Anmum

The Power of Why! Why this Why that?

 

Anak-anak kecil ni bagusnya mereka, walaupun sedari bayi, semua benda depa nak cuba, nak capai dan peganglah, nak masuk mulut memang selalu, lagi benda yang kita tak bagi buat, lagi yang itu lah yang dia nak buat, but despite of being alahai letihnya nak mengemas rumah dan macam-macam lagi keluhan kita sebagai ibu, sebenarnya itulah yang patut kita syukuri kerna kita tahu bahawa anak-anak kita adalah sangat mengikut tumbesaran yang sepatutnya.

IMG_4144

Zeeshan knows, he s a car lover so he looks after his car with the help of his sister, well taken care of!

Kang kalau diam jer, lagi le kita risaukan, hah yang ni kalau dah hyperactive pun tak mengapalah jugak, depa punya brain memang sentiasa berkembang dan movement depa sealiran dengan umur depa jugak.

Personally my tips untuk meningkatkan daya belajar anak-anak aku biasanya dari kecil lagi aku just let them explore, nak berlari, memanjat, main sana sini, buat sepah, main kotor tapi of cos la kita always close to them to help them bila some of the tasks diorang tak dapat buat sendiri. Apa saja yang diorang nak cuba buat, just let them try and try and try sampai berjaya. Sambil-sambil tu kita bagi la motivation dan support sket :)

IMG_3880

Zeeshan knows he doesnt need and doesnt like the bear, he just need the car! Tu pasal dia cabut bear tuh, brilliant boy!

IMG_4478

Outdoor is a must for kids, masa ni lah depa nak menerai bermacam-macam benda, with parental and also his brother and sister guidance too, tengok, sket punya happy dapat main tangkap bubbles!

anmum-power_of_why

Bukan tu jer, anak-anak ni bila semakin membesar diorang ada bermacam-macam curiosity, bila depa curious, macam-macam soalan depa akan tanya. Ini bermakna mereka ingin belajar sesuatu yang baru dan sekaligus brain cells depa mula berhubung-kait lebih aktif lagi.

Soalan-soalan depa kadang-kadang aku pun naik pening kepala menjawabnya hiks, tapi lucky me, I just found out about the Anmum’s Power of Why FB tab. There are answers to all “why questions” yang anak-anak kita tanya tu.

Of course semestinya the Anmum Essential has DHA and GA that works together in building the brain cell connections. Of course korang dah terer jugak pasal DHA and GA ni jugak coz I blogged about Anmum contents many times and for so many years too, but  today, I nak berkongsi tentang the new FB tab of the Anmum Essential -  Smart Kid Ask Why tab which I just talked about earlier.

anmum-fb-why3

With the Smart Kid Ask Why tab, it helps mak-mak dan bapak-bapak macam kita ni untuk getting the answer to our kid’s questions, tak semua soalan anak-anak kita tu kita arif, betul tak dan ada jugak yang kita ni menjawab ikut senang kita jer, yelah satu hari bebudak ni kalau bertanya bercakap tak cukup nafas jugak parents nak melayannya.

anmum-fb-why4

Ingat lagi aku few years back, Kakak memang banyak bertanya, kenapa itu kenapa ini macam-macam la. Ada satu hari tu dia tanya kenapa kita ketawa? Ha sudah, jenuh jugaklah aku nak menjawabnya hahahaha…

So dengan Anmum’s FB Smart Kid Ask Why tab ni, kita bolehlah “paste” soalan-soalan bijak why this why that dari anak-anak kita tu nanti. Apa yang aku suka tab ni ialah sebabnya ianya menyenangkan kerja aku nak cari jawapan, keduanya terdapatnya related suggestions on the why questions sekaligus to connect anak kita jadi lebih peka dan belajar pebagai why gitu ;)

Budak-budak zaman sekarang ni jangan main-main. Bukan macam kita dulu-dulu, kalau bertanya pun cuma soalan-soalan basic jer. Sekarang ni, diorang tanya soalan-soalan yang complicated kadang-kadang, pening kita nak menjawapnya. But I realize dengan banyak bertanya ni lah brain cells diorang akan berhubung-kait dan sekaligus  boost up their learning dan oleh sebab itu proper nutrients amat-amat diperlukan to encourage their brain cells connection.

