Airmata abang keranamu Cikgu!…

IMG08594

mengapa saya jiwa luka?

kerana anak saya telah berubah menjadi seorang pembengis, seorang yang kasar, seorang yang terganggu jiwanya, mental tortured (which ai never reveal in the blog selama ini)! kerana saya amat prihatin dan sayangkan anak saya, makanya saya ulas entry ni sedalam2 nya. Malam ahad tu sudah terbongkar satu rahsia bilamana si anak secara tak sengaja memberi tahu yang dia tidak mahu ke NK lagik.  dia takutkan ngan seorang guru yang satu itu. seorang guru yang rupanya telah mempunished anak saya menggunakan rotan bukan sekali 2, tetapi berkali kali kaliiiiiiiiiiiiiii.

abang adalah seorang yang sangat happy semasa di tahun 1. tapi baru 4 bulan  di tahun 2 saya perasan memang dia sudah berubah mendadak, dia jadi pembengis ngan adiknya, tidurnya sering terganggu, dia selalu cakap NK tak best only bcoz of that teacher. so nak korek ngan abang pun payah, he knows the mother is so protective, so dia ulas sket2 jer.

n apparently, sirman pun tau dia kena rotan last week but the boys keep the secret from me! dah lepas terbongkar malam ahad tuh, aku suh sirman cite apa yang lagi depa 2 rahsiakan. so yes. ok only 1,2 times sirman tau dia kena rotan kat tangan. but that s not it. ai called someone, which ai know i can trust, not gonna tell you sapa lah. that fella told me sudah 2 kali dia nampak abang menangis kat sekolah, dalam keadaan ketakutan. which aku tak pernah tau!! ai know my son, dia takkan menangis kalo menda tu dah too much, or too pressured for him. gosh…

sentap luka hatiku ok. ai m his mom and my son is keeping that in his heart for 4 months without telling me.

knowing me, korang pun tau aku kan…ai will stand for the right, ai need to know what is happening yang kita tak tahu behind the scene. sblm keadaan anak  aku semakin melarat dan tidak dapat diselamatkan, ai gotta do something.

ai called help from the mamas…most mamas yang revert to me, advise aku the same thing. go forward. But one prob now, how to approach the situation. ai remember reen. she s a teacher.

so we had a long discussion. she told me the procedure, dia ajar aku, cara2 mana yang perlu aku buat the best proper way so that aku tak digelar ‘menyerang’ sekolah. So on sunday nite waktu korang tidur, ai spent drafting the official letter, the report letter. aku pi site aduan, di MOE printed it out (jangan ko pi shoot dulu aduan ko, print dulu borang tuh). ai m prepared to meet the Headmaster and the teacher. terima kasih sangat reen kerana membantu akak yang kelam kabut malam ahad tuh. sib baik dengo nasihat reen, kalo idak ada plak ‘ibu merah mengamuk di NK’ wah tak nak lah kan!

IMG08600

at 730am, pagi2 dah tepon sekolah buat appointment, so ai got an appointment at 4pm. ai asked a time off permission from my honeybossy, and headed to skul. aku tunggu hingga waktu rehat abih, this is a very secret meeting, aku tak nak abang tau yang his parents mai sekolah. a big secret! aku rasa aku tidur smlmnya tu macam pejam bukak pejap bukak, nama cikgu tu terngiang2 di dalam tidurku.

pastikan kamu siapkan official surat, berkeping2 kerana kamu juga perlu menyimpan your own copy, dapatkan jugak cop sekolah sewaktu meeting tersebut. surat aku tuh, bape kali sirman edit, sbb nak kena tulih lam surat rasmi BM kan, dah biasa tulih lam blog ‘bawak instead of bawa’ hehehehehehe camtu lah bih kurang.

ai reached a bit early, coz aku harus menunggu suamiku jugak. we are responsible parents, bukan you lah pergi, ai bz. no! this is our kids, we love him we want the best for the boy, so we go together. lagipun korang ingat sirman nak bagi aku pi sorang2, ada gak aku ilang sabar. gigil nih dari ahad malam dok menyimpan perasaan.

dok bismillah mintak2 sume berjalan dengan lancar, aku tak naklah ada hati2 yang lebih terguris yet kami datang secara aman. ai told sirman, ‘ai will do the talking, you will do the menyampuking‘ hehehehhehe. adalah jugak masa2nya aku diam, biarkan sirman control the situation.

IMG08602

dalam menyorok2 tuh kami lalu celah kelas, sebab aku memang tak nak anak aku nampak mak paknya. sblm tu kami singgah kedai buku coz nak beli buku disiplin RM3 yang patutnya ada dpt kat each students, aku dah selongkar bag meja abang mlm ahad tuh, buku tu memang kami tak penah dpt.

so ulasannya, selama hampir 30min kami berbincang sama HM, kami luahkan segala isi, dia baca surat kami dia dengar apa isu yang kami timbulkan. dia akui taun nih je bukan pertama kali ada usul dan komplen pasal cikgu garang tuh, sudah berkali2. taun lepas uncountable! wahliauuu! tp sebab pengajarannya bagus, so of cos lah aku akui abang nya BI and BM memang improved this year. but apart of that, he becomes good coz dia takut ngan cikgu garang tuh. and tekanan perasaan dia makin menjadi2, just bcoz of that teacher.

that particular teacher kemudian dijemput masuk, kami berbincang ibu bapa dengan guru tersebut. bila dia mengaku dia punished anak aku sejak awal taun till now, sudah berkali2 sampai dia sendiri mengaku dia tak ingat berapa kali. tapi memang banyakkkkkkkkkkkk kali!  just aku sangat terkejut setiap kali rotan, 5 kali das dia bagi abang.

