Aircond

VA + CV…

IMG01060-20100714-1132

wow! selepas lebih setahun baru aircond bilik datang service??? ha sampai abihlah warranty setaunnya. kan dah kono bayoorr! itupun selepas aku bertazkirah kat telinga sirman, aku tak kisah sket kalau tidur takde aircond, sejuk nau lgpun too cold boleh buat aku sesak napas gak. tapi aku akan rimas kalau ngah make up yang lama tapi takdak aircond. n satu lagi aircond ni wajib kat anak2 aku gak…

so last week depa datang and buat service.

aku ingatkan servicenya ala2 jer….rerupanya abih dia bukak semua aircond aku tuh bawak ke bilik ayo cuci. compressor belakang pun dia angkut sama gak.

IMG01063-20100714-1141

but mamat ni steady lah, kaki sebelah kat balkoni tu jer. aku siap jerit2 kat dia ko bebaik kang jatuh, umah aku ni tinggi tingkatnya…but dia dah sebati lah kot ngan keje gini. sebabkan ada blind takde lah nampak bawah tuh, buatnya takdak, cant imagine…lagi ingat sebelum raya nak panggil lagi orang service untuk  2 airconds kat rumah tu hah plak. pastuh ingat nak pasang lagi satu aircond untuk bilik anak bujang aku.

abang tu mat aircond sket, dia lah yang paling over among 4 of us. nak tidur kena ada aircond dok tengok tv lam bilik maknya aircond kena pasang, nak makan buat homework kat tengah rumah pun aircond wajib ado.

IMG01066-20100714-1209

noonnya aku singgah balik umah tengok depa buat keje aircond and buat payment. kono RM170 untuk service and chemical and tambah gas. sungguh ko, wpun letak 24 jer dia punya sejukkkkkkkkkkkkkk! phewww! memang very the eskimo rasa dalam tulang. terserempak ngan Gegirl yang baru pulang sekolah, hai pretty :) .

talking bout airconds, today we are going to meet a few contractors to start a mini renovation in our CV house. CV is our 2nd house, a landed one. VA is our 1st house nun atas langit hah, we are currently staying in VA, nak dok CV ntah bila lah so we decided to rent it out.

When comes to renovation, ehehheheh…akan mengalir lagilah apa2 yang patut, paham2 je lah kan. Takper lah, berhabis untuk rumah sendiri, some more kita memang dah planned sume project properly. dah abih melenjan kat Project Europe, now is Project CV pulak.

so no raya open house in our new CV house coz we got a tenant already :)

Thanks to our english teacher, ko hado??



Comment: 18

2 Haiers for Abang…

IMG_0366

demi ko abang…demi ko…

IMG_0388

depan tv satu

IMG_0387

kat dining hall satu…

kiri kanan penuh rumah bapak ko pasangkan aircond utk ko bang…

sok2 ada duit tergelincir lagi from sana sinun pak ko masukkan bilik ko pulak hek…wuii bape le bill api aku ni kang…i m not into sejuk2 sangatlah, dok opis dok seharian sejuk, x tahan aku kat umah pun sejuk. but abang tu dia tu lahir tahun panas gamaknya, siang malam semedang nak aircond. alang2 skang dah beso, lagilah riuh dia dok bising, umah nenek takdak aircond, umah nenek panas. manyak songeh tol. makpak ko dulu idup ngan kipas semput lagi ado.

kalo malam2 pun nak tidur abang kena wajib ada aircond, depa dah lena baru aku off aircond and gantikan ngan kipas. tak tahan aaa…semput oo dada memalam asik bersejuk jer.

ni budget tergempar utk anak2 actually, bapaknya sediakan…coz maknya asik ngukur bilang beli benda yang sama tu jer kan kan hiksss…

selai handbag you leh bayo satu aircond tau..

eh eh..pehal, nak samatirikan handbag ngan aircond. handbag pas pakai sekali 2 leh preloved jual balik, aircond  yelah boleh pakai sampai 30 taun :P

Comment: 16

Desperately to get a new W/Machine….

IMG_0051

remember my washing machine Samsung yang dah 12 taun usianya. sejak i anak dara yek dah pakai machine tuh.  memanglah baru nih apek repair tu datang umah check, katanya motor w/m aku boleh tukar baru. kalo tukor tu means itu kali ke 2 tukarnya. sekali the next day apek tu datang bawak motor baru, dia tengok2 belek telek balik…

aiyoo, u sudah boleh baling lah ini w/m. tarak boleh tukar sudah…

IMG21568

pecut lajulah aku n sirman sudahnya ke Jusco Maluri. aku berangan kalo beli kat situ ha nanti bolehlah amik points…riban2 tuh. sekali brand Samsung yilekkkkkkkkk!! aku nak brand Samsung gak. w/m aku yang lama tuh brand Samsung sangat2 best and aku nak yang 13kg! hahahahaha

dok kira kali ni nak yang bagak2…

my old Samsung yang selama 12 tahun aku pakai tuh pun baru 5.5kg sahajor. In Jusco they do have lah hok 10 – 14kgs but not Samsung brand. FYI, i checked wt NN whether i have any adv on w/m – nothing on the board yet so i have to buy now asap asap!

So since Jusco takdak….i called Sen Heng, the only electronic shop near by my house. THEY DO HAVE!!! yippi!!

IMG21569

The 13kgs of Samsung – RM1699 got RM200 off lagik. but the boss being the boss, yang lama pun pakai pakai 5.5kg jer, pehal you nak amik 13kgs, nak buat kedai dobi ape ke? amik 10kgs je udah. iskk sirman weih, senang nak sumbat comforter lah!  but kan aku nya yang 5.5kg lama tu pun leh sumbat comforter gak hahahahaha. so since Sirman tak kuasa nak membayo the 1699, we had to go for the 10kgs at RM1149 gitu.

