Qatar Airways

Shopping and jejalan days in Milan!

IMG_5585

pagi ketiga, hari ketiga

dipermulakan dengan jacket DKNY abang yang aku rasmikan dulu! kids punya size jacket tuh but boleh je aku muat. ada colour lain, merah, black and grey but sebab abang pencinta biru, marilah menghormatinya dengan memakai biru, lagipun contrast le sket kalernya dengan baju2 and bags merah aku. semuanya pun merah ko tak pening keeee

aku yang pencinta merah ni pun sakit mata sei…

IMG_5576

but malangnya, nak lari dari merah, tetap jugak ada merahnya menyelit. RB dipakaikan ngan baju lengan panjang, striking hijau tapi kain tu nipis so aku tambahkan dengan knitted top merah. Merah lagi…..

bih tu, ape barang pink! hijau, kuning? redmummy mar….

 

IMG_8463

kat IG depa dok cakap manjang je barang shopping, so hah ko dok situ diam RD, aku snap gambar bangunan, jadi ler dari takde hahahahaa

yang benarnya banyak gila photos of Milan’s scenery taken by RD but well….hahahahhaha nantilah

IMG_8471

kan kan…aku letak lagi gambar pemandangan di belakang, bangunan unik yang apa ke namanya ni hek. depan Duomo je semua nih

 

IMG_5601

stroller nampak kosong, jadi ini pastinya baru nak cecah jalan. Project hari tu patutnya pi HOHO tapi penyudahnya kami tak naik pun hari tu kahkahkah….

IMG_5614

ooo ada LongChamp belakang tuh, but aku tak singgah…

hari tu adalah lagi penting mencari Chanel and Balenciaga yer

 

IMG_5608

gi meeting ye bang?

mohlah jalan2 dulu….

 IMG_5733

Disney shop….rambang mata dia dok dalam nih

rasa macam semua dia nak capai!

IMG_5742

abang sempat WA – mami, boleh tak belikan abang pencil box and watch?

jam lagi

but memang dah beli pun, wpun dia tak cakap hehehehe

IMG_5735

pencinta bola! aku beli ok bola nih

turun naik flight aku hand carried sama. bapaknya dah nak balingkan dah, aku gigih jangan buang jangan, anak ai punya tu, takpe takpe biar ai bawakkan

IMG_5744

dan dia boleh ajak bapaknya main bola tetengah orang ramai gak…mana nak kejar bola mana nak kejar ko, penyudahnya simpan bola tuh, leceh nak main. sambung main dalam apartment jer, pastu sampai KL, till now pun dok main je bola…dalam bilik air mandi pun ada bola ok rumah aku tuh!

IMG_5772

repeat semula datang mall yang ada butik bebanyak dalam tuh kan. floor ni je meant for ladies, dior lv miu miu marc jacobs ysl macam2 brand lain dok sini. aku macam half half je ngan Chloe ni, to buy or not. They have the mini size of Chloe Paraty. but aku dah beli 2 Balenciaga and Prada in mini gak. Macam halahai sumenya mini size je pulakkan.

IMG_5775

SA tu punyalah baik sangat

yang aku tak berapa minat nak beli, dapat SA bebaik, yang aku suka beli, dpt SA menyinga manjang. . ….habis dia sidaikan semua colours mini paraty tu tapi colournya alahai, takde yang buat aku maacm gelodak2 nak beli

kalau ada yang tak pernah aku ada ke or memang gila best boleh gak aku consider. Dahlah tak dapat Chanel. huh ngokngek Chanel Milan.

IMG_5858

ok mall yang ada banyak butiks dalamnya yang aku dok jaja gambar2 tuh, ni hah nama malls tuh, along the road dari Duomo to Piazza San Babila, ini le mallnya. memang akan nampak akan singgah ler. jemput masuk jer…but tu lah, ko beli at 1st floor, bayau kat situ, beli kat 2nd floor bayau kat situ, tax refund kat 6th floor.

bercintaaaaaaaaaaaaa! turun naik lift.

nak betulkan anak nya diapers bagai at 7th floor.

lagi satu bercinta.

IMG_5827

hah Duomo lagi, versi RD gelap.

aku kira2 3 hari je shopping tak sesudah. Yelah berenti jalan berenti jalan berenti jalan

sesatnya lagi, tengok sana sini lagi. kejar anak lagi. meneteknya lagi.

niat nak HOHO, kecundang sudahnya hari untuk entry nih ler…takde maknanya nak HOHO heh

IMG_5856

kitorg rasa makan minum tak berapa enjoylah kat Milan, tu Cappuccino RD tu kan….memang sebesau2nya glass diorang bagi. I had hot choc, tak sedap mana pun jugak

IMG_5874

cuba korang pi google Duomo and belajar sendiri sejarahnya heh, sampai aku dah balik pun aku tak bernapsu lagi nak belajar sejarah depa nih hahahaha….eh ai terer yek subject Sejarah dulu, A2 but nak suh aku hadap musim2 shopping kat negara orang tu kena let go kat RD

DSC_5850

sahihlah ni gambar paginya sebelum kita jauh perjalanan

oh well the green top is by @thepoplook !

DSC_5864

jalan-jalan lagi dan lagi lagi lagi

DSC_5896

oh dah ada handbag baru beli kat stroller

DSC_5902

kat kedai ni aku beli Rayban, gila ler beli rayban kat sana, harganya ngan KL 2 kali ganda murah!

DSC_5903

yang dok tanya akak kedai sunglasses tu kat Plaza Sanbabila, opposite dengan Hugo Boss and memang berderetlah kedai kat situ, u gonna notice it. Kedai tu 3,4 tingkat gaklah but idak ler akak pi naik atas, but dah lepas 2,3 hari tu ada le naik coz nak pakai toilet dia, for 2 kali repeat kedai ni, den beli 3 Rayban and 1 Chanel shades. sukaaaaaaaaaaaaa!!!

DSC_5915

boringnya Milan ni kan, kedai dia mostly kekecik kat bawah so depa akan ada bertingkat2 di atasnya lah jadi nak tak nak ko kena naik lift, so kadang2 ko punya pemalas nak naik tuh coz kita kan ada stroller, jadi macam nih coz RD nak pi beli boxers kes aku packed up kan boxers and baju RD untuk 3 hari jer hahahaha. Yelah beli sini pakai dari sini.

Tu yang aku dok sini hah bagi anak makan. tenang aman damai jer, belakang tu air macam mengalir, kira RB ada le pemandangan, sambil menyuap tuh aku tengok manusia2 Milano yang tetengah sejuk pun hangpa pakai punya sexy tang bawah hahahah pastu cecepat lari masuk dalam bangunan…

DSC_5927

ye dak kecik, apo apo? lari lerrr cam biasa hobby ko..

sibuk nak lari bukan tak boleh nak jalan, dia ngah gasak nak berlari skang nih

DSC_5932

ha see see, ada le jugak pemandangan or bangunan unik aku tempek kat sini kan

 

DSC_5945

hey, itu bendera negara saya!

DSC_5958

stroller dah makin sarat…kalau bila RB tak duduk dalam stroller tu, if bagpack RD tak letak kat depan memang manjang tumbang ke belakang je pram anak aku tu

DSC_5997

suka ko yek

DSC_6006

aku lompat banyak kali kat sini, mamat baju putih bawak luggage tu dok leka menengok. hahahahah boring betullah ko ni pakcik tak penah tengok orang lelompat hapaaaa

DSC_6011

oklah roh pemalas nak letak caption dah sampai….

DSC_6032

jalan ni je aku rasa bape kali kita repeat

DSC_6039

waaaaaaaaaaaa anak aku!

DSC_6044

bawak bertenang, ko tu kecik kang haa….

