Diwali

Purple Saree Diwali…

IMG_9351IMG_9377IMG_9460IMG_9464IMG_9480IMG_9481

 

IMG_9266IMG_9284IMG_9287IMG_9293

For the first time ever in my lifelah dapat jugak merasa pakai saree nih. The saree and accessories sume ni are mine, cuma nak dipakaikan terpaksa import Kayattiri, she s one of my blog readers for years also my instagram, fb page sume lah. So kita dah few times jumpa at my house coz she bought few of my lipsticks, the Huda and the Metallic Maybelline. So dia dah offered since last year to pakaikan i saree, so before diwali tu terus ai book her and early in the morning of the event, she came down to my house. Ini semua dia yang pakaikanlah, baru aku tau cara pakai saree ni di akhirnya ada banyak options boleh buat.

I cuma jaga adjust tang depan tu jer, coz my saree ni panjang (supposed to cut for the blouse but aku mana tauuu), so kekejap the depan tu cam nak terlurut jadi betulkan tu jer lah. My saree ni I beli from my colleague, the one yang idapat hadiah from Mumbai, pun masih lagi tak berpakai coz patutnya nak pakai masa ni lah but rupanya tepinya tak berjahit so tak berapa cantik.  So we go for this. Sorang lagi kawan aku janji nak bagi kain merah from Mumbai gak, tak mendapat lagik, manjang je dia lupa bila datang KL.

In fact ni aku pakai dari rumah sampai opis. Cuma bila solat, agak siksa nak zuhur asar tu, so masa tu lah aku bukak hahahaha…sib baik ler memang kena ada pakai kain sarung dalamnya, so aku balik ngan apa yang ada di dalam saree tu jer lah.

Then pastuh amik gambar ngan frenss….sampai levam. Depa ramai gak pakai henna (one of them are very good in drawing henna), but idok le aku, i m not a fan of kekaler tangan kuku nih hahahaah….so that s all.

2017′s Diwali story.

Comment: 8

Diwali

IMG_0618

IMG_0595

Last year was in red, this year aku beli green set. But accessories semua dari last year punya, cuma aku tambah the long hair, the subang hidung and gelang kaki besar (yang lama kecik). All for Diwali.  But accessories pala leher tu not sure aku pakai last year ke tak gak coz aku ada few Indian sets nih, malas nak cek entry lama. Bukan penting pun, anyway, sapa yang dah tengok video akak berhidustan tuh, diam2 sudah…for fun jer, menari pun lintang pukang.

Because of this, I dok hafal sikit2 le the Mujhse Dosti Karoge punya medley, siang malam, dan Zeeshan sebagai my magnet sampai dia lagi terer hafalan than me. No wonder ler budak2 macam Zeeshan tu senang betul nak hafal surah, yassin and macam2 lagi coz I notice dia tak mumbling hafalan apa2, but dia simpan kat pala. Tetiba tengah mandi, lengkap lagu hindustan tu dia nyanyi hoi!! aku pun terkial2 nak nyebut. Memanglah ada pepelatnya but hebatlah minded brain macam baya Zeeshan tuh. No wonder masa umur dia 3,4 tahun dulu lagu Elsa dia pun hafal. He usually nyanyi sambil mandi, sekuat alam satu rumah dengar.

Addiction dia baru skang, layan lagu2 hindustan, once a week dia dapat ipad, dia mintak aku bukakkan dia Jooth Bole (from movie Booby), lepas tu abis semua famous lagu2 hindustans dia melayan. Bila dah lama kang, lepak2 tetiba dia nyanyi…eh ko sekali dengo dah hafal. Even menari tu pun, dia banyak betulkan aku, katanya macam ni lah, hands gini, hips gini hahaha…yelah dik.

Nak sewa my Indian outfit, boleh boleh…from top to toe complete set akak ada.

Comment: 0

The reds again…

IMG_9053

harro harro ngah diwali lagi so bolehlah aku letak gambar yang aku pakai masa Diwali eve aritu. I wish nak letak gambar ngan gang2 lain but takde permission lagi mintak hahaha…so takpelah, macam biasa gambar aku sorang jer. So all set for my diwali memakan. tu nak gak tunjuk gelang2 kaki India, tapi tak thick but still noticeable ler. Gelang tangan merah tu tak berapa nampak coz dah aku punya lengan baju pun merah sama.

