Back to Le Meridien Buka Puasa!

20130621_185603

Bahang Ramadhan dah mula terasa, minggu depan kita dah puasa. Sana sini sibuk promosi Buffet Ramadhan, bukan promosi puasa jer, promosi raya pun dah kuor eh! Memang dah bertahun kebelakangan nih, kita dengar promo Raya lagi hebat lelebih dari Ramadhan yang belum mampir. But tu lahkan, semua berebut2 nak buat marketing.

Macam Le Meridien pulak, dah tentulah promosi Buka Puasa Ramadhan harus dilakukan sebelum Ramadhan, kang kalo tidak, kita mana nak tau apa yang ada promosi Ramadhan 2013 kan?

20130621_190704

Seperti tahun lepas, Buffet Ramadhan Le Meridien memang wajib disinggah. So a few weeks back sempatlah aku menyinggah ke preview Buffet Ramadhan depa untuk tahun ni pulak.

Masuk-masuk jer ke Latest Recipe Le Meridien ni disambut dengan chocalate dan strawberry fountain yang memang mengiurkan sampai tertelan air liur aku! If hangpa remember, huh ini memang berulang abang kakak tibai makan choc tuh! RB tahun lepas kecik lagi…..skang huh kalau dia ada ni mau dia langgarkan pulak fountain tu woiiii.

20130621_190050

So sebelum aku mula makan baiklah aku snap-snap gambar makanan-makanan yang istimewa dihidangkan kat Latest Recipe Le Meridien ni. Kang kalo aku dah start makan memang tak rajin la kan aku nak snap-snap ni. One of my favourites, siput sedut masak lemak. Awesome!

20130621_190114

Kari ayam, my second favourite :)

 

Jun 21, 2013 | Siput sedut belitung by redmummydotcom on Keek.com

20130621_190203

Sudah semestinya segala jenis ulam, sambal belacan, sambal kicap, cicah asam, cencalok budu semua ada. Tapi minta maaflah ya, i tak makan semua ni…coz ni semua tekak laki aku, not saying that ai tak tekak melayu, obviouslylah kari ayam and siput sedut aku punya favvy kan, but aku memang tak berapa ulam-ulaman nih.

Mungkin tunggu naik lagi meningkat umur baru nak makan kot hahahhaaa

20130621_190218

Dan juga ada segala jenis kerabu

pun pojaan laki akuuuuuuuuuuuu!

20130621_190224

Dari hujung ke pangkal, kiri ke kanan pelbagai juadah telah sedia untuk dinom nom nom hiks :)

20130621_190312

Juga ada section Indian food di mana ada roti nan dan ayam tandoori serta dhal, nasi bryani dan macam-macam lagi.

korang kalau skang memang tak nampak nak pandang kan, tunggu masa bulan puasa, haaaaaaaaa….tergeliur nak amik semua

20130621_190417

Minuman sejuk pun sampai 4 perasa disediakan, minuman panas pula of cos ada, kopi, teh dan semestinya teh tarik.

baguslah Le Meridien, tak kedekut. Some hotels sangat berkira, air sejuk 1-2 jenis jer….

20130621_190502

Tak lupa kuih muih melayu tradisional kita sebagai pencuci mulut. Tak tau aku nak makan yang mana satu!

20130621_190510

Ais krim dia pulak walauweiiiii, siap ada macam-macam topping. Kalau bawak my kids ni mau tempat ni jadi ‘library’ budak berdua tu.

and dia orang bersama bapaknya pun dah bergabung menyuap aiskrim ni kat adik keciknya…

adiknya pulak tengok orang makan aiskrim, dia pun nak kelecap2 sama….

20130621_185938

Cepat-cepat buat reservation so boleh chop windows seats hiks :)

Jun 21, 2013 | My teppanyaki sedap sedap Le Meridien. Buka puasa preview by redmummydotcom on Keek.com

 

IMG_0304

My third favorite, oyster :)

tengok keek2 yang aku sempat tibai, rugi ler kalau sapa tak geti makan oysters! but makan nih jangan bebanyak, amik buat cukup rasa

itu cukup rasa kak red ke, sampai 6,7 ketoi?

kenapa? banyak keeeeeeeeeeee? eh sedaplah, ai suka oysters!

Jun 21, 2013 | Kegilaan oysters mak merah by redmummydotcom on Keek.com

IMG_0307

Dim sum pun ada. Favorite aku gak ni. Eh semualah jadi favorite aku macam ni hiks. Habis lari diet aku ntah ke mana.

oh takyah diet sangatlah, aku ada plan pun pas raya, jadi sementara boleh makan, kita cuit2 le apa yang ada kan….

Jun 21, 2013 | #GBM for buka puasa preview Le Meridien by redmummydotcom on Keek.com

IMG_0327

aku datang dengan my GBM girls dan kaum kerabat memasing….

Jun 21, 2013 | Choc fountain by redmummydotcom on Keek.com

20130621_190342

20130621_190350

20130621_190402

Akhir sekali penutup perut kitorang ialah pencuci mulut chocolate dan strawberry fountain dicicah strawberry dan mashmellow. Marveloussss sangatt weii!

Dah jadi signature mark pulak the choc fountain tuh….

IMG_0313

lawa tak hasil choc tuh? RD beria suh amik gambar gak, katanya seni lukisan dia kat plate Redmummy. aku tengok macam….emm, oklah tak lawalah Yang. hahahahha! jadi baik ler makankan jer….

Thanks Le Meredien for having us,  mungkin gambar2 yang dipamerkan di sini tidak banyak but boleh chekc out their site, and with hundreds of dishes, sedap dan lazat memang berselera! Jemput ramai-ramai buka puasa nanti! Harga bermula dari RM88++ to RM128++ per person Bak kata the Executive Sous Chef Zubir, Le Meriedien yang bertanggungjawab dalam penyediaan buka puasa ini ‘The menu was crafted as reflection of food I grew up with that is non-pretentious and just honest malaysia food at its best.I do hope that when patrons try our food, it would reminiscence home cooked food”

Baiklah Chef Zubir, anda benar….di Latest Recipe Le Meridien, benar-benar mengembalikan kenangan menu kampung semalaya! I ll be back!

Comment: 8