Gym

I gymed yo!

 

IMG_4214

gamaknya ni entry a bit terakhir untuk cerita gym, bukan aku berenti but aku punya crime partner pi gym takde, overseas sudah, so aku kena pergi sorang2, or even bawak either abang or kakak lah. masalahnya budak2 tu sekarang dah few times pergi dah malas nak ikut pi gym, depa lagi rela dok rumah kira tv kira ipad memain ngan adik depa.

kena suruh adik kacak trainer akak lah amikkan gambar yek yek. gila kau, gambar dia kuor kat blog kat twitter fb instagram aku ramai yang berkenankan heh….

btw aku menyampah buat machine atas tuh, treadmill penuh so kena ‘mendaki bukit ya tinggi’ naik lelenguh kaki. Trainer tak bagi chance, dia dok jer berdiri sebelah.

IMG_4225

buat treadmill pun ko spot checkkan…hahahaha aku dah makin seronok buat treadmill nih. Permulaan tiap kali masuk gym jer kena buat ni either 15 to 20minutes, kalau ada kat rumah kan best. Bukan soal tak nak beli, but soalnya takde space dah kat rumah aku tuh! but kalau ada treadmill company datang buat ads, kompem aku space outkan rumah aku heh!!

IMG_4227

he did told me kak red, pas raya kita buat harder sikit yer. Maklum ler kan bout 2 weeks jugak aku cuti training, mana ngan HK trip pastu ngan raya nya, bila datang je masuk balik, dia bantai kaw kaw betul buat memacam, ini angkat berat menatang nih masyallah, oh ko membunuh akak hoi!

IMG_4235

ini punya berat ko suruh akak angkat, but tak boleh nak kata tidak but aku ni jenis yang kekejap tengok jam hahahaha, cepatlah masa berlalu. Ni laki aku takde, dia dah siap pesan banyak kali jangan ngelat, pergi gym pergi gym pergi gym! hish….pesanan penaja betul ler.

chop, baju merah dari Disneyland, aku kan tak banyak tshirts2 koman gini, kengkadang kena pinjam baju laki, baju abang ler. seluar hitam from Uniqlo.

IMG_4243

yelah aku tak ngelatpun, malam tadi aku pergi, malam ni pun aku akan pergi gak, cuba ler pergi kalau takde kena stay-back kat opis tuh atau takde urgent ads nak kena buat. Banyak benar alasan. but tu lah gym gym gak, nasi ni camne nak putuskan hah….

aku lunch jarang makan coz aku makan breakfast heavy tapi kalau aku skp breakfast, aku bedal lunch macam bela hantu raya! hari tu makan ngan member kat Dome, lepas Catch of the day sepinggan, makan pulak roti bakar. Masa tu macam makan takde keinsafan.

Laki aku skang pantang ayam…aku ni ayam tak leh pantang aku hahahaha sian ayam!

photo-1

IMG_4251

Kat rumah aku, dah memacam gaya rupa gym sikit pun ada. barang2 gym dia, terbaru dia ada beli dumbbell sebelum dia fly, so hari2 dia made an effort to do the 15 – 20 min exercise. Aku kat rumah tukang tengok jer, paling rajin aku buat pun sit up ngan plank. tu paling easy pejam mata ler sangat but bila buat sit up ler plank ler ada je si kecik tu memanjat sama.  eh laki aku walau kat Poland, dia pun tetap masuk gym kay…..member nak six packs hikss…

Aku nak kena tambah lagi sessi0ns nih, yang dedicated session with trainer dah nak habis so kena renew lagi dan lagi….duit duit duit! Balik malam tuh, yang buat semua maknek macam2 membunuh punya routines kan, malam tu terus tidur sesakit kaki. Kejang2 kaki aku, tu lah lama benar tak masuknya.  No pain no gain, no gain no slim. hohaiii

Comment: 10

Getting the shape back!

Tajuk dah macam buat sponsored post.

Padahal….

Sendiri bayo ler…

IMG_0260

Abang dok berzikir bila maknya nak kurus macam anak dara. Tak agak2lah ko bang, gambar masa mak ko mendara dulu ko nak balik. That was 38kgs!

So so so

Oklah abang memang over dari bapak kau.

So kami dah almost a monthlah dok bertenggek kat gym. sejak abang abis UPSR. activity sihat kami anak beranak. but too badlah RB cannot join. Tu kalau dia join sama, memang semua kena main kejar2 atas treadmill.

IMG_0261

Kitorg kengkadang pergi berempat, but kadang2 depa 2 tak pergi coz ada kelas mengaji ke, ada Kumon etcs. But routine baru pulak ialah each one of them kena ikut turn mummy daddy. tak boleh dedua ikut serentak. Kena adil pada si bongsu gak. So if tonite is Kakak’s turn, tomorrow nite will be Abang’s turn.

IMG_0263

Sejak le ada IOS7 ni kakak asyik memainkan gambar2 je dia edit.