Lepas ni turn RB pulak bila dah pandai bercakap nanti, I’m sure bertubi-tubi soalan why kenapa bagaimana kuor dari mulut dia, sama jugak dengan anak-anak korang yang dah mula start bercakap even yang seumur Abang dan Kakak pun banyak bertanya why. But not to worry,  Anmum’s FB Smart Kid Ask Why tab will comes handy :)

Remember, “Every Why that a child asks is a sign that their brain cells are connecting”

Khidmat pesanan masyarakat Anmum is brought by Redmummy.com

Comment: 6

Anmum Better Together!

48hours sponsored post

Anak-anak aku kalau buat apa-apa mesti nak berteman. Especially Abang tu, mesti nak ajak Kakak sekali kalau nak buat something, sampaikan nak pergi ke dapur malam-malam pun ajak berteman. Kakak pulak semenjak ada RB, mesti nak berkepit dengan RB, tak kira la masa main ke time buat homework or even tengah study tu.

Aku pun memang strictly encourage Abang dan Kakak always together, lebih-lebih lagi kalau kat luar main kat taman ataupun pergi swimming. Tapi memang bagus pun macam ni, disamping they can look after each other, diorang juga can help each other on other things, especially benda-benda yang a bit susah yang tak boleh handle sensorang. But sometime bila berdua, they can even come out with benda-benda yang lebih kreative :)

Then korang kena tengok youtube bawah ni, dua beradik so cute came out with something lovely and make their mother so proud and happy :)

So macam yang aku cakap tempohari, things work better together. Even kita pun sama. Once saya pernah dipesan, kalau ada anak biar ada pair yang tak jauh beza umur, so diorang boleh membesar bersama-sama, macam Abang dan Kakak. Hmmm RB nampaknya kena ada pair jugak la ek :P

So sama juga dengan brain development dan function untuk kanak-kanak yang sedang membesar. Among others, mereka memerlukan dua benda untuk saling membantu antara satu sama lain mendapatkan hasil yang terbaik.

Mereka memerlukan DHA (Docosahexaenoic Acid) kerana ianya penting untuk pertumbuhan otak dan mata. Tetapi DHA sahaja tidak mencukupi. Mereka juga memerlukan Gangliosides to work together with DHA untuk menghubungkan sel-sel otak. Kerana lagi banyak hubungan sel-sel otak lagi cepat kanak-kanak itu belajar. So Gangliosides juga sama pentingnya seperti DHA. Basically they both work in synergy untuk membuahkan hasil yang lebih baik.

The NEW Anmum Essential formulation has levels that are even higher 80% more DHA and 25% more Gangliosides. So make the smart choice with DHA and Gangliosides, specially combined in Anmum Essential. Because, together, great things can happen :)

Khidmat pesanan masyarakat Anmum Essential is brought by Redmummy.com

Comment: 6

Anmum Essential – Two things work better than one!

48hours sponsored post

 

Masa RD takde pergi outstation dulu memang sangat-sangat terasa yang semua tanggungjawab jatuh atas bahu kita sorang. Semua kerja kita kena setelkan, especially hal anak-anak 3 orang tu. Akulah emak, aku juga lah bapak. Walaupun aku still can manage, tapi ada kalanya kita really feel so exhausted dan sangatlah stress. Apa taknya 2 orang punya kerja kita seorang yang buat.

So bila dia dah balik ni rasa lega lah sikit, bolehlah sama-sama buat kerja tolong-menolong mana-mana patut. Kalau aku tengah melayan si kakak, RD bolehlah jaga RB. So memang dalam apa pun jugak, sifat support antara satu sama lain sangat penting untuk mencapai maklamat yang kita inginkan. But not only kita as human need support from each other, tetapi benda-benda lain pun sama, basically 2 things work better than 1!

So analogy yang sama juga diperlukan untuk optimal brain development and function untuk kanak-kanak yang sedang membesar. Mereka memerlukan dua benda untuk saling berkerjasama membantu pembesaran sihat mereka.

