Qatar Airways the World’s 5-star airline!

 48hours sponsored post

IMG_6665

Setelah puas berjalan-jalan meronda sightseeing dan semestinya shopping di Milan, bolehlah juga dikatakan berhonemoon sekali walaupun si kecik RB ikut sama, it s time to go homeeeeeeeeeeee, going back to KL for sure. This time our flight back was in the afternoon tapi pagi-pagi dah keluar sebab nak settlekan VAT bagai dan yang penting sekali nak lepak Business Lounge dia :)

IMG_8646

Kalau time pergi kita bawak 3 luggage jer, time balik ni pulak luggage beranak jadi 4 hiks. Actually masa pergi satu lagi luggage tu ada dalam luggage biru tu. So 4 luggage, 2 handcarry dan 1 stroller. Berat dia boleh tahan gak la, tapi not to worry sebab for Business Class aku entittle for 40kg :) Tu tak masuk RB & RD punya entittlement lagi :) Lebih dari cukup!

IMG_6672

Remember aku punya tips to do the web check in, so that korang boleh just drop the luggage kat Fast Bag Drop kaunter, it’s much more easier and really convinience. Their online check-in is open between 36 and 2 hours prior to the departure time. Masa online check-in tu korang boleh siap-siap choose your seats dan jangan lupa print the boarding pass pulak.

IMG_6674

RB suka sangat dengan bola, ha beli la bola sebijik bawak balik, Setia aku bawak turun naik flight yer bola nih

IMG_8673

Early check-in ni bagus supaya kita tak terkocoh-kocoh or kelam kabut so that kita akan rasa more relak dan tenang, tapi yang lagi bagusnya sebab ada banyak masa to enjoy the Qatar Airways’s Busness Class privileges to hang out at the VIP Business Lounge kat Milan airport ni :)

IMG_6759

Bukan sahaja to enjoy the variety of meals or their beverages tetapi juga to enjoy bermacam-macam kemudahan yang ada dalam tu. Even kalau nak mandi pun they have shower room here, RB pun aku mandikan kat sini sebab kan pagi tu dia tengah tidur lagi masa nak pergi ke airport, sian pulak nak kejut mandikan dia.

IMG_8686

To lie down sambil tengok filght take off, even short nap pun selesa sangat ni.

IMG_8691

Dedicated Family Room yang siap ada konsole game, TV, comfortable sofa bean bag etc. Ini kalau bawak batallion merah aku, dah tentu sangat kita dok sini jerlah

20130517_170434

RB dah menjelajah masuk lepak dalam Family Room

IMG_8693

PCs with fast internet connection :)

IMG_8695

Suasana yang chill dan rilek macam ni la membuatkan kepala aku rasa aman dan tenang to start the long journey nanti.

IMG_6796

Ok jom, it’s time for boarding

IMG_6812

There it is, Qatar Airways‘s Airbus A330-300 dah siap menunggu

IMG_8832

IMG_8859

Welcome onboard to all passengers by the World’s Best Airline

20130517_175401

Flight attendant buat routine checking before taking off

IMG_7010

Bagus RB ni, once we took off dia pun lena. No need basinet since next to me takde orang, just lie him down there, dalam tu aku beltkan dia jugak. But you know masa kita take off and landing baby tak bolehlah duduks orang2 kat kerusi, dia dok ngan companion, ada special belt for mom and baby too.

IMG_6891

Apalagi RB dah tido, it’s time to enjoy their inflight entertainment system :)

IMG_6871

Tapi some people bukak laptop dan concentrate buat kerja. Tu sebab they are in Business Class anyway kan. They need comfy and cosy environment in order to do and concentrate on their jobs. But bukanlah kata kalau dok Economy tak boleh pulak buat kerja, ada je aku buat kerja bukak laptop buat entry blogging masa dalam Economy class dulu waktu balik from Germany via Qatar jugak. It s actually up to the individual. Macam our fren nih, dia memang nak siapkan kerja dia sampai makan minum pun dia tak nak dihidangkan. Gigih ko bang!

IMG_6943

IMG_6859

IMG_6864

IMG_6875

Untuk Business Class passengers, kita diberi menu for the meals untuk entire flight tu. Dari menu tu kita bolehlah buat selection for our preferable meals. These were my selections plus the chocolate icecream tu for my dessert :)

IMG_8724

Putera kecikku sudah bangun, time to play with his daddy

IMG_8744

Let say korang pun travel macam aku ni, sorang kat Business Class, sorang lagi kat Economy, with anak kecik pulak tu, my advise not to worry much. Kita boleh take turn to look after the baby macam aku ni nak pass RB kat RD pulak. Banyak kali dah kitorang travel cam ni, especially dulu time RD manjang outstation oversea, pergi Amsterdam, pergi Beijing dia yang duk Business Class, aku kat Economy. So aku ngan anak2 survive jer dok dalam Ey, bapaknya nanti datang jejenguk visit us. But those in Ey tak bolehlah nak masuk Business Class yer, not our entitlement, menggangu orang dalam tu pulak. Yelah adab dan adat Ey and Biz lain hahahahhaha.

