Lancar dan Selesa dengan Jetta!

.

IMG_9406

 

Patut la kereta aku tu last week tak nak start, “merajuk” rupanya hiks. Apa taknya, tuan dia ni bawak balik kereta baru yang lebih mantap :)

IMG_9400.jpg

It’s Volkswagen Jetta!

IMG_9702

My first impression was wow, tekan minyak sket trus memecut lajuuu. Memang syok pick up speed dia, Akak pulak boleh dikatakan drive cam lipas kudung gak hiks, so suka la Akak dapat kereta memancut laju cam ni :)

IMG_9415

But honestly kita orang perempuan mana la tau sangat pasal technical parts pasal kereta ni especially part enjin, horse power la, berapa cc, top speed la bagai semua tu. Orang lelaki ye lah, semua criteria tu penting. Yang Akak tau ialah start enjin, masuk gear, tekan minyak dan jalannn :)

IMG_9726

Tapi at least in term of keselesaan dan kelancaran pemanduan, performance ataupun pick up power or speed dan aspek keselamatan, boleh la Akak judge sket-sket.

So biasa orang perempuan macam Akak kalau nak pilih kereta lebih pentingkan elemen-elemen keselesaan pemandu dan penumpang, kelancaran kereta dan keluasan tempat duduk dan bonet sebab nak isi barang-barang dan rekabentuk dan warna, tak gitu?

IMG_9342

So first kita pergi jalan-jalan cari makan yey. As I said, sekali tekan minyak memang berdesup dia pergi. Don’t worry sebabnya dari aspek keselamatan, dia ada total 6 airbags. Dan juga adanya Electronic Stability Control with hill-hold support menambahkan lagi confident Akak ataupun RD bila drive kereta ni.

IMG_9854

Lagi satu for me yang penting is the back seats have ample room untuk keselesaan anak-anak aku. At least if long journey they can lie down sleeping comfortably.

IMG_9652

Good thing is all of these I can find in Jetta! Really superior comfort and space with its 510 litres boot space and its quite spacious interior. Boleh tengok sendiri betapa selesanya anak-anak Akak duduk kat belakang nun. Dan Akak memang suka dengan keluasan bonet Jetta ni, its more than enough to sumbat our monthly grocery shopping and barang-barang aku especially kasut-kasut aku yg sentiasa penuh dalam bonet. Senang mak nak tukar-tukar kasut :)

IMG_5576

“Eh Shan pun boleh masuk dalam bonet ni la mummy” Zeeshan ni memang, benda bukan-bukan dia nak try!

IMG_5582

Untuk design dalamannya pula, Jetta mempunyai ‘Black Pyramid’ decorative inserts for dashboard and door trim panel. Terdapat 3 12v socket iaitu di centre console, front and rear dan dalam luggage compartment, ha senang tak berebut-rebut kalau nak charge handphone masing-masing :)

Jetta juga mempunyai adjustable multi-function leather steering wheel yang membolehkan kita mengawal pelbagai fungsi seperti to control the Multi-function Display and Radio plus to answer phone calls via Bluetooth.

IMG_9915

Ditambah pula armrest dan tempat duduk hadapan yang boleh diadjust tinggi rendahnya so Akak yang kecil molek ni makin selesa la bila nak memandu Jetta ni. Leather gearshift knob yang looks really sporty menjadikan hiasan dalamannya menarik. Juga dengan adanya ‘Climatronic’ air conditioning system with 2-zone temperature control di bahagian depan dan belakang sudah semestinya menjadikan keselesaan untuk kesemua penumpang.

Personally, Akak dapat rasakan kelancaran dan keselesaan pemanduan yang tinggi bila bawak Jetta ni. Tambah pula dengan konsep design luarannya yang dinamik dan design dalaman yang exceptionally berkualiti tinggi memang sangat bertepatan dengan citarasa Akak. Quite sporty with its own unique style and characteristics, I must say. Dan bermacam-macam lagi advance and cool features ada kat kereta ni, nanti panjang sangat pulak entry ni kalau nak cerita semua :P

Tapi kita kalau sebagai first time buyer, Akak rasa criteria utama bila nak beli kereta of cos la bajet kan. So somehow bila bajet limited, kita terpaksa la carik secondhand car dok. Bukanlah semua kereta secondhand tu tak elok, ada yang elok, tapi tu lah ikut nasib la.

IMG_9775

Tapi yang paling penting sekali dalam pembelian kereta pada Akak ialah test drive. Korang pergi sendiri test drive dan tengok sendiri kereta tu. Jangan nak dengar cakap orang pulak. Kita ada selera masing-masing kan. Tak sedap kat orang, mungkin sedap kat kita. Tak cantik di mata orang, tapi cantik di mata kita. Betul tak?

IMG_0022

Akak ni pun macam dah berkenan dengan si Jetta ni, Tengah dok kenen-kenen en Hubby ni hiks

IMG_9385

Tengoklah betapa sleek dan sexynya design dia, berkarisma sungguh. So apa tunggu lagi, test drive di sini :)

Comment: 23