Diwali – Petronas semarakkan!

48hours sponsored post

IMG_6829

Vanakkam from all of us,  Beautifulnara and Vivy
Budaya India sangat indah, macam budaya Melayu and budaya Cina juga. Kita mungkin arif dalam budaya resmi keturunan kita but sebagai anak Malaysia, 1 Malaysia, kita wajar and sampaikan budaya lain pada anak-anak dan keturunan kita. One Malaysia mar…..
So meh ikut my journey to an Indian world :)

IMG_6835

Tarian klasik India – yang paling popular adalah Odissi dan Bharatanatyam, penuh padat dengan gerak tari yang unik untuk menyampaikan sesuatu cerita dan makna. Dikatakan sebagai sejenis yoga, I did captured the dance through this video, please have  a look :) and search in my youtube account.

IMG_6833

Classical Indian instruments
IMG_6840

Antara yang paling rasmi dan digunakan adalah Tabla,  a pair of drums, Nadaswaram dan juga Thavil. Setiap instruments mempunyai makna dan personality tersendiri, seperti contoh Thavil, adalah inpearable dari nadaswaram yang dipanggil juga husband and wife. Boleh dimainkan sambil duduk atau bergerak.

IMG_6862

Seni Kollam  adalah decorative designs yang diletak di depan rumah atau halaman. Ianya seabgai welcoming spaces dan simbol orang Hindu untuk be blessed untuk rumah kediamaan, rezeki dan nasib takdir. Ahah ni merata kita akan nampa kat malls kan? Nak2 kat Deepavali lagi ler :)
Siap ada contest Kollam plaing cantik and vass. Dibuat dari beras yang diwarnakan terdahulu.

IMG_6863

The Indians mempercayai mandian minyak  pada pagi Diwali adalah bersamaan dengan memandikan Gangers River. Ia adalah ritual dalam keluarga mereka untuk mandi minyak, yang diapply di kepala dan bahu, rubbed briskly di kulit mereka. Sebagai cleansing of the body, ia juga untuk cleansing the soul, membasuh dan membuang ego dan segala jenis negative emotions seperti kemarahan. Itulah hari untuk permulaan memulakan sesuatu.

IMG_6868
Pakaian Indian juga unik  . Digelar Dhoti & Kurta serta Sherwani untuk traditional male costumes, dan juga dipanggil Saree, Lahenga mahupun Salwar Kameez.  Kita biasanya melihat ketiga2 jenis pakaian ini dalam masyarakat majmuk India Malaysia.

IMG_6826

Redmummy is wearing the Salwar Kameez, own collection.

IMG_6849

Henna / Inai ni famous bukan sahaja untuk Melayu tapi warga India too. Bukan sahaja untuk wanita, tetapi lelaki juga memakai Henna, bukan sahaja untuk di jari, kaki dan tangan tapi juga apply di rambut, specially rambut putih2 tu memang nampaklah merah oren menyala nanti bila pakai Henna. Kita Melayu kalau pakai inai meriah masa nikah kahwin kan :)

IMG_6860

Happy to share with all of you the greetings videos, come check it out!!

Click it for the video

One more yey!

Naam Malaysia makal yendrum otremeyai. Amathiyudren valkayai vaaly nadrethevendum yendre ereivenai vendigiren.anbuden 1 Malaysia !! huh gigih aku mintak my Indian fren translatekan nih yek, i wrote in English, depa translatekan in Tamil. Cool!

- Happy Diwali, not just from Petronas, also from Redmummy. Deepavali, the Festival of Lights and let’s LIKE the FB too!

 Khidmat pesanan masyarakat Petronas is brought by Redmummy.com

Comment: 9