Fifin the helper yang keparat!

image

ini muka keparat masa kerja ngan aku. very the suci murni. tak pernah aku cakap buruk pasal dia dalam RM, walaupun di luar, ramai orang envy her. ramai orang nakkan dia jadi maid, camne aku leh kutip dia dulu dari cleaner pastu dia tak dpt gaji dari tokey dia, aku anto dia balik buatkan permit dia sebagai pembantu rumah aku, so bertahun dia kerja ngan aku. Gaji yang aku bagi RM900!! ko ada dpt maid nak gaji banyak tuh.

memula mintak RM1k, ko gilla, RM900 pun gila tapi aku bayar jugak coz i know she s good!

Sebulan lepas buat aku renewedkan permit dia mula buat hal.

si keparat ni masalahnya ada laki kat Lestari Apartment, Bandar Sri Permaisuri Cheras sana tu, so kalau suruh tidur rumah ke balik lambat ker, muncung je mukanya, padahal by right by law ko kena tidur rumah aku dahlah gaji mahal nak mampus!

Aku dah bagi muka selama lebih seminggu, batang hidung tak nampak, so nah, aku publish muka keparat ni dalam blog!

She ran away waktu aku bertiga jer ada di rumah, laki aku masa tu masih lagi kat Afrika, penyudahnya 3 hari aku terpaksa emergency leaves tak kerja coz takde orang nak tengokkan anak2 aku. Laki aku pulak balik dari Afrika, dia pulak sambung jg budak2.

Kalau ko nak berenti ko cakap ler, aku tanya dari hari tu nak renew permit ke tak nak, beria cakap nak renew, pastu nak balik hujung tahun cuti 2 bulan, ok aku agree. so tahun depan baru tak yah renew, dia nak berenti terus. Tapi si keparat ni dah cabut selepas permit renewed.

We have terminated her permit and also lodge a police report coz kunci rumah dan duit belanja sekolah anak + duit belanja dapur dia tak pulangkan.

Reason berenti yang aku tau coz lakinya nak dia layan dia sentiasa, tak boleh balik lelambat. Kepala hotak ko keparat, ko gaji RM900, deal kita ko kena tidur umah aku tu pun aku dah bagi chance ko balik umah ko tetiap hari, kengkadang je ko tidur umah aku, then patut nak masuk Ramadhan wajib tidur umah aku, gamaknya laki dia tak bagi tu yang laki dia suh berenti. Lakinya memang lagi over dari bininya. Dahlah gambar profile lakinya tu tak malu, baju ko, suor ko, jam tangan ko, semua aku yang bagi.

Hoi baju dalam bini ko tu pun aku yang belikan tau tak!!

Dengan muka tak malunya dia pernah add FB aku, pandailah pulak add, oh ni kerja lakinya. aku jadi fren dia 2 hari jer coz aku malu gila bila kawan2 aku tanya btul ke dalam FB fren list ko tuh maid ko? apesal pakaian cam tu letak dalam FB? Jangankan kawan2 aku, aku pun terkejut!!

Sebab kat rumah bukan main lagi tudung lipat bagai, tak pernah bukak, tetiba gambar dalam FB ko punya gambar macam nak panggil jantan sondol ko!

Sebab diorg ni bodoh IT, dapat pulak kat aku laki bini yang memang master in the social network, gambar2 ni semua dari FB dia….

image

lampu merah tu aku punya, perfume belakang dia tu aku punya, rantai yang dia pakai tu aku punya!!

entah2 make up yang ko pakai tu pun aku punya. oh toksah cakaplah dia punya dapat brang make up aku, skin care, kain baju untuk dia, lakinya, anak2nya di Indon tu memang mewah banyak gila sampai ada satu waktu tu dia terpaksa postkan coz dah terlampau banyak dapat!

image

bag Victoria’s Secret belakang tu aku punya! dress merah putih dia pakai ni pun aku punya!!

image

lampu putih tu aku punya!! ni apa punya pangai pi letak gambar macam ni dalam FB sendiri hah? ko beria bertudung bagai kat luar tapi kat FB bagi orang tatap napa, bangang samdol betul! tak pasal2 nama aku naik coz dalam RM ke main kak red puji melambung keparat nih, tapi tengok dalam FB dia masyallah.

