Guest Writer

Guest Writer – Julie 2

sambungan pengalaman hitam ku (hampir dirogol oleh abang ipar)

salam pada kak red n readers semua. terima kasih pada k.red coz bagi saya peluang untuk saya ceritakan pengalaman hidup saya. cerita yg saya tulis tue adalah satu dari seribu dari sejarah hitam hidup saya.

Allah terlalu menduga saya tapi saya terima dan bersyukur masih diberi kesempatan untuk terus hidup dan menyembah kepadanya. berkenaan si manusia durjana tu perangai dia masih tidak berubah, pukul bantai anak bini dah jadi asam garam hidup dia dan yg bertambah durjananyer dia sudah mula menghisap benda haram laknat (ganja) dan mengajak kawan2 dia hisap sama di rumah mak saya ketika mak saya tiada.

akak saya memang sejak kahwin hingga sekarang masih lagi tinggal dengan mak. cuma sekejap sajer dia duduk rumah sewa dan balik semula pada mak saya. dulu saya pernah terpk untuk buat laporan polis tapi bila lihat anak2 saudara saya tidak sampai hati pulak rasanyer.

biarlah saya tanggung semuanyer sendiri. sebenarnya dia bukan orang pertama yg menggangu saya. saya pernah diganggu oleh manusia yg bergelar abang ipar saya jugak (suami kakak yg lain) ketika itu saya masih di darjah 6. tetapi hanya sekali dan dia tidak merlakukanya lagi.

saya tak tau kenapa nasib saya macam ini even bila saya berkawan dengan lelaki pun mereka juga cuba untuk mengambil kesempatan pada saya sehinggalah saya berkahwin yang kini telah masuk 7 tahun dan mempunyai sorang anak. tetapi siapa sangka panas yg diharapkan hujan juga yg turun .kebahagiaan yang diharapkan hanya datang sekejap sahaja.

dugaan allah masih ada dalam kehidupan saya. tapi demi perkahwinan dan anak saya akan terus tabah dan kuat kan semangat untuk dia. terima kasih dengan kata2 semangat yg diberikan.

Julie

Comment: 2

Guestwriter – Sumijelly

Kak Red, sumi ada citer nak citer ngan kak red…(permintaan mak yong nie….hehehehe) tp sebelum tu………..akak nilai la dulu..
Kalu rasa citer nie x best…x yah la kuarkan….. Huhuhuhu………..sbb citer nie hanya mainan tido…….
Huhuhu………….)

Petang tu cuaca nampak mendung jer….aku lak baru jer pas bangun tido….
Masih terpisat2 lagi mata aku………..
Tetiba Kak Red datang umah aku ajak kuar……..
Padahal ayah aku suh g jemput mak aku kat Shah Alam…….
Kak Red lak beria-ia ajak aku g Avon Shah Alam…..
(nak g Avon pun ajak aku……apa daa kak Red nie)…………
Aku kata jom jerla sekali kita bersama……….sambil jemput mak aku…….
Tp kak Red x moh……dia nak g Syarikat Avon kat Shah Alam ngan aku jer….,
padahal mak aku dah tunggu kat Syarikat Tupperware………
Adess……..aku dh pening kepala………

Then kak Red kuar g bagi tau kat Abg Sirman yg dia nak numpang aku…….
Then kebetulan dalam kete yg Abg Sirman pandu tu ada la 3 org GBM kak Red……
Salah sorang tu nak naik kete ngan aku ….tapi aku x moh……..
Aku cakap…”Kak Red sorang jer leh naik ngan aku……..” (eksyen nya aku masa
tu….)
Huhuhu……….mesti frust mennonggeng akak tu…….

Tetiba lak, hujan turun……tapi x lebat……..renyai2 manja jer………
Aku lak nak g start kete……..dan…dan tu lak……..aku terjumpa Motor Harley
Davidson ayah aku park kat bawah pokok……..
Masa tu kak Red terkedek2 ikut aku dari belakang…………
Aku cakap ” Kak Red, jap yek,…….Kete Waja, sumi x ingat park mana la…….”

Masa tu Abg Sirman duk perhatikan aku dari jauh jer….
Mungkin dia nak tgk Kak Red tu selamat x ngan aku……. (ala…..mcm la nak culik
Kak Red tu….)
Puas aku pusing satu Flat area umah aku tu (cm ner lak aku duk Flat, padahal duk
umah Teres??)
Still x jumpa…………dah la time tu ada kenduri kawen…….
Adess………..Kak Red mesti bengang ngan aku…sbb tetunggu2…….