20130515_001200

aku tak paham kenapa Cappucccino RD tu bukan main lagi besau betul, hot choc aku cinonitttt jer…

IMG_5641

eh cerita shopping!  hah…

ini memang one of the wish list, either the clutch or the mini bag Balenciaga, habis semua dia letak but aku dah banyak tolak colour2 or hardware yang tak minat

IMG_5643

butiknya hari Ahad tutup but paginya day 3 tu aku carik Balenciaga and Chanel dulu

 

IMG_5646

so aku shortlistedkan yang ini…pastu dia bawak semua turun coz RD and RB ada kat bawah, tak boleh nak naik takde lift.

dah tayang dalam Instagram, gambar daily routine pun ada kan…i picked the mini Balenciaga hitam tuh. Gold hw dia sangat cantikkkkkkkkkkkk! bak kata member aku, ko sorang je lah yang pakai black mini Balenciaga with that gold hw kat KLCC, sesilap lam KL

IMG_5655

hah Dior, our 2nd trip dalam ni setelah kecewa dengan Chanel makanya aku selesai dengan the beige Soft Dior, with champagne hardware. Merah tu patent satu hal lagi pun dah sama bih kurang size with my Chanel GST.

bak kata member aku, ha kooo sampai terpaksa amik Dior dek bengang ngan Chanel!

IMG_5659

Red patent Soft Dior with silver hw

IMG_5658

ini saya punyaaaa

IMG_5662

paling aku suka dia punya paperbag siap dengan cermin! terus aku cabut cermin tu letak lam make up bag hiksss

IMG_5666

Prada ni, pun aku pi patah balik coz nak kena sebat lagi 1-2 dek kerna kecewa dengan Chanel.

IMG_5670

boleh ni aku pepilih sambil breastfeeding….hahahaha

dia bagi aku sofa suh duduk for bfeed but kang remeh nak angkut bag2 yang nak aku pilih pulakkan…

IMG_5674

purse merah, aku saja amik untuk letak dalam clutch or any of my mini handbags, pasal yang aku pakai purse Chanel tu the most big bulky large size of wallet.

dalam nih penutupnya aku amik the Mini Prada merah, dan jugak purse merah. segalanya merah!

20130515_01395320130515_01395520130515_01395920130515_01400120130515_01400220130515_014009

DSC_6054

anak aku yang nampak gaya sorang lagi pencinta binatang ternakan atau dia memang pelik dengan burung hahahahaa

DSC_6060

DSC_6061

 

DSC_5973

balik malam tuh, pun kita naik taksi! malam pun masih lagi kesiangan di waktu Milan, tak sanggup nak naik metro coz barang2 ke main banyak, aku le yang pancit tolak stroller kan…

DSC_6049

carik power bank la tuh! dia kalau korek handbags tu memang carik power bank jerrr, takde keje lain.

DSC_6067

Terima kasih Milan, kerna menerima kami.

Terima kasih Qatar Airways kerna memilih Redmummy.

Terima kasih le korang, yang bersabar untuk aku menghabiskan lagi sisa baki cerita Milan, Italy. Belum, ini bukan entry terakhir, ada berduyun lagi…..

Comment: 10

Serravalle Designer Outlet

aku kan

bila tengok je draft entry Milan. hahahaha! lemahnya halahai. Dia punya gambar punya panjang entry daaaa mau bikin. but tu lah, aku ada pilihan, to type or to ignore it.

gila nak ignore, bukan pi kampung kongo ok, it was MILAN! Not everyone can fly to Milan, jadi dah dapat pergi tu, bebawaklah rajin sket buat citer Milan ni yek.

Baiklah puan dan tuan…

IMG_5364

Hari kedua adalah mari melawat Serravalle, ni factory outlet. about an hour dari Milan town. Yang pakcik tu duduk tu ngah set auto timer untuk amik gambar bertiga. Pakai compact camera ler kalau nak self timer nih.

IMG_8356

patlah amik gambar, nak gi jalan nih

hoi lambat lagi lah bus tu nak jalan. diri diam2 situ posing nak amik gambar nih

blurghhhh

aku bukan tak suka bergambar tapi aku macam hahahhah pagi tu roh nak gi Serravalle dah over mencanak2. Macam eii napa ler nak posing2 ni, jom le naik bas. padahal bus tu jalan lagi 30min ok!

IMG_8372

we bought the tix a day before kat sini, remember? duliklah tak ingat korang nih. masih lagi bawak luggage merah. 2 hari ni jer kita bawak luggage tuh, pasal nak sumbat barang shopping. hari lain takde dah, kiranya yang bulky, bagak2 tu dah selamat dipacked up lam luggage tuh.  Adik ticit tuh, mood nak tidur….

20130513_164133

tunggu bus di sini yer….

bus khas yang bawak kita ke Serravalle dan pulangnya pun dengan bus tu jugak. 11am to 8pm. Pergi balik surely tidur dalam bus, each journey is an hour jer.

DSC_5722

hangpa tau tak bag gold aku bawak kulu kilir tu kan, adalah salah satu bag dari my sponsored ads. bag tu, bukan sebarang bag, specially kalau kita letak frozen food dari KL ke Milan. ha big point bag tu yer.

20130513_165455

anak kecik itu hensem ngan baju jacket Trudy, bukan tajaan. hang ingat cek buat ads Trudy, manjang je ke dapat sponsor, ada yg dapat ada yang beli sendiri ler. i love the outfit so much, kan zeeshan kan…..seronok dia dapat naik bus. jakunlah ko nih.  but sekejapan pastu, dia tidur. not just him, aku pun sama tidur…ai dok belakang, agak2 dia nak minum, bapaknya pass dia kat aku. tu je le keje apaknya…

DSC_5765

 laki aku banyak iklan dia, amik gambar ler itu ini ler, hish…aku dah sampai perlis, dia kat melaka lagi….

IMG_5403

bayangkan jer macam JPO, ha gini ler Serravalle nih. besarrrrrrrrr, lagi bigger than Bicester Village, London

IMG_5411

kasut2 kat SF sini bodoh2 size alang kepalang 8,9 jer sumer. harga dah murah, tapi size sume bapak2 gajah…

IMG_5421

dok dalam Prada ni best

tapi gila payah nak amik gambar, kadang2 aku pelik camne ler kawan2 aku yang jual shopping online tu boleh amik gamar bags skonyong2 senang, coz asal laki aku pegang camera jer security sini dah sound. Bukan takat Prada jer, most of the kedais ler yang kami masuk. tah hape2 ler….

IMG_5425

ko tengok casing purse kekecik tuh…aku rambang gila mata tengok hok merah, hok biru putih, semua cecantik seii

aku amik merah! emm in total yang cinonit2 tu aku amik 4 ketoi

hehheheheh, comei. merah uuuu

IMG_5430

untuk teman yang mengirimkan, eh ai tak amikpun nih. untuk teman. pun tak jadi amik coz colour factor.

as i said, aku selamatkan dulu barang memember baru settle barang aku sendiri

IMG_5437

dan tadah…..dah selesai!

ada 6 items dalam tuh, family of Prada sungguh. aku suka Prada kekdahnya

IMG_5438

inilah gunanya luggage, dari bawak besau2 paperbagi macam2 bags dalam tuh baik ler letak sumbat dalam luggage, but aku tak happy cara RD kemas susun barang dalam tuh.

ketepi ketepi ketepiiiii

IMG_5442

hah begini…

biar mak merah kasi kemas susunkan…

20130513_213928

RB senyummmmmmmmmmmmm baik jer….kalau dia mokak2, kita keluarkan jer dia but main kat luar lah, tak berapa sejuk pun, jacket and knitted top pun dah dicabut. But for RB tak boleh, sejuk tetap adaaa, so biar dia pakai jacket nih.

