The 8 CCTVs…

IMG_9167

Hak kita sebagai tuan rumah, untuk letak berapa puluh bijik ler kan cctv, atau hak aku ler nak tepon anak2 aku bape puluh kali sehari, or hak aku jugak nak bentukkan didik anak2 aku macamana, hak kau, jaga anak kau. But some people they use the ‘trust’ and destroy it. Sungguhlah aku tak dapat nak maafkan lagi the long list kamu buat tu.

Jadinya ni hah, aku tambah lagi beli 3 cctv, asalnya dah ada 4. so skang jadi 7. But pastuh aku beli lagikkkkkkkkkk 1, in total 8 CCTVs at our red house.  by the way yang baru ni tak yah cabling bagai, tak  yah hack. Ini lagi better dari yang kita pasang earlier.

Sebab musabab apahal kami suka benau ada cctv ni kat rumah, tak yah ler nak aku explain, pusing cakap 88 kali pun, orang kalau dah mulut jahat, interpetasinya lain jugak. I dont need to report to you kenapa aku perlu ada benda ni semua kat rumah aku ke kat keter aku ke kat harta benda aku. Coz please be minded to jaga kain sendiri like I do lah yek pompuan.

All these gadget semua helps me of being Supermak.

IMG_9178

Kenapa aku cakap lagi better, coz dia portable, wireless lah, tapi kena la ada plug. Dia boleh 360 degress pusing, dia pun boleh 2 way communications: means aku kat luar or kat opis memana boleh tengok dan sambil tu bercakap dengan orang di rumah. Depa boleh balas balik bercakap, ada microphone kat cctv ni. Hebat lah. Dan aspek2 lain, kalau nak tau pi beli sendiri.

Aku beli online USD40 per unit.  Laki aku set up maknek semua tak sampai seminit 2 kot hahahaa….laju betol benda ni.

Let me correct you ye, having CCTV bukan untuk tengok rumah je ngok! Orang yang minded bongok macam ko ni, memang patut diajar, having cctv is untuk check family jugak, aku nak tengok mak aku, anak2 aku. Laki aku nak tengok aku anak beranak (agak la pun kadang2 laki aku sokmo takde, lain le laki ko yg manjang 24jam kat rumah tu some more he is in Germany hours),  aku dah bertahun2 pakai cctv dari rumah lama sampai ke rumah baru pun, we are very gadget minded, unlike you so jangan pasang telinga sibukkan hal orang anak beranak, jaga kain rumahtangga memasing. Aku yang tepon anak2 aku, ko pulak yang susah. Stupid betrayer!

Korang pernah terpikir tak, if ada motion sensor tu kan, means kalau kita kat luar rumah, if ada movement hapa, dia akan terus capture gambar and email kita terus gambar tu waktu kita di luar rumah. Yelah mana tau ada penyangak pencuri hapa kan, kira tu yang ada motion movement.

Cuma ler kan, kalau motion tu bukan manusia. Camera detect makhluk Allah yang lain, dan gambar tu dihantar ke email ko. Habislah, apa perasaan ko masa tu?

hihihihi…….wallahualam :)

Comment: 17