Hari ler paling sejuk lahai…

Thanks for asking about my WLW :) ada gak yang baca bebelan akak kan, hehehhe

It s a Windows Live Writer. Sebelum hantar gambar ke blog, akak tempek kat WLW dulu and pastuh send to bloglah, been using that service for so many years. Jadi baru ni akak ada beli laptop baru, so the Windows 10 dengan WLW macam tak matchy (that seems the problem lah), so all my photos for dalam WLW tu dia tak nak auto rotate (specially for selfies photos), kena buat manually godek. Sebelum tu issue sizes of the photos kan (now dah ok lah akak dah godek, but this entry masa kes tuh tu). But kat laptop lama tu ok jer lagi but i dont want to tfer the 1400 photos of Beijing in the old laptop since dia dah transfered dalam  new laptop. Hah macam tu.

Jadi issue rotation and sizing of WLW tu masih lagi on going.

IMG_1863

jadi ni my final day in Beijing. Berjalan lagik, but hari ni, sejukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk menggila. Forecast kata nanti snow hari tu turun. So kita berjalan ke tempat nih lah, one of the jalans yang sempat akak snap gambar…

IMG_1860

halal jajan’s shop

tu kawan aku yang menonong tuh….kematu sejuk. Dia at least ada hood.

IMG_1868

hakak takde hoooddddddddddd!  dahlah renyai gak yg sama. hujan dia tak lebat but macam renyai2 but renyai manja, still basah gak pala and lagi le menambah sejukkan. Dan aku degil pakai jacket yang tak berapa thick plak

IMG_1871

sate kambing. aku makan sebatang je buat rasa

IMG_1879

dalam nih kalau tak silap emm…jual kekasut unik China tu kot. tak masuk pun, my fren cite dari luar, kalau aku nak masuk, boleh je but aku tak nak hahahaa

IMG_1886

ini dalam one of the malls kecik gak, pusing2 tengok dalam tu (yg benarnya nakkan warm, sejuk bonar heh)

IMG_1894

dan dalam masa yang sama gak nak carik topi coz ai cannot la take a chance hujan renyai tu dia punya sejuk memang sampai ke tulang dalam

ko tengok aku pakai tu bukan 2 lapis yek, dalam 1 warmer shirt + 1 sweater + jacket

Seluar pun satu warmer pant and suor luar tu lah..pun meant for winters sume my pants

IMG_1899

so last resort, beli topi nih. siap dengan tutup telinganya gak

ini dah abis ketat belakang gak nih, rasanya ni size lelaki kot coz tutup telinga tu tak dpt menutupi gak telinga aku hahahaa, pala kecik kot

IMG_1910

bought this for makm chinese purse

IMG_1911

oh speaking of purse, aku gi Beijing tak bawak purse at all, left my Chanel Prada bagai sume heh, campak duit Beijing camtu je dalam tepi bag Hermes ai :) . aku bawak passport bags (dalam tu all my pport and duit2 sket pun and some dox je dalam tuh), so duit2 cash cino tu aku campak gini jer. Jadi bila nak bayau, hah mengkorek macam nih…

malas nak bwk purse pun, soto traveller je kan, itupun porch bag aku, campak lam handbag kawan aku.

IMG_1918

baju raya cina pun ai beli gak…ini je sesatu baju yang aku beli dari Beijing hahahaha

dulu berpuluh2 helai hoh…

IMG_1933

ko diri diam situ, ko kena posing sini, nak nampakkan pintu gerbang tuh…

aaa copek ler, gigil nih

ok nampak ada shopping bag merah aku ikat kat tepi bag biru aku tu kan, hah tu malas nak pegang, coz bila pegang tangan takleh nak masuk poket (sejuk kes), jadi aku ikat kat tali bag tu. Kulu kilir le macam tu. Muat2 penuh bag tu gak lah aku bantai shopping aritu, ada yang kiri kanan lain gak…masa ni ler macam, halahai kalau le laki den ado, senang sume dia pegangkan haih…ada gak kawan aku tolong pegangkan sama gak, kekdahnya dia pun sama menyopping :P

IMG_1940

ini kedai topi. selain nak menyibuk tengok choices of topi pepelik depa, nak jugak tumpang kepanasan hangat

IMG_1943

dan topi biru ni, omanghaih. RM300 unbelievable !!!

IMG_1946

Madame Tussauds Beijing

IMG_1953

so kita jalan along this jalanlah, panjang gak jalannnya + sejuk.

IMG_1963

pintu gerbang ni pun ko kena posing gak Red

IMG_1968

ini Starbucks, cantik siot dia punya design ngan china punya style nih

IMG_1973

on that day, kitap akai the boots, one of cos in red and purple lah…

hazab pakai boots ni heh, nak bertali2 bagai, rimas aku, aritu datang pun abang yg ikatkan, so dlm flight bukak boots aku sarung je, selit2 je tali, untuk hari ni pakai lagik lastlah, pastu aku tinggalkan dalam luggage oren, for my BFF to bring back hikss

IMG_1977

jalan panjang ni kita tempuhi, dengan sket2 renyai. but tu lah macam akak cakapler renyai dia lain macam sket, mbe sebab nak snow

but sepanjang jalan ni kita masuk banyak shops lah, hah Zara dia pun aku masuk, tumpang panas :)

IMG_1989

IMG_1996

amik gambar kat sini, but pastuh sian aku tengok uncle sorang tu, hazab dia nak menekan gambo bininya, jadi aku kan cannot tengok kejadian2 macam tu, terus tolong sendiri amikkan, walaupun dia tak paham apa aku ckp but aku punya cara signal bagai tu dia paham le kot, member aku malas nak jadi interpreter hiks…so jadiklah…suka uncle tu.

IMG_2005

time for lunch, late lunch gak nih…halal restaurant, steamboat lagik

IMG_2009

bayam kambing lembu. yang brown tu tauhu ke apa tah….sodap makan nih. But kuah dia ai is cannot telan yau yau…

IMG_2012

hah pas dah rebus makan gitu jer lah, cam my fren dia makan ngan kuah tu kan…pun macam ni sedap gak…

IMG_2015

hok kacang tu is memang fav aku sangat. Actually aku dah memang hilang suara pun masa kat sini, told u kan dari hari day 1 malam tu dah takde suara. In fact selepas balik KL pun, dah lebih 2 weeks pun masih lagi ada balance serak2 nih. But lagi takde suara, lagi aku makan kacang tanah tu, sodapppppppppppp. cuma aku makan yang atas2 je lah, bawah tu dia ada taruk cuka, pun ai cannot go one hahahaa

IMG_2019

IMG_2019

IMG_2019

IMG_2019

IMG_2019

habis makan…yey!

saja akak tunjuk 4 gambars yang tak rotate nih, kali ke lima baru dapat rotate hah, so itulah masalah hakakkkkkk! asal gambar selfie wefie je dia tak mau auto rotate by using the WLW tuh, laki akak suspect dek sebabkan Windows 10 tu lah. Haih!!

IMG_2025

tu dia bapak besau steamboat ko kan….ini in gold colour

kawan aku yang mereng tu cakap …kita datang memalam nak kikis emas nih, bawak balik kayo kita

So bersejuk done

Makan pun done

Shopping topi winter pun done hahahaha, kat 20 hinggit kot topi tu.

Shopping sesikit pun done gak…nak perabihkan yuen yang ado pun yek.

Jadi 2nd round punya shopping pulak….ado maso lagi heh.

 

Comment: 3