IMG_0264

Tak puas betul tengok sketch2 nih….

IMG_0265

But yang paling over pi gym ialah Sirman. Melampau2 semangatnya. aku ni heret badan pergi kahkahkah. Kalau main squash suka ler, ni buat plank le squad ler. ya hampun!!! At home pun RD buat mini exercise gak. Dia suka. Dia ada yoga mat ok, untuk dia punya mini exercise, orang ingatkan aku yang beryoga. Kuasaaaaa mak.

Aku more on squash, again nak cakap. and satu lagi chess. itu memang aku punya addiction.

 photo

One day aku beli lagi kasut gym baru. 50% off kat Stadium KLCC, Adidas lagi. aku carik the most cheapest one, and rezeki ler dapat yang nih. nett is RM160. But total aku habis kat RM550 coz beli 3 quarter gym pants for RD. Niatnya, 2 for him, satu aku satu abang.

Balik rumah….abang ko pakai tracksuit ko jer

Mak korang, suh tukar size baru leh pakai suor ni

Hawau betul bapak ko. aku yang belikan aku yang kena catuan. So empat2 suor tu dia borong le sumer. Dia takde pi Poland sok, aku gak yang sarung pakai LOL

 

photo

Aku paling menyampah buat nih, dululah. masa memula. skang dah terer sket.

Kalau aku dropped badan aku, my PT add on lagi 5, padahal dah buat 20 sets! gila gila. so kena ler bertahan, aaaa! Pastuh dah makin lama dia naikkan, pastuh 30 so on.

Plank ni buat kat rumah pun tetiap hari senang jer cuma ramai le mengaco, specially si kecik. Kita sibuk buat dia naik belakang badan dan henyak2 ohhh my

photo

Aku ada personal trainer aku sendiri. RD ngan budak2 takde le trainer, depa buat sendiri. Abang dah addicted, kakak masih lagi nak get used. as i said bapaknya paling so looking forward gi gym.  Patutnya kita pergi 3 times a week. Udah. But dia kalau boleh nak balun 4 – 5 times a week. hah lagi additional hari tu memang aku tak layan ler. RD sendiri pergi, aku mengelek Zeeshan lagi best.

IMG_0393

yang treadmill tetengah kosong tu aku baru pas buat, 15min walking. bapakla semput, ke main laju trainer aku pecutkan.

IMG_0400

tahan lagi tahan kakkkkkkkkkk

IMG_0402

jap jap…haa mengahlah akak dik. Ko ni tak de simpati betullah.

Sket je kak, cepat kak, lagi 10!

IMG_0405

banyaklah routine yang aku buat

kekejap tengok jam, dah dik dah dik? hahahah siap ngelat lagi mintak abis awal!

IMG_0414

dia nih, memang dah addicted sesangat

IMG_0423

 

Sok sok, bapak ngan abang dok mengular je kat gym. kalau boleh nak balun gi tetiap malam. hah, sukati korang. jangan pas gym pi cari roti canai pulak, buang pekdah je namanya. Ada one of the photos dalam nih, kakak pakai suor hijau, itu seluar aku sepanjang aku main game, before beranakkan Zeeshan. Depa macam, so mummy boleh kurus lagi coz dulu pun beranakkan depa mummy kurus. Sila bukak balik cerita dalam blogs, u boleh comparekan.

IMG_0750

wireless headset tu aku sanggup beli coz aku tak sanggup buat treadmill ni sebenarnya, udahlah lama, laju pulak tuh. So to distract things, dengo lagu pakai wireless senang. Hok ada cable2 bagai tu mengacau movement aku jer. But aku buat dengo lagu hanya waktu atas treadmill jer, coz masa routines lain aku simpan, payah aku nak exercise.

IMG_0759

 

IMG_0776

IMG_0806

IMG_0902IMG_0811

IMG_0982

IMG_1057

IMG_0766

BTW my gym sessions untuk Personal Trainer nih kalau kat KLCC lagi mahal but coz kita nak buat family oriented punya program, so aku amik yang near by rumah aku. Bodytone ada engage aku gak, but nantilah lu. Habis 10 session kalau nak tambah, pun boleh if not buat sendirilah kan. Buat sendiri tu yang aku macam hemm hooiii lah sangat.

Nak getting the shape back, jaga makan, pergi exercise. bukan pi mengomel mengumpat melantak tak sudah. Duduk je kat rumah tu pi stalking pastuh bising peha macam kehepsi, perut cam tong dram, bontot macam kapal selam, betis lengan dah macam batang pokok kelapa, wake up call sket kena buat. Aku tak cakap orang, aku pun dapat motivation dari suami and anak2 aku, specially Abang, he nak sangat maknya badan macam gambar masa anak dara dulu (again aku lepuk gak ko bang), so we made an effort jadikan program sefamily.