Mereka memerlukan DHA (Docosahexaenoic Acid) kerana ianya penting untuk pertumbuhan otak dan mata. Tetapi DHA sahaja tidak mencukupi. Mereka juga memerlukan Gangliosides to work together with DHA untuk menghubungkan sel-sel otak. Kerana lagi banyak hubungan sel-sel otak lagi cepat kanak-kanak itu belajar. So Gangliosides juga sama pentingnya seperti DHA. Basically they both work in synergy untuk membuahkan hasil yang lebih baik.

Tidak ada growing up milk can offer this powerful double brain benefit, hanya Anmum Essential sahaja yang mempunyai kedua-dua DHA dan Gangliosides bersama di dalam formulasi yang unik dan sekarang comes with new formulation that has more DHA & Gangliosides!

So why go for one when you can get two :)

Khidmat pesanan masyarakat Anmum is brought by Redmummy.com

Comment: 6

NO added sugar please…

48hours sponsored post.

So far Redbaby is fully breastfeed. Aku harap sangat sampai dia umur 2 tahun at least akan dapat breast milk sepenuhnya. My EBM stock pun rasanya cukup bekalannya :) Alhamdulillah…

But kalau sampai masanya bekalan EBM dah takde, mau tak mau terpaksalah guna susu formula aka GUMP (Growing Up Milk Powders). Tapi tulah, kalau kita survey market sekarang ni, berlambak-lambak GUMP. Sampaikan kita tak tau nak buat pilihan, even confuse pun ya gak.

Macamana tak confuse, all GUMP kat pasaran sekarang claim about kandungan gula mereka – no added sugars, no sucrose, less sweet la tapi hakikatnya tidak. Yet kita semua tau yang added sugars are not good for our little ones, sebabnya those unnecessary extra calories akan menjadi excessive body fats yang menjadi penyumbang kepada masalah obesity and overweight.

So baru-baru ini University of Sydney has published research study on the Glycemic Load (GL) of Growing Up Milk Powders (GUMP) in Malaysia dan resultnya agak memeranjatkan di mana many GUMP di Malaysia have too much added sugars even they claim otherwise! Ini kerana mereka hanya focus kepada     one single type of added sugar which is sucrose, sedangkan jenis gula yang lain depa ketepikan seperti glucose syrup solids, corn syrup solids, dextrin dan maltodextrin. Brand-brand inilah yang telah misleadkan kita semua. Korang boleh baca summary of the artikel sini dan sini.

GL diukur mengikut perubahan kandungan gula dalam aliran darah kanak-kanak selepas meminum segelas susu besar. So kalau GL tinggi bermakna banyaklah gula tambahan yang menyebabkan gula dalam darah naik mendadak. Kalau GL rendah bermakna tiada ataupun kurang gula tambahan which is healthier. So this study menunjukkan hanya satu Growing Up Milk Powder mempunyai GL yang rendah yang similar dengan natural milk. Yang lain-lain menunjukkan tahap GL yang tinggi yang membuktikan banyak gula tambahan. Boleh tengok sendiri dari graf kat atas tu. This is indisputable facts about added sugars in GUMP! Boleh baca sendiri artikel Not All Milks are Equal dari healthtoday.net

So jenama yang sebenar-benarnya with no added sugar adalah jenama yang mengandungi GL lebih kurang 2.6. Ini adalah bersamaan dengan natural regular milk itself. Low GL meaning good and healthy :)

Dan tiada GUMP lain yang diuji mempunyai GL yang rendah macam tu. GUMP lain di pasaran mempunyai GL yang jauh lebih tinggi. Ini membuktikan mereka mengandungi terlalu banyak gula tambahan dan hanya mengelirukan kita!

So ingat! Pakar-pakar antarabangsa bersetuju bahawa kanak-kanak harus mengelakkan makanan dan minuman yang mengandungi GL yang terlalu tinggi kerana pengambilan GL yang berlebihan meningkatkan risiko untuk mendapat penyakit kronik!

Buatlah pilihan yang bijak ya korang :) . RB masih lagi fully breastfeed btw.

Khidmat pesanan masyarakat Anmum is brought by Redmummy.com

Comment: 13

The NEW Anmum Materna!