Tetiba aku dengar bunyi loceng………………
”kringggggggggggggggggggggg…………………….”
Chait…………tgk jam…….dah pukul 5.27 pagi………
Time aku bangun tido nak bersiap g kerja…………
Lorrrrrrrrr…………ghupanya aku mimpi Kak Red ngan Abg Sirman lak……..
Adess………….ni la penangan Blog RedMummy.Com…..
Sampai termimpi2 aku di buatnya……….

Pesanan tuk Kak Red :
Kak Red, walaupun sumi x pernah jumpa kak red secara personally……..

sumi sangat  gembira kerana ’jumpa’ juga kak Red dalam mimpi….
Huhuhuhu…………….. sebaik dalam mimpi tu sumi lom kawen
lagi…….hahahahaha……

Sumijelly

Comment: 14

Guest Writer – Adik

Kisah dan pengalaman hitamku….

Pagi itu..aku pakai bj itam….selipar itam…..rambut maintain itam…bulu idung itam…gigi n kulit je xitam…putih sedang2….xadalah mcm dlm iklan colgate…ngee….kereta aku pn itam jgk(penipu! Kete aku merah)….aku n abang aku nk balik ke perlis dgn menekan pedal minyak kete  smpailah ARAU.….mengadap tok n wan….aku mau jumpa mereka sblum nk amek SPM….abang aku lak…setahun sekali je balik mlysia…haruslah berjumpa wan n tok bila balik mlysia….

Singgah R & R sungai buloh….tapau burking (burger king)….pecut kete pada kelajuan maksima yg tulis kat papan tnda tepi jalan tu…lagu omputih berkumandang dlm kete…kunyah burger smpai licin….abg focus memandu….aku gayut talipon dgn kawan baik lelaki aku….rosdi nama beliau…hurm….dh smpai jalan raya berbukit bukau…cntik view….kete abg bwak slow je…ujan dh renyai2….aku continue pot pet dlm tepon…masa tu henpon nokia butterfly kaler merah yg aku pakai(ada kena mengena ke?)…. Tibe2..

Abg aku: adikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! (jeritan amat kuat)…..(smbil tekan brek sekuat ati)….
Aku: abangggggggggggg!!!!!!!!!!!!!! (Jeritan amat kuat jgk…)

Gebush…..dang! dush……… srittttttttttttttttttttttttt….smua bunyian yg ngilu n besi bergesel amatlah kuat……..
Henpon trcampak…aku tndang dashboard sekuat hati n berdoa supaya x trcampak keluar….seat belt menyelamatkn aku n abang….kepala aku trhantuk x tau berapa kali(kereta trbalik byk kali)….cermin depan kereta merah aku retak beribu2 …tunggu masa utk pecah…tp x pecah sbb cermin itu kalis peluru= amat tahan lasak…side mirror bhgian aku dh musnah….api memancut kuar dr luar tmpt side mirror sbb kereta tgh bergesel dgn jalan raya dgn ganaznya….dan aku….mengucap…..andai aku x sempat mintk ampun pada mama n abah..tuhan….ampunkn aku…..kelam…

Aku trsedar bila abg jatuh atas aku lepas dia bukak seat belt dia (position kereta senget…abg kat atas…aku kat bwh…)….sakitnya belakang aku…tuhan aja yg tau…aku trsedar…aku menangis…aku belum mati!
Byk suara di luar yg aku dgr….cuba menolong kami…..pintu kereta sblah abg boleh bukak…abg bukakkn seat belt aku…aku trjelepok menangis…

Satu suara dr luar: adik…capai tgn saya…sy tarik awak keluar..
Abg: x…keluarkn adik sy dulu….sy xkan keluar selagi adik x keluar…
Satu suara lagi: cepat keluarkn dorang..minyak tumpah….boleh meletup ni…
Abg:adik…bgn….adik jgn nangis…abg ada….adik keluar dulu….

Aku?ya ALLAh…kuatkn aku….sakitnya….aku kuatkn jgk diri aku…aku xmahu abg mati sbb aku.aku jgk trharu dgn ayat abg aku tu..
aku ditarik keluar…abg ditarik keluar lepas tu…..