For my body, i know ler my body kan, at least need 2,3 years to lembut sket. Dari pengalaman beranak pinak, begitulah, some more dah makin meningkat usia, lagi kena push harder. I m going to continue another 10 +10 sessions lagi kot.

Cuma kalau aku busy ada event or balik lambat sangat memang lari habis ler jadual but so far hari2 yang aku pilih blom clash ngan event, if travel pun kena ganti buat sendiri light one kat hotel. Kena make an effort ler. If sapa yang follow instagram aku, ada satu gambar aku letak, months ago, camne aku punya kasut gym tapaknya tercabut ko hahahah nampak benau lama tak dok lam gym.

Yang kat opis punya ada, tak yah bayar but gangguan the mall suh shopping tu banyak sangatlah. Pastuh kadang2 aku sokmo lunch meeting with clients bagai, so memang kacau nak buat during lunch. Anw, nak carik squash partner susah, but takper, tu sume bukan alasan untuk tak pergi gym. Some more kita tunggu Abang habis UPSR so semua gym sessions memang kena on hold, bila abang dah abis, apa lagi….hayun kita sesama.

Aku punya PT tak berapa garang, molek budaknya (hah nak berkenalan, hensem adik tuh), but aku punya laki bising kalau dah nak kuor tak sesiap lagi. He s very dedicated cam aku cakap ler, dia memang suka betul ngan gym gym nih. 6 packs ler sangat nak kejarkan.

Comment: 8

Gym moh!

IMG-20121120-01157

dah sebulan aku jadi mangsa dok dalam gym. shopping perlu jugak di waktu rehat tapi most of the time i spent dalam gym lah. buat treadmill, cycling, yang standard2 basic jer. bila hari yang ada ala2 dancing senamrobik tu memang aku lah yang ke depan dulu coz yg tu memang kompem tak cukup napas ikut instructor tu berjoget! Syok! ada hari lain jugak main squash. tukar2 hari lah, tengok apa jadual dalam gym…

coz now takde rasa bersalah le sangat bila makan nasi tuh, at least dah masuk sambung pi gym balik. kalau tidak, makan nasi makan nasi nasi dan nasi bersantan macam2lah kan tapi tak de exercise, ha mana nak balance.

Heh readers baru, akak ko ni dulu kaki gym yer, tengok entry lama2 bertahun2 dulu or masa kat blogspot. but time factor dan kekangan masa yang menyebabkan tak menyambung tenaga di gym, but now what the heckkkkkkkkkkkkkkkkkkk…..sampai sudah takde masa kalau tak jugak push ourselves to the gym.

Best pulak aku takde beli langsung sports gear, semua aku pakai repeat semula yang bertahun2 punya dahulu heheheheh. cuma beli sporty bra jer, and my red Long Champ sebagai bag rasmi untuk bersukan. iyah iyah.

satu dua tiga satuuuuu….

Comment: 14

In the gym…

ari jemaat adalah ari majalah, ari saya borong majalah2 yang ringan2 boleh dibaca di rumah. bulan lepas aku x beli buku citer da…..:(

sebenarnya aku nak qada tidur thari semalam, jemaat rehat panjang kan, tapi adalah budak2 ni dok pujuk2 aku turun gak tengok depa bercanggung…

sebenarnya saya bersantai di GYM, ha kena bukak kasut pasal aku nak kuorkan udara kaki tu ha, n the frensssssssss pun dok lam squash court buat training actually. bukan training bersukan ke hapa, tp special training for one of the big event lah gitu. aku x masukpun, cuma jadi tukang sorak di belakang tabir. ko paksa la camne pun idak mahu lah teman buat2 gini, zaman aku mencongak dah berlalu lah dik.

aku diarahkan oleh honeybossy to be an observer. so observe je lah kan.

Liza, apa yang ko ngendapkan tuh? x de maknanya aku nak pecah lobang group aku kat sini :P

Ahcong again, sapa ke bagi nama dia ahcong, jadiklah. dia ni mix malay chinese lah, tp kurang fasih cakap melayu, baru setaun 2 ni balik msia keje kat sini selama ni dok kat london lah Hungary ke bagai, banyak countries lah, ikut makpak merantau.

hallo cik farah new castle and the rest of anak daras, korang kan dogil tau, dia dah berpunya ler…

anw bebudak gym sorang2 mulut very theeeee ‘oi kak red, ko sakan menternak badan ko berlemak2 kan, hagham aku x nampak ko turun gym dah 3 bulan (oh 3 bulan ke?), ko nak badan ko kembang ke, apesal ko x turun kak? pemalas dah ko skang yer!’

betul ko, budak tu of cos lah baik ngan aku dia nya mulut masyallah very the peluru berpandu das aku depan2 orang ramai.

being red diva ‘ha cakaplah kekuat lagi yah, bagi satu gym dongar’

cii tau, nxt wk aku pi squash lah (insyallah :) )

Comment: 33