20130513_214015

inside of Furla, i m buying for my Mom. pastu aku datang balik 2nd round, bag biru inner hijau tu dah takdak!

that s ok, amik colour lain. they dont have in red pung. ada kelabu asap, oreng, biru, hijau.

small medium large size

20130514_000916

1 shoes each for Abang and Kakak

DSC_5704

sah ni gambar paginya, kat Milan hahahahaa! anak aku melentok tidur

DSC_5739

korang nak tengok tram lama dan tram baru? pergilah di IG laki aku, kan dah cakap, IG dia penuh cerita bersejarah. IG aku penuh ngan shopping berdarah-darah manjang

ok suor purple ni pun from Uniqlo, but sib baik aku tak amik patter ni banyak, 2 colours je kot, pasal dia punya bawah tu ada lipatan, and tak bestlah, kain dia tak berapa cocok. so hok nih jangan amik ok ye dik.

DSC_5763

ini kompem laki aku yang amik gambar, coz aku dalam bus on the way to Serravale, dah tarik curtain and tidurrrrrrrrrr

DSC_5777

First round, coz takde banyak bag sangkut di stroller…

DSC_5774

2nd round, alah 2 kali je pun kita ronda….

NMS_5782

pastu aku ditinggalkan dek the boys, so aku le tolak stroller, aku le tarik luggage

DSC_5785

korang tak tau ke, aku kan superwoman. sume boleh tarik. kudrat power sei

DSC_5784

tak sesudah lagi mengorek handbag.

ni mesti carik power bank. satu hari dedua power bank aku kena pakai cajing ipon. laki aku punya s3 satu hari boleh tahan. ko tengok le, dia nya IG bape sen je gambarnya. tengok IG aku pulak, twit aku, fb aku, blog aku

kehkehkeh

DSC_5786

takpe jalan pelan2, takde jem pun. rileks jer bawak dedua barang tuh

wpun luggage tu dah berat…dari laki aku suh kejar anak, baik le aku bawak tolak stroller luggage

DSC_5788

berehat amik napas, sementara biarkan RB dengan dunia exploringnya

DSC_5793

agak2 dia nak ehem…dia carik maknya

DSC_5801

pastu maknya seperti biasa, jadi pengemas rumahtangga

DSC_5796

korek bag sana korek bag sini, satukan mana yang boleh disatukan yer…biar organize

DSC_5804

 adik…dahlah dik, jomlah mami nak shopping lagi dik

DSC_5802

tak sesudah lagi main bola hehhh

dia dapat gang2 italian, so dia seronok main bola ngan depa. depa 2 beradik pun sonok ada RB, padahal anak aku sepak bola pun tak pandai lagi hahahahha. but ai tell u, RB suka bolaaaaaaaaa, kereta pun suka. Dia kalau nampak abang dia balik sekolah, dia kejar abang dia ngan bola, ajak main!

DSC_5807

ammahhhh! jomlah dik

udah2lah tu main bola. panjang lagi perjalanan mak nak nyopping nih

IMG_8416

break for lunch but macam order-order but semua tak lalu kat tekak. tapau bawak balik pun tak makan, buang jer. amik seafood pizza, seafood spaghetti. fries je yang kita boleh makan kekering gitu. For RB, aku bawak nasi putihnya and soupnya lah. tumpang heatkan jer…

i cannot imagine my baby eats the fries, so not healthy. tapi ko tau, skang depa bagi fries gegitu je kat RB! abang kakak abang selamba kodok je trained adik dia ok, silau je mata aku tengok. aku kan pantang je dia makan sume tuh.

 

 

IMG_5468

bilalah nak habis cerita dalam entry nih…makin aku scroll, makin banyak pulak nak type heh!

anw kita makan sini buat rerasa jer, penyudahnya makan roti jer. roti keras depa. roti tu, zaman aku kekecik dulu, ada satu roti ke biskut melaka, orang melaka mesti tau. biskut roti tu keras gilos, makan ngan teh o or kopi pekat hitam. hah tau? aku dah lupa roti ke biskut keras cam batu tu…arwah atuk nenek aku punya fav makan tu

DSC_5808

dalam kedai nih, tak ramai orang langsung. aman tenteram damai aku shopping dalam nih. Kid’s shop. tapi high end punya brand. sumpah mahal. for kids ler. but aku beli yang betul2 rasa macam oh ok murah. hah murah aku ngan murah ko lain. kadang murah orang riban2, murah aku murahhhhhhhhhhhhh ya hamat hahahaha! so sebab tu lah tak amik banyak pun, dapat abang kakak punya, yang so much worth to pakai.

ada toys section, so RB dilekakan bapaknya di situ, tapi pastu dia sempat berlari kuor, terkejar2 aku menyelamatkan luggage. yelah buatnya ada orang sebat. tak ke nangis.

kat kedai ni aku beli satu jacket DKNY, esoknya aku pakai. Since Abang is about big size already, aku niatkan untuk abang, tapi aku pakai dulu. so boleh share2. kahkahkah!

DSC_5818

bila ler nak sudah nih…

actually almost done already. itupun kan aku dah ajak RD balik, tak yah naik bus yang kita dah booked beli tix awal paginya. kita bantai le naik bas apa yang ada. tapi laki aku being seorang auditor editor penjimat mata wang negara, suh stayed gak till 8pm.

hah dok ler sini till 8pm. but hujung2 alahai tak cukup masa jugak.  kira nak buat 3rd round. ehceh!

DSC_5822

penat tak penat sangat ler…coz kita ada baby, jap2 berenti rehat jugak. lagipun need to feed him gak, salin diapers dia bagai. main kejar2 lagi ngan dia…

DSC_5833

aku masuk balik Furla nih, beli seketol bag untuk mak ajah dan juga selipar untuk aku and my sister

IMG_8437

pokcik bagi anak layan utube

if you are happy and you know, you clap your handssssss

itu je le ko kan dik

IMG_5451

bukan dah ada ke gambar ni kat atas

oh ni versi solo tanpa stroller

IMG_5481

Zeeshannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

IMG_5474

Swatch for Abang and Niece

IMG_5487

gigittttttttttttttt diaaaa

IMG_5520

dia campak botol air dia

pastu sibuk nak ngamik balik

tertonggeng2 menunduk amik bawah tu

 

IMG_5523

mak tak sesudah lagi kemaskan luggage, ada je kejenya

IMG_5528

siap dah kemas

jom jalannnnnnnnnnnn!

IMG_5532

Ferragamo sling bag for RD and shades for mama

DSC_5824

sian mak merah

aku rasa tak silap masa ni RD pi bawak RB salin diapers tu yang aku terkangkang2 jalan sorang2 ngan luggage ngan shopping bags ke main sakan

DSC_5830

sket lagi sket lagi…

iyah iyahhh

IMG_5481

nak gi mana tuuuuuuuuuuuuu

kadang2 dia tease kita, dia akan jalan ke depannnnnnnn, tak nak dia jalan ke belakang coz nanti dia kena tangkap dok dalam stroller

IMG_5485

abang kakak tengok gambar ni, diaorang tak jeles pun hahahaha

IMG_5510

berkejaran ngan bapaknya

IMG_8440

hah dah settled dah kuor Serravalle, dok tunggu depan bas, nak naik bus tapi aku bagi makan RB sat…dinner time maaaa

DSC_5838

this is almost 8pm local time, bus jalan about 8pm, tak sharp, dia tunggu orang lain yang patut naik bus tapi aku rasa ada depa dah chow earlier, dah habis shopping, cabut awallah kot

IMG_8448

dalam compartment luggage tu, ada luggage aku, stroller RB and sorang mat tourist yang baru beli luggage Samsonite dari sini gak. hehehehe! shopping bags memasing bawak naik atas bas.

