Tanamera Postnatal

44 hari bersama Tanamera Postnatal…

48hours sponsored post

IMG_7796

Gained 20kgs sewaktu mengandungkan little RedBaby. adalah sangat tragik memikirkan mampukah RM menurunkan berat badannya dengan cara yang healthy memandangkan i m fully breastfeed.

IMG_7833

This is to introduce you the Tanamera Postanal setelah first post dulu, and setelah 44 hari aku menggunakan semua product dari Tanamera Postanal…nah, jom tengok journey aku meh.

Kuala Lumpur-20111231-00186

Tengok perut, ya hampun macam ngandung 7 bulan je kan, tu baru beranak sangat and still kat hospital lagik. When i delivered RB, first question anak sulong aku bagi and checked ‘Mommy, perut kenapa macam ada baby lagik!!!’ Stress betul.

bertambah stress pulak almost everyday jugak dia akan check on my tummy. The hardest part is camne nak kempis nih, dalam cara yang paling pantas. I know i can slim down, coz beranakkan yang abang kakaknya dulu, bout 3-6months dah boleh turun badan. Tapi skang bawak nama Redmummy, lagi pressure coz ppl expect lagi cepat turun berat nih yek. Hah ko!! Bapak ko tak bisingkan perut mak ko tapi ko je abang yang dok bagi mak ko tension tau!

Obviously abang nak maknya kurus macam sebelum mengandungkan RB!

IMG_7959

RedBaby yang masih dalam hari, not even 1 week usianya waktu nih.

amboi jeling2 gapo mung?

IMG_7969

7 hari kelahirannya, kita cukur rambutnya, it was done by my confinement lady

IMG_8031

nah…dalam proses berpantang. ni sah baru pas berurut, kat dahi tu ialah pilis  by Tanamera Postnatal

Semua set bersalin aku, memang datang dari Tanamera.

IMG_8046

I am still doing my blogging job walaupun di waktu berpantang. Gemukkan? bila dah beranak, yang orang akan tanyakan ialah bila nak kurus bila nak kurus. wui memang rasa nak cili je mulut orang2 nih, sabau je le kan…tapi jadi pembakar semangat jugak untuk kita kuruskan badan. I redha je ngan kesihatan yang Allah anugerahkan, gemuk dek bersalin, mengandung pun 9 bulan kan, nak kuruskan dalam masa 2 bulan memang miracle jugak.

Sabau le weih, yang penting kesihatan didahulukan, sambil2 tu kita ikut the proses berpantang.

 IMG_6406

Genap sebulan little RedBaby usianya, Mom and her 3 complete kids.

image

So jadual hidup aku bersama Tanamera bermula dari sebelum melahirkan RB lagi, dengan apply the Tanamera Coconut Oil di ‘bawah’ kita and kalau teringat nak bawak sekali pi hospital boleh jugak mintak gynae ko sapukan di ‘bawah’ gak for a smooth delivery. Mungkin kerna itulah waktu aku bersalinkan RB, korang yang kat twitter dok cakap ‘eh kejap je kak red dah masuk labor room, tup2 dah kuor’. ahaks, gamaknya ni ler part of it yang membantu, mungkin jugak.

Kemudiannya setiap pagi, aktiviti berpantang pun bermula sepulangan dari hospital.

Pagi2 jam 8pagi aku dah bangun, RB dimandikan by the confinement lady. Aku pulak terus attack breakfast, kemudian aku mandi pulak dengan Tanamera Herbal Bath. Sabun pulak aku pakai Tanamera Herbal Soap. Sabun ni memang fav aku betul sampaikan Tanamera restock hantar lagi 2 buku coz aku sukaaaaa sangat ngan sabun nih. Menyenangkan proses menyental kat perut, celah kelangkang dan jugak di ketiak. Inilah sabun menggerutu yang terbaik pernah aku pakai, dalam bentuk soap.

Seminggu 2,3 kali aku akan buat scrub pun dari Tanamera jugak. Setiap hari pun akan aku pakai Feminine Herbal Wash supaya di bawah tu lebih cepat baik jahitannya etcs.

Kemudian usai mandi, untuk first 3 days lepas pulang dari hospital, memang akan terus berurut. tapi kemudian the following week, berurut hanya dilakukan pada setiap Isnin, Rabu dan Jumaat sahaja.

Tetapi bertungku adalah wajib yer…ini dilakukan setiap hari, twice per day. Waktu bertungku jugak aku amik peluang tidur, qada tidur yang tercicir di waktu b/feed baby pepagi alam. Lagipun pakai Herbal Massage Oil tu yang sedap jer mentidoq.

image

Penutup bertungku pula adalah dengan memakai Firming Herbal Blend Paste pulak. Sapu di sekitar perut yang ke main geleng lemak2 tu kan, kemudian lapik dengan towel nipis dan gunakan bengkung Tanamera diikat ketat. Pastuh ko boleh sambung tidur or rehat kejap coz waktu ni baby memang asyik tidur jer.