IMG_8975

sebelum pakai aritu, aku siap amik gambar dulu n vid, kot salah susun aturcara the gelang. Yelah yang besau kecik corak tak corak mana nak masuk dulu kan….takpe pasnih korang sesapa nak pinjam, hah boleh dah akak buat kedai sewa baju. Ini untuk sebelah tangan yek, aku beli for dedua belah tangan ler of cos.

IMG_8981

make up bebiasa, siap pun dalam jem kereta…takde keje le aku nak buat indian make up, udahlah aku punya merah menyala buat catwalk kat KLCC pun dah makan dalam jer…muka tebal je jalan

 IMG_9137

kasut tu dari Cipela. Sesuai ler benau dengan gemerlipan bagai tu kan. Accessories yang earings rantai and kepala dahi rambut aku tu, satu set gak. Dah memang comes together.

IMG_9138

sayangnya, selendang merah untuk suit ni aku tertinggal di rumah. yang supposedly pakai di lengan atau di neck. Jadi takpelah, tak cukup satu, lain pun dah sarat barat.  Seluar Indian kan takde tali takde zip bagai, ini aku pakai pin nak bagi ketat kahkahkah….halahai. aritu aku pakai baju Indian dulu tu, aku malas nak pakai seluar depa, aku pakai jegging jer.

hah gitu, abis dah raya diwali kita…..abis dah tanggungjawab aku pakai baju diwali merah menyala gak di KLCC.

pastu tak hantar dry clean, aku rendam je kakak tolong cecelup basuh tangan, simpan perap, taun depan depan depan kita sarung balik.

IMG_8795

balik rumah, tengok cili api laki aku dah membiak-biak…

semua pokok2 yang ni dijaga dek RD and abang. keje abang siram, keje RD tuai tanam baja bagai lah. So yang asas dah ada, daun limau purut,  daun pandan, daun kari, serai segala. Ni bukan job aku, tangan aku panas on this tanam2 pokok ni.

IMG_8793

sonok pak encik tengok ciliapi dia berhasil. Tapi dulu dok umah VA pun jadi gak ciliapi kitorang tapi tu lah, aku not into this hahahaha….

Dari Diwali ke cili api, cantik dah tuh….

Cuti Deepavali hangpa buat apa, but ramai gak yang sambung2 cuti coz ada sekolah yang cuti lama, sek anak aku idok ler, Rabu dah bukak. Kita pun tak bercuti ke mana….

tapi kan, aku 2,3 hari ni tengah on denial sket. Tengah macam dalam stunt dalam hati tak sedap ler. I have been betrayed. So aku tengah nak ‘makan’ benda ni, sampai hati kome buat gitu.

red minachi, red cili api and red heart la ni, ngah nak kata marah ke sakit hati, sad and mad, or donno what to say dah.

 

Comment: 3

Red Diwali…

yey naik lrt lagi!

IMG_8842

 abang ni kan mata eii, sorang2 kalau amik gambar mesti ada je nak kena tiau tau!

IMG_8825

lepas tu sorang2 dok carik goreng pisang la kopok la, masa aku beli tu semua menonong ke depan, bila dah sua, semuanya mengkorek sampai berebut. sampai habis le makan kat situ jugak. Kecuali Zeeshan lah, dia dok trainnnn, where are youuuuuuuuuuuuuu?

asyik ler ulang2 panggil train.

Yelah dalam 5 serangkai ni, dia ler yang paling sonok nak naik train.

IMG_8849

see see, Zeeshan paling excited. Masuk je LRT ni kita dok berdiri je anak beranak, pastuh entah station mana (aku bukan nak heran pun bape stops, kes ada laki yg take charge benda tu), baru le kita dapat duduk. lagipun Sunday mar…orang tak ramai.

IMG_8854

make up aku kali ni, buat experiment baru, the high beam tu or even moon beam tu aku letak kali ni selepas foundation / loose powder. biasanya orang buat (MUA) selepas habis make up bagai, kira finishing end tu lah, but aku dah tried tang tu, cuma nak cuba kali ni pakai sebelum, dia outstanding gak lah. keluar gak kalau ko tengok dedepan mmg ada. video pendek tu ada aku posted kat instagram / fb page.

