CCTV

iSpy CCTV!!!

IMG_1821

experiment hari ni untuk Chanel the cat. Kami dapat the new gadget, ispy cctv, ini macam remote control car jugak, boleh control from the phone. When we bought that, initial plan wants to place kat bathroom to see how is our new baby doing inside there. But bila kami dapat nih, Chanel dah freely in the house so no point of having this plak. Nak spy anak2 macam lagi gak no point coz we already have 8 cctvs and alhamdulillah anak2 ai semuanya dalam package perangai yang memolek, amin.

IMG_1824

Full videos about ispy cctv nih ada kat my instagram,boleh tengok kat sana lah yeah….

IMG_1828

bagusnya this one leh move around celah bedah, paling bagus kalau bawah katil tuh, hui ko Zeeshan plastic roti ko buang bawah katil ye nak, jadi ispy le yang mengkabaukan bagai, but Chanel tak suka ngan menatang nih, dia macam suspicious jer…

IMG_1833

funnynya Zeeshan dok pujuk2 nak main ngan this thing, but of cos aku dah warning this is not a toy, ini ‘eyes’ mummy. Alah Shan tengok je yek mum, Shan tak touch pun. Tapi ke main makin lama makin dekat ngan ispy…but after few days, he pun dah tak heran nak belek benda ni coz he knows harapan untuk dia jadikan permainan adalah sangat tipis.

macam biasa if u want to know mana laki ai beli ni bagai, tu kat Pudu melambak ada dik, cuba belajar2 google segala, insyallah jumpa. If benda tu ai tak berapa suka nak kabau detailsnya, mesti ada sebab, selain conflict of interest, i m known as a blogger yang buat paid review so gitu lah yeah, jangan nak beranginlah if akak tak share the information, i m not the only one yang pakai ispy ni pun :) .

Comment: 4

The 8 CCTVs…

IMG_9167

Hak kita sebagai tuan rumah, untuk letak berapa puluh bijik ler kan cctv, atau hak aku ler nak tepon anak2 aku bape puluh kali sehari, or hak aku jugak nak bentukkan didik anak2 aku macamana, hak kau, jaga anak kau. But some people they use the ‘trust’ and destroy it. Sungguhlah aku tak dapat nak maafkan lagi the long list kamu buat tu.

Jadinya ni hah, aku tambah lagi beli 3 cctv, asalnya dah ada 4. so skang jadi 7. But pastuh aku beli lagikkkkkkkkkk 1, in total 8 CCTVs at our red house.  by the way yang baru ni tak yah cabling bagai, tak  yah hack. Ini lagi better dari yang kita pasang earlier.

Sebab musabab apahal kami suka benau ada cctv ni kat rumah, tak yah ler nak aku explain, pusing cakap 88 kali pun, orang kalau dah mulut jahat, interpetasinya lain jugak. I dont need to report to you kenapa aku perlu ada benda ni semua kat rumah aku ke kat keter aku ke kat harta benda aku. Coz please be minded to jaga kain sendiri like I do lah yek pompuan.

All these gadget semua helps me of being Supermak.

IMG_9178

Kenapa aku cakap lagi better, coz dia portable, wireless lah, tapi kena la ada plug. Dia boleh 360 degress pusing, dia pun boleh 2 way communications: means aku kat luar or kat opis memana boleh tengok dan sambil tu bercakap dengan orang di rumah. Depa boleh balas balik bercakap, ada microphone kat cctv ni. Hebat lah. Dan aspek2 lain, kalau nak tau pi beli sendiri.

Aku beli online USD40 per unit.  Laki aku set up maknek semua tak sampai seminit 2 kot hahahaa….laju betol benda ni.

Let me correct you ye, having CCTV bukan untuk tengok rumah je ngok! Orang yang minded bongok macam ko ni, memang patut diajar, having cctv is untuk check family jugak, aku nak tengok mak aku, anak2 aku. Laki aku nak tengok aku anak beranak (agak la pun kadang2 laki aku sokmo takde, lain le laki ko yg manjang 24jam kat rumah tu some more he is in Germany hours),  aku dah bertahun2 pakai cctv dari rumah lama sampai ke rumah baru pun, we are very gadget minded, unlike you so jangan pasang telinga sibukkan hal orang anak beranak, jaga kain rumahtangga memasing. Aku yang tepon anak2 aku, ko pulak yang susah. Stupid betrayer!

