Helper

The true ugly colour of my maid!!

Small kids, underage are not allowed to read this page.

Lately, aku rasa upset giler ngan maid lama aku, as days goes by, banyak pulak yang aku ‘nampak’. I wanted to tell u a story on the day we sent her off but that s come later lah. Aku nak kena keluarkan my anger on her first, seriously why la most of maids from that country sangat palat!!!

This is her – LENA!

Ini pertama kali lah kan aku letak gambar muka dia dalam blog nih, 2 years tak pernah keluar blog, maybe sesipi jer.This photo was taken when we were at KLIA2, hantar dia balik.

Few days before she left, aku dapat ‘something’ lah, Allah punya Maha Kuasa tunjukkan her true colour. But coz she s gonna leave, aku tak nak besarkan, please just leave, I dont want you anymore.

In fact dia punya contract, aku ended up kan awal sikit, berambuslah kau. Mulut dia memang (&$#(@)&!!

Itu faktor mulut satu hal. Perangai satu hal. Dalam rumah ni kalau bertempik bukan aku ngan anak2, tapi pasal dia, menjawabbbbbbbbbbbb ajer, dia selalu anggap dia tu like one of our family, some more she s very closed to my mom, and mak sangatlah sayang (mak aku semua orang dia layan baik pun) ngan bibik lahanad nih.

Now dah berambus pun dok tepon mak aku siang malam pagi petang, katanya Nenek rindu aku lah Ibu. Pala hotak kau, mak aku adalah manusia paling bz (selain anaknya si merah ni lah) berangan kau kata mak aku rindukan kau. Mak aku ada 8 anak berpuluh cucu! kau sapa?? Then I found out before she left, she contacted (pakai kakak’s mobile and my house phone) all my adik beradik, coz for her, semua orang kena tau, kalau boleh hantar dia balik kat KLIA2 nun. Hangguk! Cos she always believe she s part of my family members.  Tu pasal raya tahun ni aku tak bawak dia balik Melaka, coz dia sangat menggedik in public! Tak tahan heh, cukuplah 2 kali raya aku sengsara.

Ok back tu ‘something’ yang Allah tunjukkan tu….ini antara coretan miliknya yang aku terpelana membaca (I translate this in our bahasa lah but bunyiknya more to begini).

1. Aku mandikan kau Mehmi, shampoo rambutmu, dan kau terus lalu menghisap tetekku, sedap sekali.

2. Aku merindui Dody, enak sekali kami bersatu tanpa sehelai benang dalam tubuhku. Sedap sekali zakarnya ke dalamku.

3. Woo, kita bagai suami isteri, di dalam satu blanket dan aku ingin kembali kepada kenangan itu setelah aku pulang ke Aceh nanti.

OMGOMGOMGOMG!!!! Ramainya jantan kau main!

Lena – I hope u read this!

Thank God that she s no longer serving us. No wonder lah masa dia baru2 kerja, dia dengan selamba jer berkain batik (covered with towel) but still berkemban batik tu, and nak tanya aku something (my husband and my son ada kat situ sama). Nak tercekik aku tengok, terus aku jerit heh pergi masuk dalam bilik kau pakai baju lah, malam tu jugak aku tarbiah dia, pakaian kau tolong ye, jangan keluar bathroom macam ni pastu nak berborak bersidai, aku ada laki aku ada anak laki! Now I know, dah menggatal menggerodok tu pasal takde rasa malu berkemban batik kat rumah orang. Really hate this maid!

So many things yang aku baru tau (like few days before she left and right after she left). But on the spot, yang Allah tunjukkan, was the saat kita nak masuk kereta to send her off kat pintu rumah, ada 4 bags (yang aku supplied with clothes, gila kan sampai 4 bags aku bagi, dengan bags2 pun aku bagi gak).

She terdropped something dari gempulan tangan dia (yang ada kain baju dia coz baru mandi and nak masuk dalam bag). That 2 things adalah barang aku!! Aku tak nak make a scene coz dah nak hantar dia balikkan.  Pencuri tangan panjang jugak lahanad ni. Aku tak confrant dia  masa tu, but after 5 days, she kept on kacau mak aku jer, I confronted her on her ‘pencurian’. Hang tau dia jawab apa – alah Ibu buat kenang-kenangan saja. Kau mencuri barang aku untuk kenang-kenangan??? 4 bijik bags kain baju aku bagi tak cukup ke pencuri???

