3rd Trimester

For the little one…

memandangkan aku ni pun dah bape minggu on long mc kan, so beranak2 pun blom lagik (as per this entry is out), apa lagik, citer shopping pasal barang baby jer lah. Wui dah lama tak kuor rumah, satu pencapaian tertinggi ler kalo aku dapat jalan berlangkah2…at this condition memang takde maknanya but teringin betul nak makan kat luarlah. cuma iskk…tu lah family aku pun macam letih jer tengok aku berjalan ke main slow.

Anw i hope to visit my parents b4 i go off for my bersalin…biasa masa ngah sakit beranak my mak abah memang menemankan sama. Harap2 depa sihatlah untuk sama temankan anaknya ni hah.

hah memandangkan aku pun dok umah jer, siang melanguk, malam pun melanguk tak leh tidur, aku tak tidur langsung skang memalam, hampehs tol. betul2 penyakit tak leh tidur macam 2nd pregnancy datang. so ni kerja eden, menyopping barang baby. yang logicallynya takde pun takper, but i m bored, so what the heck.

bukan kita mintak kat sapa2 pun, bukan canang2 mintak orang adiahkan pun, sendiri beli jer…laki aku pun tak tau aku beli apa, yang dia tau, dia kena pasangkan sume barang2 nih bila sampai a day b4 xmas arituh. besttt!

IMG_7845

dulu beranak abang kakak tak pernah teringin nak pikir pakai benda 2 nih, but as i said again, gatal kan tangan main click2 jer beli. The nursing pillow and the bath stand. bath stand tu boleh gak letak basket tidur baby if ada. So nanti bila mandikan baby takde lah perlu nak bend down.

Eh ceh ceh….

Nursing pillow untuk menetek gak, bila baby dah leh duduk sket, leh je tegak sketkan badan dia kat pillow tuh. sesilap pas dia besau ada le yang buat jadi harta, orang dalam rumah ni ramai gakkan.

IMG_7866

hah gini ler gomannya bath stand, leh adjust kasi rendah or tinggi.

IMG_7848

i beli gak 3 lai baju tidur untuk menetek. boring kau main tekan jer…. 1 lagi nursing cover and organizer untuk letak kat playpen or stroller/pram. Compare2 rasanya site ni memang murah a bit kot dari sites lain, not gonna mention it. sorry :) .  Stroller tu yang aku tak beli lagik, first time nak beli nih coz dulu masa Abang, kita dapat hadiah, stroller and baby car seat. Pastuh sebab aku jaga betul, kakak pun pakai dari yang abang punya gak.

jadi  ni kira nak first time lah beli sendiri the stroller and car seat. i have the set in mind lagik, tapi nak hold lagik till baby dah kuor dulu kot.

IMG_7856

nah the playpen, kelakarnya kita pergi carik kat Jusco kan, aku macam reluctant jer nak beli tapi bila dah bosan2 tak leh tidur hah sendiri pilih. Saje amik hijau/brown coz anak lelaki ni manjang biru jerkan, merah dah tentulah takdak jual. so bantai this one. cute jer. Sesungguh the boys pasangkan, ada kelambu untuk p/pen nih, tak yah dipasang pun takper but depa nak nerai gak apa ke romannya…

Dah kena berenti shopping nih…

Kena belajar balik cara tidur malam, asyik berjaga jer….siang pun payah nak tidur. max sehari aku tidur rasanya tak sampai 4,5 jam pun.

Comment: 11

The final week…

 Your nesting instinct is in full throttle. You’re busy washing and folding (and refolding) baby’s clothes. If you haven’t set up the crib, bassinet or wherever you plan for baby to sleep—now would be a good time. You don’t want Dad frantically trying to figure out some incomprehensible instruction manual between contractions.

image

What is placenta previa?

That s the issue yang aku dok facing, my uri kat bawah. sakittttttttttttt! dok terbaring je on the bed sejak 4 weeks ago, i ve been given a long medical leave by my gynae, sebab tu lah yang buat aku menahan sakit siang malam.  Anw, not gonna complain about it, insyallah it s going to be over soon.

Soon tu meaning, insyallah by this week.

Aku tak cerita on what how when where segala bagai, nemailah, i tak citer coz i m not comfortable to tell you, ramai yang tanya2 kat twitter pun aku rasa kalau aku nak jawab, i ll do so but just doakan jer lah semoga semuanya selamat.

Mbe will be blogging bout it a bit delay but kalau takde aral, ada ler live update gak, direct from my spital ahaks….via my twitter le kan.

Just give me some space, sometimes i dont feel like to respond to your questions or whatever communications you sent me, bukan sorang 2 yang aku tak melayan…ramaiiiiiii. Adik beradik aku punya sms pun aku tak berapa menjawab apatah lagi korang yang bukan my kaum kerabat.

I am expecting and gonna deliver a baby some more. Sorry yek. Lagipun dalam seminggu 2 ni aku dok kena Braxton Hicks jer, huh sakit sakit.