48hours sponsored post.

IMG_6140

When I was 4 months pregnant last year.

Hari tu saya ada berceloteh yang saya agak terkejut giler dengan pregnancy yang ketiga ni. Walaupun pregnancy kali ketiga, saya tetap bersedia sedari awal dengan mengamalkan pemakanan yang sihat. Masa pregnant memang makan is a must yo! Eh tak pregnant pun makan jugak but extra care masa pregnant, salah satunya ialah dengan pengambilan Anmum Materna dari mula pregnancy.

IMG_1524

Dan alhamdulillah, ai got a cute baby boy and most importantly he’s healthy :) Even aku sendiri pun tak banyak masalah semasa dan selepas pregnant tu. Takde mak yang tak cakap anaknya cute hiksss.

Dan untuk pengetahuan korang semua especially bagi ibu-ibu yang sedang mengandung, Anmum Materna™ kini telah berwajah baru. Bukan sahaja hanya berwajah baru tetapi kini mengandungi Probio DR10 untuk menyokong penyerapan Nutrien yang optimum.

Sebagai ibu yang sedang hamil, kita dapat merasai seakan mempunyai hubungan khas dengan anak kandungan kita. Apa yang kita dengar dan rasa, baby itu pun mungkin dengar dan rasa sama. Dan kita akan melakukan yang terbaik untuk pemakanan yang sihat serta pengambilan vitamin tambahan supaya kita dapat menyerap lebih kebaikan untuk baby bagi menyokong pembesaran baby kita tu. Tak gitu?

Tetapi pernahkah kita tertanya-tanya samada apa yang kita makan tu mencukupi untuk si kecil? But what if kalau kita mempunyai penghadaman yang tak berapa bagus, sudah semestinya tak boleh menyerap semua nutrien yang diperlukan.

So sistem penghadaman yang baik memang diperlukan untuk menyokong penyerapan nutrien untuk kebaikan si kecil kita tu.

Anmum Materna™ yang baru ini mengandungi  Probio DR10 dan Prebiotic dapat membantu dan menyokong sistem penghadaman yang baik untuk penyerapan nutrien yang lebih baik.

Kombinasi Probio dan Prebiotic akan menghasilkan sistem penghadaman yang baik serta menyerap Nutrien secara optimum

Tapi sebelum tu, apa dia Probiotic dan Prebiotic ni?

Basically Probiotic :

•    Adalah bakteria baik yang boleh memberikan kita manfaat sistem pencernaan.

•    Sistem pencernaan yang baik menyokong penyerapan nutrien yang optimum.

•    Probio DR10 ™ adalah satu jenis probiotik yang berasal dari yogurt.

Manakala Prebiotic :

•    Menyediakan “makanan” untuk Probiotic tadi, yang kemudiannya menyokong pertumbuhan mereka.

•    Adalah seperti Inulin dalam Anmum Materna™ originated from plant is also a source of dietary fibre.

So 2 gelas sehari Anmum Materna™ ini dapat membekalkan nutrien yang penting untuk menyokong perkembangan anak  dan juga diri kita sendiri :)

 

Selain itu, Anmum Materna™ seperti yang saya ceritakan dalam previous entry juga menyediakan Gangliosides dan DHA untuk child’s development even before they born, Anmum Materna™ juga menyediakan 100% keperluan folate harian. Satu-satunya jenama yang diuji secara klinikal mengenai keberkesanan on folate level.

Tambahan daripada itu, Anmum Materna™ juga menyediakan kalsium yang tinggi dan juga zat besi untuk menyokong kesejahteraan ibu dengan membantu membina tulang yang kuat. Zat besi pula diperlukan untuk pembentukan tisu untuk kanak-kanak dan juga plasenta. Ia juga membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah yang diperlukan untuk menghantar oksigen kepada anak kita.

IMG_1046

Kita ada big brother Abang this year is 11 years old, Kakak is gonna be 8 years old and Little RedBaby just turned 5 months. Jadi makanya kalian kan, sekiranya sedang mengandung atau merancang untuk mengandung, let’s start with Anmum Materna.

Khidmat pesanan masyarakat Anmum is brought by Redmummy.com

Comment: 11