IMG_6898

Amboi, kusyuk pakcik ni layan movie.

IMG_8715

Daddy nak tengok Baby TV

IMG_8803

Ha kusyuk dia layan cartoons

IMG_8825

Akhirnya landed kat Doha Interational Airport. Macam yang aku ada mention kat entry sebelum ni, passengers First dan Business Class, kami ditransitkan sementara di Qatar Airways’s Premium Terminal.

IMG_6947

Oleh kerana kekangan masa, tak berkesempatan aku nak explore Qatar Airways’s Premium Terminal ni. Dapat tengok dan telan air liur jer terkilan tak dapat pegi Duty Free shops dia.  Bukan sahaja waktu transit yang pendek tapi ada sebab Qatar Airways took off lambat dari Milan, not the Qatar’s fault but general problem by the airport of Mapensa.

IMG_6950

Our transit time was too short :( So my advise, kalau korang terbang dengan Qatar Airways ni nanti, make sure transit lama sket so bolehlah enjoy apa yang ada di Premium Terminal ni. Bukan sahaja Duty Free shops, tapi even conference rooms, nursery and play area dan juga spa treatment rooms, saunas, jacuzzis serta fine dining restaurants pun ada. Juga ada shower dan wash rooms, Free Internet access stations, simulator games and Sony PlayStation games, prayer rooms untuk lelaki dan wanita dan 24-hour medical centre.

IMG_6959

Doha at night from sky

Qatar Airways’ hub of cos la kat Doha, the country’s capital. Dari Doha, Qatar Airways has developed a global network to over 127 destinations, termasuklah Europe, Middle East, Africa, South Asia, Asia Pacific, North America dan South America.

Remember RD pergi ke Kigali, Rwanda kat Africa tu pun terbang dengan Qatar Airways. So tak kira ke mana saja korang nak pergi, Qatar Airways can fly you there! Especially ke Europe countries, Doha merupakan hub utama. Macam kami ke Germany dulu tu.

IMG_8836

For DOHA – KUL, kita diterbangkan oleh their Boeing 777-300ER. Memang for KUL inbound dan outbound Qatar Airways menggunakan  Boeing 777 ni.

IMG_8846

Aircraft jenis ini biasanya digunakan on a variety of long-haul destinations in the Qatar Airways network dan boleh memuatkan 335 penumpang dan Qatar Airways mempunyai sebanyak 22 buah pesawat jenis ini.

IMG_6972

Business Class seats untuk aircraft ini boleh buat 180 degree recline (lie-flat seats) sementara untuk Economy seat boleh 6 degrees of recline. Just by pushing the “bed” button, the seat jadik flat macam katil dan nikmatnya aku lena :)

IMG_6983

Lama lagi nak sampai KL ni, 6 jam 20 minit!

IMG_7007

Their fine dining dan juga inflight entertainment system keep me company during entire flight dan dalam tak sedar dah nak sampai KLIA. Rasa tak mo turun pulak dah hahahaha. Maklumlah dapat layanan very the first class, apa taknya kan.

IMG_8850

Dalam Boeing 777 ni, Oryx, their Inflight Entertainment System menawarkan On Demand world-class audio and video entertainment dengan lebih dari 1,000 entertainment options samada movies, television, video games, dan juga music. Even better with the touch screen :)

IMG_8782

Bagi kids or baby macam RB ni, selain berlari pusing satu flight, menyapa meramah mesra and entertain penumpang-penumpang dalam flight ni, luckily Oryx Entertainment System juga menawarkan video games, rancangan kanak-kanak seperti Baby TV dan juga pelbagai rancangan cartoons to keep him diam duduk terpaku kat seat dia. Lega hati bapak dia! Kalau tidak ade jer benda nak diexplorekannya :)

IMG_8840

On top of that, there is USB port at each seat in case korang nak charge korang punya smartphone ataupun gadjet :) So make sure korang bawak cable charger sekali ek :)

IMG_8838

Together with spacious overhead compartments to store your hand carry!

IMG_8769

IMG_8861

Meal sets untuk Economy Class.No komplen dari RD, so sedaplah tu :)

IMG_8876

Finally after more than 7 hours flight dari Doha, alhamdulillah kami dan luggage selamat sampai ke KLIA. Luggage tu yang penting, macam-macam barang shopping aku dalam tu hiks :)

IMG_8863

Sekali lagi, thank you to Qatar Airways for flying me to one of my dream destinations. It was very wonderful experience for me, RD dan juga RB.  For sure we’ll meet again in the future but promise to give RB the big Sponge Bob instead :) and mungkin ke destinasi yang berlainan.

Ke mana ye Redmummy nak pergi for the next trip? Ade la hiks…

IMG_5878

And by the way, this is the toiletries set for Business Class passengers, Salvatore Ferragamo hiks, i LIKE!!! :) 4 bags aku dapat nih coz 4 flights KUL DOHA Milan – Doha Milan Kul. syokkk!

Till we fly with Qatar Airways again!

Khidmat pesanan masyarakat Qatar Airways is brought by Redmummy.com

Comment: 9