NO added sugar please…

48hours sponsored post.

So far Redbaby is fully breastfeed. Aku harap sangat sampai dia umur 2 tahun at least akan dapat breast milk sepenuhnya. My EBM stock pun rasanya cukup bekalannya :) Alhamdulillah…

But kalau sampai masanya bekalan EBM dah takde, mau tak mau terpaksalah guna susu formula aka GUMP (Growing Up Milk Powders). Tapi tulah, kalau kita survey market sekarang ni, berlambak-lambak GUMP. Sampaikan kita tak tau nak buat pilihan, even confuse pun ya gak.

Macamana tak confuse, all GUMP kat pasaran sekarang claim about kandungan gula mereka – no added sugars, no sucrose, less sweet la tapi hakikatnya tidak. Yet kita semua tau yang added sugars are not good for our little ones, sebabnya those unnecessary extra calories akan menjadi excessive body fats yang menjadi penyumbang kepada masalah obesity and overweight.

So baru-baru ini University of Sydney has published research study on the Glycemic Load (GL) of Growing Up Milk Powders (GUMP) in Malaysia dan resultnya agak memeranjatkan di mana many GUMP di Malaysia have too much added sugars even they claim otherwise! Ini kerana mereka hanya focus kepada     one single type of added sugar which is sucrose, sedangkan jenis gula yang lain depa ketepikan seperti glucose syrup solids, corn syrup solids, dextrin dan maltodextrin. Brand-brand inilah yang telah misleadkan kita semua. Korang boleh baca summary of the artikel sini dan sini.

GL diukur mengikut perubahan kandungan gula dalam aliran darah kanak-kanak selepas meminum segelas susu besar. So kalau GL tinggi bermakna banyaklah gula tambahan yang menyebabkan gula dalam darah naik mendadak. Kalau GL rendah bermakna tiada ataupun kurang gula tambahan which is healthier. So this study menunjukkan hanya satu Growing Up Milk Powder mempunyai GL yang rendah yang similar dengan natural milk. Yang lain-lain menunjukkan tahap GL yang tinggi yang membuktikan banyak gula tambahan. Boleh tengok sendiri dari graf kat atas tu. This is indisputable facts about added sugars in GUMP! Boleh baca sendiri artikel Not All Milks are Equal dari healthtoday.net

So jenama yang sebenar-benarnya with no added sugar adalah jenama yang mengandungi GL lebih kurang 2.6. Ini adalah bersamaan dengan natural regular milk itself. Low GL meaning good and healthy :)

Dan tiada GUMP lain yang diuji mempunyai GL yang rendah macam tu. GUMP lain di pasaran mempunyai GL yang jauh lebih tinggi. Ini membuktikan mereka mengandungi terlalu banyak gula tambahan dan hanya mengelirukan kita!

So ingat! Pakar-pakar antarabangsa bersetuju bahawa kanak-kanak harus mengelakkan makanan dan minuman yang mengandungi GL yang terlalu tinggi kerana pengambilan GL yang berlebihan meningkatkan risiko untuk mendapat penyakit kronik!

Buatlah pilihan yang bijak ya korang :) . RB masih lagi fully breastfeed btw.

Khidmat pesanan masyarakat Anmum is brought by Redmummy.com

Comment: 13