Korang pernah terpikir tak, if ada motion sensor tu kan, means kalau kita kat luar rumah, if ada movement hapa, dia akan terus capture gambar and email kita terus gambar tu waktu kita di luar rumah. Yelah mana tau ada penyangak pencuri hapa kan, kira tu yang ada motion movement.

Cuma ler kan, kalau motion tu bukan manusia. Camera detect makhluk Allah yang lain, dan gambar tu dihantar ke email ko. Habislah, apa perasaan ko masa tu?

hihihihi…….wallahualam :)

Comment: 17

1 day shopping for our Red House!

IMG_7869

muka aku ni kan alahai, my asthma issue kan, makin kronik je aku rasa lah. Tapi ada baru ni aku dapat satu product, sorang reader aku bagi, for ads actually but heharap boleh baik pulih ler asma ni sikit. Serious every 5,6 am mesti aku kena. Kadang2 setengah jam baru dapat tidur balik.

Ni antara pagi yang aku lemau ler. Laki aku memang cuti Germany dia apa tah aku pun lupa ler tapi aku kena le amik cuti untuk sesama ngan dia. He cannot follow my cuti but i have to follow his schedule. gitu.

So memulanya hajat nak hantar Zeeshan sesama sekolah, tapi sudahnya dia yang pi hantar but pastu patah balik amik aku ler, alah sekolah ngan rumah lam 7 min je pun. Jadi pagi tu menjejak lagi Jalan Tun Razak.  Kita pergi ke satu location. Near by KLCC.

IMG_7874

Pastuh kita pergi KLCC, another location for something. Settled sini. ada budak opis jumpa aku, ko dah cuti pun datang KLCC , ye ler, bendanya ada di KLCC kekdahnya :)

IMG_7877

Pastu kita ke Pudu, muka aku dah start lemau coz aku tak campur apa urusan laki aku berdiskusi, aku cuma cakap my preference bla bla bla.

Uncle tu dok nak suh kita amik promo yang aku pegang nih, of cos le tak nak. Aku nak camera cctv yang HD terus!

IMG_7882

Jadi aku bosan dengar depa berbincang, so aku jalan sesorang kat kekedai sebelah2nya. Pudu ni kacang je heh, wa 6 tahun Sekolah Jalan Pasar (1) kan….dah final school tu dapat le pusing pasar Pudu tu pun hahahhaa. So anyway, laki aku tak amik kat kedai ni. Dia tak berkenan.

IMG_7911

Aku rasa kita pergi hampir semua kedai cctv kat Pudu tu lah. Current house yang di VA rumah aku tu memang sejak aku pregnant aku pakai CCTV, so even rumah baru pun, harus le ada jugak. Dah biasa ler. Orang tanya nak monitor sapa. Monitor sume benda ler. Monitor family, monitor maid, monitor orang kuor masuk rumah, most importantly ialah keselamatan family aku.

IMG_7921

Macam kerempeng gila jer pakai baju nih…padahal.

Anyway, after longggggggggggggggggggg hours, akhirnya kita settled kat kedai nih. Punyalah pusing, halahai. Kedai ni ler yang aku pergi asalnya buat tetanya (masa tu aku jalan sesorang while laki aku kat kedai lain). Orang dalam kedai ni cam malas je nak layan aku coz aku macam tak berapa paham hal hal wiring cable bagai hahahha.

Btw, kita dah buat cabling sesiap masa build up our Red House. So very organize. Nak park kat mana setiap cctv tu pun dah already in hand punya arrangement.

IMG_7928

Paksaan untuk bini yang bosan, aku bebenda nih patut tak yah ikut ler tapi sebab laki aku cakap kang aku nak yang tu ler nak ni ler, kang lain pulak ngan selera Madam. Jadi ai pun follow ler. But tu ler, halahai, 3 jam lebih je kat sini.