IMG_8862

hah dah sampai kau, kat Stadium Bukit Jalil. Ada Deepavali carnival. Memang saja aku datang sini nak carik something for 2 upcoming events. Tak semestinya for Diwali ler but adalah something yang maybe boleh carik kat carnival cenggini.

IMG_3484

Ramai jugak orang, besau gak carnival ni, but dalam aircond so agak ler sedap sikit walaupun adakalanya boleh berpeluh gak kalau dah padat sangat. But overall, kita tak ler lama sangat dalam ni, about an hour++ jer.

Settled kat lot ni, asal aku masuk jer, askar pun sama ikut masuk, tengok je apa le yang mak aku beli ni, pepelik betul. Zeeshan tangan menggentel barang orang tu

IMG_3505

 

hah ni lawa. rupanya aku ada 3 kau! dalam satu set aku beli tuh ada benda ni gak, pastu aku beli another set then aku beli seketul lagik coz lawa betul. idok le sume kaler merah. Padahal nak pakainya 1 je pung

Adik baju turqoise sebelah tu pun ajar aku gak, yang ni pakai untuk mana, yang ni pakai mana…very helpful

yelah dah tentu aku bukan Indian kan..so agak tak berapa tau ler gakkan

IMG_3489

memana pun pergi banyak ler kedai baju kedai accessories nih, pueh hati datang sini. Nak pi Little India Brickfields tu entah bilanya, parking pun susah, baik mai sini, naik lrt jer pung. Some more Red House ngan lrt skang jalan kaki jer hehehehe…tu yang kita lagi enjoy naik lrt!

IMG_8866

hok nih, aku tak amik. saje teterai jer

IMG_8867

dia comes in set, yang set tu aku beli, tu yang aku tak perasan rupanya ada yang untuk tengah rambut gak hiksss

IMG_8877

hah ni cantikkannnn? merah kau! punjabi suits namanya. Siap dengan macam dress kembang nih, ngan kain selendangnya and jugak the seluar. Seluar dia macam hakak muskil ler nak pakai hahahahah…ada gak aku ganti ngan legging jer.

IMG_8880

aku rasa macam besau tapi askar2 kata ok ler tu mami, dah just nice jer. Laju je abang dok ok kan, dia kan sama package ngan bapaknya, kalau tetempat gini yang nak kena shopping bagai, depa melaju je cakap lawa ler, dah ngam ler. Padahal..semua nak cepat cabut.

so aku amik yang nih. This pair aku pakai hari ni. Tu pasal aku berani keluarkan entry ni hari ni hahahaha….

at least boleh pakai di event lain jugak ler, gi raya rumah kenkawan Indian pun leh repeat balik gak kot.

IMG_8882

gelang kaki Indian tu pun pun hakak beli…laki aku ngah sarungkan. Yang aku carik thick one macam penari India pakai tu, tak  jumpa ler, maybe ada le kat gegerai lot lain but you know ler, orang ramai and askar aku pun bukan nak dok lelama sini.

 

IMG_8885

mengelip2 kau!

IMG_8886

diorang 2 orang ni dok amik accessories pastu, bang mami kalau pakai ni kan….dad, mami kalau pakai yang ni kan… ha tu le keje 2 orang nih! ngumpat aku je dari belakang depannya…

IMG_8893

ada pulak booth ni, depa pi melepak kejap kat sini, but aku sebenarnya dah habis shopping pun, pepusing lagi keliling coz tengok Zeeshan galid dok sini. Kita tak amik pun benda yang orang ni jual coz aku rasa no point, bebenda macam ni, kena aku yang buat sorang, bukan laki aku. Dia tak cam hours cam orang lain, kalau ada pun masa weekend je pun, susah ler. Bedtime stories book tu pun nak kena aku remind suh bapaknya buatkan to Zeeshan, jadi adalah tak wajar ler beli benda ni. Tak silap aku about 2k plus gak nih.