N saya pun nak minta maaf generally kat sini, to the writings yang I blogkan, or ada yang terguris ke hapa. Mohon maaf dari the boyot Redmummy, doakan my smooth and safe delivery. Thanks.

Comment: 25

More Baby’s Stuff!

IMG_7822

Kalau dah dapat kuor rumah, wpun mengambil masa yang panjang untuk sampai ke tempat dituju, terkedek2 jalan. pantang nampak kerusi jer terus duduk. so wpun harga tu mahal sket ker or macam better buy it online, pedulik hapaaaaaaaaaaaaaa haku! Lagipun dah alang2 laki aku ada so dia ler yang queue kan bayau belikan nih.

Takde pun aku survey kat mana2, nampak ni pun macam cinta di pandangan pertama, terus hamik! Actually aku suka nursing wrap yang pesen lain but boleh je beli lain, mbe online plaklah. So far 2 kali pregnant dulu memang susu sampai 6 bulan jer, lepas tuh takde dah, la ni tak tau ler. actually benda2 nih kalau tak pakai dah, boleh je letting go jual balik, adik-beradik aku pun ramai yang dah tutup kilang plak.

IMG_7828

Remember i told you pasal breast pump yang aku pakai dulu, hah nih lah brand yang aku pakai, pun dari family of Philips, bagus tau Pureen nih. I remember masa tu i baru jer few hours beranakkan Abang, czer pulak tuh, tapi susu dah bengkakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk, so hari tu jugak Sirman lari pergi Jusco belikan. Aku tak study pun brand apa nak dibeli, but dia yang sendiri pikir and tanya2 kat staff Jusco, 10-11 yrs ago mana ler ada twitter nak tanya2 korang live up todate kan. Ni letrik boleh, battery pun boleh, laju gak kaw! harga dulu RD beli tak sampai RM100, boleh aku pakai for 2 anak and sister aku pun pakai sama for 2 anak dia, so kira 4 pregnancies (babies) lah breast pump ni membantu.

So kalau korang nak yang affordable, this is the best brand yang ai recommend sangat korang sebat.Skang harganya dah RM133 but kira masih lagi semua orang mampu beli.

Ada jual kat most of the pharmacies and Jusco outlets, kitorg the next day after beli First Years Product tuh, kita pergi Jusco carik few small items for baby gak. tu yang ternampak nih, asalnya untuk member aku yang nak sangat beli breast pump Pureen nih tapi takde gambaran, hah dah alang2 ai show2 to you.

We were bout to buy the playpen but dahlah sampai Jusco as the last group, of coslah bila nak beli tuh, store dah kunci pulak staff Jusco cakap. so still holding ler playpen nih, must get it buy this week liao.

Comment: 13

Avent Product from Princess Victoria Stylo!

IMG_7726

Some of you have heard bout yang i kena chong cheng bagai, but i m not happy to blog bout it. Tutup je lah kes tuh, aku pun dah nak pergi beranak lagipun bukan aku tak boleh nak beli barang anak aku sendiri. Kerna itulah ada banyak jugak offer yang datang nak sponsor tu aku tak berapa nak keen to do, except yang logik dek akal or through Nuffnang. So nemai, let s not go there. Those yang nak working with RM for the baby’s stuff, boleh Contact Red yek, we will try to consider it.

Nah, after almost 2 weeks of waiting, sekotak parcel besau dari US sampai jugak. i mintak tolong Princess Victoria to assist me in ordering all these stuff.

Tell you, i jimat beribuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu beli direct dari US! even dari UK pun murah gak but nih pun berbaloiiiiiinya jimat kau! Thank you PV for helping me!

IMG_7731

Food and Drink warmer nih kat KL RM230 tapi direct dari US memang jimat banyak. of coslah i m not gonna tell you the whole bucks yang aku bayar kat PV, korang kena pi mintak quotation kat dia sendirilah if nak mintak dia belikan yek yek :)

IMG_7730

Sterilizer nih pun penjimatan! padahal dulu masa beranakkan si abang gegirl, takde le pakai Avent sangat pun except botolnya jer tupun ada 1,2 batang jer. but dok ngapalah, ada rezeki lebih lagipun pasnih leh jual murah balik kat korang yang for sure memang tadah je tangan tunggu aku lantingkan ye dok.IMG_7727

Breast pump! ramai yang suh amik Medela but tell you the truth aku dulu pakai brand lain, i blogged kan gak pasal tuh, but i rasa since dah alang2 order most of Avent products, baiklah terus order jer nih. Ini set kat KL yang twin letrik nih harganya RM1,899 kau! singgit je lagi to RM1,900 mak datuk, tapi bijaklah pilihanku untuk beli dari US. Semua barang yang aku bayar atas nih, termasuk ada 3 set bottle baby, kalau plus shipping pun still lagi murah dari seketul RM1,900 tuh. Memang affordable sangat, cuma hassle kena tunggu lama jer, oklah 1-2 weeks tunggu kan.

Eh laki aku tak nak tanya ke bape total aku bayau sumer nih? haa RD?

