Rombongan Mak Merah ke Kilang Yakult!

48hours sponsored post

IMG_5967

 

Bunyi macam rombongan budak sekolah pulak hiks. But it was an educational and fun tour actually :)

Yup recently aku pergi melawat kilang Yakult kat Seremban tuh. Personally aku memang menyokong langkah Yakult yang mengamalkan open door policy untuk sesapa sahaja untuk datang melawat kilang pemprosesannya, melihat dengan mata sendiri cara Yakult dibuat.

IMG_5968

Betul! Sesapa sajer boleh datang buat tour dan melihat sendiri bagaimana Yakult diproses, bermula dari bagaimana mula-mula ia dibuat, diadun, dipackagingkan dan seterusnya untuk dipasarkan. Dengan menggunakan teknologi terkini, cara proses yang teratur dan tersusun, kemas, bersih dan menepati standard yang ditetapkan serta quality controlnya memang menambahkan lagi rasa keyakinan terhadap minuman Yakult ni. Tidak was-was lagi! Other food & beverage factories sepatutnya ikut contoh Yakult ni.

Disamping tu, kita juga dapat belajar tentang good and bad bakteria dan kesannya ke atas tubuh kita. Info yang bagus terutamanya untuk budak-budak sekolah, juga untuk kita semua. Dan sudah semestinya dapat merasa dan membawa pulang the delicious, freshly-made Yakult!

IMG_5969

Kilang Yakult yang terletak di Seremban ni hanya mempunyai lebih kurang 40 orang pekerja sahaja. Ini kerana most of the prosesses are done by the machines. Btw, lupa nak cakap, kalau korang berminat nak melawat kilang Yakult ni, bolehlah isi form dia. Dan hari lawatan pula ialah setiap Isnin hingga Jumaat (waktu pejabat) dan pada Sabtu tertentu sahaja setiap bulan. Open to public and free of charge!

The machines dalam kilang Yakult ni 100% dibawakan dari Japan, so kita pun tau Japan punya technology canggih, dan bestnya kilang sebesar ni, tak menggunakan banyak labour, tu yang tenang and calm je kerja kat Yakult factory nih.

IMG_5971

Yakult adalah perintis dunia dalam bidang probiotik dan sudah bermula dari tahun 1935 lagi. Sesuai untuk semua lapisan masyarakat even baby seusia setahun lebih pun boleh minum sampailah orang tua. Ini kerana Yakult adalah probiotik yang berkualiti tinggi dalam bentuk minuman susu kultur dan mempunyai antara kepekatan tertinggi probiotik berbanding minuman susu kultur dan produk probiotik lain di pasaran.

Ia mengandungi bakteria probiotik “Lactobacillus casei Shirota” (yang lebih dikenali sebagai “Shirota strain”) yang baik untuk sistem usus badan kita even hospitals recommended Yakult dijadikan minuman for pre dan post operation.

IMG_5878

Dan sudah semestinya ditanggung dan diiktiraf Halal :)

Rahsia satu lagi, kalau ko akan kena operation atau baru operation ke, ha minumlah Yakult, disarankan sangat jugak by the doctors sebab proses pemulihan akan lebih cepat. Cuba tanya kak google, tengok sejarah Yakult yang membantu kita untuk pulih dari major operation. Yakult akan bantu kuatkan pertahanan badan untuk elakkan jangkitan. Sebab bila kita operation, pertahanan badan akan jadi lemah, dan senang kena jangkitan. Jangkitan ni bila dah kena, ia akan ganggu the healing process. Should try kan?

IMG_6006

Kakak memanglah suka dengan Yakult ni tapi recommended 2 botol sehari sahaja tapi kalo nak minum lebih pun takper Cuma untuk proses pengususan diterima 2 botol sehari sahaja yer. Minum lelebih memang tak de mujarab dan mudaratnya pun.  Sentiasa juga simpan Yakult dalam peti ais (refrigerated ) so that we can fully enjoy the taste and health benefits. Dan, fyi Yakult hanya baik untuk diminum dalam masa 45 hari sahaja dari tarikh ia dikilangkan.

Kalau dah habis tarikh expired tu ko minum gak, takde le pulak ko pengsan ke hapa tapi tak eloklah, dia punya khasiat tu takde dah. So please make sure u minum within the 45 days, ada tarikh expired tu depa letak kat each botols and packaging.

IMG_5876

YakultYakultLepas ni Mak Merah ingat nak lawat kilang kat Jepun pulaklah…

And ever wonder why Yakult bottle is so small? Well, Yakult bukanlah untuk menghilangkan dahaga ataupun mengenyangkan perut, tetapi botol sekecil itu actually mengandungi lebih dari 30 bilion live Yakult bacteria yang lebih dari cukup untuk memastikan kita sihat setiap masa :)

A very small tiny things to help with digestion in your stomach and helping your healthy life, bukankah lebih molek diminum ramai?

Khidmat pesanan masyarakat Yakult is brought by Redmummy.com

Comment: 10