IMG_8902

i bought one unique bag here, boleh pakai kat my next event. 10hinggit je pung…

IMG_8900

Lenga ni aku suka ler. Walaupun ada tang2 sexynya, tapi boleh digantikan ngan baju yang tak sexy. Cuma too pricey ler sket untuk kita yang tak berapa nak pakai baju ni setiap bulan, hanya event tertentu je kan. But insyallah one day aku beli gak kot, kain dia tu lawa bebenar.

IMG_8909

everywhere, banyak gila booths kain baju untuk raya Diwali

IMG_8910

Depa punya festival ni sampai hari ni Monday 9th, sempat le lagi sapa2 yang nak menyopping kat sini yek.

IMG_8915

habis jer shopping, melaju je the boys keluar dulu…

IMG_8924

nak makan takde port dah, dulu ada satu restaurant sedap, tapi tengok dah tutup pulak. Aku ajak balik jer, hari tu aku ngan kakak masak 4 jenis lauk (ayam berempah sodap kau, aku dah siap perap dari malam sebelumnya, pastu sambal sardin, ada jugak sup kobis fishball carrot, last one udang masak lemak cili ap)i, pun laki aku cakap tak cukup lagi cili apinya, habis tu kang letak 30bijik, tak boleh le anak2 lain tu nak makan.

Dulu aku penah buat gitu, letak 30 bijik, sodap le dia makan, tapi orang lain. menangis2 peluh makan.

IMG_8929

Instant shawl macam kakak pakai tu, skang dia dah berkenan pakai. Aku beli dari my opismate, 4 helai. Korang ada jual? meh ler jual kat akak but jangan le yang bebesau punya size, sian kakak nak menyarungnya nanti. Ini just nice, adult punya gak but dia boleh pakai lah. Cuma tang iron, aku le yang buat, memula iron omang aik, berpintal2 kain ni aku rasa. Skang dah tau ler, iron dalam dulu baru iron luar.

 

IMG_8937

Seluar yang Misha Omar pakai malam tadi dalam Gegar Vaganza, hah macam ai pakai ni ler, aku ado 3 pcs, 2 hitam satu lagi lom pakai. Bertahun dah aku ada, skang ni dah trend balik orang pakai. Palazo 3 quarter.

 

IMG_8949

aku beria le nak bergambar ngan Zeeshan, susah ler nak amik gambar dia nih, mak kau cakap kang kalau ada job nakkan gambar ko, senang sikit dah ada gambar stand by, ini nak bergambar je dia lari. Banyak gambar yang reramai tu, kitorg kelentong dia konon ada benda kat depan. Ada satu gambar tu dia main pakat jeling mata dia jer kay.

IMG_8953

bergaduh2 nak daddy nak money nak money. Dia pun sama nak duit masukkan dalam token tu, amik tix punya pasal. Halahai…. Oh kebetulan depa 2 pakai biru (abang adik and RD kakak pulak pakai in black).

IMG_8971

gambar dalam lrt waktu balik ni burst habis…jadi aku edit  ler sket to look natural

IMG_8974

yang ni paling natural. Mak kau mengantuk. sian yek. Ngan kerja rumah sebeban. Ngan hari tu je 2 mangkuk corelle mak kau pecah lagi dek anak2 huwaaaaaaaa…diorang ni ingat mak kau beli mangkuk tu ngan airliur ke. Dengan macam2 hal negara ler. Mengantuk tu benda biasa ler.

Balik tu depa bodek nak makan sana sini bagai ler tapi aku tak bagi, dah nak maghrib lagipun nak kuor bagai tu kena amik kereta, dah tentu kita jalan kaki dari lrt ke rumah kan, so kena le balik gak, lauk punya banyak mak n kakak masak.

Tapi nak bagi fair jam 9.30pm depa keluar gak ler beli roti canai beli beras beli bembarang rumah sikit. Aku dok layan gegar vaganza. Best aaaaaa….tu zaman2 kita le artist2 yang nyanyi tu kan.

Btw, selamat hari Deepavali to all my Indian friends.  Dan selamat bercuti to kita 1Malaysia.  Nanti aku up gambar full set aku ngan baju diwali merah ni yek. Mau tekejut polis KLCC tengok hakak kelecing kelecing ngan outfit gini.

Comment: 4