Yang paling penting, u work with the reliable team seperti Princess Victoria Stylo!

Syukur sangat barang2 ni sempat sampai sebelum aku deliver, that s the point pun. Moga2 doa kalian semua dapat memudahkan lagi kelahiran Red Baby, dan moga kami berdua sihat selamat hendaknya.

Good news is PV is having a give away a COACH handbag, check out the simple TnC:

1) SEND ( EMAIL / PM ) US YOUR BEST PHOTO WITH BAGS , WRISTLETS, SUNGLASSES ETC BOUGHT FROM PRINCESS VICTORIA STYLO ONLINE STORE
2) COMPLETE THIS SLOGAN “WE LOVE PRINCESS VICTORIA STYLO BECAUSE ……( NOT MORE THAN 30 WORDS)
3) GET ALL YOUR FRIENDS TO LIKE OUR FACEBOOK PAGE AND YOUR PICTURE , BECAUSE THE 3 MOST “LIKED” PICTURES WILL WIN THESE COOL PRIZES !
4) CLOSING DATE : 31ST DECEMBER 2011
5) WE SHALL ANNOUNCE THE WINNER ON 1.1.2012

LIKE the Princess Victoria Stylo’s Facebook!

Pastuh, that s not the end, since tengah bed-rest nih, makanya, aku pi click2 lagi beli online. Tunggu 8 bijik barang tu sampai yey…..

Comment: 27

So you think you can write…

Bandar Kuala Lumpur-20111210-00147

cik adik, komen yang tak membantu tu tak yahlah bagi. bukan menyenangkan orang, menyakitkan hati orang lagi ada ler. Bukan main lagi riak tulisan ko kan,yang ko baca kat sini bukan semua yang aku citer pun, tu hah, satu trolley groceries dari Jusco, aku yang buat sendiri., aku yang sorong, aku yang angkat beberat tuh sumer, aku gak yang bawak naik atas ke rumah! Ada ko tau? tak tau sebab aku tak twit tak cerita lam blog, ingat aku ni melembik jer ke, dari anak pertama lagi aku dah buat semuanya sendiri. kot awak tu baru baca citer masa 3rd pregnancy nih, memanglah ko boleh cakap gitu. Cuba ko baca dari aku punya pregnancy2 yang lama.

Pandai cakap orang lain, lain sakitnya, so that s bout me, if you are so lucky enaf berlagak sangat cakap ‘saya ni steady jer kak red oi’ hah, wait till apa yang ko tulis tu makan diri balik! You want to calm a pregnant woman, agak2lah tulisan tu camner coz u pun gonna get pregnant again and you pun akan menganjak usia gak.

Yang lain, sorrylah. yes i m being moody and emo. This is the hardest stage skang nih, dah sibuk pulak yang tanyakan RD, oi dia kejer ler, dia kan manusia paling bz kat opis dia tuh, bebudak opis dia pun ramai baca blog aku ni hah, dunia dia lagi penting kat kerja bukan nak melayan bini yang melembik2 cam aku nih. Orang yang pentingkan kerja n kawan ni ko cakap camnepun tak dilayannya. business kerja dia boleh lingkup kalau ikut teman aku pi jumpa gynae semedang!

Yesterday ai dapat tilam, quilt and bedsheets baby, kirim dari member aku yang tau my condition, i tell you aku dah tak leh nak berdiri lama, jalan pun sakit, hah kira by force gak aku pi beli groceries items tu coz barang rumah dah kat 2 bulan kosong! Semuanya kena ada sebelum si kecil ni kuor. Aku main agak2 je suh dia belikan set tilam tuh, she pun main agak2 jer lah. That s about RM250, yelah dah dia belikan, ngan duit minyak lagi kulu kilir, parking lagi, takpelah kawan yang menolongkan. Siap hantar ke rumah lagi, that s my buddy.

Insyallah i hope i will get over dengan semua amukan marah nih b4 the delivery sesangat. But checking on Gegirl’s delivery, dah hari nak beranak baru moody tu hilang, bila Gegirl kuor jer, perkhhhhhhh rasa semuanya GONE. Seriously, aku salute to those yang punya pengalaman lebih teruk dari aku ni hah, but ada komen yang berlagak nauzubillah tuh, memang tak patut betullah.

Masing2 ada bahagian memasingkan, so ini bahagian aku, i am down and ko takyah nak tulis gitu kalau sekadar nak buat orang yang ngah sarat nih lagi susat hati. Think before you write. Not to all of you but ada sorang 2 nih jer…tak yahlah sebut2 nama, takde pun aku nak sebut nama sesapa kat sini, rasanya aib orang aku masih lagi jaga, ko ada jaga aib orang?

eh ai nak pi beranaklah, bukan nak baca ko nya karangan yang buat orang lagi runsing. You know who you are, again, i tak kenal you all, but u all kenal aku dari baca RM nih kan, so patut bila tulis tu, paham2kan sikit condition orang.

Comment: 60