Not just that, she threw away her panties yang dia pakai sebelum nak balik tu, ke dalam bilik dia (obviously kau dah nak berambus apasal kau tinggalkan, yang just ko pakai semalaman pulak tuh) with her ugly bra. Aku la kutip buangkan. Apa punya jahat dia saja tinggalkan kat situ, brengset punya Lena.

 

IMG_5102

Sememangnya kau memang ada niat untuk ‘bermadu asmara berselingkuh tanpa seurat benang’ kembali dengan pacar2 kau yang punya ramai jantan kau ada di Aceh tuh, please dont come back to us or even near us. Aritu aku masih lagi considering nak amik dia balik coz dia memang nak kerja ngan aku semula, now definitely the answer is a big NO!! though kerja dia bagus (but of coslah tak perfect), still, not just that, aku tak nak amik pun lagi maid buat masa ni. Siang malam aku buat kerja sendiri, dengan bantuan suami dan 2 orang anak2 aku yang besar tu. My mom have been asking me to take one but aku insist tak nak gak.

2-3 hari baru lepas pindah Red House, dia lawan bertempik dengan aku, dapat pulak mak aku pujuk dia, lagi lah dia bukan main keparat naik lemak. Siap sempit jerit, aku nak pulang tak nak bawak barang2 kau ibu, aku tak nak bawak kain baju kau ibu. Ok bagus! jangan bawak ye.

Tapi few days sebelum aku suruh dia pack kain baju, dia dok merayu tanya mohon nak bawak kain baju aku. Dasar mulut lidah biawak, tak tau malu! I should have just donate to the Cambodians!

Sorotan 2 tahun dia ngan aku, memang banyak kejadian ‘menggedik’ dia buat bila nampak lelaki2  muda di luar. Kalau kat dalam rumah pulak if ada guests (macam open house aku yang 3 ketul tu) dia punya melaram, pastuh tak nak disuruh2, tak suka coz nanti malu ler dia kan depan guests, dia nak berlagak macam dia one of the family members like I said so.

Kalau kat public pun sama, kalau boleh nak jalan jejauh tak nak nampak macam in my family coz nanti orang tau ler dia tu maid. Kalau waiter lelaki amik order, dia punya senyum menggoda masyallah!! Nasib baik ler laki aku tak bagi muka, dia takut sikit ngan laki aku tu kalau ngan laki aku pun dia nak caras tak tau lah. Lagipun dia taste kat lelaki2 muda2, yang baya2 dia ler 20s. Ada je group lelaki kat public yang near by us, terus dia jadi sopan santun dan semudah murahnya bagi senyuman kat manusia2 yang tak kenal dia pun tuh, she always rasa yang orang lelaki suka dia, dok pandang2 kan dia. Adoiyai, kaum kerabat Indon ko maybe la, Malaysians youngsters dah tentu ler ada taste nya ngok!

Ini baju biru yang dia pakai tu, seluar tu sume aku suruh pakai nih, earlier dia nak pakai skirt jeans dia (yang zaman dia datang rumah aku dulu), tapi pastu I found out, lepas je dia dari mata kami kat imegrisen, dia tukar baju kay! Baju yang lebih menggoda. Kalaulah rumah aku takde CCTV, mungkin dia akan bawak jantan agaknya ke dalam and berkongkek! Nauzubillah.

Heharap, seperti yang kau tulis sendiri heharap bakal suami kau (donno le bila dia nak kawin pun) tak argue on your virginity! 2 kuasa Allah tunjukkan kat aku, yang baik sangat melayan pompuan nih, buat aku terus buta hati tak nak dah amik the replacee. Paling pentingnya, most of maids yang aku dapat, semuaaaanyaaaaaaaaaaaaaa pencuri tangan panjang!!

Lena – aku harap kamu baca entry ini, kerna kamu sangat deserve to get the viral. Pencuri dan jalang!

Comment: 24

The movies The Ayam The shopping…

 

IMG_6276

parents chat with Abang

abang kan di Kelantan, but by now dah balik ler.

