Tips di dapur lagi…

IMG_9476

Ini memang family gadget ler, but coz dia pun ada sedara dok kat dapur, so kita letak lam tips di dapur gak lah. Akak kan ada memacam jenis docking (i love docking dari the cable biasa tu), so dulu masa zezaman akak pakai iP5, tak tau jual online mana yang murah, so I bought Berkin brand yang mahal nak mamp tu kat Machines. Jadi harganya masa tu lam RM200 or so, cant remember. Pastuh asyik le cap ayam cable biasa tu jahanam kan, letih dok membeli banyak kali, kita dah lah family of Apple, so jumpa online sebijik ni harganya macam murah sangat, terus aku borong 3 bijik!

Siap ada memacam kaler lagik, i chose 2 golds and 1 silver.

Satu di cabinet dapur, satu di sebelah tv, satu di living hall, satu di opis, satu di meja pc. Docking lain yang sedia ada, duduk di both kat side table katil kami berdua. Kakak too have kat her room. Each kereta of us pun ada sebijik sorang satu too. Tapi docking in total semuanya ada 5 bijik ler, yang lain tu sume pakai cables.

Oh sebijik ni RM24hinggit, free shipping some more hahahaa…makan hati kan. Tu pasal beli sekali 3 bijik!

IMG_9181

 

Lama dah aku beli griller ni. Dekat 200 hinggit. Dulu beli coz mak aku bising2 nakkan ada grill, jadi bila dah beli dia tak pakai pulak, coz masa tu rumah lama kecikkan, dapur punya byk sangat barang. Bila dah pindah randah, lupa terus ngan benda ni. So hari tu aku selongkar kemas sket storage cabinets, jumpa nih, haih, takkan nak peram jer, haruslah pakai.

Jadi nak pakai tu kalau tak letak depan Mak aku kang dia tak pakai, so sib baik le dapur pun besar, terus aku letak sesiap sini atas cabinet. In case mak nak pakai. Hari tu dia nak fryer ikan bakar, dia pakai air fryer but kalau ikan tu besau panjang, tak cantik le letak lam air fryer Philips tu, dia kan macam square bulat. So better pakai nih. Tak pun mak aku pakai yang magic grill pan yang letak atas dapur tu, usually aku pakai tu for masak lelauk diet, but hah, skang tak yah ler mak pakai semua tu, pakai je lah ni. Walaupun dah outdated ke hapa, janji benda baru, perlu dipakai walaupun dah over setaun ke 2 taun beli tapi tak pernah berusik.

IMG_9182

nengok hah, satu hapa kesan tak berusik lagik. Eh pun cite pasal dapur ni kan, aku kan selang 2 minggu, on the weekend akan mengadap minimum 30ekor ikan tak termasuk ayam daging udang sotong etcs. Tapi weekend baru ni, omeng omeng omengggg oit, aku rasa minimum was lebih 60 ekor, tak termasuk ayam 2ekor, daging udang sotong segala. Semua aku buat sorang2 menyiang.

Memang le kedai dah siang, tapi kena gak le cungkil2 isi dalamnya, sisiknya nak kena bersihkan lagi, buang2 lemak, susun organize ikut jejenis ikan tu dalam setiap bekas untuk senang mak ajah mencapai. Ini memang mak aku pergi pasar beli, dia antau je kat rumah aku on the weekend hah nangis hakak tengok banyaknya makkkkkkkkkk.

Total tu semua RM500. Bukan untuk Red Family jer yek, dah banyak kali aku cakap, aku laki bini ni supply untuk 2 rumah punya makan. Rumah mak aku tu ada anak2 cucu lainnya gak, so mak aku kan suka masak, tu yang dia datang hari2 masak kat rumah aku tapi aku le suppliernya. Nanti noon tetiap hari weekdays laki aku pergi hantar lauk pauk yang dah mak aku masak bagai ke rumah mak aku tuh.

Yang RM500 barang basah tu bukan barang kering ok, basah sahaja. Dan bukan untuk sebulan, max can go by 3 weeks but selalunya 2 minggu dah licin boliau.

Griller ni pun kira tips gak ler, tips nya ialah, senangkan untuk masakan, dan jangan lokek invest hahahaha, aku ada lagi Philips Cook yang beli taun lepas tak berpakai lagi. Halahai….beli memahal plak tuh.

Hari tu iron 60lai kain baju, ini menyiang sental lebih 60 ekor ikan dan binatang2 lain, perkh…..bau hanyir betul badan aku masa tu. Aku siap je kerja menyiang, aku campak2 sabun ke lantai bathroom, panggil abang suh sental bilik air tu, abis dah aku buat keje menyiang dalam bathroom kan. Dan aku terus mandi sabun berkilo2 hahahaa

IMG_9524

additional on dapur tips, ni hah, add lagi tutup piok belanga punya stand. Saje beli tengok macam best je hahahaa…pun aku beli online.

Akak ada beli 97 items. Yes u read me, 97 items dari one online ni, so skang baru dapat dalam tak sampai 10 items kot. So habislah aku canang kat sini apa saja yang aku belikan tuh. Kot berguna dipakai bersama.  Posmen pun hari2 datang rumah, dah naik kenal.

Tapikan ada satu posmen ni, one of the couriers, from Skynet. Tu aku redeem dari Bonuslink, dia tekan doorbell, belum sempat laki aku bukak pintu, dia dah campak kotak barang ke dalam pagar. Aku plak masa tu memang ngah kebetulan terpandang CCTV (HAH INI GUNANYA ADA CCTV DOL), tekejut tengok. Buatnya ler barang tu fragile ke hapa, main campak jer. Kang mak upload video tu, abis gak ko Skynet. Melampau betul main campak jer. Pikir gak takkan ler tak nak mintak signature kan, tak senonoh betul ler. Buat busuk nama kompeni ko jer.

Yang stand  ni namanya Kitchen Pot Pan Cover Lid Shell Stand Shelf, harga sebijik: RM5.00. Can letak for 3 pieces of items.

Kita sambung lagi tips being Supermak di entry lain bersama among the 97 items tu lagik yek :)

Comment: 7