Vet

The Vet for Reddy…

IMG13162

sudah 2 minggu, masa untuk dak kecik cinonit tu melawat doctornya….

kalo dulu dok lam cage kemain diam

la nih, sakan dia mencakar nak mintak keluar

oh pernah sekalis sirman n kids bawak dia naik keter pusing2 anto abang sekolah, ke main penakut, takde cage dia menyorok bawah2 kosi

IMG13167

aku angkut sekali ubat2 dia

just in case doctor nak cek apa menda yang aku bagi kat budak nih

IMG13168

shampoo badan dia yang tak pernah lagi berusik pakai

katanya doctor tak bagi dia mandi lg kan…

IMG13169

ear cleaner, basic je nih

tp mahal tol yer…

IMG13170

spray for scracth board dia

yang pastuh aku simpan dulu

tp bawak gak just in case

IMG13171

sebab reddy tak boleh mandi

aku pakaikan dia foam nih, waterless

ok lah menda nih, doctor bagi pakai sbb dia still baby doctor tak kasi mandi lagi…

IMG13173

every single bottles tu doctor check

semua pass!

IMG13172

dia ni kan lom vacci lom hapa

so dia nya badan aritu ada kutu hama kecik tp la ni dah ilang, syukur…

tp ada pulak kurap telinga..iskk

aku dah noticed lam 2,3 hari gak lah

terkeruk2 dia ngan telinga dia tuh

IMG13177

doctor nih baguslah

compared ngan doctor masa aku anto kucing2 lama aku bertaun2 dulu yang kat bangsar, dia nih memang abih thoroughly dia check…

abih sume dia tanya

makan camne

minum camne

berak camne

pangai dia camner

sume doctor nak tau

IMG13178

doctor ada korek cebisan telinga dia tuh

terus masuk kat telescope

dia bagi kami anak beranak tengok apa yang adalam telescop tuh

IMG13181

ha ni kurap telinga reddy, tak merbahaya, tp biasa pada kucing2 lah. kat kita langsung takdak onar..ada plak kang takut nak bela kucing

n this is why lah napa reddy ni asik menggaruk telinga

IMG13186 doctor tu taram telinga dia dalam2

takut aku tengok, ke main dalam dia korek dia bersihkan, aku bersihkan jugak tp takde le sampai ke dalam, ado plak pekak gegendang telinga dia

but doctor kan expert….bape puluh taun dah bape puluh ribu dia rawat

IMG13188

he also shave sket bulu2 Reddy

sbb nak bagi kurap tu clear…

we couldnt do the vacci yet, kena betul2 weight dia naik lagi. la ni toing2 ringan. tp aritu berat dia 400grams kan, la ni udah naik to 500 grams..wuii!

makan reddy makan, makan sihat2 yer…

IMG13182

for her, she trusts me, aku adalah ibu kucing

aku lah ibunya

balik tu kami diberi ubat telinga, for this session kena RM20. takde pmcare cared mahupun ING medical card, semua ubatan Reddy ditanggung penuh oleh redmummy. sirman pun tak sponsor kay….

we will bring her to the vet again, for further inspection…

la ni once a day aku ngan sirman tarukkan ubat telinga yang doctor kasi…

as long she is a healty littly kitten, apa2 pun aku sanggup buat.

Kitty yang menumpang tinggal bersama kami, we miss u toooooooooooooooooooooooooo :)

IMG13233 IMG13234

Reddy reddy…

macam aku x bagi ko makan plakkan

subang aku pun ko nak santap plak…

reddy is getting naughty and naughty, syok tengok keletah dia membesar :)

Comment: 14

Sepetang bersama Durian dan Rambutan…

IMG13189

3 kilog 10hinggit

rambutan dari Muor….

IMG13190

nengok ujung gambo tuh..ha 3 orng tuh ngah sedap makan doyan..

no no, 2 orang jer..sirman and gegirl. abang tak suka doyan.

IMG13194IMG13192

gegirl adalah mengidam doyan sejak kat JJ, kan ada orang jual doyan. tp yang tu packaging, 3 pack RM45. rasa tak tau camner….

pulang petang ahad tuh…ado doyan jual kat tepi jalan, tepi masjid, depan2 ngan umah VA aku, terus singgah…

pencinta doyan adalah sirman and gegirl..

aku leh makan, tp gitu2 jer..

abang tu jangan haghap…

IMG13193

tapi abang adalah menyibuk jugak nak sibuk bukak the kulit doyan….

u can bungkus bawak balik

tp makan kat situ petang2 lagi sedap..ada meja kosi air basuh tangan pakcik tu sediakan

kami makan sebijik jer, RM12. pun doyan dari muor gak nih. pastu pakcik tuh bagi baby doyan, kecik tp isi dia perkhhhhhhhhhh lembut lembik sodappppppppp!!!

IMG13195

ari kamis ada pasar malam kat btr, tepi cimb mesti ada org jual doyan, usually sirman akan beli yg 3 packets 10 hinggit, by gegirl’s request lah. tp tak selalu….

tp best tol kalo makan gini tepi2 jalan

kalo ada dusun, aku rasa leh berpinau perut dok makan santak doyan nih

kekecik dulu aku makan yang luarnya jer, yang dalam2 dah lekat ngan kulit aku pass kat pak aji..

this one pun sama, aku makan leluar and dalam pass kat sirman

IMG13196

abang plak leka makan rambutan

nak bukak rambutan pun kena bukak kelas kat abang

3 kali aku demo, 3 kali dia buat, baru geti

bekal makan sekolah for monday, aku bagi bekalan biasa tp top up ngan rambutan 4 bijik. sbb dia dah pandai bukak rambutan tuh…

IMG13197

wuiiii sodapnyaaa

sirman n gegirl jer yang beria makan nih…

aku mulalah rasa kebas je bila makan lebih 2,3 ulas. pastu mulut huiii berbauuu hebatttt

IMG13198 IMG13200

oh we also brought reddy….

hajat nak lepaskan dia bebas

tp ada pulak kucing subsidi warna itam jantan kemain garang dok usha jer Reddy, so we dont wantlah put her life a risk. ado pulak dia mencicit masuk ke hutan tasik permaisuri…

abang2 yang jual doyan rambutan nih sangat mesra….

kucing itam yang dok situ depa buat bela, asal datang niaga jer depa siap2 dah bwk makanan nasi putih n ikan kembung …..heheheheh

n depa sangat leka dengan Reddy yang kecik cinonit itu…

oh Reddy sudah naik 100grams, now her weight is already 500 grams :)

her 2nd visit to the vet, nanti kugosip yer..

Comment: 13