So part of his projects di Kelantan ialah belajar tangkap ayam, dapat mandi sungai, cuba tangkap belut but failed hahahahaa….dan segala jenis kehidupan kampung dia belajar. mungkin tak dapat banyak but i hope to send him again to Kelantan lagi coz banyak dia boleh learn.

Kelantan, once again coz my sister kahwin dengan Kelantanese, so my adik ipar ler. Jadi kalau nana balik cuti sana, my dad Abah suka ikut sama kira bercuti and tu yang aku nak anak2 aku belajar cara life hidup kampung.

so nah, his challenge is to tangkap ayam.

 

IMG_6286

dang! got one

hahahaha but tak acik.

RD cakap ni bukan abang yang tangkap, macam abang pegangkan jer, abang did tolong kejar but masih lagi gagal menangkap secara solo. Takpe bang, next trip abang mungkin dah boleh tangkap ayam, and you may get a laptop as you wish for.

oh ada tangkapannya actually, video dan entry akan datang, insyallah.

IMG_6295

Di KL, ada satu hari laki aku datang KLCC, so kita movie date. Cerita si Tom Cruise tu lah, Edge of Tomorrow. Patah hati akak tengok cerita tu, boring hoi! At one time akak tertidur2 sama dik.

Pasal ko je Tom aku datang tengok ko tau, kalau tau jalan cerita gini, mimpi bangun mimpi bangun jer keje dalam mimpi tuh hahahaha

Singgah at SF coz laki aku potong belt yang aku belikan sebelum tuh…

IMG_6301

Sushi ni aku makan 2 hari berturut2! Dalam movie, RD belikan nih, the next day makan ngan gang2.

The same flavours, coz aku gilakan sangat hoh. Now aku kena makan carbs back, doctor suruh, hahahahah coz my body dah fit back, dah boleh amik carbs and tapi aku masih tak nak le amik nasi macam makan ngan lauk tuh, takde langsung pun aku makan gitu, kira sushi is part carbs aku lah jugak.

As long as my weight ideal tak naik walaupun sekilog lagi, dah ok.

IMG_6362

Mom’s day out pulak, ngan just my one and only daughter. Pun tengok movie. Cerita X-Men. itu jer cerita yang aku nak tengok, located at Leisure Mall. Habis kerja terus amik kakak. Tickets no hal, semua beli online :) .

The next day pulak, Kakak, Maid and Mia (anak Rose GBM) pulak tengok wayang, just the 3 of them. Depa tengok Maleficent.

Ada yang tanya bestnya maid kak red boleh tengok2 wayang, that s not the first time, dah banyak kali pun, i treat my maid just like my family, cuma tu lah, ada maid yang dedulu hoh, memang rasa nak bagi makan cuka jer, sakit hati betul. Dululah…alhamdulillah sekarang ni ok wpun yang skang ni ada jugak hiccups, specially mulut maknenek dia hahahaha, but we still love her.

IMG_6365

Kakak my one and only daugther

IMG_6324

earlier, aku pergi shopping kain baju maid aku…

Sehari sebelum tu aku dah belikan online for her baju raya and baju jalan2 jugak. Total damage for her, for this month is RM700. for kain baju jer tuh. Tetiap bulan dia memang akan dapat baju baru, ada jugak baju lama aku yang bebesau dia boleh pakai gak. pakaian dalam dia pun semua aku yang tanggung mar….everything on her semua on me. Gaji bersih dia tak pernah seposen pun berusik.

Suka betul dia bila dapat kain baju baru….dia dah ada berpasang2 baju kurung melayu coz budaya kita, pergi wedding kena ada baju kurung jugak.

Balik tengok movie dengan kakak and Mia malam tu, dari jauh dah jerit, Ibuuuuuuuuuuu bestnya cerita tu ibu, makasih ibu hantar jemput tengok wayang.

 

IMG_6314

hahahah besar kan baju nih? when i was fat one. Baju ni la yang bersarung di badanku.