IMG_7936

Al settled ngan cctv, pergi pulak carik alarm / security system. Jangan memain, rumah ai memang sumer ada tuh. Ingat nak pasang ADT balik but takper, tunggu depa panggil for 2nd round of relationship :) . That day aku malas nak pakai contact lens ler coz of my sesak napas ler, so takde mood. Sesambil carik cctv pun kita dah surveyed the alarm, jadi dah tau nak sebat mana.

IMG_7941

hok nih laki aku dah nak ajak jalan tapi aku nak carik benda lain, tertanya benda lain. Kipas for our study/pc/blogging area kena tambah also the bracket for TV. Kena amik baru ler coz bracket lama tak leh tampung the new tv tuh. Dahlah hujan, kena ler aku menunggu depan kedai while laki aku amik  keter. Sempat kena ngorat lagi kak merah ko. Oh well…dah biasa. Cakap umur aku kat 40 tak caya. ngok!

IMG_7948

Kami late lunch kat Kampung Attap, Nak ke PJ jadi laluannya ke sini le makannya, telur goyang laki aku yang menjadi sensasi! hikss…

IMG_7950

settled apa2 yang patut, menuju pulak ke PJ yang tempat perabot LDP yang ala2 jambatan Penang tuh. Tau le nak ke sana ngan ujan ngan jem ngan laki aku mata dah kuyu, aku pun dah nak lentok gak tapi pasrah gak taruk make up lagi coz nak menghilangkan bosan. Nak main chess tak lalu ngan signal macam &%$@&*$(#

IMG_7962

So kami masuk kedai situ dari the first oneeeeeeeeeeeeeee sampai le ke 2 terakhir. hah ko!

IMG_7975

ini antara yang unik gak aku tengok. Not bad gak kan design cam nih, rasanya jimat gak space. Daripada amik yang meja bebulat tuh, hok nih lagi better kot kan…

IMG_7981

Kedai ni aku ada suka satu benda tapi untuk 8 orang punya meja makan dia tak leh buat meja yang aku nak tuh…tu ler kalau kita nak satu benda, tak tentu kita akan dapat sesatu tuh…jadi tak dapat le aku meja makan 8 pax tuh… (hok 6 pax bought already, itu for our kitchen area). So red red kay :)

Eh frame merah pokok duit belakang tu baru aku perasan pulak dalam gambar nih. Comel kan? lawo gak tuh…bape sen ek? sapa pi sana lalu singgah le tanyakan…

IMG_7987

Kedai ni tak ingat ler, tak beli apapun. Grandfather set belakang tu, mine dah siap tempah since 2 months ago :)

IMG_7997

Ini kedai antara the best! baru seminggu operated. Korang kena pergi, go go go

IMG_8001

Ada aku nampak the same design but much more cheaper, rupanya the design looks similar tapi tak serupa bila tengok bebetul. No wonder ler yang nih mahal sikit. Eh tak ai tak amik pun nih, cuma tengok dia punya wave cermin tu, macam unik jerrr kan…

IMG_8012

we settled at this shop for few items:

1. 8 pax dining set (gegaduh dia suh amik ngan kerusi promotion tu aku tak nakkkkkkkkkkkkk) tak kira le murah camne pun, aku nak yang merah merah merah.

2. Garden set

3. Console table

4.  Coffee table (not as per yang dalam entry nih at all)

Because we spent so much at this shop, bukan takat air mineral je yang dia hidangkan, teh tarik ngan neskape tarik pun sama dia bagi kay. Mintak roti bakar je takde. LOL.

Pastuh dah abis citer, nak balik tapi jem pulak lagi kat Fed Highway tuh…kena le masuk kedai sebelahnya pulak.

IMG_8023

hah kedai carpet hala tuju kita. Kat sini sebagai penutup, pastu tak larat dah nak berjalan. Shouldnt take the carpet yet coz tu boleh tunggu pas kita pindah masuk tapi aku terjebak tengok harganya yang nyummy, all this nih made in Turkey. Sedap gila.

So bought a few for our Red House. Aku tak bagi dia hantar awal, tunggu dulu sampai aku dah siap habis kemas rumah.

Alhamdulillah, as of this entry up pun, kami dah berpindah officially di rumah baru :) . Tidur atas katil merah uuuu… hiks.

Comment: 10