DSC_5842

habis makan, dia sambung lagi tour depan bus pulak

 

DSC_5848

aku bawak naik atas, melonjakkan badan nak gak turunnnnnnnnn

IMG_5546

hah turunlah ko, pi main kekejar ngan apak ko…

IMG_5560

malam tu kita sampai Milan town about 9pm. super ngantuk betul. kira ler dah jam berapa waktu KL. first time tu le sampai dalam gelap, malam tu jer. malam lain waktu siang lagi dah at home. Terus amik cab, zasss sampai ke rumah. rombak sana sini, makan makan makan and bongkang! jadi makanya bila ke Milan harus sahaja langsung ke Serravale yer…factory outlet yang besar. Best ngan SF, Prada tu lah…

list of brands, jemputlah type ‘Serravalle Designer Outlet’ kuorlah nanti listnya bagai. apa brand yang ko nak, kalau takde brand yg ko carik dalam list tuh, hah tak payah datang.

Bus for return tix untuk this trip is 50Euro for both of us, infant percuma. 11am to 8pm. satu lagi trip pulak 10am to 5pm. Sekejap sangat le pulakkan…

IMG_5561

Disudahi dengan ….

tingkap rumah orang kat Milan

ada gambar daring2 kissing2 hahahahah

dah kene remove

but dalam keek ada kehkehkeh! dan masih lagi ada!

laki aku takut dibahankan orang, macam ler orang heran. macam le orang nak amik kisah. macam le orang tu yang pi Milan,  macam ler…aku ni ND. macam ler…yang penting….laki bini pun!

Entry Milano bersambung lagi dan lagi……

Comment: 14

Stay Calm and Fly with Qatar Airways

48hours sponsored post

IMG_8114

Yes, it was Milan, Italy :)

Dah selamat pergi dan balik dah pun. Only me, RD dan RB yang pergi dan kami diterbangkan oleh Qatar Airways alhamdulillah dengan selamatnya dari KLIA ke Malpensa Airport via Doha dan vice versa. Abang dan Kakak kena tinggal, sian kat depa. Lagipun depa sekolah, tak leh nak bawak sama pun.

IMG_8101

Flight kitorang hari Sabtu dalam pukul 9 malam but by 7 pm kitorang dah pun smoothly check-in without any delay or problems. 3 luggage, 2 hand carry dan 1 stroller. By the way, Qatar Airways memanjakan aku dengan Business Class seat all the way pergi dan balik :) dan frankly speaking aku memang looking forward for this trip dan teruja sangat untuk terbang dengan Qatar Airways.

20130512_053658

But for this trip, RD dan RB were on our own expenses la dan since RB masih menyusu badan kena la dia duk sama dengan aku kat Business Class seat jugak. RD biar duk Economy sudah. RD memang no hal la, dia cakap as long as dia dapat layan movies on demand dari their In Flight Entertainment System, Oryx yang ada berpuluh-puluh entertaining movies tu sudah cukup bagus dan aku relakan jer lah dia dilayan by the friendly Qatar Airways‘s flight attendants.

IMG_4693

Since aku dan RB were on Business Class, meh la kita menyinggah kat Golden Lounge. Dan juga we have ample of time before boarding, syok la kitorang melepak berdua kat sini. Bukan main suka dia tu. Untuk mereka yang ada anak, masa adalah sesuatu yang berharga. Kalau yang takde anak, one task mungkin leh settle dalam masa sekejap tapi untuk parent yang membawa anak ni, subjective sket la, memang makan masa yang lama dalam membuat satu-satu task.

Sama la jugak macam aku, really take some time for me to settle down relaks makan dan minum kat Golden Lounge with RB melekat macam handbag! Luckily RB was well behaved, probably sebab suasana dalam lounge yang begitu relaxing dan tenang. Bila anak happy, emak pun happy la :) Ditambah pula dengan layanan mesra staff kat dalam tu plus spread makanan dan minuman yang membuatkan aku lupa diet aku ha. Duduk pula di atas sofa yang comfortable empuknya sampaikan aku lupa la ada laki kat luar menunggu hiks :)

IMG_8115

Time for boarding. Ok babai daddy. Daddy kena masuk ikut pintu lain dar

IMG_8128

Masuk-masuk jer disambut dengan senyuman manis oleh krew Qatar Airways dan terus diusher aku ke seat aku. “Here is your seat Madam Mira” Bukan sahaja friendly dengan aku, dengan RB pun tak sudah-sudah diacah oleh depa ni. Mengejek-ngekek si RB gekak suka di ba bu cak depa. Jangan terover friendly dengan RD laki aku tu sudah lah, jeles mak nanti!

My hand carry luggage pun depa bantu bawakkan and simpan dalam compartment coz tangan aku dah penuh dek dokong anak dan jugak handbag.

IMG_4746

Once dah selamat took off, RB pun selamat belayar dalam basinet. Aman dunia aku hiks :)

IMG_4750

As you can see, in Bussines Class, space between your seat with basinet memang luas dan comfort. Even kaki aku melunjur pun tak sampai ke wall basinet tu. Ke sebab aku ni petite kot? Nope, it’s really spacious :)

IMG_4929

Sponge Bob soft toys and diaper + toiletries set for RB

And as a parent with little baby, 3 benda yang kita kena jaga supaya anak tak meragam. Makan minum dia, waktu tido dia dan diaper dia kena sentiasa selesa. Same rules aku apply during this flight and he was very good little baby during entire flight plus the crews keep on entertaining him and “bribe” him with Sponge Bob hiks. Suka la budak kecik tu!

By the way, ni kali ke dua aku terbang bersama Qatar Airways. Ingat lagi dulu trip aku ke German? Sama gak kitorang fly bertiga jer. RB masa tu baru 6 bulan. It was his first fly la. Also lena dia tidur dalam basinet tu. But ada le gangguan sesikit yang buat dia meragam, if you guys still remember.

IMG_4770

It’s meal time. Serve professionally by the crew members. Alas meja, culinary set lengkap macam fine dining kat 5 stars hotel.

IMG_4717

Dimulakan dengan appetizer :)

IMG_4737

Dan kemudiannya dengan main course. Like I said it’s like fine dining :)

IMG_4740

But this fine dining was entertained with an interactive audio and video entertainment system with more than 1,000 different entertainment options with good selection of on demand movies dan juga TV series from their Oryx, In Flight Entertainment System displayed on the 15-inch seatback LCD TV screens. Memang luxury dinner ni :)

IMG_4755

Another set of tasty meal before we landing.

IMG_8123

The crew memang show very much genuine concern dan special attention kat aku. Mungkin disebabkan aku terbang dengan baby kot. Tapi dari apa yang aku observe, diorang bagi layanan sama rata jer to all passengers, not only for me alone.

IMG_4781

Thanks to the huge spacious seat in Bussines Class, RB boleh tidur sekali sama-sama aku. Memang gini la gaya RB tidur kalo kat rumah. Kalau tak atas perut, kat celak ketiak mak dia hiks.

Well not only spacious, but this aircraft features 180-degree horizontal flat bed Business Class sleeper seats with a seat pitch of 78 inches. Aku ulang, almost a flat bed! Same feeling macam tidur kat katil rumah. Tu tunggu aku ceritakan waktu balik punya pengalaman, ha tu lagi lah flat bed.

IMG_4805

Dan hasilnya semua nyenyak dan lena di buai mimpi :)

IMG_8169

Akhirnya landed kat Doha International Airport.

IMG_4826

Exclusive concierge-style seated check-in

Untuk First and Business Class passengers, kami ditransitkan sementara di Qatar Airways’s Premium Terminal.

Dibina dalam masa 9 bulan, Premium Terminal yang seluas 10,000sqm menawarkan perlbagai kemudahan diantaranya exclusive concierge-style seated check-in, duty-free shopping, conference rooms, nursery and play area dan juga spa treatment rooms, saunas, jacuzzis serta fine dining restaurants. Juga ada shower dan wash rooms, Free Internet access stations, simulator games and Sony PlayStation games, prayer rooms untuk lelaki dan wanita dan 24-hour medical centre. Memang complete all in one di Premium Terminal ni.

