Selepas berakhirnya H1N1 to Abang…

IMG17161

ini NK, sekolah cina abang. lagi 2 taun insyallah adiknya pulak will be schooling here. on friday lunch hour, aku tak pi turun memeram for shopping at all. aku pergi sekolah abang.

abang’s first day at school after his H1N1′s case. Though he is not that well, but i can say 90% dia sudah kembali sihat. He was sent to school by his atuk, kalo nak tunggu aku amik jemput anto pi NK, ado gak lambat budak ni kang.

udahlah aku datang dari klcc back to cheras kan.

IMG17162

bila saya sampai, abang ngah lam assembly. he looks tired as usual. but dia asiklah tersenyum coz asyik dikerumuni oleh kawan2 sekelas sekolahnya. They totally miss him so much.

IMG17164

Abang tak fasting at all, aku pun tak bagi dia berpuasa lah. doctor pun suh dia rehat dari puasa. biarlah dulu. dia bawak bekal makan minum, tp dia makan dalam kelas coz dia malu makan kat luar, ramai kawan2 melayunya yang berpuasa. but he demands bila nanti dia back to sekolah agama, jangan bekalkan dia makanan langsung mahupun setitik air.

napa abang malu ke?

tak nak lah, semua budak sek agama puasa, abang tahan lah nanti, balik umah baru abang makan.

tau ko malu kan…

IMG17165

aku tinggalkan dia kat dewan sekolah and terus ke pejabat Guru Besar. Chit chat for a while, bagi update on Abang. For NK’s school, abang is the first student yang bermulanya kes H1N1. n waktu abang kembali ke sekolah ari jemaat lepas, i was told, ada sorang lagi student cina darjah 2 jugak  pulak infected with H1N1 too.

kasihan….harap2 tidak adalah yang terjangkit sama kalau ada.

IMG17168

oh dah lama aku tak ke sek abang…ini tempat baru dia. tepi tingkap….

dia cukuplah malu kay bila maknya datang sek, tp dia sangat gumbira gak bila aku mengadap cikgu2nya. satu je syaratnya ‘mommy jangan kiss2 abang kay, abang nanti shame shame’

IMG17173

aik cikgu kenapa Abang takde partner duduk sebelah dia? sebab dia pernah ada kes H1N1 kah?

oh tak lah, ‘special student’ kena duduk sorang2, tak boleh ada partner

kenapa special?

ahhahaha. Abang suka main2 lah Puan.

wahhhhhhhh! abang abang, sampai ko takleh ada partner dok sblh ko kay, nakal yekkkkkk!

IMG17170

so aku bagi full MC, hospitalization cert and H1N1 report abang, to say that he is cleared from the virus. takutlah pulak ada makpak students lain mengamuk plak kata anak aku bawak virus ni kat sekolah. He is totally clean already.

ha cakap pasal abang yang takde partner dok sblh dia kan, ada 2 orang lagi ‘special student’ dok depannnnnnnnnnnnnn papan itam lagi. tu lagik dasyat.

Cikgu cakap itu paling over nya nakal ooo lam kelas.

hahahah aku tengok budak 2 orang tu pun, memang nakal.

she said abang bukan nakal ganas tp abang suka memain, suka dreaming suka berangan. aisay..ko ni bang. apa kes?

IMG17174

Class..congcengaocnngluaoihhllal (ni cikgunya cakap mandarin)

aku tak paham dah tentulah, tp aku paham sket lah…translationnya gini:

Class…mari semua kita tepuk tangan untuk Shameel yang telah kembali sihat dari H1N1…

bih kurang gitulah Cikgunya cakap, satu kelas pun tepuk tangan :)

IMG17175

lepas settled urusan sekolah abang, aku terus pecut kembali ke klcc, lunch break ari jemaat 2 jam lebih, ada satu jam lagi utk aku berjimba shopping, tp sebabkan penat panas, ahah tak kuasalah teman. baik balik  opis sambung buat keje yang setinggi klcc tu gak.

IMG17183

petang jumaat tu gak, aku sampai VA, serentak ngan abang dari sekolah….

semua cikgu layan dia baik, semua cikgu suh dia rehat banyak, sebab memang nampak dia macam tak berapa sihat lagi. Cikgu yang dulu ‘tangan2kan dia’ aku lupa nak cite, siap sms, called aku tanya khabar abang. mmg he is sincere. in fact aku jumpa dia jugak waktu thari aku di NK.

homeworknya memang sebeban tp cikgu kelas abang dah pesan

takpe puan, raya seminggu, boleh buat homework masa raya

hahahahaha, alo cikgu, ari raya mau raya maaaaaaarrrr…

IMG17184

the boy skang dah ok, insyallah kesihatan dia dah meningkat baik. berkat doa korang yang tak putus2. aku tau ramai yang macam tekejut gak bila dapat tau

hah? anak kak red kena H1N1?

what? anak redmummy kena virus H1N1?? biar benar??

redmummy? anak redmummy?? takkanlah anak Redmummy kena H1n1???

redmummy pun, red family pun…kami pun manusia biasa. ajal maut, sakit sihat, telah ditetapkanNya. apatah lagi H1N1. jaga diri kamu semua yer, bahagian saya sudah ditentukan.

Comment: 12