Catch up…

 

 

IMG_0568

IMG_0569IMG_0570

gelap ler gambar nih, maknya lelaju kuor amik gambar pastu sambung masuk dapur balik. Diorg mengerjakan tanah neneknya, main badminton. Bonet kereta aku tu halahai dah ke main sarat. Bilo Alphard nak sampai nih?

IMG_0571

dan kemudian depa pusing satu taman naik motor. Oh si kecik tu dah addicted naik motor, atuknya kat rumah aku tu dok bawak dia jalan tetiap petang. Pantang nampak atuk datang terus dia carik shoes ajak jalan kuor. nak naik motor.

IMG_0573

ni aku saje bebuat nak amik dokong dia, tak dibaginya.  bebuat nak naik dok depan tu pun dia tolak aku hahahaha kelakar gila muka tak senang hati je takut benau bapak tak nak bawak naik motor

IMG_0582

mak pun ikut le sama jugak.

ayu je kan yang belakang tuh

gadis kampung sungguh, ngan tocang duanya. LOL

 

IMG_0585

duduk belakang takper, jangan dok depan, mau RB ngamuk coz amik tempat dia. aku dapat pusing 2 rounds jer, pastuh depa turunkan aku, katanya berattttttttttttttttt dan sempit! ciszzzz

IMG_0615

berlenggeng! at this hour, RB belum ada gang lagi. kejap2 tu his female cousin datang, sebaya ngan dia, sakan main. Memasing berlawan cakap, macam paham je maknya kahkahkahhhhhhhhh

but tu lah, anak aku kan jantan, so agak mengganas le main ngan girl, pelepuk budak tu kena kat mukanya dibaling toy.

IMG_0651

Pastuh kami makan reramai dinner bawak mertua and family kat Papa Restaurant nih. First time pun aku datang. Nak mai sini kena melalui rumah Allahyarham Jejai (Alfatihah). Makan kat sini sedap. Betul sedap nanti boleh datang lagi. But kan kadang2 first time datang sedap, 2 kali time datang dah kureng!

Teh tarik dia muka buruk, macam kuor dari machine tapi bila minum yaaaaa hampun kau! Lazat berkrim. So jangan judge dari muka buruk, but hatinya murni.

Gitu Redmummy :)

IMG_0648

IMG_0633

 yang biru nak ngorat si baju pink….

gila 2 orang atas tuh, buat drama back to 15 years ago!

IMG_0670

rakan sebaya, menceceh depa borak tak paham bijik butir. makan sesama so seronok sket. Ada kalanya si Zeeshan pi suapkan cousin dia tuh, gamat restaurant!

tapi anak aku makan bersepah ler, dia ngah belajar nak makan sendiri. Kalau kat rumah mau jenuh nak kemas heh.

IMG_0696

Esoknya begini dia makan bihun. Aku lapikkan ngan suratkhabar, dudukkan dia situ, pun terkeluar gak bihun tu dari kawasan jajahan. Esoknya lagi aku bagi di makan nasi sendiri, but dok kat balkoni, aku teman sesama. pakai 3 types of spoons, mana satu yang cocok untuk dia sumbat sendiri dalam mulut dia tuh.

photo 1

aku ajak dia makan kat balcony, biar sepah kat sini kehkehkeh…but pas menyapu pun kena gak mop, melekit heh.

ini dia baru bangun tido nih, tengok abang kakaknya takde pi main beskal, boring le dia

photo 2

memanglah bersepah je but nak ajar dia belajar makan sendiri kan. Dedulu abang kakak aku rasa dah umur sekolah rendah baru geti pakai tangan, depa dok pakai spoon forks jer. Gaya macam anak omputih je but coz kita dok ajar makan pakai sudu je kan. So for RB aku nak dia expert dedua ler gak, sudu boleh, pakai tangan pun boleh.

wpun begitu nak tunggu dia makan pun, bukan duduk setempat. Kekejap2 dia pergi buat lawatan muhibbah, kekejap dia pi lari tengok tv, dia pergi main, dia sambung balik duduk makannya. Kalau aku suapkan makan dia, satu mangkuk nasi tu boleh habis but at satu jam setengah! Selagi dia menganga selagi tu dia nak makan, but banyaklah iklan dia kan. Kena sabar dan tabah sangat tunggu dia habiskan.

Dapat kat bapak dia takdenya RD nak tunggu satu jam setengah tuh, aku je yang bertabah sabar suapkan dia makan selama tuh, but in between aku buat kerja lain ler….if he tak nak dah, dia sendiri akan cakap NO, geleng2 pala tak mau.

Satu lagi dia ni suka betul makan coklat! Aku boleh control makan dia selama setahun setengah eh silap setahun lah. 6 bulan pertama dulu lagi mana makan, minum susu je kan. So dah lepas2 tu sedap je orang keliling menyumbat dia makan. Redha dan pasrah je lah skang nih.

Macamana tah dia boleh makan coklat Hershe yang purple tuh, berulang amik ngap ngap2. Satu malam aku sorokkan, dalam gelap dia pergi lalu bilik kakak dia, boleh dia nampak pulak kat dapur coklat tu, mokak2 mintak! Hamboih ko!

Everyday is a new thing for him. Mana ngan menceceh berceritanya lagik…He s now 21 months, menganjak 2 years end of this year.

 

Comment: 5