just a reminder, ini FB Friso yek:

https://www.facebook.com/FrisoGrowingUpTogether

Hottest topic pulak tengok kat sini:

https://www.facebook.com/FrisoGrowingUpTogether?sk=app_14167664298

 

IMG_4910

Amy Chua in “Battle Hymn of The Tiger Mother” claims that what Chinese parents understand is that nothing is fun until you’re good at it. To get good at anything, you have to work and children on their own will never want to work on their own initiative, which is why it is crucial for parents to override their preferences. This often requires fortitude on the part of the parents because the child will resist; things are always hardest at the beginning, which is where Western parents tend to give up. It is her belief that children only fully enjoy an activity once they have mastered it or at a certain level of mastery else a child will get bored with small wins all the time.

Anw berbalik pada cerita si Amy Chua nih yang betapa strictnya or tigernya hailah dia kat anak2 dia, sampai pushed her daughters for hours at the piano and the violin sampai no toilet breaks and even meals. Wah tak ke hover rasanya gitu ye dok?

I mean, dontlah push and forced sangat, macam sounded so zalim pulak sampai no meals tuh. Mungkin jugak seperti claimed by Amy Chua, Chinese parents memang menggunakan konsep nothing is fun if you are not good at it.

Yeap true but takkanlah kita nak forcing sangat. Dahlah tu tak semua antara kita menggunakan konsep tiger mom atau cara parents Cina seperti yang Amy Chua amalkan.

IMG_4952

Macamana dengan korang nak pastikan anak2 korang supaya tidak mengalah, tidak give up untuk melakukan apa2 activity. Macam my son, dia ada sifat pemalu yang homaigod, kadang2 sampai adiknya yang pergi rescue kan. Kalau  nak suruh Abang pergi tanya orang apa2 kat kedai ke hapa ler kan, takkan ditanyanyalah, but adiknya yang kena tanyakan or let say kita suh abang mintakkan tissue, memang dia malu segan  betul nak mintak, so Adiknya Gegirl yang pi buatkan, mintakkan tissue.

Gegirl memang jenis fighter, dia suka mencuba anyhting yet Abang tu nak kena aku jadi Tiger Mom baru dia nak buat.

Korang pernah tak sampai rasa, eh tak boleh jadi anak aku nih, so kena monitor and duduk sebelah dia buat homework, tapi sampai berapa lamalah kita boleh bertahan nak menemankan dia coz kita pun ada kerja lain and anak2 lain yang nak dijenguk. So korang macamana? Part2 nak bagi anak supaya tak takut untuk melepasi dunia luar tuh.

Selain kita diskus kat sini, korang jangan lupa join me and the rest of the mothers dalam diskusi hangat di  sini sini sini!

Khidmat pesanan masyarakat Friso is brought by Redmummy.com

Comment: 9