kami berpelukan seketika…menangis bersama…dan aku sedar waktu itu….kami saling sayang satu sama lain walaupn trpaksa mati demi yg lain…walaupn aku tau abg aku sayang aku…tp aku x sangka dia nk ckp mcm tu…huhuuhuhuhuhu….selalunya kiteorg gado mcm nk menci satu sama lain..tp menci kat mulut je…

dan…itulah pengalaman itam n hari yg itam buat aku n abang..kesannya? smpai sekarang belakang aku ttp sakit kalau buat benda berat2…..n byk kali jgk  kami dipaksa pergi jumpa pakar sakit jiwa…susah aku nk lupakn smua yg trjadi….aku ttp takot bila lalu tmpt tu…..kereta tu?dh arwah….mmg dh x rupa kereta…abg aku xcedera apa2..Cuma trauma…..dia xcedera sbb byk kali kereta trpusing n trhempas kat bhgian aku…. Punca accident? Kereta depan ilang kawalan bila langgar lopak air n trpusing…abg x sempat mengelak….kereta kiteorg langgar kereta dia n trbalik byk2 kali sbb masa tu tgh turun cerun bukit…jgk trseret smpailah langgar satu kereta yg lain dgn ganaznya…..

Moral of the story: pakailah seat belt…belilah kereta tahan lasak…dan…kemalangan mmg xada bau…

Adik

Comment: 13

Guest Writer – Ujie

KIsah dan Pengalaman Hitamku

Kisah ni berlaku 7 tahun yang lepas. Masa tu bulan puasa dan tinggal lagi 2 hari nak raya. Cam biasalah, lagi 2 hari nak raya, barula family saya terkedek2 nak bukak sarung kusyen, turunkan langsir bagai. So, saya dan kakak saya lah yang kena buat keje2 tu..Apa lagi bersepahlah sarung kusyen ngan langsir kat lantai….

Masa tu pintu depan rumah, kitorang saja biarkan terbukak. Biar angin masuk. Tetiba, adalah sekor anak kucing kecik masuk umah kitorang. Kaki dia terdengkot2..patah ke..terseliuh ke tatau la..Comel tapi kurus sangat2…Pas masuk je..dia terus landing kat sarung kusyen yang berlonggok-longgok tu…tido…kitorang biar je sebab kesian…asalkan dia tak kencing sudah…
Lepas dah bukak sarung kusyen dan langsir tu, apa lagi, kenalah basuh kan..Tak payah nak rendam2..terus je basuh pakai mesin..Abes citer..

Tengah dok leka-leka kat depan, tetiba kakak saya menjerit dari dapur…

“ADIKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!! CUBA KO TENGOK NI!! KO BUNUH ANAK KUCING!!!!!!!!!”
Menggelupur la saya ke dapur. Tapi tak sanggup nak tengok. Anak kucing tadi dah lemas kena pusing2 dalam mesin basuh tu. Dahlah bersabun plak tuh..Uwaaaa….kesian sangat…saya tak sedar, masa saya angkut sarung2 kusyen ngan langsir tu, saya terangkut dia sekali. Dahlah dia tak mengeowww..senyap je…

Sampai sekarang saya trauma dan rasa bersalah..Apalah malang nasib kucing tu…Last2, mak saya amik dia dari mesin basuh, tanam kat belakang umah…Saya tak sangka saya jd pembunuh kucing…Ampungkan aku meow…

Camtulah kisah hitam saya…
- Ujie-

Comment: 17

Guest Writer – Ms Lola

Cukupkah?

stamp-stop_the_war_3

Sebenarnya, dengan meletakkan gambar setem ini

masih belum cukup untuk meniupkan semangat penduduk-penduduk Bumi menentang kekejaman Zionis. Asal-usul konflik Palestin-Israel haruslah didalami dan difahami supaya kita semua tahu objektif sebenar penentangan/kecaman/bantahan yang dibuat ke atas kekejaman yang sedang berlaku di Gaza Strip.

Saya masih mencari-cari bahan bacaan yang tidak membosankan dan yang penting sahih mengenai sejarah peperangan mereka. Buat masa ini, apa yang saya boleh lakukan ialah turut serta memboikot produk-produk yang menyalurkan sumber kewangan kepada Zionis. Saya mulakan dengan Coca-cola, Colgate dan Starbucks selaras dengan kempen PPIM bersama beberapa NGO yang lain.

Saya memang tidak menggemari minuman Coke – memang camnilah (wtf?) saya dari dulu.

Saya memang tidak menggunakan Colgate di rumah (tapi dalam toiletry bag, saya masih ada Colgate kecil yang saya gunakan untuk outstation – sila jangan boikot saya).

Saya juga tidak menggemari minuman dari Starbucks. Entah mengapa, saya rasa memang kurang sedap berbanding dengan SF Coffee (Caramel Lattenya sangat sedap). Tapi, tidak mengapakan kalau saya memakai baju di bawah ini?

dscn8014

Saya rasa Starbucks tidak mendapat apa-apa royalti dari penjualan baju seperti itu.

Ms Lola

Comment: 7