IMG_4838

Sedikit tentang latar belakang Qatar Airways

Qatar Airways is the national carrier of the State of Qatar, di mana sekarang sedang rancak berkembang pesat, beroperasi sebagai the youngest fleets in the world. Masih muda kerana hanya mula operasi pada tahun 1994, tetapi apa yang dibanggakan ialah Qatar Airways terbang ke 127 destinasi ke seluruh dunia dan mempunyai lebih 100 aircraft dan 14,600 staff.

IMG_4863

Today, this award-winning airline has orders for over 250 aircrafts worth more than US$50 billion! Tak boleh bayangkan duit sebanyak tu!

IMG_8131

Agaknya RB musykil “Terbang lagi ke mummy” “Ye lah, kali ni Doha ke Milan pulak”

IMG_8206

As usual passenger with baby, seat dia nun di depan sekali

IMG_4886

Tapi this time RB tak tidur dalam basinet since seat next to me tak de passenger.

IMG_4898

IMG_4931

IMG_4943

And the fine dining continues :)

IMG_4924

Lupa plak aku ade laki kat Economy Class. Bersolek sket wangi-wangi nak gi jumpa laki hiks

IMG_8202

Jumpa laki coz RB woke up and nak pass RB kat RD

IMG_8212

Ceria budak kecik ni. Apa taknya, perut kenyang makan minum sedap, tidur pun puas :)

Sedap la ko kan, tidur dalam flight ko buat macam tidur atas katil rumah

IMG_8161

Macam aku cakap tadi, as long as ade movies on demand, RD is a happy flyer. Dalam Economy Class has a seat pitch of up to 34 inches. Semua passengers ada access to seat-back TV screens.

IMG_8162

Dapat toiletries set plus a pair of sock and eye mask

IMG_8185

Pakcik ni takde “handbag” so cargas la dia dok snap gambar sana sini. Macam aku agak terhad sket sebab RB ade sama. Even ke toilet pun kena pi cepat-cepat. Ye lah walaupun flight attendant baik hati insist yang depa boleh jagakan RB kalau kita ke tandas tapi kita as mother hati memang tak tenang kalo baby ditinggal kan duk sorang-sorang diri cam tu kan.

IMG_8175

Broken City – salah satu movies ada dalam flight ni.

IMG_8149

IMG_8187

Set meals untuk Economy Class. RD cakap even the meal was not the same macam makanan Malaysia kita, tapi they quite tasty dan kena dengan selera dia. They come with roti, fruits, yogurt, juice, chocolate and of cos hot drink. Dan sudah semestinya halal.

IMG_8209

This is how it looks like the bassinet in Economy Class. Walaupun nampak a bit cramp but it still comfort. Aku tau la, dulu kan aku penah duk macam ni. Hey she got the bigger Sponge Bob than RB!

IMG_8234

Bila dia dah puas tidur, dia akan mula aktif nak explore semua benda. So aku trus pass batton kat RD. RD tu dah puas tidur dah tu. Biar dia melayan si kecik tu pulak. Tanya RD apsal tak kuorkan neck pillow yang ade dalam hand carry bag tu, dia cakap head rest kat seat tu foldable tu boleh tahan pala dari terlentok time tidur.

IMG_8244

Dah puas explore, when I said explore RB really berjalan pusing keliling satu aircraft tu. Semua orang di sapanya. Terpaksalah bapaknya ikut bontot si kecik tu terkedek-kedek jalan pusing aircraft tu ke depan ke belakang. Now movie turn pulak.

IMG_8247

IMG_8249

Patutlah kusyuk budak tu tengok movie, rupanya ada Baby TV dalam entertainment system ni under Young Traveller. Even games for them pun ada.

IMG_8262

Dan akhirnya selepas lebih 15 jam terbang dalam keadaan yang selesa dan memuaskan ditambah dengan profesional dan genuinely warm service on board, I even felt so fresh once landed kat Milan Airport ni.

Cepatlah orang dah tak sabar nak shopping ni :)

Saborlah, posing la dulu.

IMG_8283

Yey, we are now in Milan. Terima kasih Qatar Airways kerana menerbangkan kami ke sini. With that kind of professional services you showed during our entire journey, no wonder you guys voted as Airline Of The Year :)

FYI, Qatar Airways memenangi anugerah Airline of the Year 2011 dan tahun 2012 at the annual Skytrax World Airline Awards! 2 years in a row and I’m sure the passengers voted based on their wonderful experience flying with Qatar Airways and I’m very glad I be one of their lucky customers :)

Satu lagi tips yang aku nak share korang to do web check in kemudian kat kaunter just drop the luggage using their fast lane kaunter. Much more faster and can escape long queue to check in. Sama macam what we did during our Germany trip, also terbang dengan Qatar Airways.

I ll share you the video of our journey with Qatar Airways and jugak the returning trip back from Milan, via Doha to Kuala Lumpur. Stay calm and fly with Qatar Airways :)

Khidmat pesanan masyarakat Qatar Airways is brought by Redmummy.com

Comment: 16

Duomo, Galleria and Montenapoleone on the first day!

Begitu sekali langkau yer entry2 Milan. Tak boleh letak hari2, my usual regular updates pun kena gak tepek. Tu pun banyak yang aku dah tetepis tak blogkan pun coz kalau tidak, habis bulan June pun tak siap nanti cerita harian apatah lagi Milan. Dia gini ler, satu hari untuk upload photos. pastu satu hari untuk update entries.

satu hari lagi berangan tengok gambar, pastu jeling, tengok belek telek jeling, bila le nak naipnya.

tetengah naip….datang roh pemalas. langsung takde caption dah hehehehehe.

DSC_5383

This is around 10ish am of our first day di Milan. Landed pagi tu lam 6.30 pagi, gebak gebuk pongpang, rehat kejap. Itupun kuor ni memang dah ada agenda and itinerary, dah siap ler cuma antara lari timing ngan tidak le kan. Dah nya ni bukan kampung ko, tempat orang. Luggage merah yang RD bawak tu kosong dalamnya, ada le diapers RB and few small stuff, saja bawak coz nak letak barang shopping.

Memang first 1 – 2 days kena shopping dulu, pastu baru sightseeing and in between shopping lagi. Konon begitulah kalau resmi melancong kami. But ni first time ler kita kuor shopping angkut luggage bag seketol coz aku tau barang yg aku nak beli agak bulky.

IMG_5046

Italian man ni, memula aku tanya dia, hi… where is the metro station sir?

but dia buat dek jer.

sian kitorg. hikss

pastu kitorg melintas jalan, dia kejar, langsung dia tolong, tengok map yang kita pegang, ajar camne nak pergi metro station. First pagi tu jer lah kita tanya orang, pastu tak yah dah, sendiri tau jalan der….

Mungkin dia tak sampai hati tengok aku ngan tolak stroller anak, dok tanya takde jawapan, thanks Uncle for helping us.

IMG_5051

Tak berapa sejuk but masih lagi sejuk. kerna itulah RB kupakaikan jacket merah.

IMG_5055

Hah top biru tuh, oh ada 3 lai yang pesennya sama, lain warna. Ai kan kalau suka seselai baju tuh, kalau ada semua warna aku borong. Sama jugak dengan suor Uniqlo tak ketat bukan peha kfc. This day was yellow.

IMG_5056

kasut for travelling aku pakai Ferragamo biru ni jer, senang comfy tapi aku ada jugak bawak boot merah but tak pakai pun. Kes hujan hujung2 hoh kuasa ler nak berhias. buat rosak boot jer

IMG_5062

ha kan dah sampai metro, pun nak pergi mana, baca peta dan sebagainya that s RD’s job. tapi hazab nak turun naik metro, takde lift takde escalators! ada metro memang ada escalator but ada pulak harinya dia tutup coz renovation. Oh my tak baby frenly betul. Most of the parents kat situ aku tengok bawak stroller yang jenis reringan, cap2 COMBI or Sweet Cherry. Yang ringan ler coz nak kena angkut naik turun tangga Metro tuh.

