The Power of Why! Why this Why that?

 

Anak-anak kecil ni bagusnya mereka, walaupun sedari bayi, semua benda depa nak cuba, nak capai dan peganglah, nak masuk mulut memang selalu, lagi benda yang kita tak bagi buat, lagi yang itu lah yang dia nak buat, but despite of being alahai letihnya nak mengemas rumah dan macam-macam lagi keluhan kita sebagai ibu, sebenarnya itulah yang patut kita syukuri kerna kita tahu bahawa anak-anak kita adalah sangat mengikut tumbesaran yang sepatutnya.

IMG_4144

Zeeshan knows, he s a car lover so he looks after his car with the help of his sister, well taken care of!

Kang kalau diam jer, lagi le kita risaukan, hah yang ni kalau dah hyperactive pun tak mengapalah jugak, depa punya brain memang sentiasa berkembang dan movement depa sealiran dengan umur depa jugak.

Personally my tips untuk meningkatkan daya belajar anak-anak aku biasanya dari kecil lagi aku just let them explore, nak berlari, memanjat, main sana sini, buat sepah, main kotor tapi of cos la kita always close to them to help them bila some of the tasks diorang tak dapat buat sendiri. Apa saja yang diorang nak cuba buat, just let them try and try and try sampai berjaya. Sambil-sambil tu kita bagi la motivation dan support sket :)

IMG_3880

Zeeshan knows he doesnt need and doesnt like the bear, he just need the car! Tu pasal dia cabut bear tuh, brilliant boy!

IMG_4478

Outdoor is a must for kids, masa ni lah depa nak menerai bermacam-macam benda, with parental and also his brother and sister guidance too, tengok, sket punya happy dapat main tangkap bubbles!

anmum-power_of_why

Bukan tu jer, anak-anak ni bila semakin membesar diorang ada bermacam-macam curiosity, bila depa curious, macam-macam soalan depa akan tanya. Ini bermakna mereka ingin belajar sesuatu yang baru dan sekaligus brain cells depa mula berhubung-kait lebih aktif lagi.

Soalan-soalan depa kadang-kadang aku pun naik pening kepala menjawabnya hiks, tapi lucky me, I just found out about the Anmum’s Power of Why FB tab. There are answers to all “why questions” yang anak-anak kita tanya tu.

Of course semestinya the Anmum Essential has DHA and GA that works together in building the brain cell connections. Of course korang dah terer jugak pasal DHA and GA ni jugak coz I blogged about Anmum contents many times and for so many years too, but  today, I nak berkongsi tentang the new FB tab of the Anmum Essential -  Smart Kid Ask Why tab which I just talked about earlier.

anmum-fb-why3

With the Smart Kid Ask Why tab, it helps mak-mak dan bapak-bapak macam kita ni untuk getting the answer to our kid’s questions, tak semua soalan anak-anak kita tu kita arif, betul tak dan ada jugak yang kita ni menjawab ikut senang kita jer, yelah satu hari bebudak ni kalau bertanya bercakap tak cukup nafas jugak parents nak melayannya.

anmum-fb-why4

Ingat lagi aku few years back, Kakak memang banyak bertanya, kenapa itu kenapa ini macam-macam la. Ada satu hari tu dia tanya kenapa kita ketawa? Ha sudah, jenuh jugaklah aku nak menjawabnya hahahaha…

So dengan Anmum’s FB Smart Kid Ask Why tab ni, kita bolehlah “paste” soalan-soalan bijak why this why that dari anak-anak kita tu nanti. Apa yang aku suka tab ni ialah sebabnya ianya menyenangkan kerja aku nak cari jawapan, keduanya terdapatnya related suggestions on the why questions sekaligus to connect anak kita jadi lebih peka dan belajar pebagai why gitu ;)

Budak-budak zaman sekarang ni jangan main-main. Bukan macam kita dulu-dulu, kalau bertanya pun cuma soalan-soalan basic jer. Sekarang ni, diorang tanya soalan-soalan yang complicated kadang-kadang, pening kita nak menjawapnya. But I realize dengan banyak bertanya ni lah brain cells diorang akan berhubung-kait dan sekaligus  boost up their learning dan oleh sebab itu proper nutrients amat-amat diperlukan to encourage their brain cells connection.

Lepas ni turn RB pulak bila dah pandai bercakap nanti, I’m sure bertubi-tubi soalan why kenapa bagaimana kuor dari mulut dia, sama jugak dengan anak-anak korang yang dah mula start bercakap even yang seumur Abang dan Kakak pun banyak bertanya why. But not to worry,  Anmum’s FB Smart Kid Ask Why tab will comes handy :)

Remember, “Every Why that a child asks is a sign that their brain cells are connecting”

Khidmat pesanan masyarakat Anmum is brought by Redmummy.com

Comment: 6