IMG_6305

 

dude: nak bagi harsh comments pergi belajar tukar sket IP as many as you boleh? kalau pakai nama memacam, but using same IP, shame on you dude? Apa le susah hati betul ko ngan Kak Red nih, pi scan sket hati tuh, so hitam tau.

as i mentioned dalam IG, takkan lah akak nak buang or simpan saja, bukan murah2 alang pun (mungkin pada ko murah) but for me yang jenis beli baju almost setiap minggu, ada kalanya setiap hari (offline and online), adalah sayang untuk biar begitu sahaja, one of the baju baru jugak, so kita pakai le jugak but of cos kena tuck in. Doc Jasmine agak pantang kalau tiap kali aku datang jumpa dia ngan baju bebesau yang lama, she s not happy with my appearance ngan baju loose besau gedabak, keeps on asking me to get a new one with my new figure. Ye lah doc, memang le menyopping.

Speaking of pants pulak, none of the pants lama can fit in, terlampau loose and wpun pakai belt akan nampak the bigger part specially on peha ngan bumps, so semua tu pun aku dah simpan, mungkin akan lantingan jugak.  My pants semuanya sekarang S size, baju also goes to XS and S size. imagine it was quite a drastic transformation from L size to XS/S size

Remember aku ada pergi Jakarta arituh and i bought lots of caftan and kebaya, huwaa….besar! Gi mana mau nya dong! Sayangnya nak jual kat orang, bukan senang nak dapat kat KL nih. but takper, simpan lu, mungkin akan dihadiahkan pada teman dan kalian :)

Comment: 12

Maid Story, The Truth!

IMG_0207

toksey le letak gambo our birthday luncheon bebanyak, amik satu je cukup hah. Kami makan kat Wong Solo, mengenang untuk negaranya punya food, konon le kan. Itupun aku masih lagi demam sangat but kerna keperihatinan untuk seorang maid, our house helper, so aku tekadkan badan untuk keluar makan kejap, celebrate her birthday. Beli kek, only for her to eat. Kita bernyanyian reramai birthday song, staff WS pun dok dari belakang senyum simpul terharu sama.

Dia pun lagi ler, sampai menangis2 terkejut sedih pilu gembira beribu jenis perasan, hadiah birthday pun aku bagi jugak, in fact setiap bulan pun dapat hadiah, mak encik ko jenis suka bagi barang so bersyukurlah ye cik helper.  Habis celebrate kami berdua pulang, coz aku kan tak sihat tapi the 4 of them melanjut pergi berjalan….

Happy Birthday Bibik…dengan ucapan. Ko jangan nak lari yer!

image

 

So a few weeks ago, ada aku letak status nih kat FB Page. Dan seperti dijangka, cerita maids antara yang paling tegar dan rancak diperceritakan, memasing penuh dengan kisah, ada yang manis dan mostlynya pahit memanjang. I pasted here some of the comments, SOME sahaja, tak mampu nak letak bebanyak.

If you nak baca lagi cerita dari kawan2 readers akak, boleh tengok kat link FB akak nih nanti, penuh beronak bila baca cerita2 mereka tentang maids dan helpers dalam hidup kita nih.

https://www.facebook.com/redmummydotcom/posts/10152500636048298

 

image

image

image

image

image

image

Setelah aku dimusibatkan dek kisah tragedi maid aku few years ago, masa aku ngah pregnant yang tak kuasa dah aku nak sebut namanya dulu, i did have lots of maid after that. Dah tak kuasa nak pikir dan kira berapa kerugian dan sakit hati yang dapat, cuma kalau ada yang nak berkongsi patah hati, kahkahkah…mehlah sama.

Ada yang kena tipu, ada yang kena caras ada macam2 jenis perangai dan ragam maids yang kita jumpa. Despite of kita layan dia baik memolek, tapi ada jugak yang buat hal, tak banyak sikit. Macam aku pulak, maid aku pun ada jugak buat hal but apa yang aku boleh close one eye, aku tutup je lah, apa yang boleh tegur, kita tegurlah. Pergi bawak holiday, pergi berjalan, kalau ada rezeki lelebih sesama kongsi tapi ada jugak yang tak pernah nak bersyukur, ada cerita yang pi menggatal, ada yang bawak bangla datang rumah, ada yang buat onar, dera anak2 kita, who knows, hanya kita yang jadi majikan je lah yang menahan hati.

Ramai jugak yang bila dah serik, tak sanggup dah nak ada maids, but kalau ada peluang nak jadi housewife, mungkin itu jalan terakhir, menguruskan sendiri family matters, tapi ada yang masih belum mampu untuk stay home, tak dapa hantar day care (pun day care pun ada masalah yang tak pernah kita dapat menidakkannya), so at the end, kita loose some kita gain some.