Quinny stroller aku hok bulky, gagah perkasa le laki aku ngangkut sorang2. aku angkat luggage je yang mampu. tapi bila luggage tu penuh waktu baliknya, dia jugak yg kena angkut turun naik dedua tu sorang2 hahahahha. ini ko bayangkan nak suruh aku gi Milan sorang2?

oh bolehlah aku gi sorang2, kompem aku engage tour agency. pakai tu jer, 7 pagi sampai 9 malam sudahnya itinerary aku bila pakai service gitu.

IMG_5072

ye pak baca ler peta tu pak….

IMG_5081

hah macam ni pesen kami kat metro. aku budget most of europian countries gini ler jugak but masa aku kat Germany tak pulak, sangat2 baby friendly negara tuh. Australia pun sama. nasiblah kan, ikut resmi negara orang…..alangkan luggage tu ringan!

IMG_5105

dan ekspidisi ronda2 Milan town kami pun bermula….

siap ada effect rambut terbang lagi

hahahahahaa

 

IMG_5109

but as i mentioned dalam SF aku tak beli apa2 pun….tengok2 jejengok. kasutnya harga tak cun. bandingkan ngan harga KL yang sedang sale.

IMG_5135

Prada boutiques kat Milan ada 5! semua butiks depa tu aku masuk. 1 of the boutiques depa tuh meant for men jer….but ada jugak some women stuff dalam tuh

IMG_5137

was so tempting to take the red bag. Cuma tu lah….80% of my handbags, mostly merah. Payah ler kan. Laki aku pun dok ceramah cecukup le ngan hbags merah tuh….

IMG_5142

sebelum aku sibukkan barang aku, aku dahulukan my gf’s stuff. Dia ada kirim 4 types of handbags, sorang lagi adik angkat lelaki pulak kirim 1 bag gak, all for Prada. Tenyeh jer tunjuk code dalam kertas tuh, so SA tu pi carikkan. Biar selesai kerja barang yang orang kirim tuh, baru lega senang hati nak nyopping barang sendiri

IMG_5145

Clutch ni dari KL lagi aku dah membayangkan nak sebat. Either merah or  turqoise but kat Miu Miu pun ada turqoise gak lagi murah sket dari Prada but sudahnya dedua brand pun aku tak hamik….Laki aku cakap buruk betul clutch nih. hish…..aku suka! i loveeeeee the red one so much.

IMG_5166

Orang kat dalam tuh ngah tidur ler tuh. bengang gamaknya tak dapat katil lagik hahahahaha

oh that s the Prada’s shades yang dapat aku beli dari Prada butik tuh, my first purchase of item in Milanooooooooooooo

IMG_5174

Sepanjang jalan situ penuh dengan designer ends. aku carik bag. Chanel and Balenciaga tutup on Sundays.s

Siannya anak aku tidur melentok. halahai…

IMG_5180

Aku nak amik satu mini Lady Dior, but dia punya mini memang goblok! Gila cinonit! nak amik yang medium size, mahal sangatttttttttttttttt! for that much, aku rela beli Chanel.

IMG_5181

The mini and the medium Lady Dior

IMG_5183

The most wanted colour yang aku nak sangat, with champage hardware. Takde jodoh kita. Hoi korang kat IG, aku tak amik ler Lady Dior nih…

aku amik lain. Sesssi penayangan di IG masih belum tamat. kat blog lagi ler lambat kuor hahahaha

IMG_5185

in between kita bagi makan RB, nasi putih + soup2 sayur, masak pindang, tengok menu harinya lah. Dah siap bawak dari rumah kan…panas sesiap. Payah nak makan kat cafe depa, so berenti jer ler kejap tepi jalan bagi dia makan.

IMG_5199

Macam dalam Tod’s nih, laki aku beli shoes and belt so aku dok senang lenang bagi RB makan…

IMG_5225

dan pastu kita pi TIM nih, untuk amik data package for our smart phones. as i said, aku amik yang 30Euro punya data, RD pulak yang 15Euro punya data, over a week can be used.

aku carik port nak bfeed, cubalah carik tempat yang sesorok dalam TIM nih, but kemudian diorang bagi aku seat yang corner yang very privacy

Thanks TIM, concern dia tengok mak ngan baby sorang nih hahahahaha

IMG_5238

mulut RB yang tengah makan. ni kita duduk depan Duomo.

IMG_5243

menyambung jalan dalam mall pulak, dalam ni ada butiks yang sebijik2, tapi tak tenang nak shopping, dapat tengok2 pusing 1 round je lah…coz RB dah meroyan kat sini. dia mintak kuor stroller, habis dia lari mencicit2 bapaknya buat larian alam

IMG_5248

pastu dia jatuh kat hujung jalan tuh, aku boleh dengo suara dia dari hujung ke pangkal hahahahah! ko kannnn

IMG_5256

sumbat dia jugak dalam stroller, nyotnyot and mak boleh sambung perjalanan

IMG_5259

luggage merah tu dah boleh tahan isi beratnya

IMG_5268

tawaf pusing tawaf pusing

IMG_5271

laki aku cam boss nunggu hahahahaa, dia jaga bag so aku sambil cecuci mata tolak le RB sesama

IMG_5278

at one of the malls, ada Furla, hari ni aku tengok furla tu ada colour ke main striking segala, esoknya aku jenguk dah takde, sib baik ada kaler merah, ada orang kirim last min, sib baik ler Furla ni sebelah Duomo jer so memang akan kena lalu

20130512_223505

kahkahkah….ko ada kerusi special? hazab le  nak makan dalam tuh, manusia sesak, depan Duomo nih. Pi Milan tak pi Duomo, memang jangan le kalau datang Milan yek

20130512_234652(0)

sebenarnya gambar2 aku ni dah atas bawah atas bawah hahahahha. konsep amik dari ipon dulu, pastu dari kamera later. lantak situ.

20130513_003738

dalam GAP kids, terduduk kepenatan dan kecapitan. laki aku beratur. RB mentido ler nih

yang sebenarnya aku pun tengah layan mengantuk dan penat. bayangkanlah pagi tu baru landed

 

DSC_5409

Piazza Castello nih…

masa kat sana hafal

pastu balik KL lupa saja

pastu bukak IG laki aku, bukak itineary balik apa nama tempat nih hahahahha. IG laki aku penuh tempat berserajah Milan, IG aku penuh shopping yang berdarah! hiksss

DSC_5414

saya sedang sibuk ikat rambut  mak limah di cermin bus stop itu

DSC_5416

dalam nih kita beli tix untuk pergi Serravalle factory outlet untuk esoknya…we missed 15min lambat jer untuk naik bus pagi tu ke sana…so kena ler pergi esoknya. tu yang jalan pusing2 Milan shopping je

DSC_5430

terpisah lain pintu2. takut tragedy tertinggal train di Germany berulang kembali, so sebelum pintu tutup, RD and RB sepintu, aku ngan luggage pintu lain. hhahahaha

DSC_5447

got myself a Prada sunglasses kat butik nih

jangan ler lupa ye Italy punya VAT is above 155Euro at least spending, so fill up the tax refund forms

DSC_5461

street walking

DSC_5464

nyior yang pesyen gini hangpa takkan jumpa kat msia

DSC_5475

hah kubebaskan dikau

jalan dan berlarilah ko anakkkkkkkkkkk

DSC_5479

jauh laki ditinggalkan hehehehehe

DSC_5482

pun ai tak amik nih

pastu nyesal hahahha

ngada! bila depan mata tak nak amik

DSC_5486

tayang jer, didnt take

DSC_5487

dok sini ngan RB yang membongkang, one of the Prada boutiques yang sudahnya aku khatam, naik muntah ok asyik masuk Prada jer

DSC_5492

sonok ko yek nakkkk

DSC_5495

ada our Keek dia dok seronok buat babacak ngan maknya, and tak dilupakan sambil makan nasi

bapak ngah sibuk nerai kasut

DSC_5496

Italian boy ni suka nak main ngan dia, tapi aku tak sanggup nak bagi RB kuor coz kang dalam tu habis dia ‘kemaskan’ TOD’s