Dahlah dia tak privatekan FB dia, public selamba boleh tengok!

fin

hah gambar kangkang!!

ko tengok apa jantan tu komen? gila tak gila!!

jadi sempena hampir 10 hari pelarian dia dari Red Family, nah kupersembahkan wajah yang kalau ko nampak kat Lestari Apartment atau di mana merata Kuala Lumpur nih, silakan jaja and buatlah apa2 yang korang nak buat. Dia tak de permit sekarang, so kalau di kerja or jalan merata maknanya she s illegal! patut ko balik naik tongkang oi! I sense she is still in KL coz ada kawan2 aku pernah nampak dia 2,3 kali lagi dalam 10 hari nih.

Kalau ko berhenti cara sopan, which aku dah tanya nak renew ke tak nak, takper. aku redha. Aku leh carik back up lain. Tapi kurang ajar ko main blah gitu jer, laki ko yang bagitau bininya tak nak kerja, memang nak makan famous je dalam RM ni kan. Biadab punya betina!

Hari yang dia lari tu, aku tengok kain baju 2 minggu tak berlipat, tak beriiron, kasut sekolah sebaldi tak berbasuh, cinabeng betul. Kain baju dia ada bape lai kat umah aku sume aku dah buang, barang2 dia yang apa tah aku dah buang, memang suwey sangat. Ko nak kerja 8-5 woi ko pergi matiklah! Demand melampau2, makin lama kerja makin teruk perangai nak tu nak ni.

Lahanad punya Fifin and lakinya! Hidup ko takkan senang selamanya, padanlah korang lari dari Indon, sibuk nak kerja kat Malaysia tapi buat perangai. Ko laki kalau ko tak nak bini ko kerja jadi maid, ko jangan bagi dia kerja, dok lah korang beromen siang malam, sibuk nakkan bini menjaga ko, bangsat betul.

kadang2 aku tension jer, cuti raya sampai 4,5 hari, setiap Ahad memang wajib cuti, Sabtu kerja sampai petang jer, Hari weekdays pun galid je nak balik cepat. RM900 tu memang tak besar sangat pada engkau tapi pada pembantu rumah lain, semua tu kudrat depa. Dasar tak kenang budi!!

So nah, sapa2 nampak dia laporkan je kat polis coz dia dah jadi illegal, pendatang haram. Sebab dah jadi kes polis, so lagilah patut kena tangkap, dia tak pulangkan kunci rumah aku and duit2 dapur and duit belanja anak2, so hah mencuri le tu kiranya!!

Sebenarnya aku masih lagi tolak ansur tak nak kuorkan entry ni, tapi mengenangkan lakinya maki hamun kami, aku tak leh terima, kami layan dia suami isteri memolek, but bila dia suaminya maki aku sedangkan aku majikan yet bini ko yg keje ngan aku, i have to take this step. Lagipun biar dengan kuor entry nih, orang akan berjaga2 dengan dia so bila nampak dia, korang tau apa nak buat, jangan simply amik dia kerja coz takkan dia nak meraung je dok umah dia tak buat apa2, dah sedap hantar berjuta2 rupiah kat kampung, tetiba takde pulus, parahlah dia kan.

Actually ada banyak lagi cerita tapi setiap update aku terus letak kat twitter, entry ni pun terpaksa on hold kasi Sirman tengok yang just got back from Afrika. Kami rotation cuti jaga anak2 minggu nih. Insyallah masalah akan selesai, but ni warning untuk yg ada maid atau pernah berpengalaman dengan maid2 suwey nih…..dapat majikan yang jenis sempoi pun, gaji banyak pun, masih lagi tamak haloba!

Ini kes maid lari, belum lagi aku citer pasal pancaroba untuk mendapatkan the new maid. Dealing with the maid agency, wah lagi bikin panassssssssssssss!!

Ya Allah, semoga perjalanan hidup kami sekeluarga dilindungi dari malapetaka bahaya.

Comment: 184