IMG21570

padanlah mamat tuh tak eager nak amik hok mahal nya w/m, sebabnya lam pala otak dia dah aim nak amik aircond satu 2 lagik. Sen Heng ada buat promo utk bawah 1 hose power boleh dapat free installation. whahahah, itu yang dia nak sangat. kalo pi kedai luar pun, installation lain harga kan. so he wants to grab this for the living and dining halls. aku rasa macam tak penting jer, baik letak bilik abang yang memang mat aircond tuh.

tapi again, Sirman being d boss….nak wat gano.

IMG21577

that s a movable aircond, RM1499. leh tolak ke bilik, bley gak tolak ke dining hall gak. aku suh amik nih jer…but bila dengo nak kena bersihkan compressor dalamnya, terus pakcik tu tak hingin.  Our aircond kat bilik pakai brand York, recommended by korang gak lam column entry aircond last year. thank you yek. tapi untuk dining and living hall nih Sirman amik brand Haier pulak. bape hek, aisay, less than 1k lah. tapi tuh lom harga cabling yek. yang free cuma installation sahaja. itu nanti contractor datang baru kawtim but roughly of the price tu kita dah dptlah…

apo2 je lah…

aku tau w/m aku dah ada kat tangan. sapo nak w/m lama aku? leh jual kat recycle shop tuh!

Comment: 10

New Aircond – York

IMG11502 IMG11503

ekon dah mula drilling….drettt drettt drettt!

it looks like a weekend to us, but ini adalah kejadian ari selasa pagi. we didnt work, sirman and ai took leave. semata2 nak pasang ekon? takde maknanya…my parents n bro nak pi umrah ari yang sama so paginya sempat lah nak tunggu apek ni pasang ekon.

IMG11505

appointment was made for them to come at 10am, tp kol 11 baru nampak batang idung. duhh! aku harus berpergian to parents house pas zuhur. sepantas2 nya apek ni buat…

IMG11512

he s almost done, tp aku tak leh lah nak tunggu dia siap, coz by the time dia siap aku dah kena cabut kuor umah. so sambil dia godam2 ekon, aku bermake up je lam bilik. lantak ko ler kan. ngan panas nya pasal x leh pasang kipas, pasang kang ada gak pala apek tu zerettt kena kipas.

IMG11508

alang2 dah dia buat ekon, aku leh buat lah entry make up cecampo lam entry aircond gak kay….tetiba je mata aku dah siap wuiii….tu ha yang bawah mata adalah concealer, the liquid version. from stila.

IMG11515

muskil je apek nih tengok aku make up pastu amik gambo. sambil aku make up pun gegirl berbodak tompok sama. sirman jap2 in and out, abang just got back from his tuition, minggu ni ada 3 ari tuition ganti.

IMG11521

hah dah siap kot make up aku. concealer liquit tu aku brushkan ngan stila’s brush gak, keras kau. mmg khas utk concealer tul. padanlah kena ada 1001 jenis brushes kan.

IMG11529

pek, lama lg ker, bini wa sudah siap make up wooo, kita mau kuor

sudah sudah, kasi saya cuci kemas habuk dulu

IMG11528

sblm kami tinggalkan umah, sempat le merasa kesejukan ekon nih…eii syoknya.

we took the York and they just came out with the latest version katanya, very the silence one. mmg senyap btol ekon nih…

IMG11531

muka tak semenggah….patutnya light make up sbb nak menganto orang pi umrah, but then udah byk nau masa dok depan make up kan kes nunggu apek siapkan ekon

IMG11543

yellow n black…black tu mmg kaler paling selamat utk aku pakai lah tau. to mix n match ngan kaler lain, a bit hard lah due to time factor kalo pepagi pi keje tuh. nak gak nerai, coz asik blending ngan itam jorrr! one day one time aku blend buat 3 tones yer.

eyeshadows sume from palette PAC MT.

IMG11653

di malam hari sakan bersejukan lam bilik…..

IMG11652

n utk pertama kalinya lam sejarah tidur malam di rumah sendiri, sirman and the kids berselubung lam comfirter baru JJ wah korang!!! sampai aku nak menyelit dah takdak ruang. gigih aku kejut sirman mintak angkut anak2 masuk bilik memasing….

maunya tak lena….

upah pemasangan plus the York aircond itself, RM1500 with 1.5hp (silap bukan 1.3k ler). good price ai guess. beli kat kedai yang kat tasik selatan, ada 2,3 kedai aircond. we have surveyed 2 airconds shop kat BSP, tp aku rasa mahal.

ai wanted it so much…fyi, saya memang tidak pernah ada aircond seumur hidup saya di rumah sendiri. baik di rumah mak ajah aku maupun umah aku ni ha lah pertama kalinya. kami survive ngan kipas and hembusan angin luar, tp sejak kl semakin bahang panas, sebulan 2 nih, mmg aku tak tahan.

tak tahan sampai sirman sanggup tidur kat bawah kipas luor and aku tidur lam bilik bwh kipas gak. sambil blogging from the room, aku leh peluh menitik kebahangan.  to those yang membantu saya dptkan suvrvey on the aircond arituh, thanks a lot yer, termasuk yang email saya privately. korang nya reference mmg membantu sesangat.

takde dah nya nak pasang lagi aircond kat VA nih, our next aircond investment will be at the new CV’s house, itu kompem 4,5 bijik ekon aku kena pasang…umah atas tanah kau!

Comment: 17