DSC_5505

sepanjang perjalanan iniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

DSC_5509

menyusur jalan

ini jalan simpang siuir kanan kiri penuh ngan designer ends. Namanya Monte Napoleone

Chanel sebijik jer ada kat Milan situ ler jugak, Prada 5 butiks pun sini, LV, Tods maknek sume sini le tempatnya

DSC_5513

Celine pun hari Ahad tutup

DSC_5549

dalam Galleria Vittorio Emanualle II

wajib ye singgah masuk dalam nih

DSC_5551

kat sini pun ada designer ends, but i masuk kekejap jer

dah muak hahahahaaa

DSC_5569

RB ni alahai

memang ler sibuk nak exploring

tapi orang ramai, ko tu dahlah baby nak oi, seligas je orang leh langgar ko

DSC_5576

dan dia pantang nampak bird, merpatiiiiiiiiiiiiiii

DSC_5588

asyik nak kejarkan the merpati nih

 

DSC_5643

terus gogok air suam, haus ye dik. penat main lelari

DSC_5686

jalan2 tengok sana sini, RB is sleeping. at least dia akan tidur 2 kali sepanjang kita jalan2 tuh lah

DSC_5696

pandangan sisi tepi Duomo

DSC_5698

dari jarak jauh Duomo

20130513_011545

balik kita naik cab. kena 10Euro. RB tu bukan tidur tapi baru bas minum and dok galid nak tidur. He s having a jetlag. sama le makpaknya pung….siang sana at 6am and gelap only at 9pm but idak ler jam 9 baru kita balik, after 6,7 pm kita dah cabut. Mana boleh tahan, body ni bukan fit sangat kalaupun nak nyopping dahlah bawak baby.

So untuk Milan shopping spree, antara locations kena tuju Duomo, Galleria and Montenapoleone. Kat side by side of the Duomo and Galleria ada malls ler ada kedai banyak2 jugak dalam tuh, pun sama jugak leh masuk. Tak jumpa jugak pi ler tanya mana2 orang kat situ, laki aku agak berat nak bertanya, dah aku muncung2 baru dia pi bertanya, kalau dia malas jugak aku yang sendiri pi menebeng tanya. Rather than melanguk sesat tak tau buat apa, udahlah kita angkut anak ni kan hehehehe….

Malam tu sambung balik makan lauk yang dimasak paginya, nasi + maknek can foods. RB pas mandi terus tidurrrrrrrrrr dan esoknya dia bangun jam 5 pagi waktu Milan hahahha! superb lah ko. so aku jam 6 pagi dah mentanak nasi.

DSC_5610

hah sini banbyak merpati, depan Duomo, pi lah ko

DSC_5613

dari sekor, sampai berekor2 dia kejar

maknya le tak cukup napas mengejar dia sama

wpun cahaya panas, tapi ada sejuknya sebab tu lah aku tak nak jugak bukak jacket RB tuh

kita boleh tahan but baby ni jangan ler, bekal ubat demam dia pun siap2 aku bawak

pun gitu alhamdulillah, pegi balik dan during di sana RB sihat walafiat. takut jer ler dek cuaca dia naik demam

DSC_5636

DSC_5618

hikss…suka dia dapat bebas kejar merpati

The next day is our visit to the factory outlet, Serravalle! ini dah tentulah menyopping babas punya heh!

Comment: 9

The Milan’s apartment

Setelah berjam2 memilih sorting gambar yang beribu2 itu, oklah aku bolehlah go for the first entry of our Milan trip. But for the flights, airports maknek kita sort dalam sponsored posts entry, so maybe in between Milan’s entry akan kuor post tuh. Nuffnang and Qatar Airways tengah review yer.

Why Milan?

Dah kata antara 1 of destinations yang aku nak pergi. Been told bout this trip few months already but aku tak boleh nak booking hapa hotel keter segala selagi tak dpt etix, dapat jer terus bayau and booking maknek. But not just that, i hold semua shopping bags, coz aku nak pi beli sendiri kat Milan. Lama sangatttttttttttttttttt tak beli handbags baru. Bertabah sangat, last aku beli was like Oct last year. So memang patutlah kan aku pun dah memang ada kumpul duit nak menyopping.

IMG_8290

Sampai di Milan Airport, ada masalah on our baby stroller/pram.Pram issue as of this stage, sedang diuruskan oleh Qatar Airways. Very speedy process depa buat. Untuk driver + car, aku mintak my apartment/flat’s owner yang uruskan. Dia ler yang sediakan kereta, a big van of Merz, sana memang pakai merz je lah kan, or tak pun big van BMW.  Jarak dari airport to the flat dalam minus plus sejam.

It was around Euro100 per trip. Balik pun pakai service yang sama but it was Euro90 plak. Kalau luggage hangpa tak banyak, sedan car should be enough, but we have 4 luggages, 2 hand carry, 1 stroller. Memang van ler yang sampai.

IMG_8298

Kisah flat ni lagi senang, aku tau my girlfren nih dah pernah pi Milan, so aku memang tak boleh ler nak pikir tempat nak duduk, selain hotel, aku prefer dok service apartment, boleh masak, luas pun yer jugak. ini hall….tv tu pasang buat RB meleka but dia punya leka 5min jer lah kan, paham tak paham bahasa Italy belakang citer, pastu habis dia selongkar rumah orang nih. segala yang kat bawah2 nya barang semua aku naikkan ke atas biar dia tak sampai nak capai.

IMG_8299

Apartment ni jenis macam 1 studio apartment lah, tempat tidur di atas, ada tangga. very the tak baby friendly hahahaha ko gila nak tidur atas tuh buatnya aku laki bini tak sedor, ada jugak RB turun. Then pagar katil atas tu, certain sides takde pagar langsung. dengan tangga yang bahayanya. Memang tak sanggup ler nak tidur atas tuh.

Bawah tu pulak segala gym’s equipment. Aku tanya Micky, the owner, veryyyyyyyyyyyyyyyyyyy nice Italian lady, sapa yang bergym2 tuh, dia cakap sajer dia beli untuk guests pakai hahahaha. sabar jer ler. Unit rumah Micky pulak just next to us, so apa2 leh jerit jer but kuasa le kan hahaha ingat ko dok kat kampung kolumpo. ada 2 kali je aku cari dia pasal payah benau nak pasang dapur gas masaknya.

 

IMG_5285

Jadi bapaknya turunkan tilam ke bawah, habis cuba kita pagar tangga tuh, pun kadang2 terlepas jugak dia naik, but sampai 2,3 steps jer lah pastu dah kena tarik balik turun. Budak tak pernah jumpa rumah bertangga kan, meronta2 hatinya nak naik ke atas tuh. Bahaya wuii. Memang patutlah sangat pun pindahkan tilam tu kay, coz first nite tidur, RB jetlag, jam 5 pagi waktu Milan dia dah bangun and turun tilam, walaupun bergelap sungguh jugak dia nak explore.

Oh speaking bout weather, tengah spring. ada ler panas but most of the time hujan. Final 2 days aku kat Milan, hujan sepanjang hari, dahlah tu sejuk masuk tulang belikat. 3 pcs aku ngan RB menyarung! Tidur malam pun sejuk, rumah Europian mana ada aircond, tapi sejuk luar tu sampai ke dalam.

Bawak le baju tidur ke main nipis, pengakhirannya aku pakai baju tidur yang Qatar Airways bagi, hari lain pulak pakai tshirt RD, sejuk seii, RB pun dok tidur carik selimut.

IMG_8312

Usaha ler dia nak naik atas tuh, kita pagarkan dengan meja and kerusi putih pun alah sap sap soi jer dia tolak…

IMG_8320

Bilik air best, laju air! but tu ler gigil2 sebelum dan selepas mandi hahahahha, weather sejuk luar tu kan.