A friend of mine, back from her holiday, tengok maid dok menyarung her bra, panties happily. Bukan selai 2, selonggok bila diselongkar bilik maid. Pun dia tak boleh nak sack coz keadaan dia yang memerlukan maids menguruskan anak dan rumah, but she wont be extending the permitlah, habis permit, dia tekad nak tukar lain. Ada jugak yang menangis bercerita macamana longlai barang berharga di rumah, maid bertahun gained the trust tapi akhirnya lari bersama barang kemas dan wang ringgit.

Boleh luluh jantung dan geram gila dengan hal2 maid nih, macam aku cakap, walau baik mana kita menjaga mereka, kalau mereka mula nak buat hal….semua kebaikan kita all gone by them. Ada yang 1 dari 10 akan mendapat maids terbaik, mungkin satu je salah silap dia yang kita nampak dan dia mulia untuk kerja dengan kita demi sesuap nasi orang di kampung…semoga maid aku pun macam tu jugaklah. Amin.

Jadi, apakah cerita kalian, ibu dan bapak sekalian, or rahsia maids yang hendak korang kongsikan. It s time to hah muntahkanlah semuanya. Tak banyak sikit, hok geram2 tu boleh membantu kot :)

Comment: 8

@Fashionvalet , The farewell the 14th months!

IMG_7278

tak yah bawak stroller kalau sekejapan nya jalan, lagipun masa ni aku bawak maid aku. but bibik la ni dah balik, sob sob. nanti datang balik yek MissEyes. Wearing the Fuschia Mimpikita of FashionValet

Esoknya tangan aku lenguh muscle aku macam bengkak. padan le ada member aku sampai doctor kena pakaikan bandage tangan dia dek dokong anak punya pasal.

Aku ni agak tak berapa suka maid aku pegang baby, ko ingat maid aku dok umah untuk urus baby ke, memang tak ler kan.  Selagi aku boleh kendong (kes tak bawak stroller), selagi tu lah aku usung. Maid can only hold him bila aku dah darurat jer.

IMG_7279

This is like girls day out pun yer. Just me kakak MissEyes and RB. i have a job at the Pavillion, and also for the farewell makan2 for MissEyes too. She promised to come back, pas raya kot. tah pun tahun depan. A day before aku bungkuskan kain baju kakak yang melambak2, anak dia pun sebaya bih kurang Kakak, banyaklah dapat dibawak bajunya balik.

Citer pasal maid, tapi muka majikan yang aku letak. kehkehkeh! Rahsia ler

kalau terlepas letak tuh takper. But you know, you cannot share everything in your blog. I choose not to share her, seperti mana aku tak nak share my confinement lady, seperti mana aku tak nak share my agency, seperti mana aku tak nak cerita 1001 cerita hiccups. I just dont feel good about it.

IMG_7280

budak hensem ni pakai memang sesiap sudah dari rumah tapi kat sini aku dah siap bawakkan kain baju lapik makannya. Tak nak ler kang makan sesepah abis kena baju hensem ko tu heh. Bawak bekal his porridge as usual tapi aku bagi MissEyes suapkan.  nak aku duk sebelah RB kakak tak bagi, dia nak jugak dok sebelah adiknya.  tapi penyudah aku makan steak aku yang menyuapkan kakak, dia bukan nak makan laksanya, tapi riuh dok sibukkan laksa.

ni nak ngamik gambar RB ni pun, asal suruh smile jer dia ke main menyenget badan2 nya hahahaha! Comel ler ko budak kecik heh!

Thot of spending more time but bila Kakak dah berjanji ngan the big 2 boys for a swimming, hah, habis event kita terus jer ler balik.

Happy 14th months RB! n good bye sore sore MissEyes!

Comment: 7

Cik Tak!!!

i m so wanna tell you a story about Cik Tak

sapa Cik Tak?

well, tak pernah diceritakan pun di dalam blog, dalam twit pun samar2 sahaja.

but i ll share it lah

Cik Tak aka Bibik Yatim!

Known as Cik Tak coz her fav words ‘Tak tau’ ‘Tak tau’ Tak boleh’ Tak boleh’ Tak tau’ Tak boleh’ memanjang TAKlah ko kan!!

Comment: 16