Tanamera Postnatal….

48hours sponsored post

Menjadi ibu mengandung,  kita akan mula menggagau mencarik postnatal care set. Since this is my 3rd pregnancy, I takdelah menggelabah sangat coz I know already apa product yang I nak sebat.

7-10 years ago, this product doesnt come in the picture at all lagipun masa tu aku tak berapa arif dengan set bersalin nih. Aku cuma baca apa yang orang recommend, and zass beli. Tu pasal first and 2nd pregnancy, keduanya product yang berlainan. Nah, untuk pregnancy kali ni, saya memilih Tanamera.

IMG_7831

Kebetulan aku memang follow twitter Serina Redzuawan, she s the spokeperson for Tanamera. Ada jugak aku nampak Tanamera buat exibition di Midvalley Megamall few months ago. I think, I wanna try this product for my 3rd pregnancy. Mainly bila aku check at their site, ini jer set yang complete untuk predelivery and postnatal dan jugak specially tiada penggunaan ‘jamu’ yakni amat penting kita avoid bila kita breastfeeding.

image

Antara ingredients yang digunakan dalam product Tanamera

image

bahan-bahannya pun memang turun-temurun dari penggunaan melayu lama kita

image

bukan sahaja untuk luaran, tetapi dalaman pun menggaunakan product dari alam sekitar

image

especially untuk bahagian ‘dalaman’, ini yang mahalnya menjadi wanita bersalin :)

IMG_7844

1. Virgin Coconut Oil
Untuk reduce strechmark dan membantu pemprosessan kurus berat badan, takde heat, boleh digunakan di outer and inner part of the vagina kita bermula dari 6 bulan ke atas, digalakkan untuk minum 3 bulan sebelum delivery untuk smoother delivery juga anti fungal/anti bakteria.

IMG_7840

2. Feminine Herbal Wash
Untuk removekan the unpleasant smell and menghilangkan the white discharge kat ‘bawah’ kita tuh, mengetatkan vagina coz ada manjakani. Ni bagus guna soon after the delivery, preferably di hari pertama lagi.

IMG_7839

3. Herbal Bath
Buat memberi tenaga kembali ibu yang baru bersalin, kalau macam Chinese moms depa tak leh mandi and have to stay dry during the confinement period kan, takper pakai je sponge bath, untuk the Malay moms pulak boleh pakai di hujung akhir mandian supaya longer lasting effect.

image

4. Herbal Massage Oil
To relax and relive water retention dan sengal-sengal badan, boleh dipakai dari sebelum bersalin untuk swollen parts, disapukan diseluruh badan kecuali breast area coz kita nak menetekkan baby kita kan, juga untuk postnatal massage tapi TIDAK digunakan di ‘bawah’ tu coz ada warm effect.

IMG_7841

5. Firming Herbal Blend Paste
Untuk get rid the flabby tummy, strechmark and skin tone, apply dengan tampal di seluruh perut, just above the bikini line, pakai sebelum berbengkung dan untuk c-sec mothers, tampal di perut hanya selepas the stiches are dry, ideally selepas 2-3 weeks after the delivery.

IMG_7843

6. Herbal Tea
Untuk bagi warming effect to the mothers coz tiada jamu, pastinya safe untuk baby kita bila breastfeeding, boleh mempromotes good breastmilk flow, blood circulation as well, untuk ibu c-sec, boleh reduce inflammatory and the wounds dalam perut. Memudahkan untuk si ibu perti toilet dan pass wind easily, kalau rasa macam the ni too strong, bisa dicampur dengan madu.

7. Pilis
Untuk improve eyesight and cool downkan body temperature, digunakan ala2 mask di dahi, dipakai selepas selesai berbengkung etcs dan tak perlulah pakai hari2, twice a week dah memadai.

IMG_7842

8. Boreh Body Scrub
Untuk reducekan pigmentation, bagi warming sensation and promote blood circulation serta memanjakan badan kita dengan skin yang glowing gitu.

9. Herbal Soap
Bisa melembutkan kulit si ibu yang berpantang, ada element ‘beras/nasi’ especially untuk area di bawah ketiak dan celah kelangkang, digunakan sebagai scrub boleh or soap.

10. Lavender Spray
Mendapatkan tidur yang lena, pastinya boleh digunakan oleh ibu dan baby, just spray di linen sheet baby.

11. Bengkung
Daripada pure and unbleached cotton, dipakai dari bawah ke atas.

image

Dengan harga package RM360 termasuk postal charges, saya dapat all these 11 products

Tunggu nanti pengalaman Redmummy bersama Tanamera untuk proses berpantang pula yer.  Meanwhile check out Tanamera coz this product is endorsed by the doctors, gynaes and mid-wives all around.

Khidmat pesanan masyarakat Tanamera Postnatal is brought by Redmummy.com

Comment: 14