30-45 min kemudian, lunch is served by the confinement lady, makan panas2 dan ditutup dengan minum Tanamera air herbal tea yang kucamporkan dengan madu, terbaik sedappppppppppp!!

Berehat sehingga jam 4pm, untuk little RB mandi dan aku sendiri amik minum petang, kemudian jam 4.30pm adalah waktu aku mandi pulak. Jangan lupa apply itu soap yek, isk sampai la ni wpun dah habis pantang, aku masih lagi pakai sabun tuh.

image

Dikatakan boleh je pakai sendiri bengkung nih but aku ada c/lady so dia je lah yang pakaikan….oh ye, pas mandi petang tuh, proses yang sama jugak, bertungku. Kadang2 memang waktu ni pun aku akan tumpang tidur jugak, dan sekali lagi berbengkung. Kiranya aku bukak kain bengkung Tanamera tu masa mandi dan bertungku/berurut sahaja. Malam waktu tidur pun memang aku pakai gak, ni rasanya sume orang pun tau, kita dalam pantang biarkan habis pulun jaga bebetul coz masa ni lah kita nak jaga balik badan yang dah beranak lahirkan anak.

Proses aku nih berjalan selama 44 hari.

Specialnya on the last 3 days of my confinement, Tanamera hantar their confinement lady untuk uruskan urut, scrub dan berbengkungkan aku. Product2 yang digunakan semuanya dari Tanamera. Btw waktu bertungku urut tuh kan, pakai the Herbal Massage Oil. Ini memang ngam2 habis 44 hari aku pakai.

Tanamera Lavendar spray yang ada tu pulak, RD tolong spray kat tilam/bantal tidur aku untuk aku lagi lebih tenang, adakalanya jam 8-9malam aku dah tidur specially the first 2 weeks of delivery.

Begitulah lebih kurang 44 hari aku berpantang.

IMG_8147

Susu badan aku pun memang banyak, apatah lagi Tanamera Postnatal air herba teanya adalah jamu free. Setiap 2 -3jam aku akan pump, alhamdulillah, EBM pun dah beratus2 packets/bottles dapat dikumpulkan. Yelah kita dah kembali bekerja, susu badan  memang dari zaman anak pertama lagi aku memang pump and simpan, but kali ni for RB, siap aku beli chest freezer so memang banyak lah dapat kita stock up.

IMG_8150

Waktu berurut/bertungku, aku tak suka buat kat lantai, rasa macam sejuk lantai tu naik ke kulit, katil and dilapik dengan kain batil lepas, selepas berurut tunggu bagai, itulah kain bengkung Tanamera yang c/lady dari Tanamera dok siapkan.

IMG_8152

 Antara banyak2 product Tanamera Postnatal, inilah body soap yang paling aku favvykan.  Dengonya kalau kita nak beli sebijik2 untuk setiap satu product depa, Tanamera can cater jugak.

 

IMG_8175

After 44 days, i have reduced 15kgs

IMG_8180

Masih lagi ada lemak chubby sana sini, sedang usaha untuk menurunkan berat badan…tapi antara 3 kali confinements, penurunan badan adalah lebih nampak hasilnya di kelahiran ketiga nih. Maklumlah dulu masa berpantang dedua anak, mak aku yang jaga so ada main2 sket. Ni bayau c/lady ke main mahal, melampaulah kalau tak nampak hasilnya, some more aku punya semangat nak kurus pun kuat. Tanamera Postnatal pun banyak membant a lot.

IMG_8473

50 days after the delivery….

IMG_8618

60 days after the delivery

The whole set bersalin of Tanamera Postnal hanyalah RM360 termasuk dengan pos penghantaran, dapatkan satu set untuk kalian pakai, patuhi undang2 berpantang, jangan culas, jangan makan macam like no ending, sukatan nasi hendaklah direduced setiap hari, bukan makin lama makin banyak. Kalau rasa lapar, boleh je gatah2 lauk pauk pantang kita tuh.

Masih ada lagi few kgs yang aku nak turunkan, which i need another 3 – 6 months insyallah, dan wpun dah habis berpantang and back to work, aku masih lagi tidur malam dengan stokin, dok rumah pun bersarung selipar dalam rumah supaya tapak kaki tak kena lantai sejuk.

Dan yang paling utama, aku masih amalkan 100 hari berpantang, sorry suami :) .

Thank you Tanamera Postnatal kerna membantu menyelimdownkan Redmummy.  For your Tanamera Postnatal set, get it here here here.

Comment: 89

Tanamera Postnatal….