you are not a disciplinary teacher, who gave you the authority. rotan light2 sudahlah, udahlah ko tu cikgu lelaki. aku hanya bagi authorities kat cikgu kelas dia ajer, itupun for female teacher. ko nya perambat tenaga lelaki, times 5 adoiyaiii!  dan setiap kali rotan tu dipukul di tapak tangan abang, adalah sebanyak 5 x!! 5 kali!! kalo selama 4 bulan, katalah dia dah rotan abang sebanyak 10 kali darab 5 jadik berapa???

padanlah anak aku simpan perasaan. not just bcoz he sakit with the punishment but also coz dia takut gila seriau with that teacher. n dah tentu malu dengan kawan sekelas. betul ada jugak students lain yang kena, but how they coop ai donno. but ni kena ngan anak aku.

IMG08603

too much talking, kami berbincang, open minded. aku luah, dia luahkah. ye anak kita anak aku kadang2 nakal, stimes memain, yes most students gitu, tp how come cikgu lain takde dpt complaint from parents, tp ko satu je yang dpt kan. we gotta stop this. ai want my son back. ai want my son yang happy pi NK.

ai m not gonna change my son’s school to other skul just bcoz of you, the one and only teacher yang buat hati anak aku kacau bilau. this incident has to be stopped. either u bentikan attitude garang monster ko tuh, or ai will go further up. which u got what ai meant lagipun ko pun dah ada record yang terlampau banyak complaint dpt sana sini from parents kan.

tp aku tak nak, tu pasal aku datang cara damai berbincang. the best procedure yang telah diusulkan.

setelah satu jam suku, berbincang dengan cikgu garang, dia mohon maaf, kami juga mohon maaf. HM juga mohon maaf for the kesilapan yang tak patut terjadi.tolonglah pastikan saya dan sirman adalah parents yang terakhir membuat komplen terhadap cikgu nih. no moree lah harapnya pasnih.

bayangkan kalo aku tidak hentikan menda nih, bayangkan kalo aku tak jumpa HM and cikgu tuh, what will happened? 4 bulan pun anak aku dah sengsara cam phobia, jadi mental tortured. nak tunggu dia do something ‘bad’ lagik? yes dia makin bagus and cemerlang in BI and BM but aku tak nak dia belajar dalam tekanan perasaan. woiii! tidak….

not only for abang, but for other students. let them study dengan aman damai kat sekolah. udahlah dari kol 12 till 630 dok lam kelas, ari2 belajar belajar, bagilah mood seronok kat sekolah. ni cam pi sekolah dah jadi satu hukuman pulak for them. so let s drop it asap.

IMG08605

jabat salam

hatiku kembali tenang, bila kami sudah terbuka hati sesama sendiri. barulah ibu abang boleh tersenyum. the best part pulangnya abang dari sekolah semalam…

mommy, abang ada new fren

ye ke? sapa?

namanya XXX, he is my new fren , he is so nice to me today, cikgu tu cakap lepas nih abang ngan cikgu jadi frens…:) (XXX is that garang teacher)

Cikgu XXX keeps his promise, to be nice back to student, n to abang. thank you teacher for being an understanding person. ai know you garang, tp deep down in your heart, you have a good heart. of course. malam smlm tu gak …guess who called us on the same nite? :) the teacher, now makpak n cikgu XXX pulak dah jadik frens. ai m happy, the teacher is happy, the most important thing, abang kembali pulih perasaannya.

to mothers and daddys out there, jangan terus menyerang, find out and do the investigation on the situation. carik maklumat sebelum kita pohon meeting with the HM and the teacher. approach the proper channel, contact Reen if u need advise, she has all the experience sebab beliau guru yang berkaliber dan sangat membantuku yang perlukan maklumat dan pandangan. jangan terus pi ke kementerian, macam biasalah macam masalah lam r/tangga, settle it dalam rumah jugak bukan pi jaja2 kat luar. so kalau ada masalah ngan sekolah, ngan cikgu, go direct to the HM, jangan ko pi gegar cikgu tu pulak. never go to the press or the higher level than the school, respect them coz we want our son belajar kat situ peacefuly.

ingat lagik malam ahad tu aku cam kucing ilang anak, tidur x leh bangun takleh dok pandang sana sini menunggu siang. last2 aku panjat katil abang, slept with him, aku sendiri pi anto dia kat sek agama pg isnin smlm just bcoz aku tak puas nak mengorek ‘rahsia’ tersembunyi di NK. nak mintak dia open up and luah hati dia. kat opis, aku sangat terganggu, ai didint take bfast and lunch at all, sungguh hatiku terguris dengan apa yang abang pendam.

thanks for reading my one long entry. i got my happy son back. all in all, aku bagi gambaran apa yang dah terjadi, wpun cite 1 jam suku tu panjang, kami tidak ada langsung meninggikan suara wpun aku menyimpan marah yang terlampau dalam. tidak ada dendam selepas kami keluar dari bilik HM. so basically, kamu sudah tau the whole situation. nak cite panjang kena dok num kopi lah. but let it go lah…kes ni ditutup insyallah.

n the secret meeting between me and the skul, simpan lam poket forever. korang baca nih, jangan nak pi cite kat dia kay!

paper hari ni lak ade citer ni Derita 20 sebatan iskk iskk iskkk =( =( =(

Comment: 73