IMG_8314

Kitchen dia small jer, cukup ler untuk untuk masak reringan.  Barang2 kat para2 yang belakang meja tinggi tu, habis aku naikkan pindah ke atas, asyik ler budak kecik tu ‘mengemas’. Tak beli groceries, lain lerr macam dok Germany, tu berminggu2. Sini cuma perlu masak nasi yang 2 kampit beras kecik aku dah bawak sesiap dari KL dan jugak all can foods, pun dari KL jugak aku dah packed up sama. RB’s food yang dah siap masak, 4 types of soups, memang freeze dari KL and sampai Milan, sambung masuk fridge and panaskan jer bila hari nak keluar rumah tuh, dan for dinner too.

RB tu being introduced with the bubur/nasi so nasi memang wajib makanan utama dia, kalau dia nampak aku pegang mangkuk nasi tu dah dia mokak ‘nak nak nak’. Senang sangat feed dia kat Milan, even on the move pun aku bawak nasi + soups dia. Tengok kat Keek aku hari tu aku ada letak, penyediaan food for RB and us.

IMG_8317

Entrance our flat….hujung2 entrance tu penuh dengan our luggages hikss

IMG_8319

Bathroom, sampai sudah kita org tak tau apa fungsi satu lagi emm..bowl ke hapa kat sebelah toilet tuh. kahkahkah! tak pakai pun. Sinki ada 2, aku assume for man and woman ler but takdenya aku or laki aku nak pakai yang belah kiri nun, dedua pakai belah kanan. Lain2 towels semua ada ler sediakan, completelah flat nih.

IMG_8324

Mak Ajah dah siap bekalkan rendang ayam dan jugak sambal daging, so sampai2 pagi tu kat Milan, first day aku terus masak nasi and panaskan lauk pauk.

IMG_5303

Esok2nya pulak sebelum keluar paginya aku akan masak dulu coz that s our breakfast. Belilah can foods dari KL, hidup merantau, makan camni jer lagi senang. cuma dia takde rice cooker so tanak atas dapur gas je lah. Baju tidur RD aku pakai sampai terbalik tuh hiks….payah pakai baju gini time tidur, anak nak breastfeeding memalam kooooooo!

Reminder to myself, pasnih beli YEOS ayam rendang or YEOS kari ayam sahaja. sotong sambal ke ikan bilis sambal jangan amik. tak berapa sedap.

IMG_5322

Ini budak kecik yang jetlag, ada lam 1-2 hari jugak dia jetlag ngan waktu KL, tapi bila balik, sampai 3,4 hari pulak dia jetlag dengan waktu Milan pulak…. kerusi hitam belakang tu dia geram tak dapat panjat, dia jatuhkan ok! sikit jer lagi nak jatuh kena kat kaki maknya. ko kannnnnnnnnnnn budak kecik nihh

IMG_6571

hah RB dalam tidur lenanya….tidur malam dia senang giler, waktu Milan by 8pm ke 9pm dia dah tersadai tidur. Memang ikut mata KL sangat ler tuh. It was 6 hours time difference, KL 12midnite, kat Milan 6petang. jadi memang wajarlah kalau malam2 di Milan dia dah memang tak mampu nak bukak mata.

Hari pertama sampai, dia tidur, aku pulak, jam 7pm dah sama join tidur! Penat ngantuk, travelling for over than 15hours dengan transit dengan tak tidur dalam flight sangat walaupun biz class, coz aku risau tertidur kang tak sedor kot RB terjaga ke hapa….sedap le bapaknya tidur dalam flight, takde masalah langsung hahahhaha but sokay, one of the reasons aku upgraded RB to biz class pun coz nak menjaga dia, nak dia selesa dalam flight.

IMG_6190

Katil atas tu aku buat letak iron and curly rambut aku hah! satu pagi tu dia ternampak aku pulak kat atas tu so dah mencicit nak panjat jugak. Oklah bagi naik but macam tak keriau aku buat rambut, dok jaga dia takut dia turun, heh palang katil atas tuh, lepas badan dia oiiiii! But rambut tu aku curlkan silap hari, kuor2 hujan sepanjang hari, kena pakai hood baju hujan ahaksss. oh sedih!

IMG_6142

ini antara hari yang kita balik dari jenjalan dan shopping di Milan, 3 hari kita balik naik metro, hari lain naik cab coz barang banyak nau. Bawak luggage pi shopping jer untuk 2 hari hohohoooo! Hah tu baru lepas hujan, tu yang RB’s stroller pakai cover hujan, lagipun sejuk, kalau tak aku tak pakai mafla kat leher tuh!

IMG_6147

The entrance untuk masuk dalam flat’s building, No 10 tu ye…macam le korang nak datang. kot ler korang nak dok sama sini heh. Jarak dari flat to the metro station pun tak jauh, but coz kita bawak anak, ngan stroller, aku rasa boleh tahan jugak ler kehkehkeh!

Kita budget 30min ler walking dari rumah ke metro, sebenarnya kalau jalan laju, takde berenti2 amik gambar, ke keek ke pegang hp ker, memang sekejap boleh sampai pun ke metro tuh. Metro is the lrt/mrt ler.

IMG_6149

Our Unit kat bawah jer, so takde issue untuk naik lift ke hapa berulang kali dengan luggage pung.

IMG_5937

cuma kena naik 3 anak tangga kecik tu our door tu hah….

IMG_6169

Wifi sini laju, pagi bangun sebelum kuor, kita akan Skype dengan anak2 kat KL, sempat lagi tuh. Even bila depa malam walaupun kita on the move pun boleh lagi skype. Apa guna ada ipon and s3, smart phone semua di tangan, asal ada data/wifi, momantai!

IMG_6157

Untuk cleaning service flat nih, aku engage budak kecik nih buat. dia ler sepahkan, dia ler jugak kemaskan. Macam ler ko pandai sapu tu kan! Sibuk bebenau. hiksss.

I highly recommend you the apartment, if you plan to go on trip in Milan, hotel pun ok jugak but ai takde buat research langsung on the stay coz aku dah takde masa nak check out on other sources. Big thanks so much to Kaezrin for recommending this apartment to me, kalau dia tak bagi contact Micky ni, memang aku carik kat AirBNB jer heh.  Kaezrin ada jugak jual designer bags, shoes and maknek bagai, can check out her Instagram – Invalise. Thanks Ezlin, itu Chanel Boy yang merah mengancam seii…

For our stay, Euro90 per nite. but kalau bawak abang kakak, agak padatlah coz takde extra beds pulak, memang tak boleh dok sini, kena mintak Micky sediakan extra bed 1 besau lagi. Payment boleh buat via Paypal, 50% deposit sebelum sampai and dah sampai pun 50% lagi. Sampai2 nak check in terus pun boleh, ni bukan hotel so memang Micky tunggu kami pun bila kita sampai jam almost 8pagi tuh.

Bila check out, kita kemaskanlah balik apartment nih as per macam kita masuk jugak but towel2 tu put aside nanti Miky anto laundry untuk basuh. Oh laundry takde, so seminggu kain baju aku tak berbasuh! Nanti suh Miky sediakan rice cooker coz i told her ni kang kalau Malaysian datang sure nak tanak nasi seii.

Apartment ni tenang, aku rasa area kitorg duduk ni orang2 yang sesedang ler kot, ada satu unit tuh, dia ada Indonesian maid. so maid tu ler yang ajar laki aku kalau buang sampah, asingkan ikut plastik kertas bla bla bla. Yelah sampah kat rumah Malaysia ni mana ada buat gitu.

Kak Red kalau datang lagi nak duduk apartment Miky ni ker?

Ye, akan duduk kembali di sini, but if bawak the 3 kiddos tu, tak duduk sini lah, kena cari flat yang lagi bigger.

Selamat siap satu entry Milan. huh! More to come, many many moreeeeeeeeeeeeeeee….

Comment: 26