48hours sponsored post

Menjadi ibu mengandung,  kita akan mula menggagau mencarik postnatal care set. Since this is my 3rd pregnancy, I takdelah menggelabah sangat coz I know already apa product yang I nak sebat.

7-10 years ago, this product doesnt come in the picture at all lagipun masa tu aku tak berapa arif dengan set bersalin nih. Aku cuma baca apa yang orang recommend, and zass beli. Tu pasal first and 2nd pregnancy, keduanya product yang berlainan. Nah, untuk pregnancy kali ni, saya memilih Tanamera.

IMG_7831

Kebetulan aku memang follow twitter Serina Redzuawan, she s the spokeperson for Tanamera. Ada jugak aku nampak Tanamera buat exibition di Midvalley Megamall few months ago. I think, I wanna try this product for my 3rd pregnancy. Mainly bila aku check at their site, ini jer set yang complete untuk predelivery and postnatal dan jugak specially tiada penggunaan ‘jamu’ yakni amat penting kita avoid bila kita breastfeeding.

image

Antara ingredients yang digunakan dalam product Tanamera

image

bahan-bahannya pun memang turun-temurun dari penggunaan melayu lama kita

image

bukan sahaja untuk luaran, tetapi dalaman pun menggaunakan product dari alam sekitar

image

especially untuk bahagian ‘dalaman’, ini yang mahalnya menjadi wanita bersalin :)

IMG_7844

1. Virgin Coconut Oil
Untuk reduce strechmark dan membantu pemprosessan kurus berat badan, takde heat, boleh digunakan di outer and inner part of the vagina kita bermula dari 6 bulan ke atas, digalakkan untuk minum 3 bulan sebelum delivery untuk smoother delivery juga anti fungal/anti bakteria.

IMG_7840

2. Feminine Herbal Wash
Untuk removekan the unpleasant smell and menghilangkan the white discharge kat ‘bawah’ kita tuh, mengetatkan vagina coz ada manjakani. Ni bagus guna soon after the delivery, preferably di hari pertama lagi.

IMG_7839

3. Herbal Bath
Buat memberi tenaga kembali ibu yang baru bersalin, kalau macam Chinese moms depa tak leh mandi and have to stay dry during the confinement period kan, takper pakai je sponge bath, untuk the Malay moms pulak boleh pakai di hujung akhir mandian supaya longer lasting effect.

image

4. Herbal Massage Oil
To relax and relive water retention dan sengal-sengal badan, boleh dipakai dari sebelum bersalin untuk swollen parts, disapukan diseluruh badan kecuali breast area coz kita nak menetekkan baby kita kan, juga untuk postnatal massage tapi TIDAK digunakan di ‘bawah’ tu coz ada warm effect.

IMG_7841

5. Firming Herbal Blend Paste
Untuk get rid the flabby tummy, strechmark and skin tone, apply dengan tampal di seluruh perut, just above the bikini line, pakai sebelum berbengkung dan untuk c-sec mothers, tampal di perut hanya selepas the stiches are dry, ideally selepas 2-3 weeks after the delivery.

IMG_7843

6. Herbal Tea
Untuk bagi warming effect to the mothers coz tiada jamu, pastinya safe untuk baby kita bila breastfeeding, boleh mempromotes good breastmilk flow, blood circulation as well, untuk ibu c-sec, boleh reduce inflammatory and the wounds dalam perut. Memudahkan untuk si ibu perti toilet dan pass wind easily, kalau rasa macam the ni too strong, bisa dicampur dengan madu.

7. Pilis
Untuk improve eyesight and cool downkan body temperature, digunakan ala2 mask di dahi, dipakai selepas selesai berbengkung etcs dan tak perlulah pakai hari2, twice a week dah memadai.

IMG_7842

8. Boreh Body Scrub
Untuk reducekan pigmentation, bagi warming sensation and promote blood circulation serta memanjakan badan kita dengan skin yang glowing gitu.

9. Herbal Soap
Bisa melembutkan kulit si ibu yang berpantang, ada element ‘beras/nasi’ especially untuk area di bawah ketiak dan celah kelangkang, digunakan sebagai scrub boleh or soap.

10. Lavender Spray
Mendapatkan tidur yang lena, pastinya boleh digunakan oleh ibu dan baby, just spray di linen sheet baby.

11. Bengkung
Daripada pure and unbleached cotton, dipakai dari bawah ke atas.

image

Dengan harga package RM360 termasuk postal charges, saya dapat all these 11 products

Tunggu nanti pengalaman Redmummy bersama Tanamera untuk proses berpantang pula yer.  Meanwhile check out Tanamera coz this product is endorsed by the doctors, gynaes and mid-wives all around.

Khidmat pesanan masyarakat Tanamera Postnatal is brought by Redmummy.com

Comment: 14